Olympische titel Van Avermaet in wegrit

De Belg Greg Van Avermaet heeft de olympische titel gewonnen op de wegrit bij het wielrennen. De Belg wist in de slotfase van de loeizware rit samen met Jakob Fuglsang aan te sluiten bij Rafal Majka en versloeg de Deen en Pool in de sprint. Fuglsang won het zilver en Majka nam genoegen met het brons.

Al snel bleek het voor de Nederlanders een lastige dag te worden. Twee van de vier renners (Tom Dumoulin en Wout Poels) stapten vroeg af en verkleinden de kansen voor Steven Kruijswijk en Bauke Mollema. 

Van een vroege kopgroep werd Michal Kwiatkowski als laatste gegrepen door een groepje met Geraint Thomas, Greg van Avermaet, Sergio Henao en Damiano Caruso. In een van de laatste beklimmingen wisten andere renners, waaronder Vincenzo Nibali, Adam Yates en Fabio Aru aansluiting te vinden. Op de slotklim regen Nibali, Henao en Majka weg bij de groepen en reden al snel een halve minuut bij elkaar.

In de finale ging het helemaal mis. Van de drie koplopers vielen Henao en Nibali in de afdaling van de laatste klim, waardoor Majka alleen op kop kwam te leggen. In de achtergrond hadden onder meer Chris Froome geprobeerd een sprong te maken, maar dat lukte de Tourwinnaar niet. Joaquim Rodriguez wist wel aan te sluiten bij die achtervolgende groep, die op zeven kilometer van de meet een achterstand had van twintig seconden op Majka. 

De groep liep echter in op de Poolse winnaar van de bolletjestrui van de Tour de France. De Deen Fuglsang en de Belg Van Avermaet ontsnapten uit die groep en kwamen rap dichterbij Majka. Op anderhalve kilometer van de streep sloten te twee man aan en leek Van Avermaet in een gouden positie te zitten. De Belg ging de sprint vroeg aan en sprintte eenvoudig naar de gouden medaille. Fuglsang probeerde nog in zijn wiel re blijven, slaagde daar niet in, maar pakte wel het zilver. Majka liet de sprint volledig lopen en ging met het brons naar huis. De enig overgebleven Nederlander, Bauke Mollema, eindigde niet in de top tien.