Aanvoerders Eredivisieteams willen kunstgras verbieden

De aanvoerders van twaalf teams uit de Eredivisie hebben opgeroepen tot een verbod op het spelen op kunstgras. Dit deden zij op de website van spelersvakbond VVCS. Ze vinden dat het spel erdoor te veel verandert en dat de kans op fysieke ongemakken te veel toeneemt.

De inmiddels gestopte Feyenoord-aanvoerder Dirk Kuijt is duidelijk in zijn oordeel. "Ik weet zeker dat met kunstgras het Nederlandse voetbal verder achterop zal raken. Het is niet voor niets dat in de Europese competities geen enkel team op kunstgras speelt."

Het speltype is op kunstgras dan ook heel anders dan op een gewoon natuurveld, zo liet Willem II-verdediger Jordens Peters weten. "Het type voetbal verandert door kunstgras. Het is moeilijker in duel te komen, dus de tackle gaat uiteindelijk uitsterven. Op kunstgras wordt er 'in de bal gespeeld' wat tegen de internationale trend in gaat waarin 'diepgang' zonder bal heel belangrijk is geworden."

Ajax-captain Davy Klaassen is het met hen eens. "Door zulke velden ga je er serieus over nadenken om weg te gaan uit Nederland. Voetbal is niet eens leuk meer op zulke velden."

PSV-aanvaller Luuk de Jong wijst op de fysieke ongemakken die het kunstgras oplevert. "Voor een voetballer die niet gewend is om daarop te spelen, levert het fysieke klachten op. Herstel na het spelen duurt ook langer!"

De VVCS heeft met twaalf van de achttien aanvoerders daarom een manifest opgesteld en deze aan voetbalbond KNVB voorgelegd. De captains van Heracles Almelo, PEC Zwolle, Excelsior, ADO Den Haag, Roda JC en Sparta Rotterdam weigerden. Dit zijn dan ook de zes teams die op het hoogste niveau op kunstgras spelen.

VVCS-directeur Danny Hesp: "Ik begrijp de spelers. Voetballen op kunstgras verandert het spel en beïnvloedt de ontwikkeling van het Nederlands voetbal op een negatieve manier. We moeten met zijn allen deze ontwikkeling stoppen en beginnen om de Eredivisie kunstgrasvrij te maken. Met dit statement willen we de discussie aanwakkeren om samen met alle betrokkenen tot de beste oplossing te komen voor het Nederlandse topvoetbal."

Voor de teams die op kunstgras spelen zou er volgens de VVCS een compensatiefonds moeten komen om over te stappen op echt gras.

Aanvoerders Eredivisieteams willen af van spelen op kunstgras (Foto: Pro Shots/Stanley Gontha)
Aanvoerders Eredivisieteams willen af van spelen op kunstgras (Foto: Pro Shots/Stanley Gontha)