Atlete hoort eindelijk dat ze olympische medaille 2008 'wint'

Een jaar geleden was Kelly Sotherton nog een 'gewone' ex-topatlete. In 2004 won ze olympisch brons op de zevenkamp en daar bleef het wat olympische glorie betreft bij voor de inmiddels 40-jarige Britse.

Inmiddels is het een en ander veranderd en staat ze in de nodige lijstjes van succesvolle Britse atleten. In november vorig jaar kreeg ze er brons bij van de 4x400 meter op de Spelen van 2008, want Wit-Rusland en Rusland bleken achteraf toch aan de verboden middelen gezeten te hebben.

Daarmee was de kous nog niet af, want deze week maakte het Internationaal Olympisch Comité bekend dat meerkampster Tatyana Chernova na het olympisch brons van 2012 ook dat van 2008 in moest leveren wegens steroïdegebruik. Het resultaat? Sotherton schuift op naar plek drie en 'wint' voor de tweede keer in een paar maanden een meer dan acht jaar oude olympische medaille.

Haar uitspraken op social media in de afgelopen maanden geven duidelijk weer wat een rare situatie het ook voor haar is: er is blijheid dat iets wat ze al lang vermoedde, vals spel bij een bepaalde concurrente, bevestigd wordt, maar ook droevenis omdat het kippenvelmoment op het olympisch podium haar afgenomen is - tot twee keer toe nu zelfs.

"Ik verliet Beijing in 2008 huilend, omdat ik het gevoel had dat ik had gefaald", vertelt ze tegenover de BBC. "Tot nu heb ik altijd het gevoel gehad dat mijn carrière beter had kunnen en moeten zijn. Nu heb ik eindelijk het gevoel dat het het toch allemaal waard was."

Dat het zo lang duurde nam niet weg dat ze de emoties de vrije loop liet gaan toen ze ergens in een kamertje achteraf hoorde dat ze olympisch brons zou krijgen. Toch nog loon naar werken voor Sotherton, al is het meer dan acht jaar later. De eerste foto die ze online zette sprak boekdelen: een omhelzing tussen Sotherton - van wie we het gezicht zien - en Chernova na de zevenkamp van 2008, met de vraag om er een passende titel voor te verzinnen..