Triatlonploeg voor Paralympics bekendgemaakt

Paralympic TeamNL wordt steeds groter. Na de bekendmaking van de rolstoeltennisploeg gisteren, is vandaag de voordracht van de Nederlandse Triatlon Bond (NTB) goedgekeurd. Vier paratriatleten zullen in september in Rio de Janeiro aan de start staan van de 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen of handbiken en 5 kilometer hardlopen of wheelen. Triatlon staat voor het eerst in de geschiedenis van de Paralympische Spelen op het programma. 

Jetze Plat en Geert Schipper zullen uitkomen in de klasse PT1M, de klasse waarin de atleten in een rolstoel zitten. Voor Plat worden het bijzondere Spelen, aangezien hij zich ook heeft weten te kwalificeren in de wielrenploeg van het Nederlands paralympisch team. Vier jaar geleden, het debuut voor de in Vrouwenakker woonachtige Plat, werd hij vierde in de wegwedstrijd. Voor Schipper zullen dit zijn eerste Spelen worden. 

Joleen Hakker en haar pilote Linda de Vries komen uit in de klasse PT5F, de klasse voor visueel beperkte atleten. Voor Hakker is het de derde keer op de Spelen. In 2008 wist Hakker zich te kwalificeren voor de roeiploeg, in 2012 nam Hakker deel aan de wegwedstrijd op de tandem. 

Jetze Plat in actie op de WK triatlon in 2013 (Foto: Getty Images)