Froome verstevigt leiding, Kelderman vierde

Chris Froome heeft de negende etappe in de Vuelta gewonnen. Na 179 kilometer koersen, van Orihuela naar Cumbre del Sol, was de Brit na een demarrage Chaves en Woods te snel af en verstevigde de leiding in het algemeen klassement.

Vanuit de start probeerden verschillende renners te ontsnappen. Er onstond uiteindelijk een kopman van tien man, bestaande uit Irizar, Soler, Haller, Lindeman, Ludvigsson, Turgis, L.Mas, Rubio, Dunne en Vilela. Hun maximale voorsprong was minder dan drie minuten. Het peloton werd aangevoerd door het noodlijdende Cannondale. Door hun werk daalde de voorsprong van de kopgroep tot iets onder de twee minuten.

De eerste van de twee klims was de Alto de Puig Llorença. Al vlak na het begin van de beklimming spatte de kopgroep uit elkaar. Drie renners bleven vooraan over: Mas, Ludvigsson en Vilela. Soler wist zich even later ook aan te sluiten terwijk Mas en Vilela moesten passen. Soler was vervolgens als eerste boven.

In de afdaling werden alle renners van de oude kopgroep, op Soler en Ludvisson na, teruggepakt door het peloton dat iets meer dan een minuut achterstand had op het duo. De slotklim was wederom de Alto de Pui Llorença, maar nu reden ze helemaal tot de top. Net voor de beklimming liet Ludvisson zich terugzakken en Soler werd even later teruggepakt. Inmiddels waren het de renners van Sky die het tempo bepaalden.

Veel renners moesten al vroeg tijdens de beklimming uit het peloton lossen. Vooraan probeerden onder meer Bardet tot driemaaltoe en Carapaz weg te rijden, maar ze kregen weinig ruimte. Na zijn laatste poging moest Bardet lossen uit de groep met favorieten waarin ook Kruijswijk, Kelderman en Oomen zaten.

Froome plaatste op minder dan een kilometer van de streep een aanval. Chaves en Woods konden aansluiten. Froome kwam  als eerste over de meet voor Chaves. Kelderman kwam als vierde over de meet.