FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 augustus 2016

Van Ginkel niet terug naar PSV: "Al maanden last van knie"

Van een nieuw dienstverband van Marco van Ginkel bij PSV zal er voorlopig geen sprake zijn. De middenvelder van Chelsea kampt momenteel met knieklachten. Vorig seizoen was hij een halfjaar op huurbasis actief in Eindhoven. PSV sleepte mede door het uitstekende spel van Van Ginkel de landstitel binnen. Echter, het ziet er nu naar uit dat een terugkeer op korte termijn er niet in zit.

"Ik heb eigenlijk al maanden last van die irritatie in mijn knie. Ja, ik kan regelmatig trainen en spelen zonder dat ik de irritatie in de knie voel. Maar het komt ook regelmatig op en dat hindert me. Waar ik ook speel, wil ik me voor honderd procent geven. Ik heb nu niet het gevoel dat ik dat percentage haal, althans niet voor mezelf. Daarom kies ik hiervoor, om er beter van te worden", laat de oud-PSV'er via zijn management Wasserman weten.

Een terugkeer zou er in de toekomst nog in kunnen zitten: "Ik zal worden behandeld en train tegelijkertijd door bij Chelsea. De wedstrijden laat ik even aan me voorbij gaan. Daarom had het onder deze omstandigheden ook geen zin om nu terug te keren naar PSV. Ik heb de club inmiddels geïnformeerd. Als ik me weer fit voel kijken we verder. Wie weet wat er in januari kan gebeuren?’"

Rio 2016, de leukste tweets van 6 augustus

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste tweets over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Afgelopen nacht zijn de Spelen officieel geopend tijdens de openingsceremonie. Een kleine indruk.

De ceremonie gezien vanuit een favela.

Tijdens de ceremonie vond ook de traditionele landenparade plaats. Griekenland ging voorop, een gewoonte dat voor het eerst in Nederland gedaan werd.

De ondertiteldienst van de BBC kon de drukte niet meer aan.

De olympische vlam is aangestoken: het einde van de openingsceremonie.

Vrouwen in Saudi-Arabie mogen geen rijbewijs hebben en niet rijden. Toevalligerwijs werd de fiets met het landenbord bestuurd door.. een vrouw.

Vandaag vond de wegwedstrijd plaats voor wielrenners. Wielerjournalist Thijs Zonneveld had vooraf niet goed in de planning van de Spelen gekeken, want zijn vlucht richting Rio vond tegelijkertijd plaats met de finale van de koers. Volgende keer een dagje eerder vertrekken Thijs?

Tijdens de wegwedstrijd was er een explosie te horen bij de commentaarposities. Het bleek te gaan om een gecontroleerde ontploffing van een rugtas.

Robert Gesink moedigde samen met zijn ploeggenoten Alexey Vermeulen en Dennis van Winden zijn landgenoten aan.

Tijdens de eerste dag van het zwemtoernooi werd er meteen in de series al een wereldrecord gezwommen. Dit zal vast niet de enige zijn dit toernooi..

Zwemster Sharon van Rouwendaal is in ieder geval qua nagels al in olympische stemming.

Paula Pareto zorgde voor een primeur voor Argentinie. Nog nooit won een Argentijnse vrouw individueel goud op de Olympische Spelen, de voorgaande 18 medailles werden namelijk gewonnen door mannen of teams.

Eenvoudige zege beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben hun eerste beachvolleybalwedstrijd  in Rio gewonnen. Het Russische koppel Barsouk/Liamin werd in twee sets verslagen.

Nederland begon voorzichtig aan de wedstrijd en het duurde even voordat ze in hun ritme kwamen. De eerste set werd met 21-15 binnengehaald. Ook in de tweede set waren Brouwer en Meeuwsen, de wereldkampioenen van 2013, geen moment in gevaar. Met 21-14 trokken ze de set naar zich toe en daarmee de wedstrijd.

Later vandaag komen bij de vrouwen Madelein Meppelink en Marleen van Iersel in actie.

Hongaarse pakt olympisch schermgoud na prachtige comeback

De Hongaarse schermster Emese Szasz heeft in Rio de Janeiro olympisch goud gewonnen in het individuele toernooi met de degen. De 33-jarige veterena was in een razendspannende finale te sterk voor Rossella Fiamingo uit Italië, de wereldkampioene van de afgelopen twee jaar.

Szasz maakt al ruim tien jaar deel uit van de wereldtop, maar kwam nog nooit tot een individuele titel: twee keer brons en een keer zilver op WK's prijken op haar erelijst. In Rio plaatste ze zich voor de finale door de Française Lauren Rembi met 10-6 te verslaan. Fiamingo haalde de eindstrijd na een bijzonder spannende halve finale tegen de Chinese Sun Yiwen: 12-11.

In de finale was Fiamingo vrijwel de gehele wedstrijd de bovenliggende partij. Ze pakte met 10-6 zelfs vier punten voorsprong, terwijl de wedstrijd bij 15 punten is afgelopen. Szasz liet zich echter niet kennen en kwam weer helemaal terug tot 12-12. De Hongaarse pakte twee punten voorsprong en op 14-12 was een dubbele score - als beide schermsters tegelijk scoren - genoeg om olympisch goud te veroveren.

Sun Yiwen pakte het brons door in de troostfinale Rembi met 15-13 te verslaan.  

Szasz viert haar zege in de halve finale tegen Rembi (PROSHOTS/Action Images)
Szasz viert haar zege in de halve finale tegen Rembi (PROSHOTS/Action Images)

Akkoord tussen Fox Sports en KPN

Fox Sports en KPN hebben overeenstemming bereikt over de doorgifte van de Fox-sportzenders. Dat lieten beide bedrijven zaterdagavond weten.

Uitgangspunt is dat klanten van KPN onder betere voorwaarden naar de live-eredivisie wedstrijden van Fox Sport kunnen kijken, staat in een verklaring van KPN. Het telecombedrijf handhaaft het huidige model van distributie en heeft meer flexibiliteit gekregen om voetbal voor een bredere groep liefhebbers tegen een lagere prijs toegankelijk te maken, zonder opname in het basispakket.

Akkoord tussen Fox Sports en KPN
Akkoord tussen Fox Sports en KPN (Foto: ANP)

Mudranov pakt eerste goud Rusland, Pareto eerste Argentijnse vrouwengoud

De Russische judoka Beslan Mudranov heeft tijdens de eerste dag van het olympisch judotoernooi het eerste Russische goud gepakt. Mudranov, die de Nederlander Jeroen Mooren versloeg in de tweede ronde, won in de finale van de klasse onder 60 kilogram in de extra tijd met een waza-ari van de Kazach Yeldos Smetov. De bronzen medailles gingen naar de Oezbeek Diyorbek Urozboev en de Japanner Naohisa Takato.

Bij de vrouwen in de klasse onder 48 kilogram ging het goud naar de Argentijnse Paula Pareto. Voor Argentinië betekende dat het allereerste goud voor een vrouw. Pareto versloeg de Zuid-Koreaanse Bokyeong Jeong met een waza-ari in de reguliere tijd. De bronzen medailles gingen naar de Japanse Ami Kondo en Otgontsetseg Galbadrakh.

Uitslag Willem II - Vitesse

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Willem II en Vitesse. De bezoekers wonnen deze wedstrijd met 1-4. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Willem II

1 - 4

Vitesse

 54' Sol    21' v.Wolfswinkel
 30' Kazaisjvili
 37' Nathan
 39' Nathan
 
 Gele kaart: , Baker, (Vitesse)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.250
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Heerkens
Wuytens
Peters
Koppers
Haye (Joppen/46)
Falkenburg (Ogbeche/85)
Ojo
Calcan
Sol
Andrade (Abubakar/80)
  Room
Leerdam
Kashia
v.d.Werff
Ota (Kruiswijk/73)
Nakamba
Kazaisjvili
Baker
v.Bergen (Koryan/81)
v.Wolfswinkel
Nathan (Zhang/64)

Turner breekt been bij landing

Voor de Franse turner Samir Aït Said zijn de Olympische Spelen weer voorbij. De specialist op de ringen kwam zaterdag in actie tijdens de kwalificaties, maar op het onderdeel sprong ging het behoorlijk fout.

Said kwam niet helemaal goed neer bij de landing, wat resulteerde in een luide 'krak': de Fransman brak zijn been en zag zijn voet er wat aan bungelen. Dat zijn Spelen voorbij zijn is nog niet officieel bekendgemaakt, maar voor die diagnose lijkt geen medisch genie nodig te zijn. 

In de kwalificaties van de ringen stond hij overigens boven Yuri van Gelder, die daardoor een grotere kans maakt om alsnog de finale te halen op zijn favoriete onderdeel.

Zo hoort een been niet te staan (Foto: Getty)

Eerste Koreaans goud na simpel toernooi voor boogschutters

Zuid-Korea heeft zonder ook maar 1 set te verliezen het olympisch goud op het boogschieten voor landenteams bij de mannen gepakt. De Koreanen, gesterkt door kersvers wereldrecordhouder Kim, pakten het goud in 3 sets tegen de Verenigde Staten.

In de eerste set ging het behoorlijk goed voor de Koreanen, of beter gezegd perfect. Alle pijlen belandden in de 10, zodat de maximale score werd behaald. Dit zorgde voor een setoverwinning, waarna de tweede set de meeste spanning gaf. Er werd zowaar wat minder geschoten door de Koreanen in de tweede set, even leek het zelfs gelijk te worden. Een pijl werd echter nog gecorrigeerd, waardoor de Koreanen met 1 punt verschil wonnen. In de laatste set maakten de Amerikanen ook nog een paar foutjes, waarna Korea met een score van 59 Olympisch kampioen werden. Ze deden dit met 3 keer een 6-0.

Australië won de wedstrijd om het brons tegen China. De hele wedstrijd hadden ze de overhand, al ging het in de derde set zowaar mis. In de vierde set werd de fout hersteld, zodat de 6-2 eindstand op het bord kwam.

Wielrenner Rodriguez stopt per direct

Joaquim Rodríguez stopt per direct met wielrennen. Hij zou aan het eind van dit seizoen stoppen, maar na afloop van de olympische wegwedstrijd vandaag waarin hij vijfde werd zei de Spanjaard dat hij zijn laatste kilometers had gereden.

In zijn loopbaan als profwielrenner won hij drie etappes in de Tour de France en negen in de Vuelta. Daarnaast won Rodríguez de Waalse Pijl en twee keer de Ronde van Lombardije. Een grote ronde won hij nooit, wel werd hij tweede in de Giro, derde in de Tour en stond hij in de Vuelta drie keer op het podium.

Uitslagen Eredivisie 06/08/2016

PSV en Excelsior zijn het Eredivisieseizoen begonnen met een 2-1 zege. Regerend landskampioen PSV leek lang punten te verspelen bij FC Utrecht, maar Pereiro zorgde toch nog een een Eindhovense zege. Excelsior boekte een 1-2 zege bij FC Twente.

FC Utrecht

1 - 2

PSV

 16' Haller    51' Pröpper
 80' Pereiro
 
 Gele kaart: , L. De Jong, Schwaab, (PSV)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 16.329
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Leeuwin
Janssen
Conboy
Klaiber (Troupée/43)
Ramselaar (Ludwig/73)
Strieder (Peterson/88)
Ayoub
Amrabat
Haller
Rubin
  Zoet
Brenet
Isimat-Mirin
Moreno
Willems
Pröpper
Guardado (Pereiro/76)
Hendrix
Bergwijn (Schwaab/46)
L.de Jong
Locadia

Haller scoorde de 1-0 voor Utrecht, maar het leverde de thuisploeg geen zege op. (Pro Shots/Jasper Ruhe)
Haller scoorde de 1-0 voor Utrecht, maar het leverde de thuisploeg geen zege op. (Pro Shots/Jasper Ruhe)

FC Twente

1 - 2

Excelsior

 82' Oosterwijk    13' Vermeulen
 61' Owusu
 
 Gele kaart: Trajokviski, (FC Twente), Koolwijk,Elbers,Kuipers,Vermeulen, (Excelsior)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 25.100
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest (Thesker/79)
Andersen
Bijen
Trajkovski
Mokotjo (Hölscher/25)
Ziyech
v.d.Heyden
Ede
Oosterwijk
Jensen (Börven/67)
  Muyters
Owusu
Drost
Mattheij
Kuipers
Vermeulen
Koolwijk
Bruins
Ondaan (Badjeck/89)
Hasselbaink (Fredy/76)
Elbers (Massop/84)

Estafettedames als vijfde door naar de finale

Op de openingsdag van het olympisch zwemtoernooi hebben de Nederlandse vrouwen zich voor de finale weten te plaatsen op de 100 meter vrije slag. Inge Dekker opende de estafette in 54,75, als tweede splitte de 16-jarige Marrit Steenbergen een 53,31. Maud van der Meer nam als derde over en zwom een tussentijd van 53,88. Femke Heemskerk maakte het af in 54,00. Hun totale tijd van 3:35,90 was goed voor de vijfde plaats.

Vannacht om 4:24u Nederlandse tijd zal de Nederlandse ploeg gaan strijden voor een medaille. Wie Ranomi Kromowidjojo gaat vervangen vanavond, is nog niet bekend. Maud van der Meer maakte aan de NOS bekend dat zij vreest voor haar plaats. "Ik ben in vorm, maar dit was niet goed. Ik kan echt veel harder."

De Australische dames met de zusjes Cate Campbell en Bronte Campbell waren de snelste van de middag. Hun tijd van 3:32,39 was goed voor een olympisch record. 

Maarten Brzoskowski kwam vanochtend als eerste in actie voor de Nederlandse zwemploeg. Op de 400 meter vrije slag zwom hij naar een achttiende plaats in 3:48,00 en kon daarmee geen potten breken. Zijn PR staat op 3:47,09. 

Vannacht zal ook de Hongaarse Katinka Hosszu in actie komen. Op de 400 meter wisselslag zwom zij slechts twee tiende boven het wereldrecord van de Chinese Ye Shiwen, die vier jaar geleden nog olympisch kampioen werd op dit nummer. Die laatstgenoemde wist deze keer niet eens de finale te bereiken. 

Twee keer 6-0 op weg naar finale landenwedstrijd boogschieten

Zuid-Korea en de Verenigde Staten kunnen een medaille bijschrijven op deze avond, nadat beide landen met 6-0 wonnen in hun halve finale. Dit komt neer op 3 gewonnen sets en geen enkele weggegeven set.

De Koreanen kwamen uit tegen Australië, die op zich helemaal niet slecht voor de dag kwamen. Ze scoorden 58 van de maximale 60 in set 1 en 57 in set 2, maar de Koreanen deden het beter. Beide keren kwamen ze tot 59 punten. In de derde set waren beide teams minder, maar de Koreanen wonnen daar ook.

Chia en de Verenigde Staten streden om de tweede finaleplaats, maar China kwam nooit echt in haar spel. 53-57, 56-58 en 53-55 waren de scores. De VS zal alles uit de kast moeten halen om ook de Koreanen te kunnen verschalken, maar ze zullen zeker een poging wagen.

Australië en China spelen de troostfinale om het brons. Een van de twee zal dus alsnog zonder medaille naar huis gaan.

Braziliaan grijpt op laatste moment naast olympisch goud

De Braziliaanse schutter Felipe Almeida Wu heeft met het 10 meter luchtpistool met het allerlaatste schot naast het goud gegrepen. De 24-jarige leek op weg naar het eerste goud voor het thuisland op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

Nadat de eerste drie van de acht finalisten waren afgevallen moest de Zuid-Koreaan Jin Jong-oh eraan geloven. De regerend olympisch kampioen en winnaar van maar liefst drie olympische gouden medailles was prima bezig, maar met een 9,1 in het veertiende schot was het over en uit. Juraj Tuzinsky uit Slowakije was de volgende die af moest haken, hij eindigde op de ondankbare vierde plek.

In de strijd om de medailles was het de Chinees Wei Pang die met zijn laatste twee schoten veel terrein goedmaakte, maar de concurrentie niet meer in kon halen en dus moest hij met brons genoegen nemen. Het duel om het goud ging tussen de luid aangemoedigde Wu en de Vietnamees Hoang Xuan Vinh. Hoang had met twee schoten te gaan een voorsprong van bijna een vol punt, maar noteerde met zijn voorlaatste schot slechts 9,2, tegenover de 10,2 van Wu.

Een fenomenaal schot bracht Hoang echter alsnog het goud: Wu had 10,1 geschoten en de Vietnamees moest minstens 10,3 noteren. Het werd zelfs een 10,7 en dus kaapte hij in het allerlaatste schot alsnog het goud weg voor de neus van de Braziliaan. 

Hoang Xuan Vinh, olympisch kampioen met het 10 meter luchtpistool (Foto: Getty)

Uitslag ADO Den Haag - Go Ahead Eagles

Tussen al het olympische geweld is er ook een start gemaakt met de Eredivisie. De eerste wedstrijd van zaterdagavond ging tussen ADO Den Haag en Go Ahead Eagles, waarbij de Hagenaars eenvoudig met een 3-0 zege ervandoor gingen. 

ADO Den Haag

3 - 0

Go Ahead Eagles

 16' Havenaar(pen)
 70' Havenaar
 82' Ebuehi
   
 
 Gele kaart: Havenaar, Havenaar, (ADO Den Haag), Duits, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10168
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Setkus
San Román
Meissner
Beugelsdijk
Kanon
Trybull
Duplan
Meijers
Schaken (Ebuehi/79)
Havenaar (v.d. Heijden/85)
Kastaneer (Marengo/73)
  Zwarthoed
Groenbast
Fischer
Schenk
v.d. Meer
Suk (Nieveld/62)
Brands (Teijsse/77)
Duits
Ojamaa (Maatsen/46)
De Kogel. Wolters

Olympische titel Van Avermaet in wegrit

De Belg Greg Van Avermaet heeft de olympische titel gewonnen op de wegrit bij het wielrennen. De Belg wist in de slotfase van de loeizware rit samen met Jakob Fuglsang aan te sluiten bij Rafal Majka en versloeg de Deen en Pool in de sprint. Fuglsang won het zilver en Majka nam genoegen met het brons.

Al snel bleek het voor de Nederlanders een lastige dag te worden. Twee van de vier renners (Tom Dumoulin en Wout Poels) stapten vroeg af en verkleinden de kansen voor Steven Kruijswijk en Bauke Mollema. 

Van een vroege kopgroep werd Michal Kwiatkowski als laatste gegrepen door een groepje met Geraint Thomas, Greg van Avermaet, Sergio Henao en Damiano Caruso. In een van de laatste beklimmingen wisten andere renners, waaronder Vincenzo Nibali, Adam Yates en Fabio Aru aansluiting te vinden. Op de slotklim regen Nibali, Henao en Majka weg bij de groepen en reden al snel een halve minuut bij elkaar.

In de finale ging het helemaal mis. Van de drie koplopers vielen Henao en Nibali in de afdaling van de laatste klim, waardoor Majka alleen op kop kwam te leggen. In de achtergrond hadden onder meer Chris Froome geprobeerd een sprong te maken, maar dat lukte de Tourwinnaar niet. Joaquim Rodriguez wist wel aan te sluiten bij die achtervolgende groep, die op zeven kilometer van de meet een achterstand had van twintig seconden op Majka. 

De groep liep echter in op de Poolse winnaar van de bolletjestrui van de Tour de France. De Deen Fuglsang en de Belg Van Avermaet ontsnapten uit die groep en kwamen rap dichterbij Majka. Op anderhalve kilometer van de streep sloten te twee man aan en leek Van Avermaet in een gouden positie te zitten. De Belg ging de sprint vroeg aan en sprintte eenvoudig naar de gouden medaille. Fuglsang probeerde nog in zijn wiel re blijven, slaagde daar niet in, maar pakte wel het zilver. Majka liet de sprint volledig lopen en ging met het brons naar huis. De enig overgebleven Nederlander, Bauke Mollema, eindigde niet in de top tien.

'Gecontroleerde explosie bij perstribune Rio'

Braziliaanse explosievenexperts hebben zaterdag in de buurt van de finishlijn van de olympische wegwedstrijd voor een gecontroleerde ontploffing gezorgd. Dat meldden onder meer de Britse krant The Independent en een verslaggever van Sky News. De wielrenners, onder wie Bauke Mollema en Wout Poels, waren op dat moment nog ruim twee uur van de finish verwijderd.

Journalisten ter plaatse lieten weten dat ze een harde knal hoorden in de buurt van de perstribune. Van paniek was geen sprake. Ook raakte niemand gewond. Politiemensen in beschermende pakken liepen na de knal rustig rond.

In Rio de Janeiro zijn de afgelopen dagen meerdere achtergelaten tassen uit voorzorg opgeblazen.

'Gecontroleerde explosie bij perstribune Rio'
'Gecontroleerde explosie bij perstribune Rio' (Foto: ANP)

Korea te sterk voor Nederland bij boogschieten

Alle Nederlandse hoop op een medaille bij de teamwedstrijd van het boogschieten kreeg gisteren al een flinke knauw doordat bekend werd dat Korea al in de kwartfinale de tegenstander zou zijn en dit bleek terecht. De boogschutters scoorden 3 keer minder dan de Koreanen. Sjef van den Berg presteerde wel sterk.

Al in de eerste set leek het duidelijk dat Nederland het niet ging redden. Het werd 55-52 in de eerste set, wat de minste score voor beiden bleek. Van den Berg presteerde dus wel goed, maar teamgenoten Rick van de Ven en Mitch Dielemans konden het niet laten zien. Bovendien maakten de Koreanen weinig fouten.

In de tweede set werd het nog erger. Een 6 van Dielemans zorgde ervoor dat het opnieuw zeer moeilijk werd, alsnog scoorde Nederland 54 van de mogelijke 60 punten met de 6 pijlen. Korea liet echter even zien hoe het moest: 5 perfecte pijlen zorgden voor 59 punten. Hierdoor hoefde Korea in de volgende set maar gelijke tred te houden om de wedstrijd te winnen. 

Dit deden ze niet, in de plaats daarvan wonnen ze gewoon opnieuw. 57-54 was het verdict van de laatste set, waar Nederland het in de eerste 2 pijlen liet liggen door 8 en 7 te scoren. Individueel zijn er nog wel alle kansen voor het drietal, waarbij het spel van Sjef van den Berg hoop geeft. De Koreanen staan in de halve finale.

Poels stapt ook af in wegwedstrijd

Voor de Nederlandse wielrenners gaat de olympische wegwedstrijd in Rio de Janeiro niet naar behoren. Wout Poels kwam ten val nadat hij omver was gereden door een andere wielrenner. Hij stapte later af.

Bauke Mollema kreeg eerder vandaag last van materiaalpech. Steven Kruijswijk is de derde Nederlander maar hij rijdt net als Mollema nog steeds. Tom Dumoulin stapte al na tien kilometer koersen af, om zich te sparen voor de tijdrit die op woensdag plaatsvindt. 

Suicide Squad hard op weg records te breken

Suicide Squad is hard op weg records te verbreken in de Verenigde Staten. De Amerikaanse superheldenfilm brengt in het openingsweekend waarschijnlijk ongeveer 147 miljoen dollar op, meldt Variety.

Zaterdagochtend stond de teller van de ticketverkoop al op 65 miljoen dollar. Het huidige openingsrecord voor films die in augustus uitkwamen staat op naam van Guardians of the Galaxy die in 2014 tijdens het het eerste bioscoopweekend 94,3 miljoen dollar in de VS opbracht.

Ook internationaal doet Suicide Squad het goed. De film bracht vrijdag in één dag 33 miljoen dollar op buiten de Verenigde Staten. In Nederland bracht de film donderdag 463.387 euro op en beleefde daarmee de grootste openingsdag van het jaar, meldde distributeur Warner Bros.

De film van regisseur David Ayer doet het bij recensenten minder goed. "Ik hou van de film en geloof erin", liet Ayer weten na de eerste negatieve recensies. "Ik heb hem gemaakt voor de fans."Die zijn echter ook lang niet allemaal positief over de film met onder anderen Will Smith, Jared Leto en Margot Robbie.

Suicide Squad hard op weg records te breken
Suicide Squad hard op weg records te breken (Foto: BuzzE)

Volleybalvrouwen stunten tegen China

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben hun eerste groepswedstrijd in Rio gewonnen. Nederland versloeg de nummer drie van de wereld China met 3-2.

Nederland begon sterk en won de eerste set met 25-23. In de tweede set zette China echter orde op zaken. Aan het einde van de set kwam Oranje nog terug tot 24-20 en pas bij het achtste setpunt sloeg China toe. Ook in de derde set was het China die op voorsprong kwam. Ondanks een aantal zeer mooie punten van Oranje won China de set met 25-18.

In de vierde set ging het lange tijd gelijk op. Aan het eind van de set was het Oranje die een tandje erbij zette en de set met 25-22 naar zich toe wist te trekken. De vijfde set moest de beslissing brengen en die was zeer spannend. Oranje pakte op 14-12 een matchpoint maar deze werd door China weggespeeld. Het volgende punt was wel voor Nederland die daarmee dus de wedstrijd won.

Dader overleden na machete-aanval Charleroi

Een man met een machete, een groot kapmes, heeft zaterdag twee politiemensen verwond in de Belgische stad Charleroi. Hij riep volgens de lokale politie "Allahu Akbar" (God is de grootste) tijdens zijn daad. De man is "uitgeschakeld maar in leven", meldde de politie.

De aanval gebeurde voor het politiebureau van de Waalse stad. Hoe het met de slachtoffers gaat, is nog onbekend.

Update 19:01
De man die zaterdagmiddag in Charleroi twee politieagentes verwondde met een machete, is overleden aan zijn verwondingen. Dat heeft de politie in de Waalse stad laten weten.

Volgens de politie riep de dader "Allahu Akbar" (Arabisch voor God is de grootste) toen hij met zijn hakmes toesloeg voor het politiebureau aan de Boulevard Pierre Mayence. Een agente liep diepe snijwonden op in haar gezicht, meldden Belgische media. Haar collega kwam er met lichte verwondingen vanaf.

Een derde agent schoot de aanvaller neer. Hij werd zwaargewond naar een ziekenhuis afgevoerd, waar hij korte tijd later overleed. De omgeving van het politiebureau werd afgesloten.

Premier Charles Michel veroordeelde de aanval en besloot terug te keren van zomerreces. Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon noemde die een "laaghartige daad" en sprak zijn steun uit voor de gewonde agenten en hun familieleden. Meer informatie over de dader hebben de autoriteiten nog niet bekendgemaakt.

Man met machete verwondt agenten in Charleroi
Man met machete verwondt agenten in Charleroi (Foto: ANP)

Bertens uitgeschakeld in Rio

Kiki Bertens is in de eerste ronde van het olympisch tennistoernooi uitgeschakeld. Bertens verloor met 6-4, 4-6 en 3-6 van de Italiaanse Sara Errani.

Bertens begon goed aan de partij, maar kreeg steeds meer last van de hitte. Errani oogde fitter en wist optimaal te profiteren. Vanaf de tweede set ging Bertens achter de feiten aanlopen en verloor steeds meer zelfvertrouwen.

In de derde set kwam ze een vroege break niet meer te boven. De wedstrijd eindigde met de 58e dubbele fout van Bertens.

Canal Parade evenaart toeschouwersrecord

De 21e editie van de Canal Parade heeft zaterdagmiddag enkele honderdduizenden toeschouwers naar Amsterdam gelokt. Volgens de gemeente Amsterdam was het dit jaar net zo druk als vorig jaar, toen sprake was van een recordtoeloop op de botenparade.

Een exact cijfer valt volgens een woordvoerder van de gemeente echter niet te geven. Vooral het autovrij maken van de Prinsengracht en het verleggen van de route maakte het voor het publiek mogelijk een beter zicht te krijgen op de armada van tachtig deelnemende boten.

De zorgen over de veiligheid bleken niet van invloed op de belangstelling. "Amsterdammers laten zich niet terroriseren", sprak burgemeester Eberhard van der Laan na afloop. Hij voerde de tachtig schepen aan op de boot van de gemeente en werd dansend op de voorplecht gesignaleerd. De politie meldde dat het evenement zonder noemenswaardige incidenten was verlopen.

Meer politie
Tijdens de botenparade in het kader van EuroPride, de jaarlijkse manifestatie van homoseksuelen, lesbiennes, transgenders en biseksuelen (LHBT), was meer politie aanwezig dan bij voorgaande edities. Er waren speciale eenheden aanwezig om snel en daadkrachtig te kunnen optreden als daartoe aanleiding zou zijn. Deze maatregelen hadden te maken met de extra waakzaamheid die momenteel bij grote evenementen geldt.

De tachtig deelnemende boten aan de Canal Parade vertrokken vanaf het Westerdok en voeren via de Prinsengracht, Amstel en Nieuwe Herengracht naar het Oosterdok. De route werd dit jaar enigszins aangepast vanwege de deelname van het grote zeilschip de Clipper Stad Amsterdam.

Opvallende deelnemers waren de Marokkaanse boot, de World Religion Boat met daarop een homoseksuele imam en een boot met 'roze' 75-plussers. Het ministerie van Veiligheid en Justitie voer voor de tweede keer mee. Ook juristen zetten een boot in onder de noemer 'Legally Gay'. Verder was er net als vorig jaar een 'vluchtelingenboot' met 120 opvarenden. Onder hen waren naast vluchtelingen ook daklozen, mensen met psychische problemen en sekswerkers.

Canal Parade evenaart toeschouwersrecord
Canal Parade evenaart toeschouwersrecord (Foto: ANP)

Atalanta op kop bij jaarlijkse vlindertelling

De atalanta staat in de tussenstand van de jaarlijkse tuinvlindertelling op de eerste plaats. Sinds vrijdag zijn er 20.000 vlinders geteld. De atalanta gaat met 4600 ruim op kop, gevolgd door de kleine vos met 3000 meldingen en de dagpauw met 2500.

De Vlinderstichting, de organisatie achter de telling, wil weten hoe vlindersoorten zich in stand houden in Nederland. Iedereen kan meedoen en op de sites vlindermee.nl en tuintelling.nl. de vlinders doorgeven. Op de sites en op een app staan handige tips om vlindersoorten te herkennen.

Ook zondag kunnen nog meldingen worden doorgegeven. Tot zaterdagmiddag waren er 2000 meldingen.

Atalanta op kop bij jaarlijkse vlindertelling
Atalanta op kop bij jaarlijkse vlindertelling (Foto: ANP)

Roeiers hebben last van wind, vrouwen dubbelvier naar herkansing

Vandaag is het olympisch roeitoernooi begonnen. Roel Braas en Mitchel Steenman werden in hun heat in de twee zonder stuurman vierde en tevens laatste. Morgen is voor hen de herkansing.

De roeiers hadden last van de harde wind. Zo wisten niet alle boten ongehavend de finish te bereiken. De Servische boot van de twee zonder, kandidaat voor een medaille, sloeg zelfs om. Ze haalde de finish niet, dus mag ook niet naar de herkansingen. Een filmpje van het kapseizen vind je hier.

Update 17:49 uur

De Nederlandse lichte vier- zonder is in hun heat als derde over de meet gekomen. Een plek bij de eerste drie was voor Tim Heijbrock, Joris Pijs, Jort van Gennep en Bjorn van den Ende genoeg om de halve finale te bereiken.

Update 18:20 uur

De Nederlandse vrouwen dubbelvier heeft zich niet rechtstreeks voor de halve finales geplaatst. Nicole Beukers, Inge Janssen, Chantal Achterberg en Carline Bouw, vorig jaar goed voor het brons bij het WK, eindigden in hun heat als derde achter Oekraine en de Australische vrouwen. Maandag moeten ze nu via de herkansingen alsnog een plek in de volgende ronde veilig proberen te stellen.

Zonderland turnt goede oefening, Van Gelder nog niet zeker

Op de eerste dag van het olympisch turntoernooi heeft titelverdediger Epke Zonderland op zijn onderdeel, de rekstok, zicht op een finaleplaats. Zonderland turnde naar een prima score van 15,366 en gaat daarmee momenteel aan de leiding. De 33-jarige Yuri van Gelder, debutant op de Olympische Spelen, werd na zijn oefening aan de ringen beloond met een score van 15,333. Voor hem is het nog afwachten of hij zich heeft geplaatst voor de toestelfinales.

Er doen in totaal twaalf landen mee aan de landenwedstrijd. Die landen zijn over drie divisies verdeeld waarbij Nederland uitkwam in de eerste divisie. Met een totaalscore van 257.686 eindigde Nederland als derde van de vier landen en zal moeten afwachten tot vannacht om 02:00 uur Nederlandse tijd. Dan wordt ook duidelijk welke individuen zich hebben geplaatst voor de toestelfinales. 

De Japanner Kohei Uchimura, een van de grootste concurrenten van Zonderland, viel van de rekstok en is met een score van 14,300 uitgeschakeld voor de finale. Uchimura is de regerend wereldkampioen op dit onderdeel. 

Van Gelder werkte een goede oefening af, maar kon niet stilstaan bij de landing. Dat kostte de 'Lord of the Rings' puntenaftrek. Na vijf rotaties bezet hij de vierde plaats. Voor hem staan de Griekse wereldkampioen Eleftherios Petrounias (15,833), olympisch kampioen Arhur Zanetti (15,533) en de Belg Dennis Goossens (15,366).

Bart Deurloo is ook goed begonnen op het turntoernooi. De beste Nederlandse allrounder werd vorig jaar veertiende op het WK en wil in Rio de Janeiro de meerkampfinale halen. Daarvoor moet Deurloo bij de beste 24 eindigen. Op rek zette hij een score neer van 15,100 en staat daarmee voorlopig derde. In de totaalscore op de meerkamp staat hij op dit moment zesde met een score van 86.990. Uchimura staat op de eerste plaats.


Handbalsters verliezen openingswedstrijd tegen Frankrijk

De Nederlandse handbalsters hebben hun eerste olympische wedstrijd afgesloten met een nederlaag. Frankrijk profiteerde optimaal van de Nederlandse fouten in de eerste helft en kon een fijne voorsprong opbouwen. Nederland kwam terug, maar kon de achterstand niet meer goedmaken: 14-18

Voor het eerst in de geschiedenis speelt er een vrouwen handbalploeg mee op de spelen, en dat was te merken aan de zenuwen aan Nederlandse kant. Gedurende de eerste helft kreeg Frankrijk maarliefst zeven penalty's mee, waarvan er ook zes in het net eindigden. Nederland had meer moeite in de aanval en kwam slechts zes keer tot scoren, waarmee ze vier punten achterstand hadden.

In de tweede helft begon het spel beter te worden en mede dankzij het sterke optreden van keepster Tess Wester wist Nederland zelfs op gelijke hoogte te komen. Frankrijk gaf zich echter nog niet gewonnen en wist de voorsprong weer langzaam op te bouwen. 

Morgen speelt Nederland de tweede wedstrijd tegen het zwakke Argentinië. 

Britten dood op Matterhorn gevonden

Twee Britten zijn tijdens het beklimmen van de Matterhorn, op de grens tussen Zwitserland en Italië, om het leven gekomen. Hun lichamen zijn zaterdag gevonden op 4000 meter hoogte, aan de Italiaanse kant van de berg.

Het Italiaanse persbureau ANSA meldde dat de twee vermoedelijk zijn doodgevroren. De klimmers hadden donderdag telefonisch om hulp gevraagd. Ze waren in een sneeuwstorm terechtgekomen.

De Matterhorn is met een hoogte van 4478 meter een van de hoogste Alpentoppen van Europa.

Britten dood op Matterhorn gevonden
Britten dood op Matterhorn gevonden (Foto: ANP)

'Meer rechten seksuele minderheden'

Seksuele minderheden zoals transgenders moeten beter worden beschermd. Dat stellen D66, PvdA en GroenLinks. Zij presenteerden zaterdag een voorstel om de wetgeving aan te passen.

Er is meer dan vrouw en man. Personen die niet in het 'standaardplaatje' passen hebben het nog altijd moeilijk, benadrukken de drie partijen. Zij wijzen op de ongeveer 85.000 mensen in Nederland met een zogenoemde intersekse conditie. Dat is bijvoorbeeld een meisje zonder baarmoeder of een jongen die in de puberteit borstgroei krijgt.

Daarnaast zijn er 50.000 transgenders. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om iemand die biologisch gezien een vrouw is, maar zich man voelt.

Tussenvormen
D66, PvdA en GroenLinks willen een expliciet verbod op discriminatie van deze 'tussenvormen'. Volgens de Kamerleden Vera Bergkamp (D66), Keklik Yücel (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GL) moet iedereen 'zichtbaar' zichzelf kunnen zijn, met wettelijke bescherming.

Om dit mogelijk te maken zijn aanpassingen van de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) nodig. Zo moeten daarin begrippen als genderidentiteit worden opgenomen. In onder meer België, Noorwegen, Zweden, Finland en Malta worden bijvoorbeeld transgenders al in wetten genoemd, wat hun maatschappelijke positie versterkt.

Adam en Eva
"Natuurlijk is het eenvoudiger om in termen van Adam of Eva, man of vrouw, homo of hetero te denken, maar de realiteit is complexer. Mensen ervaren onnodige spanningen, uitsluiting en barrières door het gevoel te hebben te moeten voldoen aan de strikte norm van man of vrouw", aldus de initiatiefnemers.

Partijen: meer rechten seksuele minderheden
'Meer rechten seksuele minderheden' (Foto: ANP)

Renee Zellweger ontkent plastische chirurgie

Renee Zellweger hoopt dat media zich gaan richten op belangrijkere zaken dan haar uiterlijk en geruchten over plastische chirurgie die ze al dan niet onderging. "Niet dat het ook maar iemand iets aangaat, maar ik heb niet besloten om iets aan mijn gezicht te veranderen en me te laten opereren aan mijn ogen", stelt de Bridget Jones-actrice in een artikel dat ze schreef voor Huffington Post.

"Deze kennis is van geen enkele waarde, maar het feit dat serieuze journalisten zich met mijn uiterlijk gingen bezighouden en mijn verschijning onderdeel is geworden van een publieke discussie, is een zorgwekkend voorbeeld van het verwarren van nieuws en entertainment en de fixatie van de maatschappij op het uiterlijk."

Het stuk van Renee Zellweger komt in grote mate overeen met de kritiek die actrice Jennifer Aniston vorige maand in Huffington Post krant uitte. De actrices verwijten de media te veel te focussen op uiterlijkheden en dat ze vrouwen louter op basis van hun verschijning langs de meetlat leggen. Aniston maakte met haar ingezonden brief een einde aan de zwangerschapsroddels die over haar de ronde deden.

Oordelen

Zellweger verscheen in 2014 op de rode loper voor de jaarlijkse uitreiking van de ELLE Awards, waarna de media over elkaar heen buitelden met verhalen over chirurgische ingrepen. Zellweger (47) zegt in het essay dat ze aanvankelijk van mening was dat het er niet toe doet als mensen speculeren over de vraag of ze onder het mes is geweest. "Het was gewoon een verhaal bovenop de vuile stapel die elke dag door de roddelpers wordt geproduceerd."

Ze vindt het nu echter tijd dat serieuze media zich moeten richten "op de talloze belangrijke actuele gebeurtenissen in de wereld". Ze schrijft dat tabloidverhalen, oordelen en misvattingen in serieuze media moeten worden vervangen door "veel belangrijkere, noodzakelijke onderwerpen."Renee: ''Misschien kunnen we meer praten over vele maatschappelijke uitdagingen. We kunnen het zoveel beter doen."

Renee Zellweger ontkent plastische chirurgie
Renee Zellweger ontkent plastische chirurgie (Foto: BuzzE)

Hockeyheren spelen gelijk tegen Argentinië

De Nederlandse hockeyheren hebben hun eerste wedstrijd in Rio gelijkgespeeld. Tegen Argentinië werd het 3-3.

In het eerste kwart van de wedstrijd waren het de Nederlanders die sterker waren. Tot goals kwam het echter niet. Aan het begin van het tweede kwart was Billy Bakker dichtbij de 1-0 maar hij kreeg de bal niet goed op zijn stick. Even later was het Hertzberger die de 1-0 maakte. Door een verdedigingsfout maakten de Argentijnen via Villa aan het eind van het tweede kwart de gelijkmaker.

In het derde kwart kwam Nederland verdiend op voorsprong dankzij een strafcorner van Mink van der Weerden. En dankzij prima uitspelen maakte Van As dankzij een assist van Hertzberger de 3-1. Nederland bleef de sterkere ploeg, al kregen de Argentijnen af en toe wel kansen. In de rebound uit een strafcorner maakte Villa de 3-2. De Argentijnen roken nu meer en zes minuten voor het einde was het Paredes die de gelijkmaker maakte door fouten van de Nederlandse verdediging.

In de laatste vijf minuten van de wedstrijd bleef het spannend. Er was nog wat commotie toen de scheidsrechter constadeerde dat niet elf maar twaalf Argentijnse hockeyers op het veld stonden. Hierdoor kreeg de Argentijnse aanvoerder een gele kaart en moest naar de kant. Gescoord werd er echter niet meer.

Belg opgepakt voor moorden Hooge Zwaluwe

De Belgische politie heeft zaterdag een verdachte van betrokkenheid bij een moordzaak in Hooge Zwaluwe aangehouden. De raadsman van de opgepakte Youssef C. uit Antwerpen, advocaat Johan Mühren, bevestigt berichtgeving daarover door Omroep Brabant.

De man werd gezocht in verband met de dubbele moord op No Surrender-voorman Brian Dalfour en de Macedoniër Muljaim Nadzak. Zij werden in oktober 2015 dood gevonden in een vakantiehuisje in de Brabantse plaats Hooge Zwaluwe. Het zou gaan om een ripdeal waarbij drugs afhandig werden gemaakt.

Volgens Mühren wordt zijn cliënt maandag voorgeleid aan de onderzoeksrechter in de Belgische plaats Hasselt. Hij wil volgens de strafpleiter meewerken aan een verkorte procedure voor overlevering aan de Nederlandse justitie "om geen onnodige dagen in hechtenis te verblijven". C. is volgens Vlaamse media een bekende drugscrimineel in Antwerpen. Hij claimt niets met de moordzaak te maken te hebben.

Belg opgepakt voor moorden Hooge Zwaluwe
Belg opgepakt voor moorden Hooge Zwaluwe (Foto: ANP)

Judoka Mooren in tweede ronde al uitgeschakeld

De Olympische Spelen zijn voor judoka Jeroen Mooren snel voorbij. Na een bye in de eerste ronde, bleek in de tweede ronde de Rus Beslan Mudranov na vijf minuten sterker dan de Nederlander. Mudranov is de regerend Europees kampioen in de klasse onder 60 kilogram. De 31-jarige Nijmegenaar begon de wedstrijd met een strafje.

Mudranov vervolgende de wedstrijd eveneens met een straf wegens het buiten de mat terechtkomen. Na deze fout wist de Rus een yuko te behalen op Mooren, maar hij maakte ook een tweede fout. Uiteindelijk wist Mudranov met een yuko voorsprong de wedstrijd uit te spelen. 

Mudranov komt in de volgende ronde uit tegen de Armeniër Hovhannes Davtyan. 

Gewonden bij optreden Snoop Dogg

Bij een optreden van rapper Snoop Dogg in het Amerikaanse Camden zijn vrijdagavond concertbezoekers gewond geraakt toen een hekwerk het begaf. Het concert, dat halverwege was, werd afgebroken.

Rond de vijftig mensen die tegen de balustrade van de betonnen gracht om het podium stonden geleund vielen een meter of drie naar beneden toen die bezweek, vertelde een bezoeker aan The Philadelphia Inquirer. Het zou zijn misgegaan toen Snoop Dogg en medeartiest Wiz Khalifa zich vlak voor het hek vertoonden. "Iedereen stortte zich toen naar voren'', zei bezoeker Katie Colbridge.

Minstens tien fans raakten gewond, zegt een woordvoerder van de politie van Camden tegen NBC. Vijf daarvan zijn naar ziekenhuizen in de buurt gebracht. Er waren eerst berichten over 42 gewonden, maar die worden niet bevestigd.

Gewonden bij optreden Snoop Dogg

 


Gewonden bij optreden Snoop Dogg (Foto: BuzzE)

WC-papierbrand La Palma: 3600 hectare bos weg

De natuurbrand op het Canarische eiland La Palma die ontstond door het aansteken van een gebruikt wc-papiertje, heeft inmiddels 3600 hectare bos verwoest. Het vuur breidt zich niet verder uit, zei de Spaanse minister van Milieu zaterdag.

Zo'n 2500 mensen zijn geëvacueerd uit twee dorpen die door de vuurzee worden bedreigd. Zo'n 350 brandweermensen, parkmedewerkers en militairen zijn dag en nacht aan het blussen op het populaire vakantie-eiland. Ze worden ondersteund door negen helikopters en drie blusvliegtuigen. Voor zondag worden lagere temperaturen verwacht. Ook dat is gunstig, zei de Spaanse minister.

Door de brand kwam een boswachter om het leven. De 27-jarige Duitser die de brand per ongeluk aanstichtte, wordt mogelijk vervolgd.

WC-papierbrand La Palma: 3600 hectare bos weg
WC-papierbrand La Palma: 3600 hectare bos weg (Foto: ANP)

Eerste olympisch goud 2016 naar Amerikaanse tiener

De Amerikaanse schutter Virginia Thrasher heeft zich in Rio de Janeiro laten kronen tot de allereerste olympisch kampioene van de Spelen van 2016. De pas 19-jarige Amerikaanse nam vroeg in de finale de leiding en hield aan het eind twee Chinese dames van zich af.

Daria Vdovina uit Rusland leek lang op weg naar een medaille, maar schoot plotseling een score van 'slechts' 9,2 punten - waar 10,9 het maximum is - en viel daardoor terug naar de vijfde plek. Na de eerste acht schoten valt om de twee schoten de nummer laatst af en voor Vdovina was het zover: zij werd vijfde.

Barbara Engleder uit Duitsland deed ook lang mee om de medailles, maar moest zich toch gewonnen geven en viel één plek voor de medailles af: vierde. Daardoor waren de Chinese dames Yi Siling en Du Li nog over, samen met Thrasher: in totaal drie keer olympisch goud tegen één Amerikaanse tiener. 

Thrasher liet zich niet druk maken en hield haar voorsprong vast, waarna Yi het aflegde tegen haar landgenote. De olympisch kampioene van 2012 viel zo af en pakte het brons. Du moest in het laatste schot een achterstand van 0,7 punten goedmaken, maar doordat Thrasher een score van 10,4 liet noteren was dat niet meer mogelijk. Na olympisch goud in 2004 en zilver in 2008 (op de 50 meter drie posities) was er nu weer olympisch zilver voor Du. Thrasher pakte één jaar na haar internationale debuut al gelijk olympisch goud. 

Belgische jihadiste vrij door vormfout

De Belgische jihadiste Fatima Aberkan, die een gevangenisstraf van vijftien jaar uitzat, is door een vormfout na vier maanden alweer op vrije voeten. Het Hof van Cassatie, de hoogste Belgische rechter, stelde niet op tijd een datum vast voor haar beroepszaak, schrijft La Dernière Heure.

Aberkan kwam vrijdag voorwaardelijk vrij, aldus de Waalse krant. Haar Belgische en haar Marokkaanse paspoort zijn ingenomen. Ze mag niet in de Brusselse deelgemeente Molenbeek komen, mag er 's nachts niet op uit en moet zich regelmatig op het politiebureau melden. Ook moet ze een deradicaliseringscursus volgen en mag ze geen jihadistische websites bezoeken.

De gevangenisstraf die Aberkan, in België bekend als 'De Moeder van de Jihad', in april werd opgelegd was de hoogste ooit voor een Belgische jihadiste. Ze kreeg haar straf onder meer voor het ronselen van Syriëgangers.

Belgische jihadiste vrij door vormfout
Belgische jihadiste vrij door vormfout (Foto: ANP)

Dumoulin stapt af in de wegwedstrijd

Tom Dumoulin is afgestapt in de Olympische wegwedstrijd die nu bezig is. Met de focus op de tijdrit in Rio vond hij het na tien kilometer welletjes.

Dumoulin, die in de Tour de France een breukje in zijn pols opliep, wil met het oog op de olympische tijdrit geen enkel risico nemen. Namens ons land doen nu nog Wout Poels, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk mee aan de wegwedstrijd.

Boogschutters naar olympische kwartfinale

De Nederlandse boogschutters zijn de landenwedstrijd op de Olympische Spelen begonnen met een overtuigende zege op Spanje. Rick van der Ven, Sjef van den Berg en Mitch Dielemans rekenden in de achtste finales af met Miguel Alvarino, Antonio Fernandez en Ignacio Rodriguez.

Nederland begon overtuigend en schoot 57 punten bij elkaar in de eerste set - waarbij een set bestaat uit zes pijlen per team. Spanje kwam met 54 punten tekort en dus stond het 2-0 voor Nederland, want het winnen van de set levert twee punten op. Nederland bracht in set twee wederom 57 punten op het bord, waar Spanje met een score van 52 niet bij in de buurt kwam: 4-0.

De Spanjaarden schoten in de derde set weinig overtuigend en dus lag de weg voor Nederland open om het af te maken. Dat leek te gebeuren, tot Dielemans plotseling een pijl in de vijf schoot. Van den Berg moest daardoor de tien raken om op 52-52 te komen en de wedstrijd te beslissen: een gelijkspel levert één punt op en bij vijf punten is de winnaar bekend. De jonge Nederlander bleef koel en schoot zijn laatste pijl in de tien, waardoor de wedstrijd beslist was: 5-1, een bekende score voor Nederland tegen Spanje.

Om 19.25 uur Nederlandse tijd staat Nederland in de kwartfinale tegenover Zuid-Korea, de grote favoriet voor het goud. 

Sjef van den Berg schoot het laatste benodigde punt voor Nederland binnen (PROSHOTS/Henk Jan Dijks)
Sjef van den Berg schoot het laatste benodigde punt voor Nederland binnen (PROSHOTS/Henk Jan Dijks)

Accreditatie niet mee: olympiër uit database geschrapt

De Keniaanse hardloper Carvin Nkanata heeft een probleempje. De sprinter zou in principe meedoen op de 200 meter, in week twee van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, maar hij is uit het hele systeem geschrapt.

Nkanata kwam deze week aan in Rio, maar had zijn accreditatie nog niet bij zich. Dat zou hij opgestuurd krijgen door de Keniaanse atletiekbond, maar op het moment van vertrek naar Rio had hij het nog altijd niet ontvangen. Aangezien hij wel een paspoort had besloot hij toch maar af te reizen, maar ook dat leverde een probleem op: Nkanata heeft een Amerikaans paspoort en is woonachtig in de VS. 

Zijn Keniaanse paspoort heeft hij onlangs wel aangevraagd, maar dat is er nog niet. Na aankomst in Rio wilde hij met zijn Amerikaanse paspoort het olympisch dorp in, maar hij werd tegengehouden: hij stond immers als Keniaan ingeschreven. In plaats van zorgen voor een oplossing waar hij wat aan zou hebben, kwam men met een ander idee: Nkanata werd uit de olympische database geschrapt.

"We zijn hier flink mee aan de slag en maken ons geen zorgen, dat paspoort en zijn accreditatie komen nog wel", aldus de Keniaanse chef de mission. Ondertussen kan Nkanata niks anders dan hopen dat het voor 17 augustus geregeld is, want dan beginnen de series van de 200 meter. 

KPN: onderhandelingen met Fox lopen nog

KPN is nog steeds in gesprek met Fox Sports over de doorgifte van de zenders van Fox. "Al onze inspanningen zijn erop gericht klanten niet de dupe te laten worden van deze contractonderhandelingen", meldt KPN zaterdag via Twitter. De telecomaanbieder spreekt tegen dat de gesprekken zijn stukgelopen.

In een advertentie in het sportkatern van De Telegraaf meldt Fox zaterdag dat KPN vanaf 18.00 uur de Fox-kanalen niet meer mag doorgeven, tenzij er voor die tijd overeenstemming wordt bereikt. Dat zou kunnen betekenen dat KPN-klanten vanaf dat moment geen eredivisiewedstrijden, ander voetbal en andere sporten meer kunnen bekijken. Fox adviseert mensen die daarover vragen hebben, rechtstreeks contact op te nemen met KPN.

De kwestie draait om de vergoeding voor doorgifte die Fox Sports vraagt aan KPN, die hoger ligt dan de telecomaanbieder wil betalen.

KPN: onderhandelingen met Fox lopen nog
KPN: onderhandelingen met Fox lopen nog (Foto: ANP)

Trump maakt economische adviseurs bekend

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag zijn team van economisch adviseurs bekendgemaakt. Ondanks harde kritiek op de bestuurders van grote Amerikaanse bedrijven eerder in zijn campagne, kiest Trump juist voor die groep om zijn economische beleid mee af te stemmen.

Zo zitten er onder meer een hedgefondsmanager en twee investeringsbankiers in het team, dat louter uit steenrijke mannen bestaat. Trump noemde zijn team "een formidabele groep van ervaren en getalenteerde individuen".

Trump zal maandag tijdens een toespraak in Detroit zijn economische plannen toelichten, in een poging zijn campagne weer op de rails te krijgen. Die werd afgelopen week geplaagd door verschillende akkefietjes.

Zo lag Trump overhoop met de ouders van een in Irak omgekomen militair en met de Republikeinse partijleiding, die ontevreden is over enkele van Trumps uitspraken en chaotische campagne.

Trump maakt economische adviseurs bekend
Trump maakt economische adviseurs bekend (Foto: ANP)

'Aanslag' verwondt Oekraïense rebellenleider

De leider van de Russisch-gezinde rebellen in de Oost-Oekraïense provincie Loehansk is zaterdagochtend ernstig gewond geraakt door een explosie bij zijn auto. Volgens de opstandelingen werd hun voorman Igor Plotnitsky het slachtoffer van een moordaanslag.

De verwondingen die Plotnitsky opliep zijn niet levensbedreigend, bericht het Russische persbureau Interfax op gezag van een bron bij het ziekenhuis van Loehansk. Behalve de rebellenleider zouden nog enkele anderen gewond zijn geraakt.

Plotnitsky leidt de door pro-Russische separatisten uitgeroepen Volksrepubliek Loehansk, die zich wil aansluiten bij grote buur Rusland. Het Oekraïense leger probeerde de afgelopen jaren tevergeefs de provincie weer in het gareel te krijgen. Het regeringsleger ontkende zaterdag dat het de hand had in de vermoedelijke aanslag op Plotnitsky, meldt de BBC.

'Aanslag' verwondt Oekraïense rebellenleider
'Aanslag' verwondt Oekraïense rebellenleider (Foto: ANP)

Enkele aanhoudingen eerste Sneekweeknacht

In Sneek zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag, de opening van de Sneekweek, negen mensen aangehouden voor wildplassen, belediging, mishandeling en vernieling van een ruit. Een jongen van zeventien werd opgepakt omdat hij op de kermis in de Friese plaats wilde betalen met een vals biljet van 50 euro.

De Sneekweek is een jaarlijks evenement met allerhande activiteiten zoals zeilwedstrijden, een kermis, een vlootschouw en muziekevenementen. De maandag is sinds een paar jaar 'roze' en staat in het teken van homo-emancipatie.

Twee Nederlanders dood door ongeluk Duitsland

Een Nederlandse man (54) en zijn dochter (20) zijn zaterdagmorgen om het leven gekomen door een ongeluk in het oosten van Duitsland. Ook twee Duitsers van 25 en 49 jaar die in dezelfde auto zaten, zijn overleden. Twee andere Nederlandse inzittenden, van 20 en 27 jaar, zijn met levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens de Duitse politie heeft de 20-jarige bestuurster waarschijnlijk veel te hard gereden. In een flauwe bocht net buiten de plaats Gross Kiesow, in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, raakte de auto van de provinciale weg en kwam tegen een boom tot stilstand. Hulpverleners zagen dat de kilometerteller op 140 kilometer per uur was blijven steken. Of de vrouw echt zo snel reed, moet nog blijken uit het onderzoek.

Het zestal kwam van een feestje. De politie onderzoekt nog of de bestuurster had gedronken.

Twee Nederlanders dood door ongeluk Duitsland
Twee Nederlanders dood door ongeluk Duitsland (Foto: ANP)

Medewerker NASA vast in nasleep coup Turkije

De Turkse autoriteiten hebben een medewerker van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA opgepakt omdat hij banden zou hebben met de beweging van geestelijke Fethullah Gülen. Volgens de krant Hürriyet is de man Amerikaans staatsburger en was hij op bezoek bij familie in Turkije.

De gouverneur van de provincie Hatay, waar de 36-jarige man werd ingerekend, vertelde journalisten dat een tip leidde tot de arrestatie. Binnen de 'Fethullahistische terreurorganisatie' (FETÖ), zoals de Turkse autoriteiten en media de beweging van Gülen steevast noemen, zou de opgepakte man zich hebben beziggehouden met encryptie, het versleutelen van gegevens.

Na de mislukte staatsgreep van vorige maand bepaalde president Recep Tayyip Erdogan dat staatsinstellingen, maar bijvoorbeeld ook het onderwijs, gezuiverd moeten worden van aanhangers van Gülens Hizmet-beweging. Die zou achter de couppoging zitten.

Van Amerikaanse zijde is nog niet op de aanhouding gereageerd.

Medewerker NASA vast in nasleep coup Turkije
Medewerker NASA vast in nasleep coup Turkije (Foto: ANP)

Vliegtuig botst bijna op drone bij München

Een passagiersvliegtuig van Lufthansa is kort voor de landing in München bijna in botsing gekomen met een drone. De Duitse politie neemt de zaak hoog op en liet zaterdag weten dat de eigenaar van het vliegmachientje strafvervolging tegemoet kan zien.

De met vier rotoren uitgeruste drone naderde de rechtervleugel tot op een meter of tien. Als het tot een botsing was gekomen, zou de veiligheid van de 114 inzittenden volgens de politie en de bemanning van de Airbus zeker in gevaar zijn geweest.

Het incident gebeurde donderdagavond, maar werd pas zaterdag naar buiten gebracht. Het toestel was opgestegen in Frankfurt. Met hulp van getuigen hoopt de Beierse politie degene die de drone bestuurde alsnog te vinden.

Vliegtuig botst bijna op drone bij München
Vliegtuig botst bijna op drone bij München (Foto: ANP)

Zesjarige dochter uitgehuwelijkt voor geit

Er was eens een 6-jarig meisje genaamd Gharibgol. Zij woonde met haar vader in Afghanistan. De vader was heel erg arm. Zo arm dat er nauwelijks genoeg te eten was. Op een mooie dag kwam de 55-jarige Seyed Abdolkarim langs. Hij was een rijk man in het bezit van een geitje, rijst, thee, olie en suiker. Maar hij had geen liefhebbende vrouw. Er gebeurde echter een wonder. De geest van marktwerking kwam uit de lamp en fluisterde vader in om zijn dochter te ruilen voor handelswaar.

En zo geschiedde. Vader startte de onderhandelingen door te eisen dat de 6-jarige pas op haar 18e verjaardag vaginaal gepenetreerd mocht worden. Seyed gaf zijn woord en zijn jawoord, waarop vader de geit, rijst, thee, olie en suiker kreeg en de eenzame 55-jarige man Gharibgol als bruid. Het kersverse echtpaar leefden echter niet lang en gelukkig.

Na het huwelijk volgde een huwelijksreis naar de provincie Ghor. Het kersverse echtpaar verbleef in Firozkoh in het huis van een familielid van Seyed. Daar deed Seyed alsof Gharibgol zijn dochter was. Het familielid rook echter onraad toen hij merkte dat Seyed er op stond dat Gharibgol zich geheel moest ontkleden voor de nacht.

Het familielid uitte zijn zorgen bij een vriend die het lokale vrouwenrechtenbureau inlichte. Daarop werden zowel Gharibgol, haar vader en haar echtgenoot gearresteerd. Het bureau zegt een scheiding te regelen, tevens wordt de vader van het bruidje uit de ouderlijke macht gezet. Gharibgol is toegewezen aan haar moeder. Vader kreeg tevens te maken met razende vrouwen die hem sloegen en vermanend toe spraken.

Volgens de Afghaanse wet mogen vrouwen pas trouwen op hun 16e en mannen op hun 18e.

Kleuterneuken niet meer strafbaar in Turkije

Het is feest voor de liefhebber/ster van minderjarige jongetjes en meisjes in Turkije. Het Constitutioneel Gerechtshof heeft namelijk onlangs de rechterlijke bepaling die seks met kinderen van jonger dan 15 jaar (!) als 'seksueel misbruik' definieert, afgeschaft. Het lijkt erop dat pedoseksuelen voortaan onbestraft hun lusten kunnen botvieren in het -in theorie- seculiere land.

De kwestie was aangekaart door een districtsgerecht. De boertjes uit de provincie vonden het vreemd dat in de wet geen onderscheid gemaakt werd tussen de leeftijdsgroepen. Misbruik van 4- of 14-jarigen zouden op dezelfde wijze bestraft worden. Bovendien ging in de ogen van de aanvragers de vorige bepaling helemaal voorbij aan de eventuele 'toestemming' van de slachtoffertjes. Kinderen tussen 12 en 15 jaar zouden heel goed de betekenis van een seksuele handeling begrijpen. Hier zou met het bepalen van de strafmaat rekening mee gehouden dienen te worden. Afschaffen van de wet zou 'dus' een betere oplossing zijn.

6 van de 7 rechters van het Constitutioneel Hof, die niet de laan uit waren gestuurd door de zuiverwoede van Erdogan, gingen mee in die redenering. Vanaf 13 januari 2017 komt de misbruikwet te vervallen.

Intellectuelen en mensenrechtenactivisten, die het toch al hartstikke druk hebben in het land, hebben geschokt gereageerd. "Ieder mens onder de 18 jaar is volgens de internationale conventie een kind. Om toestemming van een kind te vragen tot seksueel misbruik, is daarom helemaal niet van toepassing" aldus professor Bahar Gökler, voorzitter van de “Vereniging tegen kindermisbruik en verwaarlozing. Zij noemt de beslissing catastrofaal.

Aysun Baransel, een collega van Bahar, is bang dat in de nabije toekomst pedofielen straffeloos hun gang kunnen gaan als er niet snel een nieuwe wetgeving wordt uitgewerkt om deze maas in de wet weer op te kunnen vullen. Ook Nazan Moroğlu van de Vrouwenbeweging Istanboel, maakt zich grote zorgen. "Om de speelruimte van de rechter op deze wijze te negeren en de bepaling buiten werking te stellen, zal tot grote problemen leiden. Het zal kinderen weerlozer maken tegen seksueel misbruik. Dit zal ertoe lijden dat nog meer meisjes leiden die zonder opleiding op jonge leeftijd uitgehuwelijkt zullen worden".

Kinderhuwelijken zijn nu al een groot probleem in Turkije. Er zijn nu al 3,5 miljoen geregistreerde gevallen van oudere mannen die een doodsbang jong meisje hun 'vrouw' mogen noemen. Deze beslissing zal waarschijnlijk tot een toename lijden van dergelijke verbintenissen, vermoeden juristen. Canan Güllü, werkzaam bij het Verbond van Turkse Vrouwenverenigingen (TKDF) is van plan de kwestie voor te leggen aan het Europees Hof van de Rechten van de Mens. "Deze beslissing zal tot gedwongen huwelijken leiden. Mensen zullen in staat zijn kinderen te ontvoeren, te verkrachten en jong te trouwen . Hierdoor kunnen ze ook een opleiding ook wel op hun (zwangere) buik schrijven".

Onlangs was er ook al een wet geannuleerd die bepaalde dat kinderverkrachters minstens zestien jaar op water en brood mochten gaan zitten.

Japan doet beklag over Chinese vissersvloot

Japan heeft zaterdag bij China protest aangetekend tegen de tocht van een Chinese vissersvloot naar enkele betwiste eilandjes in de Oost-Chinese Zee. Een door de Chinese kustwacht begeleid smaldeel zou zelfs de Japanse territoriale wateren zijn binnengevaren.

Japan en China maken beide aanspraak op de onbewoonde eilandjes, die Japan de Senkaku en China de Diaoyu noemt. China stuurt met enige regelmaat kustwachtschepen naar het gebied om zijn claims te onderstrepen. Drie van de zes kustwachtschepen die vrijdag arriveerden leken bewapend, liet de Japanse kustwacht weten.

De Japanse regering heeft de Chinese ambassadeur op het matje geroepen. China drijft de onderlinge spanningen op de spits door de komst van de vissers en de kustwacht naar de Senkaku-archipel, zou zij de gezant te verstaan hebben gegeven. Tokio eist dat Beijing de vaartuigen onmiddellijk terugroept.

Japan doet beklag over Chinese vissersvloot
Japan doet beklag over Chinese vissersvloot (Foto: ANP)

Man overleden na rammen gevel met auto

In het Brabantse Bergeijk is een man van tweeëntwintig uit Valkenswaard om het leven gekomen toen hij met zijn auto van de weg raakte, een tuin doorkliefde en uiteindelijk tegen de gevel van een huis tot stilstand kwam.

Het ongeluk gebeurde in de nacht van vrijdag op zaterdag. Hoe het kon gebeuren wordt onderzocht. Er was geen ander voertuig bij betrokken.

De klap moet hard zijn geweest, gezien de schade aan het pand. De muur die de man ramde is grotendeels verwoest.

Duitse deelstaat bang voor kernramp België

Uit angst voor een kernramp in het naburige België slaat de Duitse deelstaat NoordRijn-Westfalen nog eens miljoenen jodiumtabletten in. De tabletten bieden enige bescherming tegen radioactief jodium, dat bij een ongeval in een kerncentrale kan vrijkomen.

Noordrijn-Westfalen telt geen kerncentrales, maar even over de grens in het Belgische Tihange staat er wel een. Duitsland en Nederland zijn ongerust over die centrale, omdat die de afgelopen jaren geregeld mankementen vertoonde. Ook de al even moeizaam functionerende kerncentrale in Doel, dat vlak bij Antwerpen ligt, baart Nederland zorgen.

De Duitse deelstaat heeft straks genoeg tabletten voor alle burgers die extra bescherming nodig hebben, zei een woordvoerder. Vorig jaar werd die groep door de regering in Berlijn verruimd. Nu komen alle zwangere vrouwen, voedende moeders en minderjarigen in de deelstaat in aanmerking. Voor wie minder dan honderd kilometer van de gewraakte Belgische centrale woont en jonger is dan 45 liggen in geval van radioactieve straling ook tabletten klaar.

Duitse deelstaat bang voor kernramp België
Duitse deelstaat bang voor kernramp België (Foto: ANP)

Transgenders blij met Haagse steun

Transgender Netwerk Nederland (TNN) is blij met een initiatiefwetsvoorstel van PvdA, D66 en GroenLinks, om transgenders beter te beschermen tegen discriminatie. Het gaat om een aanpassing van de Algemene wet gelijke behandeling.

"Transgender zijn kan nu nog niet worden aangevoerd als grond waarop iemand wordt gediscrimineerd. De drie partijen willen dat veranderen. En dat zal de bestrijding van discriminatie van transgender personen enorm vooruit helpen", zegt TNN-voorzitter Corrie van Dun zaterdag.

Een volgende stap moet volgens TNN zijn dat het wetboek van strafrecht wordt aangepast, zodat transgenders die slachtoffer worden van geweld, bij hun aangifte voortaan een beroep kunnen doen op discriminatie als motief.

Transgenders blij met Haagse steun
Transgenders blij met Haagse steun (Foto: ANP)

Anneke Grönloh treedt op met zuurstoffles

Anneke Grönloh kampt met gezondheidsproblemen. De 74-jarige zangeres heeft last van haar longen en is sinds kort zelfs afhankelijk van zuurstof uit een fles. Dat weerhoudt haar er echter niet van van om op te treden, zegt ze zaterdag in De Telegraaf.

"Optreden is voor mij ook zuurstof, ik wil zo graag nog een paar jaar mijn liedjes zingen", aldus Anneke. In de afgelopen jaren belandde ze al vijf keer in het ziekenhuis met longproblemen. "Embolieën. Ik heb dat steeds stilgehouden want ik wil niet zielig overkomen, maar een paar jaar geleden had ik dat voor het eerst en in mei van dit jaar nog eens", verklaart ze. "Die laatste keer heeft wel grote gevolgen gekregen. Sindsdien zit ik aan het zuurstof."

Anneke, die al zestien jaar in Frankrijk woont, moest in het begin erg wennen aan haar nieuwe situatie. Ze was er zelfs een beetje bang voor. "Ook als je gaat slapen moet je dus dat maskertje in en dat moet blijven werken. Voor het geval de stroom mocht uitvallen is er zelfs een noodaggregaat want die zuurstofstroom, daar ben ik helemaal van afhankelijk."

Krachtig
Hoewel haar gezondheid haar een beetje in de steek laat, wil Anneke toch blijven optreden. "Niet eens voor het geld hoor", legt ze uit. "Alles wat ik hier heb is hypotheekvrij en ik kan goed leven. Maar optreden doe ik al zestig jaar en is zo'n deel daarvan, net als Brandend Zand. Ik kom al 55 jaar de zaal niet uit voordat ik dat gezongen heb. Je hoort wel dat mijn stem nog steeds heel krachtig is. Gelukkig wéér heel krachtig is, want in mei kon ik niet eens praten van de pijn."

Hoelang Anneke nog doorgaat, weet ze niet. "Ik voel me nu weer goed en ben gewend aan mijn nieuwe leven met dat zuurstofapparaat. Maar hoelang dat goed gaat? Oud worden is helemaal niet erg, maar oud worden met gebreken..."


Brandend zand

Asielzoekers bestormen Franse grens

Een honderdtal asielzoekers is vrijdag door een politiekordon gebroken en de Italiaans-Franse grens bij Menton overgestoken. In het handgemeen tussen politie en migranten raakte één asielzoeker gewond.

De migranten hadden zich verzameld rond een spoorlijn, melden Italiaanse en Franse media. De gewonde zou zijn gevallen bij het passeren van een trein.

Het gros van de duizenden bootvluchtelingen die jaarlijks in Italië aankomen wil doorreizen naar Noordwest-Europa. Een deel van hen kiest voor de route via de Italiaanse grensplaats Ventimiglia naar Zuid-Frankrijk. De Italiaanse plaats heeft inmiddels een opvangcentrum voor asielzoekers ingericht.

Asielzoekers bestormen Franse grens
Asielzoekers bestormen Franse grens (Foto: ANP)

Voorzitter Dwaze Moeders voorlopig vrij

De voorzitter van de Argentijnse mensenrechtenbeweging Dwaze Moeders blijft voorlopig op vrije voeten. De onderzoeksrechter heeft het arrestatiebevel dat hij voor Hebe de Bonafini had uitgevaardigd weer ingetrokken, schrijft de Argentijnse krant La Nación. Bonafini wordt verdacht van betrokkenheid bij verduistering van overheidsgeld.

Het aanhoudingsbevel veroorzaakte grote verontwaardiging. Honderden aanhangers van de 87-jarige Bonafini en haar Moeders van het Meiplein, zoals de organisatie officieel heet, beletten de politie vrijdag nog het bevel ten uitvoer te brengen.

De corruptiezaak waarin Bonafini is verwikkeld, draait om voor sociale woningbouw bedoelde miljoenen aan belastinggeld. Twee van haar vertrouwelingen zouden het geld in eigen zak zouden hebben gestoken.

Voorzitter Dwaze Moeders voorlopig vrij
Voorzitter Dwaze Moeders voorlopig vrij (Foto: ANP)

Minstens 13 doden bij brand in café in Rouen

Bij een brand in een café in de Franse stad Rouen zijn minstens dertien mensen om het leven gekomen. Ook zijn zes mensen zwaargewond geraakt, zo meldt de Franse krant Paris-Normandie zaterdag.

De oorzaak van de brand in de bar Le Cuba Libre zou zijn ontstaan toen bezoekers van een besloten verjaardagsfeest in de kelder kaarsjes aanstaken op een taart. Daarop zou het plafond vlam hebben gevat. Vervolgens kwam er door het brandende isolatiemateriaal, dat de ruimte geluiddicht moest maken, een giftige stof vrij.

Een gerechtelijk onderzoek is in gang gezet om de precieze oorzaak van de brand te achterhalen.

Explosie
Eerder werd gemeld dat er een explosie had plaatsgevonden. Dit is volgens de politie niet het geval. Omwonenden zouden het springen van de ruiten, veroorzaakt door de hitte, met een explosie hebben verward.

De doden zouden allen jongeren zijn van tussen de 18 en 25 jaar. Hun identiteit is nog niet bekend.

Rio Vandaag - zaterdag 6 augustus

Vandaag is de eerste officiële wedstrijddag van de Olympische Spelen in Rio. Onder meer bij het zwemmen, 10 meter schieten, op de judomat en de wegwedstrijd voor mannen bij het wielrennen wordt al om de medailles gestreden.

Nederlanders in actie

De eerste Nederlanders komen vandaag in actie in Rio met gelijk kans op medailles. Zo staat bij het wielrennen de wegwedstrijd voor mannen op het programma. Bauke Mollema, Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin en Wout Poels zijn de Nederlandse troeven

Wout Poels, een van onze troeven in wegwedstrijd (Foto: Pro Shots / George Deswijzen)

Bij het zwemtoernooi komt Maarten Brzoskowski in actie in de series van de 400 meter vrije slag en de Nederlandse vrouwen op de 4x100 meter vrije slag. De finales zijn op dezelfde dag. Vier jaar geleden in Londen won Nederland zilver achter de Australische vrouwen.

De finale van de 4x100 meter vrouwen vier jaar geleden in Londen

Bij de balsporten maken de Nederlandse handbalvrouwen hun olympisch debuut met de groepswedstrijd tegen Frankrijk. De hockeyheren, vier jaar geleden verliezend finalist tegen Duitsland, nemen het op tegen de Argentijnse mannen. De volleybalvrouwen spelen in hun eerste groepswedstrijd tegen China. Tennisster Kiki Bertens speelt om 16.00 uur in de eerste ronde tegen de Italiaanse Sara Errani.

Bij het beachvolleybal staan de voorrondes op het programma. Bij de mannen spelen Brouwer/ Meeuwsen tegen Liamin/ Barsouk en de Nederlandse vrouwen Meppelink/ Van Iersel stuiten op Pazo/ Agudo. Op de judomat komt Jeroen Mooren in actie in de klasse tot 60 kilogram en ook op de roeibaan, in de turnhal, bij het boogschieten en in de paardensport komen er Nederlanders in actie.

Opmerkelijk

Vandaag kunnen we kijken naar een aantal leuke hockeywedstrijden. Om 18.30 staat een Oceanische clash bij de mannen op het programma: Australië tegen Nieuw-Zeeland. Om 00.30 spelen de Spaanse mannen tegen die van Brazilië. Dat is voor ons Nederlanders interessant, want bij Brazilië spelen Ernst Rost-Onnes - geboren in Brazilië met Nederlandse ouders - en de broers Yuri en Patrick van der Heijden, die een Nederlandse vader en Braziliaanse moeder hebben.

Programma Nederlanders en wedstrijden om medailles

Tijd (NL) Sport Onderdeel
14.00u Boogschieten (m) 1/8e finales teams
14:30 Wielrennen (m) Wegwedstrijd
15.00u Hockey (m) Nederland - Argentinië (groep)
15.00u Judo (m) -66kg voorrondes t/m kwartfinales
15.00u Paardensport Eventing dag 1, dressuur, ind + team
15.30u Schieten (v) 10m luchtgeweer finale
15.30u Turnen (m) Kwalificatie mannen, subdivisie 1
15.45u Tennis (m/v) Dubbel/enkel
16.30u Handbal (v) Nederland - Frankrijk (groep)
16.35u Volleybal (v) Nederland - China (groep)
17.00u Roeien (m) Mannen lichte vier-zonder, heats
17.50u Roeien (v) Dubbel-vier, heats
18.00u Zwemmen (m/v) Series
20.00u Boogschieten (m) Teams , kwartfinales t/m finales 
20.30u Schieten (m) Finale 10m luchtpistool
20.30u Judo (m) -66kg, herkansingen t/m finales
20.30u Judo (v) -48kg, herkansingen t/m finales
22.15u Schermen (v) Finales degen individueel
22.30u Beachvolleybal(m/v) Voorrondes
00.00u Gewichtheffen (v) -48kg
03.00u Zwemmen (m/v) Finales

Wedstrijden zijn te volgen via de streams op NOS.nl en daarnaast op diverse TV zenders.

'fietsduikboot' begint tocht door Kanaal

Twee Franse ingenieurs zijn vrijdag begonnen aan hun poging het Kanaal over te steken in een mini-onderzeeboot, die wordt voortgedreven door de kracht van de twee inzittenden zelf.

Antoine Delafarque (33) en Michael de Lagarde (36) zijn volgens de BBC van plan de 135 zeemijl (250 kilometer) tussen Plymouth en Saint-Malo in zeven dagen af te leggen. Ze lieten de havenstad in het zuidwesten van Engeland vrijdag achter zich met een snelheid van 3 kilometer per uur. Het is de bedoeling dat de twee elke vier uur van plaats wisselen en om de beurt zullen slapen, terwijl ze op 100 meter onder het wateroppervlak richting Bretonse kust varen.

Het 3500 kilo wegende en 6 meter lange vaartuig is door de twee Fransen zelf ontworpen en beschikt zowel aan de voorkant als aan de achterkant over een paar pedalen. Delafarque, die de poging "een jeugddroom die uitkomt" noemde, en De Lagarde hadden twee jaar nodig voor de bouw, met een kostenplaatje van bijna 120.000 euro.

Ze zullen ook de zeebodem filmen, om zo bij te dragen aan kennis over duurzame energie en de onderwaterwereld.

VID: mijd E19 vanuit België

Nederlanders die terugkeren van vakantie komen op de Belgische E19 voor een onaangename verrassing te staan, zo meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Door wegwerkzaamheden stond vrijdagavond laat tussen Antwerpen en Breda een file van 9 kilometer, leidend tot bijna een uur oponthoud.

Tussen Antwerpen en Nederland is tot zeker zaterdagmiddag maar één rijstrook beschikbaar. De VID raadt Nederlanders die via België terugkomen aan de E19 te mijden en vanaf Antwerpen filevrij de route via Bergen op Zoom (A12) te volgen.

Dit weekeinde wordt naar verwachting een van de drukste van deze zomer op de Europese wegen. Naast veel vertrekkend verkeer zijn er voor het eerst ook veel terugkeerders onderweg, aldus de VID. Voor 5 uur vanmorgen stonden er al files op de Franse en Duitse snelwegen en het verkeer in de Karawankentunnel vanuit Oostenrijk richting Slovenië staat muurvast.

Wesp weggeregend in zuiden en oosten

In het zuiden en oosten van Nederland zijn tussen de 30 en 75 procent minder wespennesten dan normaal. De zware buien eind mei en begin juni zijn waarschijnlijk de oorzaak, meldt De Natuurkalender van Wageningen University. In het noorden van het land zijn er juist tot de helft meer wespennesten.

Bij ongediertebestrijdingsdiensten in Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Gelderland zijn dit jaar tussen de 30 en 75 procent minder wespennesten gemeld dan normaal. In sommige gebieden worden vrijwel geen wespen aangetroffen. In de Betuwe zitten er opvallend weinig wespen op de rijpe pruimen en de appels en peren die door vogels zijn aangepikt. Het zijn juist deze gebieden die eind mei en begin juni te maken hadden met zeer zware regenbuien.

In gebieden die aan de zware neerslag zijn ontkomen, zoals Friesland en delen van het westen en midden van het land, worden iets meer wespennestmeldingen gedaan. In Groningen en Drenthe is zelfs sprake van beduidend meer wespen. Het aantal meldingen steeg met 30 tot 50 procent.

Wesp weggeregend in zuiden en oosten
Wesp weggeregend in zuiden en oosten (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer..Perioden met zon

Goedemorgen! Laten we vandaag eens even een balans opmaken van hoe de zomer tot nu toe over het land verloopt. Ik denk dat een ieder van jullie zo zijn of haar mening erover heeft en, last but not least, waar je woont.

De zomer verloopt in ieder geval warm. Mede dankzij de zachte nachten. Maar ook overdag was het niet echt koud. De laatste koude maand was april.

Waar ik meer op doel is het persoonlijke gevoel van deze zomer, want daar zitten enorme verschillen in. Woon je in het binnenland dan denk je inderdaad: het is een baggerzomer. Woon je in een kustprovincie dan heeft men weinig tot niets te klagen gehad. Goed, er zaten af en toe eens wat bewolkte dagen tussen, maar het aantal uren zon is er werkelijk overweldigend. Zeker in Noord-Holland. Daar is men de afgelopen twee maanden tot ruim 450 uur zon gekomen. Het was ideaal strandweer en buien vielen er nauwelijks. Slechts op een paar dagen scheen de zon minder dan 2 uur. 

Maar ja, kijken we dan dieper het binnenland in, dan zien we dat er de afgelopen maanden bijna elke dag in meer of mindere mate fikse buien vielen. In juni vooral in Brabant en Limburg, maar in juli ook in Gelderland, Overijssel en Drenthe. In Groningen en Friesland vielen ze ook, maar dan meer lokaal. Dit is trouwens ook het geval in Zeeland en Zuid-Holland. Het ging deze hele periode om onstabiel zomerweer, m.u.v Noord-Holland. 

Wat is mijn gevoel over deze zomer? Nou, uitermate teleurstellend. Ik woon sinds 2001 in Haarlem, maar ik heb deze hele zomerperiode nog niet één onweersdag meegemaakt. Natuurlijk vallen de meeste buien in het binnenland, dat weet ik. Maar als buienliefhebber hoop je toch een keer op een zuidelijke stroming met onweer uit het zuiden na een avondje terras. Ik hoop echt dat de herfst nog wat leuke kustconvergentie geeft, want dit jaar is voor de weer-liefhebber in Noord-Holland natuurlijk bar slecht.

Enfin, laten we even actueel gaan kijken, en ik vrees dat het er niet zo perfect uit ziet als dat het leek eerder deze week. Droog houden we het vandaag ook niet, In het noorden en oosten vallen opnieuw enkele buien. Pas later op de dag trekken deze dan weg. Het westen heeft wederom de meeste zonuren. Het wordt vanmiddag ongeveer 21 graden. De wind draait naaar west- tot noordwest.

Voor morgen zijn ook de beste kantjes er weer af. Er zijn flinke perioden met zon, maar later op de dag is er kans op wolkenvelden die vanuit het westen binnen komen drijven. Er staat bovendien een flinke wind uit het zuidwesten. Langs de kust kan die zelfs (vrij) krachtig worden. Een aardige dag dus, met maxima rond de 23 graden. Toch niet zo perfect alsdat het er eerst naar uit zag.

En dan gaan we van minder goed naar kwaad. We krijgen zeker vanaf dinsdag een noordwestelijke stroming en i.p.v van 22 graden zullen we het met 17 moeten doen. Ook de buien maken dan hun opwachting weer. Pas tegen komend weekend lijkt het weer wat warmer te worden. Maar ja, dat is nog ver weg en ik ben van ver vooruit kijken geen liefhebber.

Fijn weekend allemaal!

Zon op 06:08
Zon onder 21:22
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

 Buitje in Goch (Foto: qltel)
Qltel zag dit oplossende buitje boven Goch! (Foto:qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1890 William Kemmler sterft als eerste mens op de elektrische stoel.
1945 Tweede Wereldoorlog: De eerste atoombomaanval wordt uitgevoerd op Hiroshima, er zijn ruim 70.000 doden.
1965 Het Beatles-album Help! komt uit.
1997 Vlucht 801 van Korean Air stort neer bij de landing in slecht weer op Guam International Airport. Er zijn 228 doden en 26 overlevenden.
2001 Stichting van de Kluis van Warfhuizen.
2005 In Frisco, de noordelijke stad van Dallas, wordt het Pizza Hut Park officieel geopend.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Extra beveiligde 21e Canal Parade

Een bonte stoet met tachtig boten vaart zaterdag weer door de grachten van Amsterdam. De roemruchte Canal Parade trekt jaarlijks honderdduizenden toeschouwers naar de hoofdstad om het feestje van homoseksuelen, lesbiennes, transgenders en biseksuelen (LHBT) mee te vieren.

Tijdens de 21e editie van de botenparade is er meer politie op de been dan bij voorgaande edities. Ook zijn er andere maatregelen getroffen om het festijn veilig te laten verlopen. Aanleiding is de extra waakzaamheid die momenteel bij dit soort grote evenementen geldt.

Bijzondere deelnemers zijn dit jaar onder anderen de homoseksuele imam Ludovic-Mohamed Zahed op de World Religion Boat, waarop alle wereldreligies zijn vertegenwoordigd. Ook is er een boot met 'roze' bejaarden. Hierop zitten alleen 75-plussers.

De botenparade is het hoogtepunt van de EuroPride. Die begon op 23 juli met Roze Zaterdag en duurt nog tot en met zondag.

Extra beveiligde 21e Canal Parade
Extra beveiligde 21e Canal Parade (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.