NOC*NSF: 'Uitsluiting Rusland enige optie'

Rusland moet volledig uitgesloten worden van deelname aan de Olympische Spelen komende maand in Rio de Janeiro. Dit is volgens directeur Gerard Dielessen van sportkoepel NOC*NSF de enige mogelijkheid na het vandaag verschenen rapport van het WADA.

"Hoewel een mogelijke uitsluiting van Rusland voor Rio 2016 helaas ook schone Russische sporters zal treffen, is dat op dit moment helaas de enig juiste maatregel", aldus Dielessen. Volgens hem moet het zekere voor het onzekere genomen worden. "Uit het rapport kun je opmaken dat we er in het geheel niet zeker van kunnen zijn dat Russische sporters schoon aan de internationale toernooien deelnemen. Dit is slecht nieuws voor de sport. Juist nu we er veel aan doen om schone sporters te beschermen tegen sporters die doping gebruiken, is een belangrijk land met het tegenovergestelde bezig."


De beslissing of Rusland daadwerkelijk geweerd wordt moet genomen worden door het IOC. Dat heeft voor morgen een telefonisch spoedberaad belegd om te praten over mogelijke sancties. Voorzitter Thomas Bach noemde in een eerste reactie de feiten uit het rapport schokkend en een aanval op de integriteit van de sport en de Olympische Spelen. Verder zei hij dat het IOC "niet zal aarzelen de zwaarst mogelijke maatregelen te nemen tegen degenen die betrokken zijn bij het Russische dopingschandaal".