Uitslag F1 Grand Prix van Rusland

Nico Rosberg heeft zijn zevende Grand Prix op een rij gewonnen. De Duitse Mercedes-coureur was op het circuit van Sochi met afstand de snelste en ging probleemloos naar de zege. De tweede plaats was voor zijn teamgenoot Lewis Hamilton, terwijl Kimi Raikkonen derde werd.

Voor Verstappen liep een sterke race helaas niet goed af. De Nederlander reed op een vrijwel zekere zesde plaats, maar moest na 35 ronden zijn Toro Rosso aan de kant zetten nadat de Ferrari-motor ermee ophield.

Er gebeurde een hoop bij de start. Zowel achterin als voorin het veld waren er crashes. Vettel werd tot twee keer toe aangetikt door Kvyat en viel daardoor uit. Achterin het veld viel door een crash Hulkenberg en Haryanto uit, terwijl Perez naar de pits moest door een lekke band. Ook de Red Bull-coureurs kwamen in het achterveld terecht. Verstappen had eigenlijk een slechte start, maar kwam goed weg bij alle aanrijdingen in de eerste bochten en kwam achter de safety-car als zesde door.

Na de herstart wist Hamilton, gestart als tiende, zich naar de vierde plek op te werken door Massa te passeren. Verder naar voren was de situatie ongewijzigd met Rosberg op kop, gevolgd door Bottas en Raikkonen. In de zevende ronde klom Hamilton naar plaats drie toen hij Raikkonen binnendoor verraste.

De eerste coureurs gingen al na zeventien rondjes naar binnen. Bottas ging als eerste, waarna Hamilton counterde. Het leverde de Brit niet de gewenste plek winst op, maar die pakte hij een rondje later alsnog door de Fin uit te remmen. Bottas verloor door de stops ook nog een plek aan Raikkonen. Door de pitstops kwam Verstappen op de tweede plek te leggen, die hij uiteraard wel weer verloor toen hij zelf naar binnen ging. Hij zakte daardoor terug naar de zevende plek, achter Perez.

Voor Sainz, teamgenoot van Verstappen, was het niet zijn race. Hij kwam in de eerste ronde al in de problemen bij de crash van Vettel, moest al vroeg de pits in en kreeg later ook nog tien seconden straf nadat hij Palmer van de baan af drukte. Halverwege de race klom Verstappen naar de zesde plek toen Perez zijn tweede pitstop maakte.

Een grote tegenvaller volgde vervolgens voor Verstappen. Hij had voor de race al problemen gemeld met de Ferrari-motor en na 35 ronden in de race hield deze er ook mee op. Hierdoor schoof Alonso op naar de zesde plaats en ontspon zich daarachter een strijd om plaats zeven met Magnussen, Grosjean, Perez, Sainz, Button en Palmer.

Vooraan leek het er even op dat Hamilton de aanval op Rosberg ging inzetten, nadat hij de achterstand tot zeven seconden had teruggebracht. De Brit kreeg echter toen door dat er wat problemen waren met zijn waterdruk en leek zich daarna wat in te houden. Ook liet Rosberg even zien dat hij niet de hele tijd volle bak had gereden, door even wat snelle rondetijden neer te zetten. Daarmee was de strijd voor het podium weg en ook in de strijd voor de laatste punten leek het een status quo te worden.

Sainz, die zijn tiende lek sowieso al zou verliezen in verband met zijn straf, moest Button ook nog voorbij laten en finishte dus ook buiten de punten vandaag. Na 53 ronden kwam Rosberg als winnaar over de streep en mocht samen met Hamilton en Raikkonen naar het podium. Williams-coureurs Bottas en Massa eindigden op ruime achterstand als vierde en vijfde en Alonso, Magnussen, Grosjean, Perez en Button pakten de laatste punten.

Uitslag Grand Prix van Rusland

Pos.  Rijder Team Tijd
1.   N. Rosberg Mercedes 1:32:41.997
2.   L. Hamilton Mercedes +25.022
3.   K. Raikkonen Ferrari +31.998
4.   V. Bottas Williams +50.217
5.   F. Massa Williams +1:14.427
6.   F. Alonso McLaren +1 ronde
7.   K. Magnussen Renault +1 ronde
8.   R. Grosjean Haas +1 ronde
9.   S. Perez Force India +1 ronde
10.   J. Button McLaren +1 ronde
11.   D. Ricciardo Red Bull +1 ronde
12.   C. Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
13.   J. Palmer Renault +1 ronde
14.   M. Ericsson Sauber +1 ronde
15.   D. Kvyat Red Bull +1 ronde
16.   F. Nasr Sauber +1 ronde
17.   E. Gutiérrez Haas +1 ronde
18.   P. Wehrlein Manor +2 ronden

WK stand coureurs

# Rijder Team Punten
1.  Nico Rosberg Mercedes 100
2.  Lewis Hamilton Mercedes 57
3.  Kimi Räikkönen Ferrari 43
4.  Daniel Ricciardo Red Bull 36
5.  Sebastian Vettel Ferrari 33
6.  Felipe Massa Williams 32
7.  Romain Grosjean Haas F1 Team 22
8.  Daniil Kvyat Red Bull 21
9.  Valtteri Bottas Williams 19
10.  Max Verstappen Scuderia Toro Rosso 13
11.  Fernando Alonso McLaren Honda 8
12.  Kevin Magnussen Renault 6
13.  Nico Hülkenberg Force India 6
14.  Carlos Sainz Jr. Scuderia Toro Rosso 4
15.  Sergio Perez Force India 2
16.  Jenson Button McLaren Honda 1
17.  Stoffel Vandoorne McLaren Honda 1
18.  Jolyon Palmer Renault 0
19.  Marcus Ericsson Sauber 0
20.  Pascal Wehrlein Manor Racing 0
21.  Felipe Nasr Sauber 0
22.  Esteban Gutiérrez Haas F1 Team 0
23.  Rio Haryanto Manor Racing 0