Zes rolstoeltennissers gekwalificeerd voor Spelen

De rolstoeltennisploeg voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro dit jaar is vandaag bekendgemaakt. Het NOC*NSF heeft de voordracht van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) gehonoreerd, wat betekent dat Jiske Griffioen, Aniek van Koot, Marjolein Buis, Diede de Groot, Maikel Scheffers en Tom Egberink nu definitief naar de Spelen mogen. 

Alle tennissers nemen deel aan zowel het enkel- als dubbelspel. Het zestal heeft hun kwalificatie te danken aan hun plek op de wereldranglijst. Voor Griffioen (nummer 1 van de wereld) worden dit haar vijfde Spelen. In Londen vier jaar geleden won zij brons in het enkelspel en zilver in het dubbelspel samen met Aniek van Koot (nummer 4 op de mondiale ranglijst). Die laatstgenoemde wist in Londen ook het zilver in het enkelspel te behalen en mag zich nu opmaken voor haar tweede Paralympische Spelen. Marjolein Buis (5e) gaat ook voor de tweede keer naar de Spelen. In Londen strandde zij in de kwartfinales maar wist wel samen met Esther Vergeer goud te pakken in het dubbelspel. 

Bij de heren wist Maikel Scheffers (9e) op de Spelen in Peking in 2008 zijn grootste prestatie neer te zetten. Hier pakte hij het brons. Vier jaar later strandde hij in Londen op de vierde plaats. Tom Egberink (13e) mag zich opmaken voor zijn tweede Spelen, samen met Scheffers zal hij ook uitkomen in het dubbelspel.

De 19-jarige Diede de Groot maakt haar debuut in Rio. Op dit moment is zij zevende van de wereld.  

Maikel Scheffers in actie op de Australian Open (Foto: Getty Images)