Eerste olympisch goud 2016 naar Amerikaanse tiener

De Amerikaanse schutter Virginia Thrasher heeft zich in Rio de Janeiro laten kronen tot de allereerste olympisch kampioene van de Spelen van 2016. De pas 19-jarige Amerikaanse nam vroeg in de finale de leiding en hield aan het eind twee Chinese dames van zich af.

Daria Vdovina uit Rusland leek lang op weg naar een medaille, maar schoot plotseling een score van 'slechts' 9,2 punten - waar 10,9 het maximum is - en viel daardoor terug naar de vijfde plek. Na de eerste acht schoten valt om de twee schoten de nummer laatst af en voor Vdovina was het zover: zij werd vijfde.

Barbara Engleder uit Duitsland deed ook lang mee om de medailles, maar moest zich toch gewonnen geven en viel één plek voor de medailles af: vierde. Daardoor waren de Chinese dames Yi Siling en Du Li nog over, samen met Thrasher: in totaal drie keer olympisch goud tegen één Amerikaanse tiener. 

Thrasher liet zich niet druk maken en hield haar voorsprong vast, waarna Yi het aflegde tegen haar landgenote. De olympisch kampioene van 2012 viel zo af en pakte het brons. Du moest in het laatste schot een achterstand van 0,7 punten goedmaken, maar doordat Thrasher een score van 10,4 liet noteren was dat niet meer mogelijk. Na olympisch goud in 2004 en zilver in 2008 (op de 50 meter drie posities) was er nu weer olympisch zilver voor Du. Thrasher pakte één jaar na haar internationale debuut al gelijk olympisch goud.