Rossi wint sensationele TT van Assen

Valentino Rossi heeft zijn 115e grandprixzege binnen. Il Dottore won zondag in de MotoGP de TT van Assen, de Nederlandse Grand Prix. Het werd een sensationele race, waarin tot op het einde om de zege gestreden werd.

Johann Zarco maakte prima gebruik van zijn poleposition door de leiding te pakken, met Marc Marquez, Valentino Rossi, Danilo Petrucci, Alvaro Bautista en Scott Redding achter zich aan. Zarco sloeg al snel een gat, maar na twee ronden begonnen Marquez, Rossi en Petrucci het gat te dichten. 

De eerste vier reden langzaam weg van de rest, hoewel Redding op plek vijf het tempo ook goed te pakken had. De nummers één en twee in het WK, Maverick Viñales en Andrea Dovizioso, hadden het met plek negen en zeven bijzonder lastig, net als Dani Pedrosa op de dertiende stek. Viñales kwam wel beter in zijn vel en na acht ronden zette hij zijn Yamaha voorbij de Ducati van Dovizioso om zo plek zes over te nemen. 

De WK-leider zette zijn opmars voort en ook Redding moest er snel aan geloven, waarna de Spanjaard de jacht op de top-4 kon openen. In die kopgroep opende Rossi de aanval op Zarco, wat bijna fout ging: de twee raakten elkaar, maar Rossi pakte de leiding, voor Marquez, Zarco en Petrucci. 

Voor Viñales zag het er zo goed uit, maar na twaalf ronden ging het fout: in de GT-bocht gleed de leider in het WK onderuit, waarna Dovizioso hem maar net kon ontwijken. De Italiaan nam zo plek vijf over en dat betekende voor hem één ding: de virtuele leiding in het wereldkampioenschap. 

Met tien ronden te rijden begon Rossi zijn leidende positie te verstevigen: Petrucci en Marquez volgden op een goede seconde, met Zarco die bij het duo aan probeerde te haken. Ook Dovizioso was snel onderweg, hoewel het gat naar Zarco nog vrij fors was. Zeven ronden voor het einde begon het echter te spetteren en de Fransman dook als eerste naar binnen voor een motor met regenbanden.

Dovizioso, erkend regenspecialist, rukte op de vochtige baan op en voegde zich in rap tempo bij de kopgroep. Daar ontstond een zeer fel gevecht om de leiding tussen Rossi, Petrucci, Dovizioso en Marquez. Rossi en Petrucci waren daarin de sterksten en wisselden de leiding in de GT-bocht meerdere malen af.

Achter Dovizioso en Marquez kwam ook Cal Crutchlow naar voren en de Brit had het mes tussen de tanden. Hij opende volle bak de aanval op de nummers drie en vier, met succes. Dat succes was wel tijdelijk, want Marquez liet zich niet kennen, trok alle agressiviteit uit de kast en veroverde de derde plek alsnog.

Voorin reed Rossi eindelijk wat weg van Petrucci en nadat achterblijver Alex Rins een beetje in de weg zat was de strijd gestreden. De tribunes in Assen ontplofte, want Rossi kwam als eerste over de streep, meer dan een jaar na zijn laatste zege. Petrucci eindigde op plek twee, Marquez troefde Crutchlow en de nieuwe WK-leider Dovizioso af. Jack Miller en Karel Abraham eindigden als zesde en zevende, waar ze bijzonder tevreden mee mogen zijn.

Podium Moto GP. (PRO SHOTS/Cor Lasker)
Podium Moto GP. (PRO SHOTS/Cor Lasker)