Kerby wint WK-goud na wereldtijd en chaotische finale

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen heeft Jordan Kerby de wereldtitel op de individuele achtervolging gepakt. In de finale versloeg de 24-jarige Australiër de vier jaar jongere Filippo Ganna uit Italië, tot vrijdag de regerend wereldkampioen.

Kerby maakte vooral in de kwalificatie 's middags grote indruk. Hij legde de vier kilometer af in 4:12,172 minuten, de derde tijd ooit gereden op de achtervolging. Ganna zette de tweede tijd neer en mocht zo eveneens naar de finale. De pas 18-jarige Australiër Kelland O'Brien liet zien terecht onderdeel te zijn van de gouden achtervolgingsploeg en plaatste zich met de derde tijd voor de strijd om het brons, samen met de Fransman Corentin Ermenault.

O'Brien reed in die race om brons al snel weg bij Ermanault en na één kilometer was het gat al zo'n 2,5 seconden. Dat kon O'Brien niet uitbreiden, maar hij hield het uitstekend vast en pakte het brons.

De finale werd vervolgens op gang geschoten, maar na ongeveer een kilometer ging het startpistool plotseling opnieuw af. De wedstrijd werd stilgelegd, veel onduidelijkheid volgde en uiteindelijk werd besloten om toch maar opnieuw te beginnen. Kerby vertrok als een dolle en leek mogelijk op weg naar een nóg snellere tijd, maar de kilometer die hij al in de benen had eiste zijn tol en die supertijd kwam er niet. Wel was hij veel te sterk voor Ganna, die op ruim vier seconden genoegen moest nemen met zilver.