Van der Poel en Kaptheijns winnen in hol van de leeuw

In de woonplaats Lille van wereldkampioenen Wout van Aert en Sanne Cant werd zaterdag de Krawatencross gehouden. Bij de vrouwen won verrassend Maud Kaptheijns. De Brabantse versloeg Cant en Laura Verdonschot. Later in de middag was Mathieu van der Poel de winnaar.

Onder regenachtige omstandigheden ontstond er een kopgroep van vier met Sophie de Boer, Cant, Kaptheijns en Verdonschot. In de laatste ronde schoof De Boer onderuit en nam in haar val Verdonschot en Kaptheijns mee. Door deze val kon De Boer de eindzege vergeten, de andere twee rensters wisten weer aan te sluiten bij de wereldkampioene.

Verdonschot ging als eerste de finishstrook op, echter ze trok niet vol door. Uit derde positie sprong Kaptheijns weg en verraste daarmee haar concurrenten.

De wedstrijd van de mannen was al net zo spannend. Aanvallen van Van der Poel, Van Aert en Lars van der Haar hadden geen resultaat opgeleverd zodat de laatste ronde ingegaan werd met een kopgroep van vijf. Naast de drie genoemde renners ook Tom Meeusen en Kevin Pauwels.

Met een halve ronde te gaan ging het bijna mis voor de nummers één en twee van het WK. Bij een inhaalpoging van Van Aert op Van der Poel ging de wereldkampioen op een glibberig gedeelte bijna onderuit en duwde zijn grote concurrent de hekken in. Dankzij grote stuurmanskunsten bleef de Nederlander op de fiets. In een zandstrook wist Van der Poel de Belg binnendoor in te halen en kon zo de zege naar zich toe trekken. Voor Van der Poel was dit de achttiende zege van het seizoen.

Uitslag vrouwen
1. Maud Kaptheijns (NED)
2. Sanne Cant (BEL)
3. Laura Verdonschot (BEL)
4. Sophie de Boer (NED)
5. Katherine Compton (USA)
6. Ellen van Loy (BEL)
7. Loes Sels (BEL)
8. Manon Bakker (NED)
9. Karen Verhestraeten (BEL)
10. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Tom Meeusen (BEL)
4. Kevin Pauwels (BEL)
5. Lars van der Haar (NED)
6. Corne van Kessel (NED)
7. Michael Vanthourenhout (BEL)
8. Gianni Vermeersch (BEL)
9. Vincent Baestaens (BEL)
10. David van der Poel (NED)