Démare verrassende winnaar Milaan - Sanremo

Arnaud Démare is de verrassende winnaar geworden van de 107e editie van Milaan - Sanremo. De Franse sprinter van FDJ was de sterkste van de eerste groep in een sprint die chaotisch verliep door een valpartij. Ben Swift (Sky) en Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal) eindigden op plek twee en drie.

Het parcours voor Milaan - Sanremo moest door een aardverschuiving gedeeltelijk verlegd worden. De elf man tellende kopgroep met daarin Maarten Tjalingii nam een voorsprong van ruim tien minuten, maar 25 kilometer van de streep was het voorbij. Op de Cipressa werd de groep gegrepen. Démare was op dat moment net weer aangesloten bij het peloton na een valpartij tien kilometer eerder.

Wat volgde was een nerveuze wedstrijd met diverse aanvallen. De kansrijkste was van Michal Kwiatkowski (Etixx) die op de flanken van de Poggio een klein gaatje sloeg. De Pool kreeg niet meer dan vijf seconden en werd in de straten van Sanremo gegrepen. Onder meer regerend wereldkampioen Peter Sagan maakte zich op voor de sprint, maar hij werd gehinderd door een val van Fernando Gaviria in de laatste kilometer. Roelandts probeerde het met een lange sprint, maar hij kwam net tekort voor de zege. Nacer Bouhanni leek de beste papieren te hebben, maar hij schakelde mis en viel stil. Démare kwam hierdoor in een goede positie terecht en hij was het die de handen in de finishstraat in de lucht kon steken in de eerste klassieker van het seizoen.