IOC helpt Noord-Korea richting Spelen in Zuid-Korea

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) helpt Noord-Korea om sporters naar de Olympische Spelen in Zuid-Korea te kunnen sturen. Komende winter worden de Spelen in Pyeongchang gehouden, niet ver van de grens tussen de twee landen.

Noord-Korea had via brieven om hulp gevraagd aan de internationale skifederatie FIS, boogschietbond World Archery en schietbond ISSF, maar dat werd onder meer door de sancties tegen het land - waarop sportmateriaal overigens een uitzondering kan vormen - niet gehonoreerd. 

Het IOC is van mening dat politieke sancties niet kunnen betekenen dat sporters zich niet voor de Spelen kunnen plaatsen en schiet dus te hulp. "Het IOC is het nationaal olympisch comité van Noord-Korea aan het helpen om een aantal sporters de kans te geven zich goed voor te bereiden", liet het IOC weten.

Het IOC zegt samen te werken met de FIS en schaatsbond ISU, om onder meer trainingskampen en deelname aan kwalificatiewedstrijden voor de Noord-Koreanen op poten te zetten. Het gaat daarbij om 'vijf tot tien atleten'. Noord-Korea lijkt in het kunstschaatsen, shorttrack en langlaufen kans te hebben plaatsing voor de Spelen af te dwingen.