HBO zendt nieuwe album van Beyoncé eenmalig uit

Abonneezender HBO, doorgaans bekend van films en exclusieve tv-series, zendt aanstaande zondag eenmalig een muziekalbum uit. Dat album is echter het nieuwe werk van Beyoncé, dat alweer haar tweede "visuele album" is en zich dus prima leent voor een tv-uitzending.

Lemonade, naar de uitdrukking "when life gives you lemons, make lemonade", waaruit optimisme spreekt in tijden van tegenspoed, is een uur durende film. Haar vorige album, Beyoncé, was ook een visueel album, maar bestond uit losse videoclips. De film is op de Amerikaanse HBO oorspronkelijk uitgezonden in april.

Beyoncé: Lemonade concentreert zich voornamelijk op de Black Lives Matter-beweging. De moeders van Trayvon Martin (Sybrina Fulton), Michael Brown (Lesley McFadden) en Eric Garner (Gwen Carr) worden getoond terwijl ze foto's van hun overleden zonen vasthouden. De film pakt uit met een grote variatie aan beeldmateriaal, waarop doorgaans Beyoncé zelf te zien is, van perfect uitgelichte dansclips en poëtische natuurbeelden in het Amerikaanse Zuiden via nachtelijke stadsbeelden en stockbeelden tot en met eigen materiaal van Beyoncé zelf. Net als de teksten en poëtische intermezzo's roepen de beelden complexe en soms cryptische ideeën op over ras, geslacht, macht, huwelijk, ontrouw, ouderschap, en hoe het is om een zwarte vrouw te zijn in Amerika.

Beyoncé: Lemonade is zondagavond 19 juni om 21.00 uur te zien op HBO 2, en tegelijk te streamen via de HBO Go-website en -applicatie. Naderhand is de film niet opnieuw te zien. HBO wil de film inzenden voor de Emmy's in de categorie Variety Special.