Hongaarse pakt olympisch schermgoud na prachtige comeback

De Hongaarse schermster Emese Szasz heeft in Rio de Janeiro olympisch goud gewonnen in het individuele toernooi met de degen. De 33-jarige veterena was in een razendspannende finale te sterk voor Rossella Fiamingo uit Italië, de wereldkampioene van de afgelopen twee jaar.

Szasz maakt al ruim tien jaar deel uit van de wereldtop, maar kwam nog nooit tot een individuele titel: twee keer brons en een keer zilver op WK's prijken op haar erelijst. In Rio plaatste ze zich voor de finale door de Française Lauren Rembi met 10-6 te verslaan. Fiamingo haalde de eindstrijd na een bijzonder spannende halve finale tegen de Chinese Sun Yiwen: 12-11.

In de finale was Fiamingo vrijwel de gehele wedstrijd de bovenliggende partij. Ze pakte met 10-6 zelfs vier punten voorsprong, terwijl de wedstrijd bij 15 punten is afgelopen. Szasz liet zich echter niet kennen en kwam weer helemaal terug tot 12-12. De Hongaarse pakte twee punten voorsprong en op 14-12 was een dubbele score - als beide schermsters tegelijk scoren - genoeg om olympisch goud te veroveren.

Sun Yiwen pakte het brons door in de troostfinale Rembi met 15-13 te verslaan.  

Szasz viert haar zege in de halve finale tegen Rembi (PROSHOTS/Action Images)
Szasz viert haar zege in de halve finale tegen Rembi (PROSHOTS/Action Images)