Deelnemers historisch olympisch golftoernooi bekend

De Internationale Golffederatie IGF heeft dinsdag de officiële deelnemerslijst voor het golf op de Olympische Spelen bekendgemaakt. De sport zal in Rio de Janeiro terugkeren na meer dan een eeuw afwezigheid.

Vele toppers trokken zich in de afgelopen weken terug, waarbij ze het zikavirus als weinig geloofwaardig excuus opgaven. Er blijft echter een uitstekende deelnemerslijst over, aangevoerd door Bubba Watson, winnaar van de Masters in 2012 en 2014. De Zweed Henrik Stenson won zondag op magistrale wijze The Open en staat als tweede op de deelnemerslijst genoteerd. Met Rickie Fowler (7e op de wereldranglijst), Danny Willett (9), Sergio Garcia (10) en Justin Rose (11) is het deelnemersveld alsnog erg sterk. 

Voor Nederland doet Joost Luiten mee. Hij staat 21e op de olympische ranglijst en is de huidige nummer 67 van de wereld. Luiten is niet een van de favorieten voor de medailles, maar in een goede week is hij daar ook zeker niet kansloos voor. 

Bij de vrouwen doen vrijwel alle topgolfsters uit de wereld mee, zoals de gehele top-9 van de wereldranglijst. De pas 19-jarige Australische Lydia Ko is daar de grote favoriete voor het goud: ze is met afstand de nummer één van de wereld, won de laatste major van vorig jaar en de eerste van dit jaar en eindigde als tweede en derde in de andere majors die dit jaar gespeeld zijn.