FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 april 2017

Tienduizenden lopen kruisweg in Rome

Tienduizenden gelovigen hebben vrijdagavond in aanwezigheid van paus Franciscus deelgenomen aan de zogenoemde kruisweg in het Colosseum in Rome. De processie, waarin de lijdensweg van Jezus Christus wordt gesymboliseerd, werd zwaarbeveiligd.

De aanwezigen baden in het licht van talrijke kaarsen voor het antieke amfitheater, terwijl anderen bij de veertien zogeheten statiën stilstonden bij het lijden en sterven van Christus.

Onder de dragers van het kruis was een christelijk echtpaar met drie dochters uit Egypte. Op andere plekken droegen gelovigen uit Portugal en Colombia het kruis. De paus zal hun landen dit jaar bezoeken. Aan het eind van de processie hield de kerkvorst nog een toespraak.

Wegens het gevaar voor aanslagen was de ruime omgeving van het Colosseum afgezet en was het gebied met explosievenhonden gecontroleerd.

Tienduizenden lopen kruisweg in Rome
Tienduizenden lopen kruisweg in Rome (Foto: ANP)

Eritreeërs per bus weg na afgelast congres

De honderden jonge Eritreeërs die op de afgelaste conferentie in Veldhoven af waren gekomen, zijn daar vrijdagavond met bussen opgehaald. De gemeente Veldhoven, die de bijeenkomst heeft verboden om de openbare orde te beschermen, liet de congresgangers naar diverse hotels en andere plekken waar ze kunnen overnachten brengen.

Burgemeester Jack Mikkers wilde om privacyredenen niet vertellen waar de Eritreeërs precies naartoe worden gebracht. Tijdens een persconferentie vertelde hij dat sinds de namiddag niets meer te beleven was in het conferentiecentrum. "Vanaf een uur of vijf zijn alle vergader- en presentatiezalen ontmanteld. Dat betekent dat de mensen alleen nog maar konden slapen."

Volgens Mikkers is een en ander in goed overleg met de organisatie verlopen. Hij benadrukte dat dit wat hem betreft een "werkbare oplossing" is "met waardigheid voor de mensen die vertrekken".

"Ik hoop dat hiermee de rust in Veldhoven is wedergekeerd, dat de mensen die deel wilden nemen aan de conferentie op een normale manier naar huis kunnen en wij met zijn allen een vredig Pasen kunnen hebben", aldus Mikkers.

Jongerenbeweging
Ruim vijfhonderd Eritreeërs waren naar Veldhoven gekomen voor een bijeenkomst van een jongerenbeweging. Die heeft nauwe banden met het autoritaire regime dat de dienst uitmaakt in het Afrikaanse land. De rechterhand van president Isaias Afewerki zou komen spreken.

Eritreeërs die het regime juist zijn ontvlucht, demonstreerden donderdag bij het congrescentrum aan de rand van Veldhoven. Nadat tijdens de betoging ongeregeldheden waren uitgebroken, besloot de burgemeester de conferentie te verbieden om de openbare orde te beschermen. De organisatie hoopte vrijdag het verbod via de rechter ongedaan te maken, maar kreeg nul op het rekest.

Eritreeërs per bus weg na afgelast congres
Eritreeërs per bus weg na afgelast congres (Foto: ANP)

Uber groeit flink en maakt miljarden verlies

Taxi- en technologiebedrijf Uber Technologies groeit flink, maar maakt wel miljarden dollars verlies. Dat blijkt uit een zeldzaam kijkje in de boeken dat persbureau Bloomberg bij de Amerikaanse onderneming heeft gekregen.

Wereldwijd verwerkte het bedrijf vorig jaar voor zo'n 20 miljard dollar aan taxritjes en andere boekingen, meer dan twee keer zoveel als in 2015. Dat leverde een netto-omzet op van 6,5 miljard dollar.

Tegelijkertijd werden echter ook veel investeringen gedaan en kosten gemaakt, waardoor Uber onder de streep uiteindelijk 2,8 miljard dollar tekortkwam. Dat laatste cijfer is exclusief de vorig jaar verkochte activiteiten in China. Als die ook worden meegeteld, dan zou het verlies zelfs 3,8 miljard dollar bedragen, aldus Bloomberg.

Niet beursgenoteerd

Het in 2009 opgerichte Uber wordt wel gezien als de meest waardevolle start-up ter wereld. Uber biedt met zijn apps inmiddels taxiritjes en andere diensten aan in meer dan vijfhonderd grote steden. Oud-eurocommissaris Neelie Kroes werkt ook bij het bedrijf, als voorzitter van een belangrijke adviesraad.

Uber is niet beursgenoteerd en daarmee niet verplicht om zijn resultaten te presenteren, al worden investeerders wel regelmatig bijgepraat. Dat Uber nu toch iets meer van zichzelf laat zien, komt volgens Bloomberg omdat het bedrijf zijn sterke groeipad meer onder de aandacht wil brengen, na de vele negatieve publiciteit van de laatste maanden.

Uber wordt onder meer beschuldigd van het wegmoffelen van seksueel wangedrag op de werkvloer. Daarnaast zijn in korte tijd veel hooggeplaatste bestuurders van Uber opgestapt. De onderneming is ook in Nederland niet onomstreden. Via de dienst UberPOP konden mensen tot eind 2015 ook taxiritten boeken bij particulieren, die niet over de vereiste taxivergunning beschikten. UberPOP is daarom door de rechter verboden.

Uber groeit flink en maakt miljarden verlies
Uber groeit flink en maakt miljarden verlies (Foto: ANP)

Google werkt aan banensite

Google werkt aan een site waar werkzoekenden en werkgevers elkaar kunnen vinden, Google Hire genaamd. Die zou een concurrent van LinkedIn, Greenhouse, Jobvite en Lever moeten worden, schrijven Axios en Mashable.

Google heeft de inlogpagina online gezet, maar gebruikers kunnen verder nog niets zien. Volgens de eerste berichten is het de bedoeling dat werkgevers vacatures kunnen plaatsen op Google Hire en dat gebruikers hun curriculum vitae kunnen sturen. Het project wordt vermoedelijk opgezet door Bebop, een start-up die Google in 2015 heeft gekocht voor 380 miljoen dollar (bijna 360 miljoen euro).

Google werkt aan banensite
Google werkt aan banensite (Foto: BuzzT)

Red Bull wil verbod op T-wing

Red Bull Racing wil dat de T-wing in de Formule 1 verboden wordt. Directe aanleiding hiervoor is dat bij Mercedes-coureur Valtteri Bottas het ding voor de tweede maal afbrak. Dit keer reed Max Verstappen er overheen, waarna zijn Red Bull forse schade opliep en hij een deel van de tweede vrije training in Bahrein moest missen.

Verstappen had niet verwacht dat een vleugeltje zoveel schade aan kon richten. "We moesten de hele bodemplaat vervangen, dus de schade was erg groot. Dat had ik niet verwacht. Niet ideaal, want ik heb daardoor een lange run minder kunnen doen. Een beetje ongelukkig dus, denk ik."

Waar de Nederlander nog mild was, was zijn teambaas Christian Horner furieus. "Ze moeten verboden worden, absoluut. We moeten eraf. Ik vrees dat ze niet verboden gaan worden omdat ze nu van een auto vallen. Zo happig op een verbod erop is Charlie niet, maar de T-wings zien er verschrikkelijk uit en zijn dus ook gevaarlijk. Dit incident staat niet op zichzelf, we hebben eerder gezien dat ze van auto's vielen. Mensen denken wellicht dat we voor eigen parochie preken omdat we zelf geen T-wing hebben, maar daar heeft dit niets mee te maken. Ik vind gewoon dat het er niet uitziet."

Bottas hier nog met de T-wing (voor de achtervleugel) die later op de dag afbrak (Foto: Pro Shots/Action Images)
Bottas hier nog met de T-wing (voor de achtervleugel) die later op de dag afbrak (Foto: Pro Shots/Action Images)

FOK! sportfoto-onderschrift week 15

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is maali met het volgende onderschrift: "Heb je die grappen op fok gezien? die zijn nog slechter dan het voetbal onder Danny Blind!"

De opgave van deze week:

Formule 1-coureur Antonio Giovinazzi hield zijn Sauber niet heel tijdens de Grand Prix van China, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Formule 1-coureur Antonio Giovinazzi hield zijn Sauber niet heel tijdens de Grand Prix van China, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Razendsnelle seizoensstart Schippers op 100 meter

Dafne Schippers is haar seizoen op de 100 meter bijzonder sterk begonnen. De Nederlandse vicewereldkampioene snelde tijdens de Bryan Clay Invitational in de buurt van Los Angeles naar de winst in 10,95 seconden.

Schippers is met haar tijd de eerste atlete wereldwijd die dit seizoen onder de 11 seconden duikt. In de afgelopen ruim anderhalf jaar, sinds ze de definitieve overstap naar de sprints maakte, was ze wel al negen keer sneller. De 10,81 in de WK-finale van 2015 is vooralsnog haar snelste tijd en tevens het nationaal record, maar eerder in de week gaf Schippers al aan dat die tijd er dit seizoen aan zou moeten: "Het liefst ga ik natuurlijk onder de 10,80 dit seizoen, dat is wel het doel."

In de VS was Tianna Bartoletta de enige die enigszins in de buurt kon blijven van Schippers. De olympisch verspringkampioene kwam na 11,08 seconden over de finish. 

Hoogspanning op feestdag Noord-Korea

Noord-Korea viert zaterdag onder grote spanning met de VS dat de stichter van de stalinistische dynastie, Kim Il-sung, op 15 april 1912 werd geboren. De huidige dictator in Pyongyang, Kim Jong-un, is een kleinzoon van de stichter die in 1949 aan de macht kwam en in 1994 overleed.

De feestdag heet Dag van Zon. Die wordt dit jaar overschaduwd door het bericht dat het land van plan is zaterdag een kernproef te doen. De Amerikaanse president Trump heeft een vliegdekschip en andere marineschepen naar de regio gestuurd. Hij wil niet wil dat de Noord-Koreanen weer nucleaire proeven doen.

Een Noord-Koreaanse bewindsman zei dat het land kernproeven doet zodra de leiding dat besluit. Hij zei ook dat Noord-Korea preventieve aanvallen overweegt op de Amerikanen en dat de VS veel kwaadaardiger en agressiever zijn geworden onder Trump. Maar Noord-Korea is voorbereid op alles waar de Amerikanen mee komen, aldus de onderminister.

Het geheimzinnige regime in Pyongyang heeft niet laten weten wat er zaterdag op het programma staat. Waarnemers in Seoul zeggen volgens persbureau Yonhap dat er normaal gesproken geen militaire parades zijn op 15 april. Maar waarschijnlijk is er dit jaar wel een. Dat zou zijn af te leiden uit bewegingen van militair materieel. Mogelijk staat het land ook stil bij de verjaardag van het Volksleger op 25 april.

Hoogspanning op feestdag Noord-Korea
Hoogspanning op feestdag Noord-Korea (Foto: ANP)

Kerby wint WK-goud na wereldtijd en chaotische finale

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen heeft Jordan Kerby de wereldtitel op de individuele achtervolging gepakt. In de finale versloeg de 24-jarige Australiër de vier jaar jongere Filippo Ganna uit Italië, tot vrijdag de regerend wereldkampioen.

Kerby maakte vooral in de kwalificatie 's middags grote indruk. Hij legde de vier kilometer af in 4:12,172 minuten, de derde tijd ooit gereden op de achtervolging. Ganna zette de tweede tijd neer en mocht zo eveneens naar de finale. De pas 18-jarige Australiër Kelland O'Brien liet zien terecht onderdeel te zijn van de gouden achtervolgingsploeg en plaatste zich met de derde tijd voor de strijd om het brons, samen met de Fransman Corentin Ermenault.

O'Brien reed in die race om brons al snel weg bij Ermanault en na één kilometer was het gat al zo'n 2,5 seconden. Dat kon O'Brien niet uitbreiden, maar hij hield het uitstekend vast en pakte het brons.

De finale werd vervolgens op gang geschoten, maar na ongeveer een kilometer ging het startpistool plotseling opnieuw af. De wedstrijd werd stilgelegd, veel onduidelijkheid volgde en uiteindelijk werd besloten om toch maar opnieuw te beginnen. Kerby vertrok als een dolle en leek mogelijk op weg naar een nóg snellere tijd, maar de kilometer die hij al in de benen had eiste zijn tol en die supertijd kwam er niet. Wel was hij veel te sterk voor Ganna, die op ruim vier seconden genoegen moest nemen met zilver. 

Duitse Vogel wederom koningin van de sprint

Baanwielrenster Kristina Vogel heeft zich wederom laten kronen tot koningin van de individuele sprint. De 26-jarige Duitse veroverde op het WK in Hong Kong haar derde wereldtitel op het onderdeel waarop ze vorig jaar ook al olympisch kampioene werd.

Vogel won in de halve finales de eerste heat tegen Lee Wai Sze, tot verdriet van het thuispubliek. Ook de tweede heat werd een prooi voor de Duitse, maar daarbij dook ze onder de rode lijn: dat mag, maar daarna mag je niet weer boven die lijn uitkomen, iets wat Vogel wel deed. Toch greep de jury niet in en zo stond Vogel in de finale.

Daarin nam ze het op tegen de Australische Stephanie Morton, die de Litouwse veterane Simona Krupeckaite uit het toernooi geknikkerd had. In de eerste heat moesten de dames opnieuw starten, nadat Morton met mechanische pech te kampen kreeg. Vogel hield het hoofd echter ijzig koel en liet de Australische geen schijn van kans. 

De fans in Hong Kong konden toch nog juichen, want Lee rekende in twee heats af met Krupeckaite in de strijd om het brons. 

VVV promoveert naar Eredivisie

VVV-Venlo keert na een afwezigheid van drie seizoenen terug in de Eredivisie. Bij RKC Waalwijk werd ternauwernood gewonnen en dus is promotie een feit.

VVV wist dat het bij een zege zeker zou zijn van promotie, aangezien SC Cambuur voorafgaand aan dit duel dertien punten achter stond en er na dit weekend nog vier speelronden volgen. Jong Ajax en Jong PSV stonden nog tussen VVV en Cambuur, maar die ploegen mogen uiteraard niet promoveren. De titel in de Jupiler League is dus nog niet binnen, die zou eventueel nog naar Jong Ajax kunnen, dat staat acht punten achter.

De ploeg uit Venlo was in het Mandemakers Stadion de betere ploeg in de eerste helft en dat werd een kleine tien minuten voor rust beloond: de bal ging op de stip na een overtreding en Clint Leemans benutte het buitenkansje: 0-1.

Ook na rust bleven de gasten de lakens uitdelen, maar toch kwam RKC langszij toen wederom een strafschop werd verzilverd. Johan Voskamp maakte 1-1. Danny Post, Ralf Seuntjes en Jerold Promes kregen daarna nog kansen op de winnende voor VVV, maar het kampioensfeestje leek uitgesteld te moeten worden, totdat VVV in de slotminuut van de reguliere speeltijd een vrije trap kreeg die werd raak geschoten door Leemans. Zijn tweede van de avond en het cruciale doelpunt voor het kampioenschap en promotie naar de Eredivisie.

VVV promoveert naar Eredivisie (Pro Shots / Toin Damen)
VVV promoveert naar Eredivisie (Pro Shots / Toin Damen)

Uitslag Heracles Almelo - AZ

Vanavond werd er één wedstrijd gespeeld in de Eredivisie. AZ won in Almelo met 1-2 van Heracles. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

Heracles Almelo

1 - 2

AZ

 90+2' Kuwas    53' Weghorst
 82' Jahanbakhsh
 
 Gele kaart: Bruns, Peterson, Breukers, (Heracles Almelo), Jahanbakhsh, v.Overeem, Haps, Luckassen, (AZ)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.198
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Te Wierik
Hoogma
Gosens
Bruns
Pelupessy
Niemeijer (Darri/61)
Kuwas
Armenteros
Peterson
  Krul
Svensson (Johansson/68)
v.Eijden
Vlaar
Haps
Luckassen
v.Overeem (Rienstra/83)
S.Wuytens
Jahanbakhsh (Bel Hassani/86)
Weghorst
Dos Santos

Toptalent Norris wint debuutrace in Formule 3 op regenachtig Silverstone

Autocoureur Lando Norris heeft op dag één van het Europees Formule 3-kampioenschap gelijk weer laten zien dat hij over zeer veel talent beschikt. De pas 17-jarige Brit won vorig jaar de Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland en zowel de Eurocup als het Noord-Europees kampioenschap Formule Renault.

Dit jaar is de coureur uit het opleidingsprogramma van McLaren overgestapt naar de Formule 3 en dat gaat al gelijk goed. Op een regenachtig Silverstone was Norris in de trainingen en kwalificaties erg snel en alleen zijn één jaar oudere landgenoot Callum Ilott kon hem goed bijblijven.

Dat was vrijdag bij de start van race één in Silverstone ook het geval, maar lang duurde het niet. Nadat de Rus Nikita Mazepin van de baan getikt werd en de daaruit volgende safety car weer naar binnen was spinde Ilott vanaf de tweede plek het grind in: einde race. 

Het werd een wat chaotische race, waarin vooral om de plekken vijf en verder stevig gevochten werd. Zo gingen debutanten Joey Mawson en Mick Schumacher net als vorig jaar in het Duits Formule 4-kampioenschap flink de strijd met elkaar aan. Schumacher moest uiteindelijk inbinden en niet veel later zag de zoon van zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 Michael Schumacher ook Harry Newey en Guan Yu Zhou langszij komen.

Norris had er ondertussen allemaal weinig mee te maken en reed naar een soevereine zege, voor land- en teamgenoot Jake Dennis. Maximilian Günther pakte plek drie, voor de Zweed Joël Eriksson, de Australiër Mawson en de Brit Newey. Nederlanders zijn dit seizoen niet van de partij. 

Clinton herdenkt ex-terrorist (lees- en kijkvoer)

Het is paasweekend en veel lezers zijn vast wel eens in de kerk geweest. Maar ook als je niet van preken houdt, is onderstaande van eerwaarde Bill Clinton de moeite waard. Afgelopen maand overleed namelijk voormalig militant, of zo je wil terrorist Martin McGuinness, de latere regeringsleider en mede-vredesstichter van het ooit gewelddadige Noord-Ierland. De Amerikaanse oudpresident nam tijdens de uitvaart plaats op het spreekgestoelte.

Apple mag zelfrijdende auto's testen

Apple heeft van de autoriteiten in Californië toestemming gekregen om technologie voor zelfrijdende auto's te testen op de openbare weg. Dat bleek vrijdag uit een melding van het Department of Motor Vehicles van de Amerikaanse staat.

Apple begon een paar jaar geleden met het ontwikkelen van zelfrijdende auto's, om zich later meer toe te leggen op de software die het autonoom voortbewegen mogelijk moet maken. Vorig jaar diende het technologieconcern hierover al enkele documenten in bij federale toezichthouders. Het is voor het eerst dat Apple zijn technologie mag gaan uitproberen in auto's op de weg.

Wat betreft zelfrijdende auto's is sprake van grote concurrentie. Ook technologiebedrijven als Google en Uber en autobouwers als General Motors en Tesla zijn ermee bezig.

Apple mag testen met zelfrijdende auto's
Apple mag zelfrijdende auto's testen (Foto: ANP)

Staking bij Holland Casino Breda

Bij Holland Casino in Breda wordt vrijdagavond gestaakt. Dat hebben de vakbonden FNV, De Unie en ABC laten weten. Ze willen komende tijd meer acties op touw zetten om het gokbedrijf te dwingen met betere arbeidsvoorwaarden over de brug te komen.

Circa vijftig casinowerknemers die vanaf 19.00 uur staan ingepland voor de avonddienst, zullen het werk neerleggen. Volgens de bonden moet het publiek in Breda het hierdoor waarschijnlijk een avondje zonder de speeltafels doen.

Holland Casino is zichzelf aan het voorbereiden op een aanstaande verkoop door de Staat. Daarover is de laatste tijd veel te doen. Veel werknemers zijn bang dat de privatisering gepaard zal gaan met bezuinigingen. Het personeel wil daarom eerst meer zekerheden in de vorm van een goede cao en een sociaal plan.

Staking bij Holland Casino Breda
Staking bij Holland Casino Breda (Foto: ANP)

Langer flexcontract supermarkt in de maak

Supermarkten en vakbond CNV willen met een nieuwe contractvorm voor werknemers de kloof tussen de vele flexibele en de weinige vaste banen in de supermarkten dichten. Werknemers kunnen daarbij een contract voor vier jaar krijgen, waarbij er ook budget is voor scholing.

Die 'doorgroeibaan', zoals CNV de contractvorm heeft gedoopt, is een van de punten in de onderhandelingen over de nieuwe cao voor de supermarkten, die donderdag zijn begonnen. De nieuwe contractvorm is onder meer bedoeld om naast scholieren en studenten ook andere groepen werk te bieden in de branche. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om langdurig werklozen en mensen in een re-integratietraject.

De onderhandelingen over de cao voor supermarktpersoneel staan los van die over de arbeidsvoorwaarden bij de distributiecentra van Jumbo en Albert Heijn. Daar worden de laatste tijd acties gevoerd voor een hoger loon.

Langer flexcontract in supermarkt in de maak
Langer flexcontract supermarkt in de maak (Foto: ANP)

De Vries maakt indruk in eerste Formule 2-kwalificatie

Coureur Nyck de Vries heeft vrijdag op het circuit van Bahrein flink indruk gemaakt in de kwalificatie van de Formule 2. Dat kampioenschap, de nieuwe naam van de GP2, opent het seizoen dit weekeinde als bijprogramma van de Formule 1.

De kwalificatie in Bahrein werd gedomineerd door coureurs die dit seizoen debuteren in de Formule 2, nadat ze de overstap maakten vanuit de GP3. Kampioen Charles Leclerc uit Monaco kwam de F2 binnen bij topteam Prema, dat vorig jaar domineerde met Pierre Gasly en Antonio Giovinazzi. Zijn teamgenoot is Antonio Fuoco, vorig jaar derde in de GP3 en net als Leclerc lid van het opleidingsprogramma van Ferrari.

Dat Leclerc en zijn nieuwe teamgenoot het tempo goed te pakken hadden was gelijk duidelijk. De Monegask zette met ruim verschil de snelste tijd neer, voor zijn Italiaanse teamgenoot. De Vries kwam tot een derde tijd, een uitstekende prestatie voor de coureur uit het opleidingsprogramma van McLaren. De Nederlander rijdt voor Rapax, wat zeker geen topteam is in de F2, en had in de vrije training op vrijdag nog last van mechanische problemen. 

De kwalificatie werd aan het eind nog verstoord door Gustav Malja en Nabil Jeffri, die elkaar raakten en er zo voor zorgden dat andere coureurs een snelle ronde in rook op zagen gaan. 

Homo dating sim op Steam Greenlight

De dating simulator Coming Out On Top draait om student Mark Matthews die net uit de kast is gekomen. Hij wil zijn schade inhalen en dat betekent heel veel daten met verschillende mannen. Coming Out On Top is nu uit op onder andere Steam Greenlight.

Ontwikkelaar Obscurasoft laat weten dat er zes routes zijn naar liefde, achttien verschillende mannen om te daten, een verborgen optie en expliciete seksscenes. Je kunt hier de demo downloaden, als je 18 jaar of ouder bent en niet schrikt van naakte harige mannen. Mocht je de game meteen willen kopen, gebruik dan de kortingscode CRWR006X1.

Geheimpje

Zet je schrap!

Leentjebuur

Hallo oom agent

Alle mannen op n rij

Logo screenshot

'Aanslag Dortmund mogelijk wraakactie'

Duitse veiligheidsdiensten houden er rekening mee dat rechtsextremisten of voetbalhooligans mogelijk waren betrokken bij de bomaanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund. De aanslag diende mogelijk als wraak voor een eerdere botsing tussen hooligans van de club en supporters van de voetbalclub RB Leipzig, zeggen bronnen rond het onderzoek tegen het Duitse nieuwsblad Focus.

Er zijn volgens het blad signalen dat de aanslag niet het werk was van radicale moslims. Zo is de aanslag niet opgeëist door een terreurgroep. Ook lieten jihadisten bij eerdere aanslagen doorgaans geen brieven achter. Dat gebeurde dit keer wel.

De veiligheidsdiensten vonden bij de plaats van de aanslag drie brieven, waarin onder meer werd opgeroepen tot de sluiting van de Amerikaanse basis Ramstein in Duitsland. Die oproep zou ook al eens zijn gedaan in artikelen uit extreemrechtse hoek en kan als inspiratie hebben gediend.

'Aanslag Dortmund mogelijk wraakactie'
'Aanslag Dortmund mogelijk wraakactie' (Foto: ANP)

Rechtbank gewraakt in zaak-Tristan van der V.

Twee verzekeringsmaatschappijen wraken de rechtbank in Den Haag in de zaak die door slachtoffers van Tristan van der V. tegen zijn ouders was aangespannen. Van der V. schoot in 2011 meerdere mensen en zichzelf dood in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Dertien mensen die bij het bloedbad aanwezig waren, stellen de ouders hiervoor verantwoordelijk.

Samen met de ouders, waren ook hun verzekeringsmaatschappijen gedagvaard. Deze twee maatschappijen hebben nu het wrakingsverzoek ingediend. Advocaat Peter Knijp kan niet ingaan op de reden omdat hij "niet op de zaak vooruit wil lopen". Een rechtbank kan gewraakt worden als een procespartij bijvoorbeeld denkt dat de rechter partijdig is.

Op 9 april 2011 schoot Van der V. vijf mensen dood, hij verwondde er zeventien en daarna pleegde hij zelfmoord.

Te belastend
De behandeling van deze zaak werd begin maart aangehouden, omdat de rechtbank oordeelde dat de ouders van Tristan toch naar de rechtbank moesten komen om vragen over hun zoon te beantwoorden. Zij waren niet naar de Haagse rechtbank gegaan omdat het emotioneel te belastend voor hen was, vertelde Knijp toen.

De nieuwe zitting staat aanvankelijk voor aanstaande woensdag gepland, maar de wrakingskamer moet zich eerst dinsdag over het verzoek buigen. Dat gebeurt om 11.00 uur in de rechtbank in Den Haag.

Rechtbank gewraakt in zaak-Tristan van der V.
Rechtbank gewraakt in zaak-Tristan van der V. (Foto: ANP)

Uber mag toch in Italië

Taxidienst Uber is voorlopig toch toegestaan in Italië. Een rechtbank had vorige week nog de onderdelen Black, Lux, SUV, X, XL, Select en Van verboden. Uber ging daartegen in beroep. Met gedeeltelijk succes, want het verbod werd vrijdag opgeschort. In afwachting van een definitief besluit mag Uber dus blijven rijden.

Het verbod zou komende maandag zijn ingegaan. De belangrijkste consumentenbonden van Italië zijn blij met het besluit van de rechter. Ze zeggen dat consumenten nu meer te kiezen hebben. De rechtszaak was aangespannen door taxiorganisaties, die zeggen dat Uber zich schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie.

Uber mag toch in Italië
Uber mag toch in Italië (Foto: BuzzT)

Dertig Jumbo's hebben last van stakingen

Ongeveer dertig van de 580 supermarkten van Jumbo hadden op Goede Vrijdag last van de stakingen in de distributiecentra. Van echt lege schappen was volgens de grootgrutter nog geen sprake, maar het kwam wel voor dat nieuwe voorraden met enkele uren vertraging binnenkwamen.

In de distributiecentra van Jumbo wordt sinds dinsdag gestaakt. Jumbo, dat toeleeft naar de voor supermarkten belangrijke paasdagen, probeerde de acties donderdag nog via een kort geding te laten verbieden. Maar daar wilde de rechter in Utrecht niet aan meewerken.

Hoeveel distributiemedewerkers van Jumbo het werk hebben neergelegd, blijft onduidelijk. Vakbonden FNV en CNV spreken van bijna 400 stakers, Jumbo houdt het op 150 van de 3000 mensen die onder de betreffende cao vallen. De bonden willen doorgaan met de acties tot er een cao-akkoord ligt.

Albert Heijn
Volgens Jumbo hebben zich inmiddels ook tientallen winkelmedewerkers en mensen van het hoofdkantoor gemeld om met de paasdrukte bij te springen in de distributiecentra. "Ik ben trots op al onze collega's die samen de schouders eronder zetten", liet topman Frits van Eerd daarover vrijdag weten. Hij benadrukte dat de inzet van collega's vanuit de winkels en het hoofdkantoor alleen plaatsvindt voor zover dit juridisch mogelijk en toelaatbaar is.

In de distributiecentra van concurrent Albert Heijn is het eveneens onrustig. Daar is personeel bezig met stiptheidsacties. Dit houdt in dat de werknemers strikt volgens de arboregels werken. Volgens Albert Heijn heeft dit vooralsnog geen gevolgen voor de levering aan de winkels.

Minimale verschillen in tweede training, Vettel bovenaan

Sebastian Vettel heeft de tweede vrije training voor de Grand Prix van Bahrein als snelste afgesloten. De Ferrari-coureur was op het circuit van Sakhir een fractie van een seconde sneller dan Valtteri Bottas, terwijl ook Daniel Ricciardo dicht bij de Duitser zat.

Vooral vroeg in de sessie was het druk, met veel coureurs die gelijk korte runs op de supersoftbanden op de klok lieten zetten. Achter de snelste drie zat Kimi Räikkönen ook niet ver weg, net als Lewis Hamilton - die in een snelle ronde wel gehinderd werd door Nico Hülkenberg. 

Max Verstappen kende geen lekkere sessie. Hij maakte een fout in een snel rondje en liep flinke schade op nadat hij over de plotseling afgebroken 'T-wing' van Bottas heen reed. Pas aan het einde kwam hij de baan weer op voor een lange run op supersofts, waarbij hij wel tijden liet noteren die zeker niet ver van Ferrari en Mercedes verwijderd waren.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Bahrein:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:31.310   29
2 V. Bottas Mercedes 1:31.351 +0:00.041 35
3 D. Ricciardo Red Bull 1:31.376 +0:00.066 28
4 K. Räikkönen Ferrari 1:31.478 +0:00.168 34
5 L. Hamilton Mercedes 1:31.594 +0:00.284 35
6 N. Hülkenberg Renault 1:31.883 +0:00.573 37
7 F. Massa Williams 1:32.079 +0:00.769 37
8 M. Verstappen Red Bull 1:32.245 +0:00.935 18
9 R. Grosjean Haas F1 1:32.505 +0:01.195 34
10 D. Kvyat Toro Rosso 1:32.707 +0:01.397 35
11 K. Magnussen Haas F1 1:32.854 +0:01.544 33
12 E. Ocon Force India 1:32.875 +0:01.565 38
13 J. Palmer Renault 1:32.876 +0:01.566 38
14 F. Alonso McLaren 1:32.897 +0:01.587 31
15 S. Perez Force India 1:33.319 +0:02.009 34
16 L. Stroll Williams 1:33.361 +0:02.051 36
17 M. Ericsson Sauber 1:33.944 +0:02.634 34
18 C. Sainz Toro Rosso 1:34.072 +0:02.762 5
19 P. Wehrlein Sauber 1:34.117 +0:02.807 29
20 S. Vandoorne McLaren 1:34.230 +0:02.920 8

Chuwi iLife V5S, zuigen en dweilen voor $129,99

Al eerder kwam het kleine broertje voorbij, de ilife V5 die goed uit de test kwam. Nu hebben we de opvolger, de 'Pro' (en inmiddels hernoemd naar V5S) variant die Gearbest beschikbaar heeft gesteld. Het verschil met zijn voorganger? Dweilen, verder zou alleen nog de zuigkracht iets beter zijn met 850pa. We gaan in deze review dus vooral inzoomen op dit model en de extra features ten opzichte van de V5. 

Eerste trailer voor Star Wars: The Last Jedi

Het is tijd om het Jedi-tijdperk af te sluiten, aldus Luke Skywalker. Disney heeft voor de achtste reguliere Star Wars-film, The Last Jedi, vandaag de eerste trailer vrijgegeven.

De onthulling vond plaats tijdens de jaarlijkse Star Wars Celebration, die momenteel plaatsvindt in Orlando, Florida. De vierdaagse fanconventie was twee jaar geleden ook de locatie van een langverwachte trailer-onthulling, dus we kunnen wel zo'n beetje spreken van een beginnende traditie. Dit jaar wordt op de Celebration ook gevierd dat het dit jaar veertig jaar geleden is dat George Lucas de eerste Star Wars-film maakte.

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi is in bioscopen te zien vanaf 15 december. In de hoofdrollen keren Mark Hamill, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Adam Driver en natuurlijk de in december overleden Carrie Fisher terug. Ook Domhnall Gleeson, Andy Serkis en Gwendoline Christie zijn weer te zien, naast Laura Dern en Benicio del Toro. De film is geregisseerd door Rian Johnson, die eerder Looper en een aantal afleveringen van Breaking Bad regisseerde.

Stroomstoring Alkmaar en omgeving opgelost

Er is vrijdagmiddag een grote stroomstoring in Alkmaar en omgeving. Ook zijn er meldingen uit Heerhugowaard, Broek op Langedijk, Sint Pancras. Ook in Katwijk is een stroomstoring gemeld. 

Er zijn ruim 4000 klanten getroffen door de storing volgens een medewerker van Liander. Hoe de storing is ontstaan is nog onbekend. 

Update 17:00 uur
Iets voor half vijf had iedereen weer stroom. Een woordvoerder heeft aan NH Nieuws laten weten dat er een transformatorstation was uitgevallen. 

Stroomstoring bij Liander (Foto: Screenshot AlleStoringen.nl)
Stroomstoring bij Liander (Foto: Screenshot AlleStoringen.nl)

9-jarige kickbokser koopt huis van prijzengeld

De meeste mensen moeten flink sparen om een huis te kunnen kopen, de 9-jarige Tyler Ford uit Wales heeft al zijn eerste huis gekocht. Tyler is namelijk zo enorm goed in kickboksen, dat hij onder andere al zijn prijzengeld bij elkaar heeft gelegd om het stulpje te kopen. Zelf woont hij nog bij zijn ouders en het pand wordt dan ook verhuurd.

Tyler vecht al sinds 2015 en is inmiddels meervoudig Brits en Europees kampioen. In 2016 vocht Tyler 64 partijen en die won hij allemaal. Hij is ook het jongste lid van de Martial Arts Hall of Fame en heeft gouden medailles gewonnen op de World Martial Arts games.

"Toen hij nog klein was wilde hij alleen maar boksen, vooral ook omdat ik zelf wereldkampioen boksen was," aldus zijn vader Anthony Ford. "Tyler is enorm gemotiveerd en staat elke ochtend al om 6 uur op om te trainen en daarna pas gaat hij naar school. Hij is gek van de sport en heeft ook al van grotere jongens gewonnen. Hij traint als een professionele vechter."

De hobby van Tyler heeft intussen ook de aandacht getrokken van Hollywood. "Tyler vocht op een gala en Tom Delmar, betrokken bij films als Trainspotting 2 en Snatch, vroeg mij of ik zijn vader was. Hij had nog nooit zo'n vechter gezien en wilde hem graag een rol aanbieden in zijn nieuwste film. De film heet 'The Yin & Yang and The Treasure' en we zijn zo trots dat Tyler daarin meespeelt."

Voor diegenen die nu 'schande' roepen en '9-jarigen zouden niet moeten kickboksen', bekijk hieronder het niveau en vooral de mate van bescherming die gelden bij dit soort wedstrijden.


9-jarige kickbokser Tyler Ford (Bron: Youtube)

Landstitel binnen voor Ajax

In de Eredivisie vecht Ajax nog volop om de landstitel, maar met het bekende voetbalspelletje FIFA 17 Ultimate Team is de titel binnen. Dani Hagebeuk vertegenwoordigt Ajax in de zogenaamde E-Divisie, waarin het wedstrijdschema grofweg gelijk loopt met dat van de 'echte' Eredivisie.

Hagebeuk stond vrijdag in de veertiende van zeventien speelrondes - thuis- en uitwedstrijden zijn er niet - tegenover sc Heerenveen, vertegenwoordigd door Niels Krist. 'Ajax' won het duel met 4-0 en doordat de nummer twee, Heracles Almelo, met 1-0 verloor van AZ is FIFA-speler Hagebeuk niet meer in te halen. 

Ajax heeft een goede keuze gemaakt, want na veertien wedstrijden staan er nog altijd louter overwinningen op het scorebord. Op 6 mei mag Hagebeuk Ajax vertegenwoordigen in de Europese finale in Madrid, waar hij zich ook kan plaatsen voor de wereldwijde finale. De nummer twee van de E-Divisie mag eveneens naar Madrid, een positie die op het moment ingenomen wordt door Bryan Hessing namens Heracles. Quinten van der Most staat voor Feyenoord op plek drie en ook ADO Den Haag, Excelsior en Roda JC maken nog kans.

Wild pakt WK-zilver op omnium

Baanwielrenster Kirsten Wild is op het wereldkampioenschap in Hong Kong prima bezig op het omnium. Na de twee in de (lokale) middag gereden onderdelen staat de Nederlandse op de derde plek in het klassement.

Het programma van het omnium is na de Olympische Spelen van vorig jaar flink overhoop gegooid, waarbij de sprintonderdelen eruit zijn gehaald en het dus geen 'allround'-wedstrijd meer is. Voor iemand als Wild, meer van de lange adem dan de sprints, is dat dan weer gunstig.

Op het eerste van vier onderdelen, de scratch, kwam de Nederlandse als derde over de finish. Katie Archibald pakte namens Groot-Brittannië de volle punten, terwijl de Australische Amy Cure tweede werd. 

Het tweede onderdeel was de temporace, waar na elke ronde een punt gegeven wordt aan de renster die op kop rijdt. Een ronde voorsprong pakken levert twintig punten op en dat is precies wat de meeste favorieten, inclusief Wild, voor elkaar kregen. De Nederlandse won daarnaast twee sprints en eindigde zo als vijfde, terwijl Archibald opnieuw won.

In het klassement gaat Archibald uiteraard aan de leiding, gevolgd door Cure, die een kleine voorsprong heeft op Wild. De Amerikaanse Sarah Hammer volgt Wild op de voet en ook Elisa Balsamo uit Italië is nog volop in de strijd.

Vanaf 13.00 uur Nederlandse tijd is het avondprogramma op Eurosport live te zien. Naast de afsluitende onderdelen van het vrouwenomnium, de afvalrace en de puntenkoers, worden dan ook de puntenkoers en individuele achtervolging bij de mannen en de individuele sprint bij de vrouwen verreden. 

Update 14.50 uur
Wild heeft op het derde onderdeel, de afvalrace, bijzonder sterk gereden. De Nederlandse bleef constant voorin het veld en bleef uiteindelijk samen met Cure over. De Australische was in de slotronde net iets te sterk, maar met haar tweede plek verkleint Wild het gat naar de leiding in het klassement.

Die leiding is nu met 112 punten in handen van Cure, die Archibald ook op 112 ziet staan. Wild zit met 106 punten dicht bij de leiding, waar het gat voor de afvalrace nog twaalf punten was. De Amerikaanse Sarah Hammer volgt met 96 punten, Daria Pikulik uit Polen staat na een sterk optreden op plek vijf met 90 punten. Balsamo staat zesde, nadat ze betrokken was bij een stevige valpartij.  

Update 16.05 uur
Wild heeft het omnium afgesloten met de bronzen medaille. In de afsluitende puntenkoers zat de Nederlandse regelmatig goed van voren en zelfs met één ronde te rijden was de wereldtitel nog mogelijk. Die ging echter naar Archibald, die halverwege de koers in de problemen leek te zitten, maar zich sterk herpakte. De Australische Cure reed een tactisch matige race en zag Archibald haar eerste plek afpakken, waardoor Cure genoegen moest nemen met zilver.

Voor de 34-jarige Wild is het na 2011 en 2015 de derde bronzen WK-medaille op het omnium. Vorig jaar pakte ze al zilver op de scratch, het onderdeel waarop Wild een jaar eerder wereldkampioene werd. 

Update 16.20 uur
Het is geen brons, maar zilver voor Wild. De jury in Hong Kong heeft besloten Cure's punten van een van de tussensprints af te nemen vanwege duwen door de Australische, waardoor Wild haar in het klassement voorbij steekt. 

Zeker 36 doden bij bombardement met 'MOAB'

Bij het Amerikaanse bombardement op stellingen van Islamitische Staat (IS) in Afghanistan zijn donderdag zeker 36 jihadisten gedood. Dit meldde het Afghaanse ministerie van Defensie vrijdag, aldus de BBC.

De Amerikanen gooiden de zwaarste niet-nucleaire bom op een ondergronds complex van de Afghaanse IS in een bergachtig grensgebied ten zuidoosten van Kabul. De bijna 10.000 kilo zware bom wordt ook wel de 'Mother of all Bombs' (MOAB) genoemd. Officieel staat MOAB voor Massive Ordnance Air Blast.

IS dook begin 2015 op in Afghanistan dat de jihadisten Khorasan noemen. Het is de eerste tak van IS buiten de Arabische wereld. De enkele duizenden strijders van IS worden ook bestreden door de Taliban.

Zeker 36 doden bij bombardement met 'MOAB'
Zeker 36 doden bij bombardement met 'MOAB' (Foto: ANP)

'Terroristen wilden chaos rond referendum'

De politie in Istanbul heeft zeven verdachten opgepakt die van plan zouden zijn geweest aanslagen te plegen in de aanloop naar het referendum van zondag. De vier Turken, twee Syriërs en een Tadzjiek wilden "voor chaos zorgen" in Turkije, zei de politie.

De politie liet weten dat sinds vorige week onder meer identiteitsbewijzen, mobiele telefoons en paspoorten in beslag zijn genomen bij invallen in Istanbul. Twee Turkse verdachten waren naar verluidt lid van Islamitische Staat, dat de afgelopen maanden verscheidene aanslagen heeft gepleegd in het land.

'Terroristen wilden chaos rond referendum'
'Terroristen wilden chaos rond referendum' (Foto: ANP)

Meyer met grote overmacht naar vierde goud op puntenkoers

Cameron Meyer heeft op het wereldkampioenschap baanwielrennen met groot vertoon van macht de wereldtitel op de puntenkoers gepakt. In Hong Kong stond er geen enkele maat op de 29-jarige Australiër, die in 2009, 2010 en 2012 ook al wereldkampioen werd op het onderdeel.

Meyer meldde zich al bij de tweede van zestien tussensprints voorin en domineerde vooral halverwege de race. Hij reed er twee ronden voorsprong bij elkaar, pakte in vijf tussensprints achter elkaar punten en reageerde ook nog eens op iedereen die een rondje terug probeerde te pakken. 

De strijd om het zilver was wél spannend. Lang leek Kenny de Ketele op weg naar de vierde plek, maar in de laatste ronden opende hij volle bak de aanval. Daarmee won hij de laatste tussensprint en dat was genoeg om de Pool Wojciech Pszczolarski in het klassement voorbij te gaan. De Ketele pakte namens België het zilver, de Pool ging naar huis met brons. 

Erdogan sluit uitlevering Yücel uit

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de uitlevering van de Duits-Turkse journalist Deniz Yücel aan de Bondsrepubliek uitgesloten. Hij zei dat op de tv-zender TGRT als reactie op de Duitse weigering Turkse staatsburgers aan de autoriteiten in Ankara over te dragen.

Yücel zit sinds eind februari in voorarrest. De correspondent van het blad Die Welt wordt verdacht van het maken van propaganda voor de verboden Koerdische partij PKK en van opruiing. "We hebben genoeg voorbeelden dat we hier te maken hebben met een spion en een terrorist", aldus Erdogan. Hij voegde er nog aan toe dat zo lang hij aan de macht is deze kwaadwillenden nooit zullen worden uitgeleverd; helemaal niet aan de Duitsers die vergelijkbare verdachten beschermen.

Erdogan sluit uitlevering Yücel uit
Erdogan sluit uitlevering Yücel uit (Foto: ANP)

Vettel snelste in VT1 Bahrein, Verstappen derde

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd gereden in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Bahrein. De Duitser was met zijn Ferrari met een tijd van 1.32,697 0,4 seconden sneller dan de Red Bull van Daniel Ricciardo en nog eens vier tienden sneller dan de Bull van Max Verstappen.

De training begon op een stoffige baan, waardoor de coureurs veel klaagden over weinig grip met de mediumbanden waarop ze reden. Omdat de teams diverse nieuwe aerodynamische onderdelen uitprobeerden werden er al vroeg veel ronden gereden. Dat gold niet voor Kimi Räikkönen die al snel stil kwam te staan met motorische problemen.

De Mercedessen waren net als Toro Rosso-coureur Carlos Sainz al voor de helft van de anderhalf uur durende sessie overgeschakeld op de zachte banden, waardoor zij niet hoog eindigden in de lijst van de snelste tijden. Dat deed wel Vettel die op zijn zachte rubber meteen een gat sloeg.

Richting het einde van de sessie kwam Stoffel Vandoorne met de McLaren nog stil te staan met waarschijnlijk brandstofproblemen. Ook Felipe Massa haalde het einde niet. De Braziliaan spinde door remproblemen van de baan af en kwam daarna langzaam de pits binnen gerold. De teruggekeerde Pascal Wehrlein kwam met zijn Sauber tot 23 ronden en een achttiende tijd.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:32.697   21
2 D. Ricciardo Red Bull 1:33.097 +0:00.400 22
3 M. Verstappen Red Bull 1:33.566 +0:00.869 23
4 S. Perez Force India 1:34.095 +0:01.398 22
5 F. Massa Williams 1:34.246 +0:01.549 24
6 L. Stroll Williams 1:34.322 +0:01.625 25
7 E. Ocon Force India 1:34.332 +0:01.635 23
8 F. Alonso McLaren 1:34.372 +0:01.675 14
9 R. Grosjean Haas F1 1:34.564 +0:01.867 21
10 L. Hamilton Mercedes 1:34.636 +0:01.939 28
11 D. Kvyat Toro Rosso 1:34.838 +0:02.141 13
12 N. Hülkenberg Renault 1:34.927 +0:02.230 13
13 S. Vandoorne McLaren 1:34.997 +0:02.300 10
14 V. Bottas Mercedes 1:35.002 +0:02.305 27
15 J. Palmer Renault 1:35.068 +0:02.371 19
16 K. Magnussen Haas F1 1:35.579 +0:02.882 21
17 M. Ericsson Sauber 1:35.888 +0:03.191 24
18 P. Wehrlein Sauber 1:35.959 +0:03.262 23
19 C. Sainz Toro Rosso 1:36.079 +0:03.382 16
20 K. Räikkönen Ferrari 1:42.333 +0:09.636 6

Huntelaar: "Hele slechte wedstrijd van ons"

Klaas-Jan Huntelaar moest donderdag tegen Ajax genoegen nemen met een invalbeurt van twintig minuten. Met Schalke 04 ging hij kansloos onderuit in het eerste duel in de kwartfinales van de Europa League.

Op de vraag van RTL7 of de Duitsers in Amsterdam goed zijn weggekomen, antwoordde Huntelaar: "Dat denk ik wel, ja. Ajax had zeker drie of vier keer kunnen scoren. Dit was gewoon een hele slechte wedstrijd van ons. We liepen vanaf het begin achter de feiten aan."

Volgens Huntelaar kreeg Schalke 04 geen moment controle over de wedstrijd. "We waren telkens te langzaam en gingen naar achteren spelen. Dan kwam de lange bal op iemand die voorin staat, die het duel moet aangaan. Maar omdat je te diep staat, krijg je nooit controle."

Dat Ajax zo goed voor de dag kwam, verbaasde de oud-Ajacied niet echt. "Ik had van tevoren al gezegd dat ze goed kunnen voetballen en dat je niet veel tijd en ruimte krijgt. Ja, dit is ook wel typerend voor onze wisselvalligheid dit seizoen."

Politie zet conferentiecentrum Veldhoven af

De politie heeft vrijdag aan het begin van de middag het conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven afgezet. Bij de Koningshof zou een conferentie van Eritreeërs plaatsvinden. Donderdag werd de bijeenkomst verboden.

De politie is al de hele ochtend paraat en ook de mobiele eenheid is aanwezig. Hoewel de bijeenkomst donderdag werd verboden door burgemeester Jack Mikkers zijn er vrijdag toch mensen bijeengekomen in de Koningshof.

Aanleiding voor het verbieden van de conferentie was een aantal incidenten op donderdag. Er was onrust ontstaan tussen voor- en tegenstanders van de bijeenkomst. 128 mensen werden aangehouden.

Politie zet conferentiecentrum Veldhoven af
Politie zet conferentiecentrum Veldhoven af (Foto: ANP)

Doden Dishoek echtpaar uit Middelburg

De man en de vrouw die donderdagochtend dood werden gevonden in een bosperceel bij het Zeeuwse dorp Dishoek zijn een echtpaar uit Middelburg. Het gaat vermoedelijk om een 43-jarige man en 39-jarige vrouw, meldt de politie vrijdag op basis van de eerste onderzoeksresultaten.

De vijf kinderen van het echtpaar zijn inmiddels opgevangen. Het gaat om drie meerderjarigen en twee minderjarige kinderen van drie tot dertien jaar.  Jeugdhulpinstellingen zijn ingeschakeld om de kinderen bij te staan.

Een passant ontdekte de twee lijken donderdag rond 09.30 uur in het bosgebied in Dishoek (gemeente Veere). De man en de vrouw zijn door geweld om het leven gekomen.

Het forensisch onderzoek heeft tot in de nacht geduurd. De politie hoopt zaterdag tot een definitieve identificatie te komen.

Doden Dishoek echtpaar uit Middelburg
Doden Dishoek echtpaar uit Middelburg (Foto: ANP)

Val Terpstra in Parijs-Roubaix 'veroorzaakt' door miscommunicatie fietsfabrikant

Niki Terpstra kwam afgelopen zondag hard ten val tijdens Parijs-Roubaix. Op een van de kasseistroken ging hij hard tegen de vlakte, waar hij na afloop een duidelijke, maar pijnlijke verklaring voor had: "In één keer verdwijnt mijn stuur onder me vandaan.."

Inmiddels is wat duidelijker hoe het ongeveer kon gebeuren en fietsfabrikant Specialized heeft de volledige verantwoordelijkheid genomen. Tegenover Cycling Weekly laat men weten dat Terpstra als enige op pad werd gestuurd met een nieuw model stuur, maar dat was niet de bedoeling.

Het stuur was namelijk nog niet getest en was nog helemaal niet bedoeld voor gebruik in koersen. "Er was sprake van miscommunicatie tussen twee afdelingen en daardoor kreeg Terpstra het verkeerde stuur", legt men de pijnlijke fout uit. 

Moordenaar krijgt opheldering over gratie

De Staat moet duidelijk maken aan welke voorwaarden de levenslang gestrafte moordenaar Loi Wah C. moet voldoen om in aanmerking te komen voor gratie. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag vrijdag bepaald in een kort geding.

Dat geding was aangespannen door de man die in 1989 levenslang kreeg voor een roofmoord op een Chinees gezin in Rotterdam in 1987. Hij heeft vijf keer vergeefs om gratie gevraagd. Het zesde verzoek loopt nog.

De Staat moet volgens het vonnis inzichtelijk maken waar de man aan toe is en wat hij moet doen voor gratie. De uitspraak betekent niet dat het geven van die opheldering nu leidt tot gratie en invrijheidstelling.

Belangrijk
Vorige maand droeg de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) op binnen vier weken een beslissing te nemen of Loi Wah C. met onbegeleid verlof mag. Dat onbegeleid verlof is belangrijk voor de beoordeling van C.'s gratieverzoek.

Bij eventuele gratie kan hij niet in Nederland blijven, maar moet hij terug naar Hongkong.

Levenslang is in Nederland levenslang, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vindt dat een levenslange straf alleen humaan is als de veroordeelde hoop op gratie en vrijlating behoudt.

Moordenaar krijgt opheldering over gratie
Moordenaar krijgt opheldering over gratie (Foto: ANP)

Hightech ingezet tegen verspilling wc-papier

Peking is in actie gekomen tegen de Chinese onhebbelijkheid wc-papier te verspillen. De toiletgebouwen in het park rond de Tempel van de Hemel zijn uitgerust met hightech automaten die werken met gezichtsherkenning. De man of vouw met hoge nood krijgt, na in beeld te zijn gekomen, 70 centimeter per keer toebedeeld. Dezelfde gebruiker moet daarna negen minuten wachten voordat hij of zij opnieuw aan de beurt is voor een toiletbezoek met voldoende papier.

"Als het papier in een apparaat zit dat niet wordt gecontroleerd, dan gebruiken mensen oneindig veel", zei een vertegenwoordiger van het bedrijf dat de dispenser heeft ontworpen en gemaakt. "Dit voorkomt onnodige verspilling". De Chinese media meldden deze maand dat er in de openbare toiletten van het park onvoorstelbare hoeveelheden wc-papier verdwenen.

Hightech ingezet tegen verspilling wc-papier
Hightech ingezet tegen verspilling wc-papier (Foto: BuzzT)

Dakloze verbrand op straat

De dood van een dakloze man in Groß-Gerau, die donderdagnacht brandend op straat werd aangetroffen, stelt de Duitse politie voor raadsels. De bemanning van een toevallig passerende ambulance zag het gebeuren op een belangrijke doorgangsweg in de buurt van het station. Hun hulp kwam te laat.

De 44-jarige zwerver bracht op die plek de nacht door met enkele lotgenoten. Hoe zijn kleding vlam heeft gevat, is nog volstrekt onduidelijk. Het Openbaar Ministerie van Darmstadt heeft vrijdag opdracht gegeven sectie te verrichten. Op welke termijn resultaten zijn te verwachten, kon de politiewoordvoerder niet zeggen.

In Berlijn heeft een groep jongemannen vorig jaar tijdens kerst geprobeerd een dakloze die op een metrostation lag te slapen in brand te steken. Dat leidde in heel Duitsland tot grote verontwaardiging.

Dakloze verbrand op straat
Dakloze verbrand op straat (Foto: ANP)

Rotterdam staakt 19 miljoen aan uitkeringen

Door effectieve controles op bijstandsuitkeringen heeft de gemeente Rotterdam vorig jaar ruim 19 miljoen euro bespaard. Van welgeteld 1746 Rotterdammers werd de uitkering gestopt omdat zij daar geen recht meer op hadden.

Bovendien is voor 1 miljoen euro aan boetes en terugvorderingen opgelegd aan ruim 1600 Rotterdammers die verzwegen dat zij samenwonen of andere inkomsten hadden.

Jaarlijks worden in de collegeperiode 2014-2018 ruim 3000 van de circa 39.000 uitkeringsgerechtigden in de stad gecontroleerd door middel van heronderzoeken. Dat gebeurt wanneer zij al geruime tijd geen contact meer hebben gehad met de gemeente. Volgens wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en economie) keren veel mensen van wie de uitkering is beëindigd niet meer terug in de bijstand.

In het besparingsbedrag van 19,6 miljoen euro is ook een bedrag van 1,7 miljoen euro aan strafkortingen opgenomen. Ruim 2500 Rotterdammers werden gekort omdat zij niet solliciteren of niet kwamen opdagen bij een banenmarkt of sollicitatiegesprek.

Rotterdam staakt 19 miljoen aan uitkeringen
Rotterdam staakt 19 miljoen aan uitkeringen (Foto: ANP)

Button vervangt Alonso in Monaco

Jenson Button zal tijdens het grandprixweekend in Monaco eenmalig terugkeren in de Formule 1. De 37-jarige Brit zal dan bij McLaren zijn voormalige teamgenoot Fernando Alonso vervangen die de Indianapolis 500 zal gaan rijden.

In de autosport staat het laatste weekend van mei al jarenlang bekend als een van de raceweekends van het jaar. Dan wordt de Formule 1-race in de straten van Monaco verreden en in de Nederlandse avond de Indy500. Eerder deze week werd bekend dat Alonso op 28 mei in de Verenigde Staten zal gaan rijden op de Brickyard, waardoor McLaren een vacante positie had voor de wedstrijd in Monaco. Deze wordt opgevuld door Button.

Button: "Ik vind het fantastisch om eenmalig terug te keren in de Formule 1 en kan me geen betere locatie voorstellen dan mijn geadopteerde thuisrace: Monaco. Ik heb hier in 2009 al eens gewonnen en het is een van mijn favoriete circuits. Het is een lastig circuit waar een coureur echt het verschil kan maken. Hoewel de McLaren MCL32 het seizoen niet goed begonnen is denk ik dat de auto in Monaco veel beter voor de dag kan komen dan de snellere banen waar Alonso en Stoffel Vandoorne tot nu toe op geracet hebben. Ik verwacht geen zege zoals in 2009, maar we hebben een realistische kans op punten, wat goed is voor het constructeurskampioenschap."

"Ik hoop dat Fernando het niet alleen goed doet tijdens de Indy, maar er ook van geniet. Het zal een fantastische ervaring voor hem worden. We weten allemaal dat hij een uitstekende en ervaren coureur is en hoewel het racen op een superspeedway voor hem compleet nieuw is, verwacht ik dat hij dat snel onder de knie zal krijgen. Op zondagavond na de race op Monaco zit ik aan de buis gekluisterd om hem aan te moedigen."

Jenson Button (rechts) vervangt Fernando Alonso in Monaco (Foto: McLaren)
Jenson Button (rechts) vervangt Fernando Alonso in Monaco (Foto: McLaren)

Pijnlijke nederlaag Bertens in Bogota

Tennisster Kiki Bertens heeft vannacht in de kwartfinale van het WTA-toernooi in Bogota een pijnlijke nederlaag geleden. De als eerste geplaatste Nederlandse (WTA-20) was in het geheel niet opgewassen tegen de Italiaanse veterane Francesca Schiavone, oud-winnares van Roland Garros: 1-6 en 4-6.

De wedstrijd begon met twee breaks en op de stand van 2-1 in het voordeel van Schiavone (WTA-168) liet de Italiaanse zich langdurig behandelen aan haar nek. In plaats van dat Bertens hiervan profiteerde zakte de Nederlandse volledig door het ijs en kon haar tegenstandster de set met 6-1 ophalen.

In set twee plaatste Schiavone bij de stand van 1-1 wederom een break. Deze bleek uiteindelijk beslissend te zijn. Hoewel coach Raemon Sluiter tot driemaal toe op de baan verscheen om Bertens moed in te praten wist de Nederlandse de partij niet meer om te draaien.

Kortgeding om verboden conferentie Eritreeërs

De organisatie van een conferentie van Eritreeërs gaat vrijdag naar de rechter om een verbod op hun conferentie van tafel te krijgen. De gemeente Veldhoven liet dat weten. Burgemeester Jack Mikkers van de gemeente Veldhoven verbood donderdag de conferentie. Hij besloot daartoe wegens twee incidenten. Daarbij waren tegenstanders van de conferentie betrokken.

Vrijdagochtend zijn er toch bezoekers naar conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven gekomen. Volgens de gemeente wordt op dit moment gekeken naar "werkbare oplossingen voor de situatie van de op dit moment aanwezige gasten" .

De politie pakte donderdag een groot aantal betogers op. Ze zijn allemaal weer op vrije voeten.

Het kortgeding dient vrijdag 14 april om 14.00 uur in 's-Hertogenbosch.

Kortgeding om verboden conferentie Eritreeërs
Kortgeding om verboden conferentie Eritreeërs (Foto: ANP)

Malafide taxichauffeurs Schiphol gepakt

Acht taxichauffeurs zijn deze week aangehouden omdat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan oplichting, afpersing en/of beroving van klanten op Schiphol. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt ze ervan dat ze buitenlandse toeristen buitensporig hoge prijzen rekenden voor een rit naar Amsterdam en omgeving.

Als de passagiers weigerden te betalen, werden ze onder druk gezet. Zo moest een man uit Zweden 595 euro betalen voor een taxirit van de luchthaven naar het centrum van Amsterdam. Hij had 300 euro cash bij zich, die uit zijn portemonnee is gepakt. Vervolgens werd hem gezegd dat het maar 200 euro was en moest hij de rest pinnen. Daarbij is ook zijn camera afgepakt.

Vier van de acht chauffeurs zijn inmiddels weer vrij. Ze blijven nog wel verdacht.

Malafide taxichauffeurs Schiphol gepakt
Malafide taxichauffeurs Schiphol gepakt (Foto: ANP)

Baansprinter Lavreysen naar kwartfinales WK

Harrie Lavreysen heeft zich op het wereldkampioenschap baanwielrennen knap geplaatst voor de kwartfinales van de individuele sprint. De pas net 20-jarige Nederlander won eerder al zilver op de teamsprint in Hong Kong.

Lavreysen kende een uiterst sterke kwalificatie, waarin hij de zesde tijd neerzette. De Hongaar Sandor Szalontay had vervolgens in de eerste knock-outronde geen schijn van kans, waarna Jair Tjon En Fa uit Suriname in de achtste finales ook aan de zegekar gebonden werd. De tweede Nederlander in het sprinttoernooi, Theo Bos, kwam in de kwalificaties tot de 24e tijd en ging er vervolgens uit tegen de Nieuw-Zeelander Sam Webster.

Callum Skinner maakte de Britse traditie, relatief slecht presteren buiten de Olympische Spelen, volledig waar. De winnaar van olympisch zilver werd vijftiende in de kwalificaties, worstelde zich met pijn en moeite langs de Chinees Xu Chao en ging er in de kwartfinales uit tegen de Duitser Max Niederlag.

Vluchtelingen uit Noord-Frans kamp spoorloos

Honderden vluchtelingen uit het maandag afgebrande kamp in het Noord-Franse Grande-Synthe zijn spoorloos. De gouverneur van Nord-Pas de Calais heeft de drie sporthallen waar de getroffen mensen werden opgevangen donderdag gesloten, meldt de Belgische hulporganisatie Humain vrijdagmorgen.

,,Dit leidde tot complete chaos", aldus een woordvoerder van Humain, die ter plaatse was op het moment dat de ontruiming van de sporthallen bekend werd gemaakt. ,,Veel keuze hadden de mensen niet. Of je stapte op de bus naar een andere opvanglocatie of je verdween. De humanitaire puinhoop in de regio wordt er alsmaar groter op."

Volgens Humain is een groot aantal mensen verdwenen, onder wie 200 Afghaanse vluchtelingen. Intussen dreigt een nieuw provisorisch tentenkamp te worden opgezet in Calais. ,,Iemand liep rond en noteerde namen en het aantal familieleden. We zagen hoe gezinnen geld betaalden voor een plek." De vorige 'jungle' bij Calais werd eind vorig jaar ontruimd.

Vluchtelingen uit Noord-Frans kamp spoorloos
Vluchtelingen uit Noord-Frans kamp spoorloos (Foto: ANP)

Alle fietsen gestolen van Amstel Gold Race-team

Bijzonder slecht nieuws voor de Poolse wielerploeg CCC Sprandi Polkowice. Zondag doen ze in principe mee aan de Amstel Gold Race, maar in de nacht van donderdag op vrijdag hebben criminelen toegeslagen op hun verblijfplaats in Limburg.

Men heeft een flinke buit gemaakt, want volgens de ploeg is de vrachtwagen met materiaal leeggeroofd: alle fietsen en alle wielen zijn gestolen. CCC laat weten dat ze er alles aan doen om zondag alsnog aan de start te verschijnen. Zo wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat de reservefietsen op tijd in Nederland zijn.

Headdeskvideo: moslima's waarderen klappen

Mannen hebben van Allah de kwaliteiten gekregen om te zorgen dat hun vrouwen luisteren en zich gedragen zoals meneer dat wil zien. Dat betekent ook dat de klappen die veel moslima's krijgen gezien worden als een zegen waarvoor ze zowel Allah als hun man dankbaar moeten zijn. Het slaan van je vrouw is een zware last, grote verantwoordelijkheid en zelfs plicht voor mannen.

Dat vertellen deze twee moslima's in een half uur durende 'discussie' of hoe het oké is dat vrouwen de vinketering worden geslagen door hun man. En onvoorwaardelijke gehoorzaamheid is een prachtig iets dat gekoesterd dient te worden.

Behoefte aan een half uurtje facepalmen of headdesken? Dan is dit een must-watch. Feministen zullen hier veelal minder behoefte aan hebben, gezien het feit dat deze vrouwen vrijwillig kiezen voor deze gehoorzaamheid en - als ze niet gehoorzamen - de klappen, mishandelingen en verminkingen die ze moeten ondergaan.

Dus de volgende keer dat je dit soort dingen ziet gebeuren, troost je dan met de gedachte dat deze vrouwen intens gelukkig zijn.

'VS bereiden luchtaanval op Noord-Korea voor'

De Verenigde Staten bereiden een preventieve luchtaanval voor op Noord-Korea. Zodra ze ervan overtuigd zijn dat de Noord-Koreanen een nieuwe kernproef gaan uitvoeren, zal Amerika toeslaan. Dat stelt de Amerikaanse tv-zender NBC, dat zich baseert op bronnen bij de geheime dienst.

Twee Amerikaanse schepen, gewapend met Tomahawk-raketten, zouden om die reden vlakbij het Koreaanse schiereiland gestationeerd zijn.

Het Pentagon wil niet inhoudelijk reageren. Het laat weten ,,geen commentaar te geven op toekomstige operaties en ook niet te willen speculeren over mogelijke scenario's".

Volgens een organisatie die het atoomprogramma van Noord-Korea volgt, is het land een nieuwe kernproef aan het voorbereiden. Er is verhoogde activiteit te zien op de testlocatie Punggye-ri, waar eerder al kernproeven werden gehouden.

'VS bereiden luchtaanval op Noord-Korea voor'
'VS bereiden luchtaanval op Noord-Korea voor' (Foto: ANP)

Eritrese demonstranten vrijgelaten

Alle actievoerders die donderdagavond in Veldhoven zijn aangehouden bij een conferentie van de jongerenbeweging van het regime in Eritrea zijn of komen vrijdag vrij. De Brabantse politie heeft dat gemeld.

Agenten arresteerden circa vijftig betogers omdat ze het werk van de politie belemmerden of niet wilden vertrekken na een bevel. De officier van justitie bepaalt later of de demonstranten nog een straf moeten krijgen, aldus een politiewoordvoerder.

Aan het begin van een protestbijeenkomst donderdagmiddag was het nog rustig maar de sfeer werd steeds grimmiger. De demonstranten slaagden in hun opzet. Ze wilden de bijeenkomst in Veldhoven voorkomen en vanwege de agressie besloot burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven om de conferentie te verbieden.

Eritrese demonstranten vrijgelaten
Eritrese demonstranten vrijgelaten (Foto: ANP)

Van Niekerk kan gooi doen naar dubbel goud op WK atletiek

De Zuid-Afrikaanse atleet Wayde van Niekerk kan later dit jaar op het wereldkampioenschap atletiek in Londen een gooi gaan doen naar een bijzondere dubbel. Het programma van het WK is door wereldatletiekbond IAAF iets aangepast, met als gevolg dat Van Niekerk zowel de 200 als 400 meter kan lopen.

De Zuid-Afrikaan schreef vorig jaar in Rio de Janeiro geschiedenis door op de 400 meter het goud te veroveren en het zeventien jaar oude wereldrecord van Michael Johnson uit de boeken te lopen. Van Niekerk snelde naar 43,03 seconden en heeft al een duidelijk volgend doel: "Waarom zou ik van 43,02 dromen? Ik wil onder de 43 seconden!", liet hij onlangs weten.

Van Niekerk is een exceptionele atleet en sinds vorig jaar de enige persoon ooit die de 100 meter in minder dan 10 seconden liep, de 200 meter in minder dan 20 seconden en de 400 meter in minder dan 44 seconden. Met name op de 200 lijkt hij een serieuze kans te hebben op de medailles en dat is in Londen dan ook zijn doel. Hij zal het daar wel op moeten nemen tegen Usain Bolt, die dan zijn laatste wedstrijd loopt. 

Het WK atletiek wordt van 4 tot en met 13 augustus gehouden in Londen.

25 demonstranten gearresteerd in Trump Tower

In New York zijn donderdag uiteindelijk 25 demonstranten gearresteerd die in de lobby van de Trump Tower demonstreerden tegen het Amerikaanse immigratiebeleid. Terwijl ze de liften blokkeerden voor personeel en bewoners, scandeerden ze kreten als "geen beperkingen, geen arrestaties, geen muur."

Ze ageerden hiermee tegen de arrestaties van illegale immigranten en tegen de plannen van president Trump om met een muur tussen Mexico en de Verenigde Staten illegale immigratie tegen te gaan. De demonstranten vinden dat iedereen ongecontroleerd de grens over moet kunnen en zich onvoorwaardelijk moet kunnen vestigen in de VS.

De Trump Tower is een wolkenkrabber in Midtown Manhattan. Presidentsvrouw Melania Trump en zoon Barron Trump verblijven er als Donald Trump in Washington is. Ook was het een belangrijke uitvalsbasis tijdens de presidentscampagne van Trump. Het gebouw telt 58 verdiepingen en heeft een hoogte van 202,5 meter. De Trump Tower bestaat uit een atrium met een winkelcentrum dat zes verdiepingen beslaat, uit een daarboven gelegen kantoorgedeelte en uit een appartementencomplex, waar onder andere Jay Z, Beyoncé Knowles, Bruce Willis en eigenaar Donald Trump wonen.

25 demonstranten gearresteerd in Trump Tower
25 demonstranten gearresteerd in Trump Tower (Foto: ANP)

CIA: 'WikiLeaks vijandige inlichtingendienst'

"WikiLeaks moet worden gezien als een niet-gouvernementele vijandige inlichtingendienst." Dat stelde CIA-directeur Mike Pompeo donderdagavond in zijn eerste publieke toespraak sinds zijn aanstelling.

"WikiLeaks handelt en uit zich als een vijandige inlichtingendienst", aldus Pompeo die stelt dat de website gesteund wordt door landen als Rusland. Hij noemde WikiLeaks-oprichter en klokkenluider Julian Assange een "narcist, oplichter en lafaard".

Assange, oprichter van de klokkenluiderssite, houdt zich al jaren schuil in de ambassade van Ecuador in Londen uit angst voor vervolging door de Zweedse en Amerikaanse justitie. Via de website werd verschillende keren gevoelige informatie over regeringen en andere belangrijke organisaties gelekt waarin vaak misstanden door vooral de Amerikaanse overheid richting wereldburgers aan het licht kwamen.

CIA: 'WikiLeaks vijandige inlichtingendienst'
CIA: 'WikiLeaks vijandige inlichtingendienst' (Foto: BuzzT)

Toplanglaufer Olsson sluit glansrijke carrière af

Langlaufer Johan Olsson heeft zijn afscheid van de wedstrijdsport aangekondigd. De 37-jarige Zweed mag gerust een ware grootheid genoemd worden en is een van de succesvolste Zweedse wintersporters ooit. 

In 2006 debuteerde Olsson op de Olympische Spelen, waar hij met de Zweedse ploeg het brons pakte op de estafette. In Vancouver was het vier jaar later pas echt raak: Olsson sloeg als tweede loper in de estafette het beslissende gat met de Noren en hielp Zweden op weg naar het eerste estafettegoud sinds 1988. Individueel was hij ook succesvol in Vancouver, met brons op de 30 kilometer skiatlon en brons op de 50 kilometer klassiek.

In Sochi was Olsson ruim drie jaar geleden wederom van doorslaggevend belang in de estafette, waar hij dit keer als derde in de opstelling stond. Met Daniel Richardsson, Marcus Hellner - die er in Vancouver ook al bij waren - en Lars Nelson slaagde Olsson erin het bijna onmogelijke te doen: Zweden won nóg een keer goud op de estafette door wederom de machtige Noren en Russen te verslaan. Individueel pakte hij er ook nog zilver op de 15 kilometer klassiek bij.

Op wereldkampioenschappen maakte Olsson drie keer op rij deel uit van de zilveren Zweedse estafette, waarbij de Noren telkens te sterk waren. Dit jaar won hij met zijn land brons op het WK in Lahti en ook op WK's was hij individueel goed voor vier medailles. In 2015 was er brons op de 50 kilometer klassiek en won hij de wereldtitel op de 15 kilometer vrije stijl, waarop hij twee jaar eerder tweede werd.

Olsson's meest memorabele triomf kwam in 2013: op de 50 kilometer klassieke stijl, het koningsnummer van het langlaufen, trok hij na twintig kilometer ten strijde, waarna zijn concurrenten hem pas na de finish weer zagen.

"Het vergt gigantisch veel van mijzelf en de mensen om mij heen om het leven van een topsporter vol te houden. Ik heb zoveel tijd bij mijn familie en vrienden vandaan doorgebracht om bijvoorbeeld maar niet ziek te worden voor een belangrijk toernooi. Over dat alles heb ik heel lang nagedacht en ik heb simpelweg de motivatie niet meer om dat nog langer vol te blijven houden", aldus Olsson, die dus geen gooi doet naar een derde estafettegoud op rij op de Spelen van volgend jaar.

De 50 kilometer klassiek op het WK van 2013, waar Olsson na een solo van welhaast epische proporties het goud veroverde, met de finish op ongeveer 2:11.30 uur (Bron: YouTube)

Disney-film Frozen keert terug op Netflix

De populaire Disney-film Frozen staat sinds deze week weer op streamingdienst Netflix. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf vrijdag bevestigd.

In maart 2016 ontstond op sociale media veel ophef over het verdwijnen van Frozen. Veel jonge kinderen die de film met grote regelmaat keken waren volgens ouders ontroostbaar. Vooral het feit dat Netflix het verdwijnen van Frozen niet van tevoren had aangekondigd, leidde tot veel ongenoegen.

De licentie van Frozen was verlopen, liet Netflix toen weten. Frozen is een van de meest geliefde Disney-films van de afgelopen jaren. Met een wereldwijde opbrengst van 1,3 miljard dollar is het zelfs de meest succesvolle animatietitel ooit.

De film is gebaseerd op het sprookje De Sneeuwkoningin van Hans Christian Andersen en vertelt over een prinses die de gave heeft alles in sneeuw en ijs te veranderen. De prinsessen Elsa en Anna zijn mateloos populair en behoren ook in Disneyland Parijs tot een van de grootste trekpleisters.

Disney-film Frozen keert terug op Netflix
Disney-film Frozen keert terug op Netflix (Foto: BuzzE)

Nintendo Switch is Nintendo's snelst verkopende console

NPD Group, een bedrijf dat Amerikaanse videogame sales volgt, heeft de verkoopcijfers van Nintendo Switch in maart bekendgemaakt. Met 906.000 verkochte eenheden is het Nintendo's snelst vekopende console in het land tot nu toe.

Deze prestatie wordt neergezet in een tijd dat traditioneel gesproken minder aantrekkelijk is voor nieuwe hardware. Nog indrukwekkender zijn de verkoopcijfers van The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Met 925.000 verkochte eenheden voor Nintendo Switch is de attach rate van de game voor het platform meer dan honderd procent (voor Nintendo Wii U verkocht de game 460.000 eenheden). NPD Group verklaart dit met de gedachte dat sommige mensen de normale en special edition hebben gekocht van de game.

Wereldwijd behaalt Nintendo goede cijfers met Nintendo Switch, nu is het voor het bedrijf zaak het momentum vast te houden.

Nintendo Switch

Klaassen: "Schalke kwam niet eens voorin"

Davy Klaassen schoot in de thuiswedstrijd van de kwartfinale van de Europa League tweemaal met scherp, waardoor Ajax donderdag een knappe 2-0 zege boekte op Schalke 04. Toch zag de captain een verbeterpunt.

De Europa League is tot noch toe een groot succes gebleken voor de Amsterdammers, waarbij ook nog altijd een Eredivisie-titel tot de mogelijkheden behoort. Klaassen ziet de groei bij de Ajacieden, en was niet verbaast met het sublieme spel tegen Schalke.

"Je merkt de laatste weken tot welke dingen we in staat zijn, dingen die in het begin van het seizoen niet lukten", stelt de middenvelder tegenover RTL7, nadat hij net als zijn ploeggenoten alles had gegeven. Klaassen: "We waren wel wat moe na 75 minuten."

Het was een demonstratiewedstrijd die Ajax had gegeven. "Telkens als wij de bal verloren klapten we er meteen bovenop. Als je dan goed door weet te dekken komen ze bijna niet eens voorin." Het enige kritiekpunt wat Klaassen had op het spel van zijn ploeg, was de afronding. "Wij trainen op afwerken, natuurlijk. Ik weet niet wat het is, maar er mogen er wel wat meer in", doelend op een aantal forse kansen die gemist werden.

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Op Sint Tuburtius (da's vandaag!) na de noen (12 uur 's middags),
worden alle velden groen.

Hee hallo!

De afgelopen nacht zijn de meeste wolken opgelost. Toch kon er hier of daar nog wel een wolkenveld aan het zwerk te bespeuren zijn geweest maar gelukkig bleef het wel droog.

Vandaag is er vooral landinwaarts veel bewolking en er kan in de middag ook een bui vallen. Aan de kust is de kans best groot dat je de zon nog te zien krijgt en daar blijft het ook droog. Vanavond kan het vanuit het noordwesten gaan regenen. De thermometer loopt op tot zo'n 13 graden.

De komende dagen wordt het wisselvallig, er is kans op wat zon maar ook kans op regen.

Ik wens je een hele goede vrijdag en alvast prettige paasdagen.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:43
Zon onder: 20:36
Zonkracht: 4/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1894 Thomas Edison geeft een demonstratie met de kinetoscoop, een soort voorloper van de filmprojector.
1912 Kort voor middernacht loopt de Titanic tijdens haar eerste reis op een ijsberg
1922 De Nederlandse Bachvereniging voert voor de eerste keer de Matthäus-Passion uit in de Grote Kerk in Naarden.
1950 De DAF-fabriek in Eindhoven wordt geopend.
1984 Doe Maar geeft afscheidsconcert in Maaspoort Sports & Events te 's-Hertogenbosch.
1986 Amerikaanse vliegtuigen vallen vijf doelen aan in Libië. Onder de vele doden ook de dochter van Ghadaffi.
1988  Einde van de Russische bezetting van Afghanistan.
2010 De gletsjervulkaan Eyjafjallajökull op IJsland barst opnieuw uit.

Water in de buurt van Alkmaar (Foto: DJMO)
Water in de buurt van Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Titanfall 2 krijgt meer content, updates en extra Titan

Electronic Arts doet een boekje open over wat eraan zit te komen voor Titanfall 2 en dat is aardig wat. Er komt een nieuwe Titan, twee extra multiplayermaps, twee Live Fire-maps en twee verkrijgbare Prime Titans genaamd Ronin en Tone. Dit alles komt voor juni nog uit.

Titanfall 2 - release schema 

Daarnaast zijn er sowieso de volgende updates in aantocht:

  • Gen-limit gaat naar 100
  • Er komt een factie bij
  • Meer Pilot-executies
  • Extra spelmodus Marked for Death
  • Verbeteringen in matchmaking
  • Kortere wachttijden
  • Meer camo's, skins enzovoorts in de store
  • Meer instelbare modi in private matches

Arma 3 geeft vliegdekschip weg

Ter ere van de Jets DLC, waar uiteraard straaljagers inzitten, krijgen alle spelers van Arma 3  het nucleair aangedreven vliegdekschip CVN-83 USS Freedom. Het is uitgerust met meerdere types luchtafweergeschut. Dit staaltje overkill komt samen met de Jets DLC op 16 mei uit.

De straaljagers die in de DLC zitten zijn de F/A-181 Black Wasp II, de To-201 Shikra, de A-149 Gryphon (zie hieronder) en een Sentinel verkenningsdrone. Je kan met de vliegtuigen op de USS Freedom landen, maar het schip kun je niet zelf besturen. Je kan het alleen ergens op de map plaatsen. Het is wachten op een mod die dit kleine detail oplost.

Arma 3 - Gryphon

Project Highrise gokt op Las Vegas

Project Highrise is een indie strategiespel waarbij je wolkenkrabbers bouwt. Als dit een beetje in de straatje past, dan zit je geramd, want de eerste uitbreiding is een feit: Project Highrise: Las Vegas. Dat is een behoorlijk andere omgeving, want Project Highrise speelt zich van origine af in Chicago.

Zoals je mag verwachten kun je casino’s en hotels bouwen. Daarnaast zijn er evenementen op te zetten, shows te promoten en VIP’s te plezieren. Ook is de gameplay aangepast op de woestijnachtige omstandigheden met onder andere airconditioning.

Een overzicht

Elvis is alive

Tel je geld

Feestje in het hotel

Groot denken

Nog groter denken

EL: Lyon wist doelpunt Babel uit in twee minuten

Olympique Lyon heeft na twee goals in de slotminuten van de eerste wedstrijd in de kwartfinales van de Europa League gewonnen van Besiktas, dat Ryan Babel zag scoren. 

Het was niemand minder dan Babel die de Turkse topclub na een kwartier op voorsprong bracht. Op aangeven van Talisca schoot de voormalige Ajacied na een snelle vrije trap de bal in het Lyon-doel.

Lyon was de betere ploeg in het eigen stadion, of eigenlijk de minst slechte, waar nog even daarvoor rellen hadden plaatsgevonden. Corentin Tolisso raakte met zijn poging de lat in de 20e minuut, waarna de Turkse verdediging alsnog kon opruimen.

In het tweede bedrijf probeerde de Franse topclub alsnog het onderste uit de kan te halen. Besiktas werd ver teruggedrongen, maar het ontbrak vooral in de eindpassing bij Lyon. Ook de afronding liet te wensen over.

Mathieu Valbuena raakte tien minuten voor tijd de doelpaal namens Lyon. Het bleek de opmars voor meer, want in een tijdsbestek van twee minuten tilden Tolisso en Jérémy Morel de score naar 1-1 en 2-1, waarmee de thuiszege van Lyon een feit was.

Zenuwslopende finale levert Amerikaans WK-goud ploegenachtervolging op

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Hong Kong heeft de Amerikaanse damesploeg het goud veroverd op de ploegenachtervolging. Kimberly Geist, Kelly Catlin, Chloe Dygert, en Jennifer Valente waren in de finale te sterk voor Australië, maar spannend was het zeker.

Het Amerikaanse kwartet vertrok hard, maar halverwege de vier kilometer durende race zaten Amy Cure, Ashlee Ankudinoff, Alexandra Manly, en Rebecca Wiasak er weer bovenop: het verschil was ongeveer één tiende van een seconde. Na drie kilometer was dat nog minder, want de Australiërs waren tot op 0,019 seconde genaderd. Ze namen in de slotkilometer de leiding zelfs even over, maar onder leiding van de jonge Dygert reed de Amerikaanse ploeg toch naar het goud. 

Nieuw-Zeeland en Italië lieten in de strijd om brons zien hoe belangrijk een goede verdeling van je krachten is. Het Italiaanse viertal lag vanaf het begin aan de leiding en ging met een dikke seconde voorsprong de slotkilometer in. In de laatste vijfhonderd meter vielen ze echter volledig stil, waarna ze bijna vijf volle seconden achter Nieuw-Zeeland eindigden. 

Stroetinga net naast WK-medailles scratch, Pools goud na prachtige aanval

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen heeft Wim Stroetinga net naast de medailles op de scratch gegrepen. De 31-jarige Nederlander kwam in Hong Kong als vierde over de finish. Hij won in zijn lange loopbaan in 2007 en 2008 al WK-zilver, waar hij in 2012 nog brons bij voegde.

Het duurde even voor de wedstrijd goed op gang kwam en met vijftien ronden te rijden leek een sprint alsmaar dichterbij te komen. Het was de Portugees João Matias die dan toch de aanval opende, maar met een ruime handvol ronden te rijden trok Adrian Teklinski ten strijde. De Pool reed het gat naar Matias in no-time dicht en ging er vol overheen.

Voor het peloton het goed en wel in de gaten had was de vogel gevlogen, hoewel Gaël Suter er nog in geloofde. De Zwitser ging in de achtervolging en kwam rap in de buurt, maar zag met twee ronden te rijden Lucas Liss voorbij schieten. De Duitser ging nóg harder en leek op weg naar Teklinski, maar de Pool hield precies genoeg over om als nieuwe wereldkampioen over de streep te komen, voor Liss. De Brit Christopher Latham eindigde als derde, vlak voor Stroetinga, die de stilgevallen Suter ook nog inhaalde. 

EL: Genk ondanks nederlaag bij Celta goed op weg

Celta de Vigo heeft in de kwartfinales van de Europa League een nipte zege geboekt op KRC Genk. De Belgen zullen echter het meest tevreden zijn met de uitslag.

In een enerverend duel ging Genk uitstekend van start. Via Jean-Paul Boëtius, oud-speler van Feyenoord, namen de gasten na tien minuten de leiding. Kort daarna kantelde de wedstrijd echter volledig.

Pione Sisto zorgde na een kwartiertje namelijk voor de gelijkmaker. Het Deense talent rondde af na een hakbal van John Guidetti. Nog eens twee minuten later stond het al 2-1 toen Iago Aspas de bal in de verre hoek raak schoot. Het was voor de Spanjaard alweer zijn vijfde Europese treffer dit seizoen.

Toen Guidetti er voor rust ook nog 3-1 van maakte, leek Genk een lange en zware avond te krijgen. Een andere oud-Feyenoorder bracht de spanning echter terug. Thomas Buffel, net ingevallen voor Boëtius, profiteerde in tweede instantie van een blunder van Celta-speler Jonny Castro: 3-2.

KRC Genk heeft daardoor goede papieren om het karwei over een week voor eigen publiek af te maken. De Belgen hebben dan aan een 1-0 zege genoeg om Celta de Vigo naar huis te sturen.

EL: Anderlecht knokt zich naast Manchester United

De eerste wedstrijd in de kwartfinale van de Europa League tussen Anderlecht en Manchester United heeft geen winnaar opgeleverd. De Belgen kwamen laat langszij.

Manchester United begon in Brussel met aanvallende intenties aan de wedstrijd, terwijl Anderlecht mikte op een gevaarlijke counteraanval. Via Zlatan Ibrahimovic en Jesse Lingard werden de Engelsen het eerst gevaarlijk. Lingard was het dichtst bij een treffer, maar hij raakte de paal.

Na 36 minuten spelen was het wel raak. Anderlecht-keeper Rubén keerde een volley van Marcus Rashford, maar de bal had net niet genoeg snelheid om naast de paal over de achterlijn te gaan. Henrikh Mkhitaryan was attent en hij kon bij de paal de bal in een leeg doel werken.

De Armeniër, die ook al scoorde in de Europese duels met Zorya Luhansk, Saint-Étienne en Rostov, was tien minuten na rust weer dicht bij een goal. Zijn volley miste het Belgische doel maar net. Anderlecht liet zich echter ook zien. Linksback Ivan Obradovic schoot vanaf de rand van het strafschopgebied voorlangs.

Via Paul Pogba kwam United in de buurt van een tweede treffer. De Fransman zag zijn poging worden gestopt door Rubén. Een belangrijke redding, want Anderlecht maakte kort voor tijd nog 1-1. Leander Dendoncker kopte raak, waardoor de tweestrijd nog niet is beslist.

Thierry Baudet als verteller The Passion 2018?

Thierry Baudet wordt de verteller van het muziekspektakel The Passion in 2018. Althans, als het aan Thierry Baudet zelf ligt. De partijleider van Forum voor Democratie laat via Twitter weten dat hij 'graag' de verteller van de volgende editie wil zijn.

Het balletje werd opgegooid door Bertine L. Moenaff: "Misschien dat @thierrybaudet de volgende keer verteller wil zijn?", tweette ze. Kamerlid Thierry reageerde kort maar krachtig: "Graag!" Of het ook daadwerkelijk gaat gebeuren, valt nog te bezien. De organisators zijn nog niet op het voorstel ingegaan. Wel wordt er al door andere twitteraars positief gereageerd: "Lijkt me geweldig. Wat hij ook vertelt, ik hang aan zijn lippen", en "is precies een rolletje voor hem".

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.