Voetballegende Kopa (85) overleden

De Franse voetballegende Raymond Kopa is vrijdag overleden. De winnaar van de Gouden Bal van 1958 is 85 jaar oud geworden. 

In zijn lange carrière speelde Kopa voor slechts drie clubs. In 1949 debuteerde hij voor Angers, wat hij twee jaar later inruilde voor Stade Reims. Bij die club groeide Kopa uit tot een ware legende. Met Reims verloor hij in 1956 de eerste Europa Cup 1-finale van Real Madrid en het volgende seizoen stond hij bij de Spaanse grootmacht op het veld.

Bij Real vormde Kopa een legendarische voorhoede: samen met onder meer Ferenc Puskas en Alfredo di Stefano leidde hij de club naar drie eindzeges in de Europa Cup 1, alvorens hij terugkeerde naar Reims. Daar was hij nog eens acht jaar lang van groot belang, wat de club onder meer nog twee Franse titels opleverde. In totaal speelde hij 541 clubwedstrijden, waarin Kopa 123 keer tot scoren kwam.

Voor Frankrijk speelde Kopa 45 interlands, met als hoogtepunt de halve finale van het WK van 1958. De aanvallende middenvelder was er van groot belang voor spits Just Fontaine, die zijn historische record van dertien treffers op één WK liet noteren.