FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 maart 2016

Nederland was uur donker voor 'Earth Hour'

Nederland heeft zaterdag weer meegedaan aan Earth Hour, een jaarlijkse, wereldwijde actie tegen klimaatverandering. Van veel beeldbepalende gebouwen gingen om 20.30 uur een uur lang de lichten uit.

Dat gebeurde onder meer bij het Koninklijk Paleis en het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, de Erasmusbrug en Hotel New York in Rotterdam, het Vredespaleis in Den Haag en de Dom in Utrecht. Ook verschillende bedrijven deden mee, zoals Center Parcs en IKEA. Op diverse plaatsen in het land werden speciale evenementen georganiseerd ter ere van Earth Hour. Ook deden veel mensen thuis de lampen uit en de kaarsen aan.

Over de hele wereld gingen om 20.30 plaatselijke tijd de lichten uit. Ook de Eiffeltoren (Frankrijk), het Colosseum (Italië), de Sagrada Familia (Spanje), de Burj Khalifa (Dubai) en de Space Needle (Seattle, VS) stonden allemaal een uur in het donker.

Tien jaar geleden werd Earth Hour voor het eerst gehouden, toen alleen nog in Australië. Inmiddels begint de actie altijd in Samoa en reist ze door 163 landen en 24 tijdzones, om ook weer op de eilanden in de Stille Zuidzee te eindigen. Nederland doet sinds 2009 mee.

Nederland uurtje donker voor Earth Hour
Nederland was uur donker voor 'Earth Hour' (Foto: ANP)

'Abdeslam wilde zichzelf opblazen in stadion'

Salah Abdeslam had het plan om zichzelf op 13 november op te blazen in het Stade de France tijdens de voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland in Parijs. Hij zou zich later hebben bedacht. Dat heeft de vrijdag in Molenbeek opgepakte terreurverdachte zaterdag tijdens een verhoor gezegd tegen Belgische onderzoekers, zo meldt de officier van justitie in Parijs.

Op 13 november waren meerdere aanslagen in Parijs. Daarbij vielen 130 doden en raakten meer dan 350 mensen gewond. De meeste doden vielen in concertzaal Bataclan. Tijdens het oefenduel tussen Frankrijk en Duitsland waren buiten het stadion schoten te horen. Na afloop van de wedstrijd moesten de toeschouwers en de spelers in het stadion blijven. De meesten verzamelden zich op het veld.

De officier van justitie zei verder dat de eerste verklaringen van Abdeslam moeten worden behandeld met voorzichtigheid.

'Abdeslam wilde zichzelf opblazen in stadion'
'Abdeslam wilde zichzelf opblazen in stadion' (Foto: ANP)

Doden aanslag Istanbul uit VS en Israël

Twee van de vier dodelijke slachtoffers van de aanslag zaterdag in Istanbul komen uit de Verenigde Staten. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis laten weten. De andere twee kwamen uit Israël. Ook kwam de dader zelf om het leven.

Bij de zelfmoordaanslag raakten 36 mensen gewond. Volgens Turkse media zijn dat behalve Turken ook mensen uit Ierland, Israël, IJsland, Duitsland, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. Duitsland heeft inmiddels ingezetenen die in Istanbul zijn opgeroepen in hun hotel te blijven.

De explosie vond plaats in de bekende winkelstraat Istiklal, in het centrum van de stad. De straat is een brede boulevard waar veel toeristen gaan winkelen. Ook zijn er consulaten, restaurants en cafés in de straat gevestigd.

Het was de vierde keer dit jaar dat er een aanslag in Turkije werd gepleegd. De aanslag is nog niet opgeëist, maar vergelijkbare recente aanslagen werden gepleegd door de TAK, een groep die zich van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK heeft afgesplitst.

Doden aanslag Istanbul komen uit VS en Israël
Doden aanslag Istanbul komen uit VS en Israël (Foto: ANP)

Buschauffeur bedreigd met kapmes

In Amersfoort is zaterdagavond een buschauffeur overvallen door drie jongens met een kapmes. Ze sloegen met het mes op de betaaltafel, bedreigden de chauffeur en gingen ervandoor met een ,,gering bedrag", zegt een woordvoerder van busmaatschappij Connexxion.

De chauffeur is geschrokken maar bleef ongedeerd. Connexxion heeft aangifte gedaan. Van de drie daders zijn goede beelden beschikbaar, zegt de woordvoerder, omdat de bus is uitgerust met camera's.

Overvallen op buschauffeurs gebeuren geregeld. Veel busmaatschappijen zouden daarom het contant betalen in de bus het liefst afschaffen, maar dat is wettelijk nog niet mogelijk.

Na verschillende incidenten heeft Amsterdam maatregelen aangekondigd. Zo kunnen buspassagiers in de hoofdstad vanaf eind dit jaar alleen nog maar met pin betalen. Dat zou eigenlijk pas in 2018 worden ingevoerd.

Buschauffeur bedreigd met kapmes
Buschauffeur bedreigd met kapmes (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 19/03/2016

Naast sc Heerenveen tegen Heracles Almelo werden er vanavond nog drie wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Feyenoord won in eigen huis met 3-1 van De Graafschap terwijl PEC Zwolle met 4-1 te sterk was voor Willem II. Roda JC won op bezoek bij sc Cambuur me 0-1. Hieronder vind je van deze wedstrijden de karakteristieken.

Feyenoord

3 - 1

De Graafschap

 55' Kramer
 76' Elia
 82' Bouma (e.d)
   26' Pröpper
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
v.Beek
Botteghin
Nelom
El Ahmadi
Gustafson (Basacikoglu/46)
Vilhena
Toornstra
Kramer
Elia
  Jurjus
Straalman (Bouma/ 46)
Pröpper
v.d.Pavert
Tesselaar
Tarfi
Diemers
El Jebli (Koolhof/72)
Driver (Kabasele/67)
Vermeij
Peters

PEC Zwolle

4 - 1

Willem II

 18' Marcellis
 23' Menig
 60' Veldwijk
 90+3' Nijland
   37' Falkenburg
 
 Gele kaart: , Achenteh, Braber, (Willem II)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.185
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
v.Polen (Schenkeveld/79)
Marcellis
Lam
v.Hintum
Brama (Dekker/82)
Marinus (Nijland/71)
Bouy
Ehizibue
Veldwijk
Menig
  Lamprou
v.d.Struijk
Wuytens
Peters
Koppers (Joppen/46)
Ojo
Braber
Achenteh
Kawaya (Andersen/69)
Falkenburg
Ondaan (Andrade/55)

sc Cambuur Leeuwarden

0 - 1

Roda JC

     48' v.Hyfte
 
 Gele kaart: Barto, (sc Cambuur Leeuwarden), Dijkhuizen, (Roda JC)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.762
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Mac-Intosch (v.Veen/69)
Lachman
v.d.Laan
Peersman
Bakker
Overgoor (Houtkoop/59)
Byrne
v.d.Streek
Barto
Vloet (Narsingh/59)
  v.Leer
Dijkhuizen
Buijs
Swinkels (Gullón/44)
v.Peppen
Noor
Inceman
v.Hyfte
Zjoekov
v.Duinen (Griffiths/67)
Poepon

Woningen ontruimd om gaslek

Een flatgebouw in Pijnacker bij Delft is zaterdagavond ontruimd vanwege een gaslek in de kelder. Het gaat om rond de veertig woningen en zo'n tachtig bewoners, meldt de Veiligheidsregio Haaglanden.

Netwerkbeheerder Stedin is bezig het lek op te sporen en te dichten. De gemeente zorgt voor de opvang van de bewoners, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Woningen ontruimd om gaslek
Woningen ontruimd om gaslek (Foto: ANP)

Dode en gewonden door schietpartij Apeldoorn

Door een schietpartij aan de Houtsnijdershorst in Apeldoorn is zaterdagavond een persoon om het leven gekomen. Twee mensen raakten gewond. De schoten vielen voor de deur van een woning. De politie is onder meer met een helikopter op zoek naar de voortvluchtige schutter.

De straat staat vol politiewagens en ambulances. Ook is er een traumahelikopter geland.

Update 22.08 uur
De Stentor weet te melden dat het volgens omstanders zou gaan om een zwangere vrouw, haar 4 kinderen en haar nieuwe partner, die aan een programma beschermd wonen deelnamen, in verband met bedreigingen door de ex-partner van de vrouw. De kinderen zijn door de politie in veiligheid gebracht.

De hele wijk is hermetisch afgesloten terwijl de politie op jacht is naar de schutter en een mogelijke tweede dader die buiten zou hebben staan wachten. Bij de zoektocht zijn een helikopter en speurhonden ingezet.


Dode en gewonden door schietpartij Apeldoorn 

Schippers en Samuel overtuigend naar halve finales WK

Op het WK indooratletiek in het Amerikaanse Portland hebben Dafne Schippers en Jamile Samuel zich overtuigend geplaatst voor de halve finales op de 60 meter. 

Schippers liep in haar serie naar de winst in een redelijke tijd van 7,13 seconden. Alleen de Amerikaanse Tori Bowie kon met 7,15 seconden in de buurt blijven van de Nederlandse. Jamile Samuel snelde met 7,19 naar de tweede plek in haar serie, achter de sprintkampioene van de All-Africa Games van vorig jaar, de Ivoriaanse Marie Joséé Ta Lou (7,17). 

Schippers was overigens zeker niet de snelste. De Amerikaanse Barbara Pierre - met 7,00 samen met Schippers de wereldranglijstaanvoerster - sprintte naar 7,07 seconden. Michelle-Lee Ahye uit Trinidad & Tobago liep net als de Jamaicaanse Elaine Thompson een tijd van 7,09, terwijl ook de Britse Dina Asher-Smith met 7,12 sneller was dan Schippers.

Om 01.50 uur Nederlandse tijd worden de halve finales gelopen, twee uur later gevolgd door de finale. 

Bendsneyder start Moto3-loopbaan vanaf 8e plek, Belg op 2

Motorrijder Bo Bendsneyder heeft op het Losail International Circuit in Qatar een indrukwekkende kwalificatie laten zien. De 17-jarige Nederlandse rijder van het Red Bull KTM Ajo Team heeft zich op de achtste startplek genesteld. Dat zal zondag overigens nog omgezet worden in plek elf, want Bendsneyder heeft drie strafplekken gekregen: net als teamgenoot Brad Binder heeft de Nederlander een straf gekregen voor het te langzaam rijden tijdens de vrije trainingen op vrijdag.

Lange tijd leek het erop dat de jonge Nederlander een wat tegenvallende kwalificatie afleverde. In de slotfase van de veertig minuten durende sessie kon hij echter meeliften achter teamgenoot Binder, wat hem plotseling de vijfde plek opleverde. Hij viel nog drie plaatsen terug en kon tevreden zijn met plek acht, 0,408 seconden achter polesitter Romano Fenati. De Italiaan verdrong de Belg Livio Loi - van het Nederlandse RW Racing - in de allerlaatste minuut van de eerste plek. 

Zondag om 16.00 uur begint de Moto3-race in Qatar. 

Uitslag sc Heerenveen - Heracles Almelo

Heracles Almelo heeft in een erg saai duel met 0-1 gewonnen bij sc Heerenveen. De goal was het enige hoogtepunt van de wedstrijd. Heracles verstevigt de zesde plaats in de Eredivisie. Heerenveen staat dertiende. 

sc Heerenveen

0 - 1

Heracles Almelo

     33' Navratil
 
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 24500
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo
Otigba
v.Aken (v.d.Boomen/78)
Cavlan
St.Juste
Larsson
Thorsby (Veerman/88)
Slagveer
Te Vrede
Zeneli
  Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Bruns
Pelupessy
Bel Hassani (Darri/85)
Navratil (v.Ooijen/78)
Weghorst
Gosens

Rossi tot en met 2018 in MotoGP

Valentino Rossi zal ook in 2017 en 2018 in de MotoGP actief zijn. De 37-jarige Italiaanse veelvoudig wereldkampioen heeft zijn contract met Yamaha met twee jaar verlengd. Hij is sinds 2013 bezig aan zijn tweede periode bij het Japanse merk.

Rossi: "Ik ben blij aan te kunnen kondigen dat Yamaha en ik ons contract in de MotoGP met twee jaar verlengd hebben. Ik ben hier blij mee, omdat ik zo lang als ik competitief kan zijn op het hoogste niveau mee wil draaien en het tegelijkertijd nog leuk vind. Toen ik in 2013 terugkeerde bij Yamaha voelde ik dat als thuiskomen en dat was meteen in de resultaten terug te zien. Ik werk graag met mijn crew en de rest van het team en ik wil hen hier graag voor bedanken. Ik ben super gemotiveerd om dit jaar en de twee jaar die volgen met de YZR-M1 de best mogelijke resultaten te boeken."

Das ist Scheiße

In Bad Münder (in Nedersaksen in Duitsland) verloor een vrachtwagenchauffeur de macht over het stuur. Hij vloog uit de bocht en kwam op z'n kant in de voortuin van een huis terecht. De inhoud van de vrachtwagen: 30.000 liter mest... 20.000 liter van de beestachtig stinkende smurrie liep in de kelder van het huis, 5.000 liter kwam op straat terecht.

De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. Wellicht is de inhoud van de vrachtwagen gaan schommelen en is de wagen daardoor omgekiept. Volgens de politie heeft de brandweer met hulp van enkele boeren de stinkende vracht uit de kelder gepompt. De schade aan de vrachtwagen is ongeveer 40.000 euro, de schade aan huis is nog onbekend. Zeker is dat de buurt dit ongeval nog wel enige tijd zal ruiken...

Paus populair op Instagram

Paus Franciscus is sinds zaterdag te volgen op Instagram. En hij is direct razend populair. Binnen korte tijd passeerde de paus al het aantal van 130.000 volgers.

Het besluit om een account aan te maken op Instagram, maakte de paus onlangs na een ontmoeting met Instagram-oprichter en -topman Kevin Systrom. Daarbij spraken ze over de kracht van beelden en hoe ze mensen kunnen verenigen.

Op de foto die de paus zaterdag plaatste, staat hij zelf afgebeeld. Hij vraagt in de begeleidende tekst zijn volgers voor hem te bidden. De paus zit al langer op Twitter. Op dit account heeft de paus 8,9 miljoen volgers. Eerder waren er nep-pausen op Instagram, ongetwijfeld in de hoop te profiteren van de populariteit van de paus door het verkrijgen van zoveel mogelijk 'likes'.

Paus populair op Instagram
Paus populair op Instagram (Foto: ANP)

D66 en PVV werken samen in Almere

De twee grootste fracties in de gemeenteraad van Almere werken samen om een lokaal referendum in te voeren. Het gaat om een opmerkelijke combinatie: D66 en de PVV, die in de landelijke politiek vaak lijnrecht tegenover elkaar staan.

Voorzitter Jan Lems van de Almeerse D66-fractie zei zaterdag tegen Omroep Flevoland: "Natuurlijk zijn er wel aarzelingen geweest over de samenwerking, maar het belang om iets te realiseren is groot en dan stap je daar overheen." Hij heeft de samenwerking wel voorgelegd aan de Tweede Kamerfractie van D66. Die zag er geen probleem in en zegde zelfs een beleidsmedewerker toe voor hulp bij het schrijven van de referendumverordening, aldus Lems.

De PVV heeft in de Almeerse gemeenteraad acht zetels, D66 heeft er zes.

In Almere werkt D66 samen met de PVV
D66 en PVV werken samen in Almere (Foto: ANP)

Démare verrassende winnaar Milaan - Sanremo

Arnaud Démare is de verrassende winnaar geworden van de 107e editie van Milaan - Sanremo. De Franse sprinter van FDJ was de sterkste van de eerste groep in een sprint die chaotisch verliep door een valpartij. Ben Swift (Sky) en Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal) eindigden op plek twee en drie.

Het parcours voor Milaan - Sanremo moest door een aardverschuiving gedeeltelijk verlegd worden. De elf man tellende kopgroep met daarin Maarten Tjalingii nam een voorsprong van ruim tien minuten, maar 25 kilometer van de streep was het voorbij. Op de Cipressa werd de groep gegrepen. Démare was op dat moment net weer aangesloten bij het peloton na een valpartij tien kilometer eerder.

Wat volgde was een nerveuze wedstrijd met diverse aanvallen. De kansrijkste was van Michal Kwiatkowski (Etixx) die op de flanken van de Poggio een klein gaatje sloeg. De Pool kreeg niet meer dan vijf seconden en werd in de straten van Sanremo gegrepen. Onder meer regerend wereldkampioen Peter Sagan maakte zich op voor de sprint, maar hij werd gehinderd door een val van Fernando Gaviria in de laatste kilometer. Roelandts probeerde het met een lange sprint, maar hij kwam net tekort voor de zege. Nacer Bouhanni leek de beste papieren te hebben, maar hij schakelde mis en viel stil. Démare kwam hierdoor in een goede positie terecht en hij was het die de handen in de finishstraat in de lucht kon steken in de eerste klassieker van het seizoen.

Handbalsters plaatsen zich voor Olympische Spelen

De Nederlandse handbalsters zijn nagenoeg zeker van deelname aan de Olympische Spelen komende zomer in Rio de Janeiro. Op het Olympisch kwalificatietoernooi in het Franse Metz werd vandaag gewonnen van Japan.

Na de overtuigende zege van de Nederlandse dames gisteren op Frankrijk wist men dat een overwinning vandaag genoeg zou zijn voor definieve kwalificatie. Nederland begon echter moeizaam tegen de nummer 19 van het afgelopen WK. Na een kwartier keek het zelfs tegen een achterstand van 6-9 aan. Nederland, dat op het afgelopen WK zilver won, knokte zich weliswaar terug tot een 11-10 voorsprong, bij rust was er toch weer achterstand, 15-16.

Direct na rust ging het wel de goede kant op. Drie goals van Angela Malestein brachten Nederland op een 18-16 voorsprong. Deze voorsprong werd gestaag uitgebouwd en na twee treffers in ondertal kwam het op 22-18. De rest van de wedstrijd kwam het niet meer in de problemen. De eindstand werd uiteindelijk 33-25.

Het is voor het eerst dat er een Nederlands handbalteam zich kwalificeert voor de Olympische Spelen. Er is nog slechts een theoretische mogelijkheid dat het mis gaat. In dat geval moet Tunesië, veruit de zwakste ploeg van de poule, vanavond winnen van Frankrijk en morgen van Nederland.

Hennis wil 2 miljard extra voor Defensie

Defensieminister Jeanine Hennis wil de komende jaren 2 miljard euro extra voor Defensie. Dat is nodig om uit te komen op het gemiddelde van de Europese NAVO-landen. Dat zei Hennis zaterdag in het NPO Radio1-programma Kamerbreed. Hennis houdt dit gemiddelde als 'logisch richtpunt' aan.

"En dat hoeft echt niet in één jaar", zei de minister. Volgens haar moet Nederland zich, bijvoorbeeld ook bij een volgende formatie, gaan richten op in ieder geval dat gemiddelde.

Het Europees gemiddelde is 1,43 procent van het bruto binnenlands product (bbp), het bedrag dat we met zijn allen verdienen. Nederland besteedt nu 1,13 procent van het bbp aan de strijdkrachten.

Bezuiniging
Defensie heeft onder de vorige kabinetten ongeveer 1 miljard euro moeten bezuinigen. De laatste drie jaren is er weer extra geld bijgekomen, oplopend tot 600 miljoen euro. Voor 2017 hoopt Hennis ook al op meer geld.

Hennis zei dat ze binnenkort weer met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën om de tafel gaat om over extra geld te praten.

Hennis wil 2 miljard extra voor Defensie
Hennis wil 2 miljard extra voor Defensie (Foto: ANP)

Weer drone vlak langs passagierstoestel

Voor de tweede keer in korte tijd zijn een passagiersvliegtuig en een drone vlak langs elkaar gevlogen. Vrijdagavond vloog een Airbus A380 van Lufthansa bij het afdalen naar de internationale luchthaven van de Amerikaanse stad Los Angeles op nog geen 60 meter langs een onbemand vliegtuigje. Dat gebeurde op een hoogte van ongeveer 1500 meter.

Aan boord van het Duitse toestel waren 501 passagiers en 24 bemanningsleden. De bemanning kon de drone vanuit de cockpit zien en wist het vliegtuig veilig aan de grond te zetten.

Begin maart werd bekend dat de co-piloot van een Airbus A320 eind februari tijdens het afdalen naar de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs op het laatste moment nog kon uitwijken voor een drone. Het onbemande vliegtuigje scheerde op vijf meter langs de linker vleugel van het passagierstoestel.

Weer drone vlak langs passagierstoestel
Weer drone vlak langs passagierstoestel (Foto: ANP)

Jongen gewond na val door schooldak

In Rosmalen is een jongen van ongeveer tien jaar zaterdag gewond geraakt nadat hij door het dak van een schoolgebouw was gevallen. Hij was met vriendjes aan het voetballen op het schoolplein, toen de bal op het dak belandde.

Toen de jongen op het dak klom om de bal te halen, stapte hij op een lichtkoepel, zakte erdoorheen en kwam meters lager in de school terecht, aldus een politiewoordvoerder. Het slachtoffertje is met verwondingen aan zijn hoofd naar het UMC Radboud in Nijmegen gebracht.

Jongen gewond na val door schooldak
Jongen gewond na val door schooldak (Foto: ANP)

Chelsea in slotminuut naast West Ham, Stoke mag blijven hopen op Europa

Het duurde tot de laatste minuut voordat Chelsea naast West Ham United kwam. De Londense derby eindigde zaterdag daardoor nipt in een 2-2 gelijkspel.

De start was duidelijk voor de bezoekers uit Oost-Londen. In het westen van de stad was het Manuel Lanzini die de score in de zeventiende minuut opende. Met een fraaie krul wist de Argentijnse middenvelder Chelsea-doelman Thibaut Courtois knap te verschalken. De Belgische doelman kwam maar net centimeters tekort om de bal te kunnen pareren.

Daarna volgende een prima fase in de wedstrijd. Chelsea liet alleraardigst voetbal zien en beide ploegen kregen wat kansen. De twee ploegen leken met een 0-1 stand de kleedkamers in te gaan, maar daar dacht Cesc Fabregas anders over. De Chelsea-middenvelder scoorde in de derde minuut van de blessuretijd met een heerlijk schot. Die gelijkmaker kwam op een perfect moment voor The Blues.

Ook na rust kregen beide ploegen kansen op de voorsprong. Dmitri Payet was er eens dichtbij namens de bezoekers, Oscar namens de thuisploeg. Na een uur spelen mocht aanvaller Andy Carroll invallen bij The Hammers. Hij stelde zijn ploegmaten niet teleur, want amper een minuut later scoorde hij.

Lanzini en Payet zetten een uitstekende aanval op via het middenveld. Laatstgenoemde produceerde een mooie voorzet op Carroll, die vervolgens Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic passeerde. Met een laag schot passeerde hij Courtois, die vervolgens moest toekijken hoe de bal tegen de touwen belandde. Over invallen gesproken.

Vlak daarvoor had Cresswell de lat geraakt, maar nu realiseerde West Ham alsnog de voorsprong. Via Fabregas en Oscar kregen The Blues vervolgens kansen op de gelijkmaker, maar de twee hadden het vizier niet helemaal op scherp staan. Het bleef uiteindelijk niet bij 2-2, want in de laatste minuut van de officiële speeltijd verzilverde Fabregas een strafschop, nadat Loftus-Creek was gevloerd.


Door een 1-2 overwinning op Watford, mag Stoke City blijven hopen op een Europees ticket. In de achttiende minuut kon Jonathan Walters de score openen in Watford. Een prachtige crosspass van Phil Bardsley bereikte de Ier, waarna de aanvaller doeltreffend uit wist te halen: 0-1. Een prachtige start voor Stoke City, waar Ibrahim Afellay in de basis stond.

Vlak voor het rustsignaal gaf Ighalo de bal mee aan Jurado, waarna de Spanjaard een vrije doelkans kreeg. De vleugelaanvaller schoot te gehaast, en daarmee zijn poging over het doel gaan van goalie Jack Butland.

Vijf minuten na de ‘break’ was het Walters die als aangever fungeerde bij de 0-2 van Joselu. De thuisploeg leek machteloos en benadrukte nog maar eens het feit dat Watford in de laatste zeven van de negen Premier League-duels, niet wist te scoren.

Troy Deeney deed in de 86e minuut wat terug door ongedekt een crosspass vanaf de linkerflank achter Butland te werken: 1-2. Echter, de zege voor Stoke kwam niet meer in gevaar.

Leicester City dankt Mahrez tegen Crystal Palace

Jamie Vardy en Riyad Mahrez. Het zijn twee namen om te onthouden. Over tien jaar misschien wel memorabele namen. De twee maakten ook zaterdag weer het verschil. Mahrez scoorde de enige treffer van de wedstrijd, op assist van Vardy. Het werd 0-1. 

Leicester City presteert nog altijd uitstekend in dit seizoen. De - inmiddels niet meer verrassende - koploper moest het op bezoek bij Crystal Palace toch maar weer gaan bewijzen. In Londen slaagden de mannen van manager Claudio Ranieri andermaal om de drie punten veilig te stellen.

De enige treffer van de middag kwam op de naam van Mahrez te staan. Aangever was Vardy. Het is een tandem, die twee. De één de aangever, de ander de afmaker. En dat vice versa. Met zijn verbluffende linker kon Mahrez uiteindelijk Palace-goalie Wayne Hennessey verschalken: 0-1.

Het is niet zo dat de thuisploeg kansloos was tegen de koploper, maar feit is dat het prima staat op alle linies. De visie van Ranieri heeft z'n uitwerking op het veld en dat wordt wekelijks tentoongesteld door Leicester. De 0-1 bleef staan en daardoor is Leicester een stapje dichter bij het wonder van de Premier League.

Wel was Palace er nog dicht bij, want Delaney raakte vlak voor tijd nog het houtwerk. Een kampioen in de dop zit het vaak net even wél mee.

'Lewa' maakt het verschil voor Bayern, Wolfsburg ontsnapt

De rode loper kan nog niet uit, maar Bayern München blijft goede zaken doen als koploper van de Bundesliga. De ploeg uit Beieren won zaterdagmiddag op bezoek bij FC Köln. Het werd 0-1. 

Na de kraker in de Champions League tegen Juventus, waarin de Zuid-Duitsers een verlenging nodig hadden om de kwartfinale te bereiken, wachtte in Köln de volgende opponent. Even omschakelen voor de ploeg van Pep Guardiola, die alleen in Borussia Dortmund nog een echte concurrent heeft in de titelstrijd.

Met nog acht duels op de rol was de voorsprong van Bayern voor de wedstrijd vijf punten. Köln beperkte zich veelal tot verdedigen, waardoor Bayern vooral geduld moest tonen om tot scoren te komen. Dat lukte de Rekordmeister uiteindelijk eenmaal tegen de nummer negen van de Bundesliga.

Het was spits Robert Lewandowski die scoorde in Keulen. Nadat Kingsley Coman er niet in slaagde om te scoren, was het de Poolse aanvaller die zijn 25ste treffer van het seizoen kon aantekenen. Beide ploegen kregen in het restant van de wedstrijd kansen, maar gescoord werd er niet meer.

De druk ligt nu weer bij concurrent Borussia Dortmund, dat ongetwijfeld vertrouwen heeft geput uit de dubbele zege op Tottenham Hotspur in de Europa League. BVB gaat zaterdagmiddag nog op bezoek bij FC Augsburg en moet winnen om in het spoor van Bayern te blijven.


Wolfsburg heeft in eigen huis met pijn en moeite gelijkgespeeld tegen Darmstadt 98. De promovendus was vooral effectiever dan de kwartfinalist van de Champions League. Het werd 1-1. 

De gastheren werden verrast door de promovendus. Vooral in de eerste minuten dicteerden de bezoekers het spel met een sterke druk naar voren. Die Wölfe konden daar met moeite mee omgaan. Na een half uur voetballen begon Wolfsburg het spel alsnog wat meer naar zich toe trekken.

Echt open doelkansen waren er nauwelijks te noteren in het eerste bedrijf, maar het publiek werd wel degelijk vermaakt door de energie die beide elftallen in het spel legden. Een domper was dat steunpilaar aan Wolfsburg-zijde, Daniel Caligiuri, moest worden vervangen door Christian Träsch vanwege een lieskwetsuur.

Via Luis Gustavo en Maximilian Arnold probeerde de thuisclub openingen te vinden in de tweede helft. Hoewel de passing nauwkeurig was, ontbrak het bij het vijandelijke strafschopgebied vooral aan ideeën.

Omdat de Wolven tandeloos bleken, bleef Darmstadt hoop houden op een goed resultaat. En niet ten onrechte, want Sandro Wagner kon tien minuten voor het einde de openingstreffer aantekenen: 0-1. Wolfsburg probeerde daarna alle zeilen bij te zetten, en zag die inspanningen beloond worden door een goal van Andre Schürrle in de laatste minuut.

Theater met Moszkowicz 'minder geslaagd'

Maarten Spanjer vindt zijn theateravontuur met Bram Moszkowicz 'toch wat minder geslaagd dan ik had ingeschat'. Dat zegt de acteur en schrijver zaterdag in De Telegraaf.

Maarten en Bram, die door het land trokken met de voorstelling Theaterpleidooi, werken inmiddels niet meer samen. Rond de boekpresentatie van Maartens 'Spanjer in stukken' liep het mis. "Bram bood spontaan aan dat boek ten doop te houden op het feestje van de uitgever", vertelt Maarten. "Maar wat gebeurt er een dag voordat het zover was? Met een sms'je aan mijn vriendin Monique zegt Bram af. Dat vond ik wel een beetje raar, en ook daarna heb ik niets meer van hem gehoord."

Al eerder waren een paar dingen voorgevallen, vertelt Maarten. "Op een terras vroeg hij spontaan of ik hem op het toneel een paar keer wilde interviewen, zodat hij z'n verhalen kon vertellen. Nou, goed idee. Maar toen we samen in het theater aankwamen, zag ik daar overal enorme foto's van Bram op affiches."

Volgens Maarten heeft de voormalig advocaat het boek Alleen op de wereld 'iets te vaak uit de kast getrokken'. "Om het vervolgens in één adem uit te lezen. Een andere verklaring heb ik er ook niet voor."

Theater met Moszkowicz 'minder geslaagd'
Theater met Moszkowicz 'minder geslaagd' (Foto: BuzzE)

Uitzendbureau selecteert personeel V&D

Een uitzendbureau heeft het personeel geselecteerd voor alle 62 warenhuizen van V&D die vanaf volgende week nog een laatste keer hun deuren openen. Dat meldden de curatoren van de failliete winkelketen zaterdag. De filialen gaan voor drie tot vier weken open om resterende voorraden te verkopen.

"Het gaat om een behoorlijk aantal mensen", aldus de curatoren, die niet konden zeggen hoeveel precies. Gekeken is naar winkelervaring. Als het kan worden oud-medewerkers ingeschakeld, in elk geval bedrijfsleiders en floormanagers.

De winkels gaan gespreid woensdag, donderdag of vrijdag open. Wat er precies in de winkels wordt verkocht, is niet bekendgemaakt. Er zijn al restvoorraden verkocht aan opkopers.

Uitzendbureau selecteert personeel V&D
Uitzendbureau selecteert personeel V&D (Foto: ANP)

Levende bruinvis aangespoeld op Texel

Langs de kust bij Texel is zaterdagochtend een nog levende bruinvis gevonden. Het dier, een jong mannetje, wordt naar SOS Dolfijn gebracht in Den Oever. Hij is er slecht aan toe, meldde het centrum voor wadden en Noordzee Ecomare.

De bruinvis werd bij natuurgebied de Schorren aan de waddenkust gevonden. Bruinvissen worden ongeveer 1,80 meter lang. Het is de meest voorkomende walvissoort in de Noordzee.

Levende bruinvis aangespoeld op Texel
Levende bruinvis aangespoeld op Texel (Foto: ANP)

Fuck iedereen, amen

Deprimerend als de pleuris, dat is Charlie Kaufmans film Synecdoche, New York. Omdat hij nu veel lof krijgt voor Anamolisa, kwam ik deze zwartgallige rolprent uit 2008 tegen. Maar toch was het een genot om te zien, onder meer door de hoofdrol van de altijd briljante (helaas overleden) Philip Seymour Hoffman.

De scenarist van Being John Malkovich en Eternal Sunshine of the Spotless Mind werd oorspronkelijk benaderd om een horrorfilm te maken. In plaats van voor clichés te gaan besloot Kaufman een film te maken over wat hem zelf bang maakt: de zinloosheid van het leven en de nutteloosheid van het proberen er toch iets van te maken. Een gewaagd idee dat vele miljoenen kostte en jammer genoeg slechts een habbekrats opbracht.

De hopeloze thematiek wordt goed geïllustreerd door een 'gebed' van een priester nadat iemand het loodje heeft gelegd. Maar aan het eind geeft de filmmaker toch een sprankje hoop met een prachtige jazzballad. Hieronder zie en hoor je allebei. push-smiley

'Marokkaanse gemeenschap beschermde Abdeslam'

Het heeft er alle schijn van dat een aantal bewoners van Molenbeek, een deelgemeente van Brussel, hebben meegewerkt om een gezochte terrorist uit handen van de justitie te houden. Volgens een antropoloog heeft minstens een deel van de Marokkaanse gemeenschap zowel actief als passief hulp geboden aan een van de breinen achter de massaslachting in Parijs.

"Extremisten als hij konden en kunnen alleen functioneren omdat ze door een groot netwerk beschermd worden” ,aldus antropoloog en fotojournalist Teun Voeten, die zelf tot voor kort in het Belgische kalifaat woonachtig was.

“Ten eerste wonen daar heel veel mensen die sympathie voelen voor islamitisch extremisme en ten tweede beschermt de Marokkaanse gemeenschap altijd haar eigen leden.”

Andere inwoners van de buurt onderschrijven deze stelling. Een bewoonster vertelde de Belgische media dat iedereen in de buurt wist dat Abdeslam gewoon in Molenbeek aanwezig was. Hij liep al weken gewoon op straat rond. “Een maand geleden zijn ze puur voor de lol nog voorbij het politiecommissariaat gaan wandelen”, vertelt de vrouw.

Volgens Voeten bestaat er binnen de gemeenschap een soort omerta, zoals je ook bij de Italiaanse maffia tegenkomt. “Het verbaast me in die zin niets dat deze man hier zo lang dekking kon vinden.”

In tegenstelling tot terroristen, zijn journalisten niet welkom in Molenbeek. Gisteren nog werd een satellietwagen van de BBC halal geslacht door 'jongeren'. Tevens werd de auto van een medewerker van het Vlaamse Medialaan gestenigd.

Rondom de arrestatie van Abdeslam waren veel grote en kleine relletjes. Jonge 'Belgen' scandeerden zijn naam en vormden een soort erehaag voor de arrestant, die zij als een 'held' zien. Geheel in de lijn der verwachting werd ook de politie agressief benaderd. Veel jonge bewoners zijn van mening dat de wetsdienaren niets te zoeken hebben in 'hun' wijk. “zelfs niet als het om een terrorist met het bloed van Parijs aan zijn handen gaat”, voegt Voeten daaraan toe.

Arsenal eenvoudig langs Everton, maar verliest Özil

Arsenal had zaterdag geen kind aan Everton. De 0-2 einduitslag was een magere afspiegeling van eenvoudige overwinning van Arsène Wenger en zijn manschappen.

De Gunners kenden zaterdagmiddag een vliegende start. Na een paar mooie bewegingen kon Danny Welbeck zich losmaken van zijn bewakers, waarna zijn schot uiteenspatte op de paal in de derde minuut van de wedstrijd. Vier minuten later was het wel raak toen Alexis Sánchez met een fraaie beweging Welbeck alsnog kon laten scoren: 0-1.

Via Muhamed Besic werden de Toffees nog wel gevaarlijk, maar de pogingen van de Bosnier konden doelman David Ospina te verrassen. Toch bleven de bezoekers uit Londen de betere kansen creëren in Liverpool.

Héctor Bellerín stelde, na een verdedigende fout op het middenveld van Everton, Alex Iwobi op de counter in staat om vlak voor rust de beslissende goal binnen te schieten: 0-2. De thuisploeg zocht vervolgens met een fluitconcert van de fans de kleedkamer op na het fluitsignaal van de scheidsrechter na 45 minuten voetballen.

In 70e minuut leek Phil Jagielka de gastheren terug te brengen in de wedstrijd, maar de centrale verdediger zag zijn kopbal na een corner rakelings langs de paal vliegen. Ruim vijf minuten voor het einde leek Olivier Giroud ook nog eens de 0-3 te maken, maar diens doelpunt werd afgekeurd wegens een overtreding. Behalve de makkelijke overwinning, zag Arsenal na 74 minuten wel Mesut Özil afhaken met een blessure.

Terreurverdachte Abdeslam wil niet naar Frankrijk

De vrijdag in Molenbeek opgepakte terreurverdachte Salah Abdeslam wil niet worden uitgeleverd aan Frankrijk. Dat heeft zijn advocaat Sven Mary zaterdag verklaard. Die was aanwezig bij de voorgeleiding bij het kantoor van de federale gerechtelijke politie in Brussel.

Abdeslam werd zaterdag in de Belgische hoofdstad Brussel voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die bepaalde dat hij langer kan worden vastgehouden. 

De 26-jarige Abdeslam wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs op 13 november. De Franse president François Hollande kondigde vrijdag aan dat Frankrijk snel zal vragen om uitlevering van Abdeslam, een in België wonende Fransman. Het is maar de vraag of hij uitlevering zal kunen tegenhouden.

De terreurverdachte zou zaterdagochtend ook al zijn verhoord door de federale politie. Volgens Belgische media wijst zijn snelle voorgeleiding erop dat hij weinig of niets wil verklaren. Vier anderen die vrijdag ook werden opgepakt, worden zaterdag ook voorgeleid.

Dat Abdeslam niet naar Frankrijk wil heeft vermoedelijk te maken met de anti-terreurwetgeving in dat land, die de politie na de aanslagen veel meer bevoegdheden gaf. De terreurverdachte zou in Begië waarschijnlijk niet alleen een lagere straf krijgen dan in Frankrijk, maar ook gemakkelijker wegkomen met zijn mond dichthouden.

Abdeslam wil niet naar Frankrijk
Terreurverdachte Abdeslam wil niet naar Frankrijk (Foto: ANP)

Iran en Turkije bespreken handelsplannen

Iran en Turkije bespreken zaterdag in Istanbul een nauwere samenwerking op economisch gebied. Een Iraanse delegatie onder leiding van minister Mohammad Javad Zarif van Buitenlandse Zaken is daartoe naar Turkije afgereisd.

Zarif bespreekt de economische samenwerking onder anderen met president Tayyip Erdogan, premier Ahmet Davutoglu en zijn ambtgenoot Mevlut Cavusoglu van Buitenlandse Zaken. De twee landen bekijken de huidige internationale economische ontwikkelingen, alsmede de mogelijkheden voor versteviging van de bilaterale betrekkingen. De reis van de Iraanse delegatie past in de situatie die is ontstaan nu Iran geen last meer heeft van economische sancties door het Westen.

Door die ontwikkeling is Iran plotseling voor veel landen een grote en serieuze handelspartner geworden. De winst van de hervormingsgezinde politici bij verkiezingen recent in Iran, zet eveneens de deur voor een liberaler manier van zakendoen open, zo verwachten westerse zakenmensen. Opmerkelijk is dat Iran en Turkije, ondanks het feit dat ze in de conflicten in Syrië en Jemen tegenover elkaar staan, nu door economische motieven gedreven, toch nader tot elkaar komen.

Iran en Turkije bespreken handelsplannen
Iran en Turkije bespreken handelsplannen (Foto: ANP)

Griekse havenstad stroomt vol met vluchtelingen

De Griekse havenstad Pireaus telt inmiddels al 4000 vluchtelingen die in hallen en tenten worden opgevangen. Zaterdagochtend kwamen weer bijna vijfhonderd mensen aan die afkomstig waren van het eiland Ostagais, zo deelde Griekse kustwacht mee.

De autoriteiten hebben grote problemen met het handhaven van de orde en rust in de opvangcentra van Piraeus. Vechtpartijen en ruzies onder de migranten uit verschillende landen zijn aan de orde van de dag. De vluchtelingen hopen zich al enige tijd op in Griekenland omdat Macedonië een strikt toelatingsbeleid hanteert. Met name de situatie bij de grensovergang Idomeni is bijzonder ernstig.

De overeenkomst die de Europese Unie en Turkije vrijdag sloten over het terugsturen van vluchtelingen naar Turkije, zorgt voor grote onrust onder de vluchtelingen in Griekenland, aldus de autoriteiten.

Piraeus stroomt vol met vluchtelingen
Griekse havenstad stroomt vol met vluchtelingen (Foto: ANP)

VS: akkoord EU en Turkijke belangrijke stap

De Verenigde Staten hebben het migratieakkoord tussen de Europese Unie en Turkije om de stroom migranten in te dammen vrijdag een belangrijke stap genoemd. Washington toonde zich ook bereid om de hulp te verhogen aan landen die te maken hebben met de vluchtelingenstroom.

De EU en Turkije bereikten vrijdag overeenstemming om de belangrijkste vluchtelingenroute van veelal Syrische vluchtelingen te sluiten. Volgens het akkoord, dat zondag 20 maart in werking treedt, gaat Turkije alle nieuwe migranten die illegaal aankomen op Griekse eilanden terugnemen. Vanaf zondag vallen alle nieuwe migranten onder dit systeem, maar het duurt enige tijd voor alles praktisch kan worden uitgevoerd. Vanaf 4 april worden de eerste migranten waarschijnlijk daadwerkelijk vanuit Griekenland naar Turkije teruggestuurd.

VS: akkoord EU en Turkijke belangrijke stap
VS: akkoord EU en Turkijke belangrijke stap (Foto: ANP)

Carice van Houten in verwachting

Carice van Houten en Guy Pearce krijgen een kind. De 39-jarige actrice is zwanger, bevestigt haar agent zaterdag naar aanleiding van berichtgeving in People.

"Carice en Guy zijn heel blij", laat haar agent weten. Wanneer de baby wordt verwacht, houdt het acteurskoppel nog voor zichzelf.

Carice en Guy leerden elkaar kennen op de set van Brimstone, de nieuwe film van Martin Koolhoven. Geruchten dat de actrice voor haar 48-jarige Australische tegenspeler was gevallen, doken in november voor het eerst op.

Carice van Houten in verwachting
Carice van Houten in verwachting (Foto: BuzzE)

Duitser dreigt met bom in auto

De Duitse politie heeft zaterdagochtend vroeg een snelweg bij Kaiserslautern enige tijd afgesloten in verband met een achtervolging. De politie zat een man op de hielen die eerder had verklaard een bom in zijn auto te hebben.

De 61-jarige automobilist had tegen de bewaking van een basis van het Amerikaanse leger beweerd dat hij een explosief bij zich had. Toen die hem wilde controleren, reed hij weg. De politie werd gealarmeerd en samen met de Amerikaanse militaire politie werd de achtervolging ingezet. Nadat de man tot stoppen was gedwongen, bleek uit onderzoek dat hij geen bom bij zich had.

Hij is door de politie afgeleverd in een kliniek voor mensen met psychische problemen.

Duitser dreigt met bom in auto
Duitser dreigt met bom in auto (Foto: ANP)

Tandemschansspringen: samen op de ski's

Het filmpje is inmiddels al een paar weken oud, maar we wilden het jullie toch niet onthouden. De Sloveense ex-schansspringers Jaka Rus en Rok Urbanc hebben onlangs namelijk historie geschreven: het duo voerde een heuse tandemsprong uit, waarbij ze samen op de ski's stonden. 

In het Sloveense Planica gingen de twee van de schans af. Gelukkig - of helaas - kozen ze niet voor de monsterlijke Letalnica-vliegschans, maar voor een van de kleinere schansen. Het duo sprong een afstand van 35 meter, een nieuw wereldrecord voor het dubbelschansspringen. Wanneer we de nieuwe vorm op de Olympsche Spelen kunnen zien is nog niet bekend.

(Bron: YouTube)

(Bron: YouTube)

Paus deelt eerste foto op Instagram

Paus Franciscus heeft zaterdag voor het eerst een foto gedeeld via Instagram. De kerkvorst staat zelf op het plaatje en vraagt in de begeleidende tekst zijn volgers voor hem te bidden.

De komst van de paus op Instagram werd eerder deze week al aangekondigd door de Heilige Stoel. Het is niet zijn debuut op sociale media. Sinds Franciscus' aantreden maakt hij al gebruik van Twitter. Hij nam destijds het account van zijn voorganger Benedictus over. Een Facebook-account heeft Franciscus niet.

Man met chemisch afval gepakt in natuurgebied

Een 32-jarige man uit Tilburg is vrijdagavond betrapt met vaten chemisch afval in het buitengebied van het dorp Riel, in Noord-Brabant. De zeven vaten van 25 liter zaten in de auto van de man. Er zat vermoedelijk xtc-afval in.

De man is opgepakt door een agent en een buitengewoon opsporingsambtenaar van Brabants Landschap. Hij zit nog vast. Zijn auto is ook in beslag genomen.

Man met chemisch afval gepakt in natuurgebied
Man met chemisch afval gepakt in natuurgebied (Foto: ANP)

Shiffrin domineert ook laatste slalom

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft ook op de laatste slalom van het World Cup-seizoen weer hard uitgehaald. De 21-jarige Amerikaanse won voor in het Zwitserse St Moritz de achtste keer op rij een World Cup-slalom, maar toch is de eindzege dit seizoen niet voor haar. Shiffrin won de eerste twee slaloms, maar moest de volgende vijf door een blessure missen. Ze kwam een ruime maand geleden weer terug en won er gelijk drie op rij. 

Tijdens de World Cup-finale op de Zwitserse sneeuw gaf Shiffrin weer een slalomdemonstratie van jewelste weg. Veronika Velez-Zuzulova eindigde op plek twee, maar de Slowaakse moest al 2,03 seconden toegeven. Frida Hansdotter, winnares van de kristallen slalombokaal, werd op 2,31 seconden derde. Slechts zes dames wisten binnen drie tellen van het Amerikaanse slalomfenomeen te blijven.

Doden en gewonden bij aanslag in Istanbul

Bij een zelfmoordaanslag in de Turkse stad Istanbul zijn zaterdag zeker twee doden en zeven gewonden gevallen. De explosie vond plaats in de bekende winkelstraat Istiklal, in het centrum van de stad.

De straat is een brede boulevard waar veel toeristen gaan winkelen.

Update 13:53 uur:
De politie in Istanbul heeft voorkomen dat meer mensen het slachtoffer van de aanslag zijn geworden. Zij kreeg de terrorist in het oog en dreef hem in het nauw. Daarop blies de man zich "uit angst" op in een relatief rustig gebied. De aanslag kostte 4 mensen het leven. 36 mensen, waaronder 12 buitenlanders, raakten gewond. 7 gewonden zijn er slecht aan toe.

Volgens de woordvoerder heeft een eerste onderzoek uitgewezen dat de terroristische Koerdische PKK verantwoordelijk is voor de aanslag. Hij lichtte zijn mededeling niet nader toe. Wel werd meegedeeld dat de Turken drie PKK-extremisten aan de grens met Syrië hebben opgepakt. Dit drietal zou van plan zijn geweest aanslagen te plegen.

Microsoft kondigt twee speciale controllers Voor Xbox One aan

Na eerdere Special Edition-controllers kondigt Microsoft twee nieuwe edities aan: de Dusk Shadow en Copper Shadow Xbox One Special Edition draadloze controllers.

Deze nieuwe controllers beschikken over een verschillend kleurverloop: blauw-tot-zwart bij de Dusk Shadow en koper-tot-zwart bij de Copper Shadow. Deze controllers zijn voorzien van alle standaard kenmerken van de Xbox One draadloze controller, zoals de Impulse Triggers, thumbsticks, een verbeterd D-pad en een 3.5mm stereo headset-poort.

Beide controllers zullen in april verkrijgbaar zijn, zolang de voorraad strekt.

Nieuwe Special Edition controllers

Nieuwe Special Edition controllers

Prince legt levensverhaal vast in boek

Prince gaat zijn memoires pennen. De 57-jarige zanger heeft een overeenkomst gesloten met Spiegel & Grau, onderdeel van uitgeverij Random House. Dat melden diverse Amerikaanse media. Het boek moet in het najaar van 2017 in de winkels liggen.

"De mensen van Random House kwamen met een voorstel waar ik geen 'nee' tegen kon zeggen", zei Prince vrijdagavond volgens USA Today in een club in Manhattan. De zanger vertelde dat zijn memoires de werktitel The Beautiful Ones draagt.

Prince klimt niet alleen in de pen. Iemand die hij 'mijn broer Dan' noemt, staat de zanger bij. "En hij is een goede criticus, absoluut geen jaknikker."

Prince legt levensverhaal vast in boek
Prince legt levensverhaal vast in boek (Foto: BuzzE)

Gestolen Duitse trucks op terrein Vijfhuizen

De politie heeft op een bedrijfsterrein in Vijfhuizen (Noord-Holland) meerdere gestolen voertuigen gevonden, waaronder twee vrachtwagens uit Duitsland. Twee verdachten zijn aangehouden.

Agenten waren vrijdagmiddag gaan kijken na een melding dat er mogelijk een gestolen auto stond bij het bedrijf aan de Dynamoweg. De auto was totaal gestript, maar via het chassisnummer kon worden vastgesteld dat hij gestolen was.

In een loods lagen onderdelen van de wagen en verder onderzoek leidde naar de andere gestolen voertuigen, aldus de politie zaterdag. De twee verdachten zijn mannen van 51 en 18 jaar en komen uit Aalsmeer.

Gestolen Duitse trucks op terrein Vijfhuizen
Gestolen Duitse trucks op terrein Vijfhuizen (Foto: ANP)

Aardverschuiving zorgt voor extra lange Milaan-San Remo

Voor het eerst sinds Parijs-Brussel in 1987 kent de wielerwereld zaterdag weer een klassieker van meer dan 300 kilometer. In het Italiaanse Arenzano heeft een aardverschuiving plaatsgevonden en daardoor moet de route van Milaan-San Remo enigszins aangepast worden. 

Na ongeveer 160 van de 291 kilometer bereikt het peloton het punt waar grote rotsblokken de weg versperren - en een aantal auto's verpletterd hebben, met vermoedelijk twee gewonden als gevolg. De rijders zullen een stuk van een kleine 10 kilometer over de snelweg fietsen, waarna de gewone route weer hervat wordt. Dat zorgt voor een totale afstand van iets meer dan 300 kilometer.

1-2-3'tje voor Franse reuzenslalommers, eindelijk zege Fanara

De laatste reuzenslalom van het World Cup-seizoen bij de mannen is gewonnen door de Fransman Thomas Fanara. De bijna 35-jarige Fransman boekte zo eindelijk zijn eerste overwinning op het hoogste niveau, nadat hij al tien keer het podium haalde. 

De eerste run zorgde voor een dubbele Franse leiding. Mathieu Faivre was de snelste en pakte een voorsprong van 0,20 seconden op Alexis Pinturault. Alleen de Italiaan Florian Eisath nestelde zich op 0,47 seconden van Faivre tussen het Franse geweld, want Fanara nam met 0,56 seconden achterstand de vierde plek in beslag.

In de tweede run werkte World Cup-winnaar Marcel Hirscher zich op van de zevende naar de vijfde plek, waarna het niet veel later de beurt was aan Fanara. Hij noteerde de snelste tijd en zag Eisath vervolgens plekken inleveren. Pinturault was goed onderweg, maar kwam 0,02 seconden tekort om zijn landgenoot van de eerste plek te stoten. Faivre hield de leiding niet vast en gaf 0,14 seconden toe, maar kon met plek drie toch zijn tweede podiumplek van zijn carrière vieren. 

Hirscher had de eindzege in de World Cup op de reuzenslalom voor de wedstrijd al binnen. 

'Afschuwelijke' tatoeage Ben Affleck was nep

Ben Affleck heeft zijn rug helemaal niet vol laten tatoeëren. De enorme afbeelding van een feniks, die van zijn onderrug tot aan zijn nek liep, was nep. Dat vertelde de acteur in een interview met Extra.

Ben werd in december gespot met de kleurrijke lichaamsversiering, destijds werd beweerd dat de tatoeage echt was. Bens ex Jennifer Lopez liet begin deze maand nog weten dat ze het plaatje 'afschuwelijk' vond. "Het heeft veel te veel kleuren", vond de zangeres.

"Hij was nep, voor een film", zegt Ben nu in een interview. Voor welke film de acteur zijn rug vol liet kalken, vertelt hij nog niet. "Ik heb wel een aantal tatoeages, maar ik laat ze zetten op plaatsen waar je niet al te veel moeite hoeft te doen om ze weg te werken."

Ben heeft onder meer prikkeldraad rondom zijn rechterarm laten tatoeëren en een dolfijn op zijn heup, waar eerder de naam van zijn schoolvriendinnetje stond. "Tatoeages worden na een tijdje een verslaving."

'Afschuwelijke' tatoeage Ben Affleck was nep
'Afschuwelijke' tatoeage Ben Affleck was nep (Foto: BuzzE)

Afvalophaler in Breda opzettelijk aangereden

Een ambtenaar van de gemeente Breda die als afvalophaler werkt, is vrijdag door een 32-jarige man uit dezelfde plaats opzettelijk meerdere keren aangereden. De man raakte niet gewond, meldde de politie zaterdag.

De twee kregen ruzie met elkaar in de Waterloostraat in Breda, waar de ambtenaar het grof vuil kwam ophalen en de ander dat afval aan het doorzoeken was en met diverse spullen wilde vertrekken.

Bij de ruzie reed de man meerdere keren met een auto tegen de benen van de gemeentemedewerker aan. Die heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag. De 32-jarige is vrijdagavond aangehouden en met een proces-verbaal weer naar huis gestuurd.

Afvalophaler in Breda opzettelijk aangereden
Afvalophaler in Breda opzettelijk aangereden (Foto: ANP)

Overvaller accepteert aardappelsalade

De opbrengst van vrijdag was al afgevoerd, kreeg een overvaller van een snackbar in Berlijn in de nacht van vrijdag op zaterdag van een 56-jarige medewerkster te horen. De boef had zich met een mes gemeld en eiste geld. In plaats daarvan bood een 24-jarige medewerker van de snackbar de onbekende overvaller een gratis maaltijd aan. Die accepteerde na enig nadenken en ging er op zijn fiets vandoor met zijn buit: een aardappelsalade en twee flesjes energiedrank.

Overvaller accepteert aardappelsalade
Overvaller accepteert aardappelsalade (Foto: BuzzO)

Uitvinder meldonium: "Verbod is complot tegen de Russen"

Waar Vladimir Putin de schuld eerder deze week vooral bij Russische officials legde en een complot tegen de Russen uitsloot is de uitvinder van meldonium het daar absoluut niet mee eens. De 68-jarige Let Ivars Kalvins vindt dat het medicijn geheel ten onterechte op de lijst met verboden middelen terecht is gekomen.

"Meldonium is het doeltreffendste cardiovasculaire medicijn ter wereld", aldus Kalvins tegenover AFP. "Het geneesmiddel is 32 jaar oud en is absoluut veilig. Niemand heeft aangetoond dat het prestatiebevorderend werkt. Als men beweert dat dat wel zo is, dan moet er een klinisch bewijs zijn. En dat is er niet."

Vervolgens onthulde de Let waarom hij denkt dat er een verbod op meldonium is gekomen: "De reden waarom meldonium verboden wordt, is dat de Olympische Spelen in aantocht zijn. Bepaalde atleten moeten uitgesloten worden." WADA zou het middel op de dopinglijst gezet hebben om Russische atleten doelbewust te treffen.

'Scheids, het regent' = twee jaar schorsing

De Keniaanse volleybalbond (KVF) heeft de internationals Bernard Otieno, Michael Njoroge en Faustine Barasa een schorsing van twee jaar opgelegd. Het trio van Cooperative Bank wordt ervan beschuldigd zich ernstig misdragen te hebben tijdens de wedstrijd tegen General Service Unit in Kapsabet vorig jaar. De misdragingen zouden er volgens de bond zelfs voor gezorgd hebben dat de wedstrijd werd afgelast.

De drie kregen een brief van de secretaris-generaal van de KVF, Ben Juma, waarin stond dat men besloten had om het trio voor twee jaar uit te sluiten van alle aan volleybal gerelateerde bezigheden. "Jullie gedrag brengt het imago van de sport schade toe en dat gaat tegen de regels van de KVF in." Het trio kreeg veertien dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing en dat is dan ook precies wat Njoroge alvast gedaan heeft.

Opvallend genoeg is hij op zijn beurt naast speler ook secretaris-generaal van de lokale afdeling van de KVF in hoofdstad Nairobi. "Dit is een belachelijke schorsing, want in de brief staat niet eens wat we nou concreet verkeerd gedaan hebben", klaagt hij. "Niemand heeft ons verteld welke regels we gebroken hebben, dus we blijven doorvechten tot de beslissing teruggedraaid wordt." Volgens hem probeert de bond mensen met een te uitgesproken mening te intimideren. "Ik spreek mij nog wel eens uit op sociale media en ze proberen mij de mond te snoeren."

Waar de drie officieel van beschuldigd worden is dus niet bekend, behalve 'ernstige misdragingen'. Dan is er natuurlijk ook nog de kant van de spelers en die is wel opvallend te noemen. "Ik was in die wedstrijd de aanvoerder en de aanvoerder mag elk probleem aankaarten bij de scheidsrechter", legt Otieno uit. "Er was geen probleem in die wedstrijd, tot het ging regenen. Ik ben naar de scheidsrechter gegaan en heb hem gezegd dat het speelveld nat en glad werd en dat dat tot blessures kon leiden, dat is alles."

Barasa zegt dat het halve verhaal van de bond zelfs niet klopt. "De wedstrijd werd inderdaad gestopt, maar de volgende dag werd het duel zonder problemen opnieuw gespeeld." Teammanager James Wanjohi van Cooperative Bank kiest opvallend genoeg kant tegen zijn spelers. "We hebben hen inderdaad geschorst. Als bond moeten we een bepaalde reputatie hooghouden", legt hij uit. 

Verstappen heel tevreden na goede kwalificatie

Max Verstappen verraste vanochtend met een prachtige vijfde plek tijdens de kwalificatie van de Grand Prix van Australië, de Nederlandse Formule 1-coureur was daar zelf heel tevreden over.

"Het ging goed. Na de laatste vrije training, waarin de balans van de auto niet optimaal was, hebben we de afstelling aangepast. We hebben de juiste keuzes gemaakt en met een vijfde startplek ben ik heel tevreden", zo liet Verstappen weten op zijn eigen site. "Met deze nieuwe kwalificatie heb je maar één kans om een goede ronde te rijden. Er staat dan meteen veel druk op je en dat maakt het lastiger en moeilijker voor iedereen. Onze strategie pakte goed uit."

De Limburger waakt voor al te hoge verwachtingen. "Normaal gesproken zijn we met deze motor in de race iets sterker dan in de kwalificatie, maar ik denk dat we niet heel veel verder naar voren kunnen komen. Realistisch gezien zijn Ferrari en Mercedes namelijk te sterk. Ons doel zal zijn om de vijfde positie vast te houden", aldus Verstappen.

Verstappen heel tevreden na kwalificatie (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Verstappen heel tevreden na kwalificatie (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Storm van kritiek na kwalificatie-debacle in F1

Zelden was iemand zo uitgesproken als Red Bull-teambaas Christian Horner. "We moeten ons verontschuldigen aan alle fans en kijkers," stelt de Brit na afloop van de kwalificatie voor de grote prijs van Australie. Voor het eerst werd de nieuwe kwalificatie-opzet uitgeprobeerd waarbij er iedere zoveel tijd een rijder afvalt. Mede doordat er de laatste minuten niemand meer de baan op reed, werd het een totaal debacle. "Dit is niet zoals kwalficatie hoort te zijn," gaat Horner verder. "De intenties voor de verandering waren goed, maar we moeten accepteren dat het niet werkt, we fout zaten en we het snel moeten aanpassen."

Sebastian Vettel, die zich als derde kwalificeerde, maakt het nog pijnlijker door te stellen dat de rijders het debacle al hadden zien aankomen. "Ik had zelfs tijd om me om te kleden voor de persconferentie," zegt de Duitser, cynisch doelend op het feit dat hij drie minuten voor het einde van Q3 al uit zijn wagen stapte. "We hebben allemaal aangegeven dat dit zou gebeuren, dus ik snap de verbazing niet. Ons werd gezegd om af te wachten en het eerst maar eens te zien, nou, we hebben afgewacht en we hebben het gezien."

Wereldkampioen en polesitter Lewis Hamilton sluit zich bij zijn collega aan. Ook volgens hem had men kunnen weten dat er op het eind niemand meer zou rijden. "Mijn engineers zeiden van te voren al dat dit zou gebeuren," zegt de Brit. "En dat hebben ze aan de FIA en de FOM laten weten, maar ze werden genegeerd." Toch wil Hamilton niet terug naar het oude systeem. "Laten we een nieuwe manier vinden. Misschien moet iemand proberen om uit te vinden wat de fans willen. Heeft iemand het hen gevraagd? Ik weet zeker dat zij meer actie willen zien."

Mercedes-teambaas Toto Wolff noemt het nieuwe systeem 'rubbish'. "Ik ben de eerste die zegt dat we de sport niet moeten afkraken, maar wanneer het bewijs zich voor je ogen voltrekt, kan je niet je ogen sluiten en het ontkennen. Het nieuwe systeem is onzinnig, veel te ingewikkeld om te volgen en op het eind rijdt er niemand meer. De nadelen wegen zwaarder dan de voordelen, dat is duidelijk. Dit is de verkeerde oplossing en we moeten nadenken over wat we nu gaan doen."


Horner wil terug naar het oude systeem. "En wel vóór de eerstvolgende race," stelt hij dwingend. Bernie Ecclestone is het daar niet mee eens. "Wat we vandaag zagen was crap. Maar als we terug gaan naar het oude systeem, weet ik al precies wat er gaat gebeuren: Mercedes staat dan op één en twee." Dat was nu overigens ook het geval, want wanneer het gaat om rauwe snelheid lijkt ook dit jaar Mercedes een klasse apart. Hoe en waarom Ecclestone er dan ook voor wil zorgen dat langzamere deelnemers vooraan kwalificeren blijft vooralsnog onduidelijk, maar dat er iets gaat veranderen lijkt na één weekend al zeker. 

Stel vast voor wegsluizen 8 miljoen

De opsporingsdienst FIOD heeft een man en vrouw opgepakt in een onderzoek naar de verduistering van ongeveer 8 miljoen euro van een charitatieve instelling.

De aanhouding van de 34-jarige man uit Apeldoorn en zijn 21-jarige vriendin was begin maart. Deze week is hun voorarrest met negentig dagen verlengd, liet een woordvoerster van het Openbaar Ministerie zaterdag weten.

De man wordt behalve van verduistering ook verdacht van oplichting en witwassen. De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen.

NRC meldt dat het zou gaan om een van de voormannen van de orthodox-christelijke geloofsgemeenschap Noorse Broeders in Nederland. Hij zou een ex-rechercheur van de FIOD zijn. De woordvoerster van het OM wilde hierover niks zeggen.

Stel vast voor wegsluizen 8 miljoen
Stel vast voor wegsluizen 8 miljoen (Foto: ANP)

Israëliërs doden jonge Palestijnse aanvaller

Israëlische veiligheidstroepen hebben zaterdag op de Westelijke Jordaanoever een Palestijnse jongen van zeventien jaar doodgeschoten. De jongen had kort daarvoor een Israëlische politieman met een mes in zijn hoofd gestoken toen deze hem vroeg zich te identificeren. Het incident speelde zich af bij een Joodse nederzetting, aldus de Israëlische politie.

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid bevestigde de dood van de Palestijn.

Sinds oktober vorig jaar komen aanvallen door Palestijnen op Joden, vaak met een mes, vrijwel dagelijks voor. Daardoor kwamen 28 Israëliërs en twee Amerikanen om het leven. In dezelfde periode doodden de Israëliërs 189 Palestijnse aanvallers en demonstranten tijdens rellen.

Israëliërs doden jonge Palestijnse aanvaller
Israëliërs doden jonge Palestijnse aanvaller (Foto: ANP)

Weinig kijkers voor laatste Lekker Nederlands

De laatste aflevering van de SBS-show Lekker Nederlands heeft vrijdagavond maar weinig televisiekijkers getrokken. Het tweede seizoen sloot af met slechts 386.000 kijkers, blijkt zaterdag uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO). Het muziekprogramma waarin Nick & Simon en Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven tegen elkaar strijden staat daarmee niet eens in de lijst van best bekeken programma's van de dag.

The Voice Kids op RTL4 blijft daarentegen een kijkcijfertopper. Naar de show keken vrijdagavond bijna 2 miljoen mensen. Alleen het NOS Journaal van 20.00 uur (2,3 miljoen) trok meer kijkers.

Weinig kijkers voor laatste Lekker Nederlands
Weinig kijkers voor laatste Lekker Nederlands (Foto: BuzzE)

Judosoap gaat door: Gravenstijn stapt op, Bonnes keert terug

Voormalig topjudoka Deborah Gravenstijn treedt af als bestuurslid topsport van de judobond. De zilverenmedaillewinnares van de Olympische Spelen in Beijing zegt dat niet meer kan functioneren omdat er te veel rumoer rond haar persoon is ontstaan.

Begin deze week verscheen er van vijf judoka’s uit de olympische ploeg een open brief waarin zij stelden dat Gravenstijn moest vertrekken. Deze judoka's zijn Kim Polling, Marhinde Verkerk, Henk Grol, Anicka van Emden en Dex Elmont. Hierin werd haar onder meer belangenverstrengeling verweten. "Ik ben van mening dat ik als persoon en bestuurder in de laatste dagen doelbewust in de media als bestuurder en persoon ben beschadigd. Dat maakt functioneren in mijn optiek onmogelijk", zegt Gravenstijn in een verklaring.

Gravenstijn zou hebben gebotst met directeur topsport Henry Bonnes die daardoor wegens een gebrek aan steun van het bestuur opstapte.  Nu Gravenstijn vertrekt, is  Bonnes bereid terug te keren in zijn functie. Bonnes werd anderhalf jaar geleden aangesteld om de onder meer het proces van de centralisatie te begeleiden.

Na de Olympische Spelen van Rio gaan de Nederlandse topjudoka's allen op één locatie, Papendal, trainen. Dat plan stuitte op veel verzet. Bonnes leek er in te slagen om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en de centralisatie goed te laten landen. Na het opstappen van Bonnes verscheen de open brief van de vijf judoka’s. Deze judoka’s vroegen om het vertrek van Gravenstijn en de terugkeer van Bonnes. De oud-judoka zegt daar zeer teleurgesteld over te zijn omdat haar integriteit in twijfel werd getrokken.

"Dieptepunt was echter dat er in de open brief bovendien werd te verwezen naar belangenverstrengeling bij het eerdere ontslag van mijn partner Mark Earle. Daarmee werd de grens van fatsoen overschreden. Helaas werd dit gegeven door zowel de directie van de JBN en sportkoepel NOC*NSF alleen voor kennisgeving aangenomen."

Earle, de man van Gravenstijn, werkte bij het door de judobond aangestuurde steunpunt in Eindhoven. Hij werd daar echter ontslagen omdat hij bij een aantal, niet nader genoemde, incidenten betrokken was. Hij was onder andere trainer van Sanne Verhagen en Tessie Savelkouls. Deze dames en vier andere judoka's waren het niet eens met de eerdere brief en centralisatie en schreven in een andere open brief dat er een éénzijdig beeld van de feiten werd weergegeven, ze het niet eens zijn met het beleid van Bonnes en dat zij zich ongehoord voelen in zijn manier van werken. Het kamp Verhagen c.s. lijkt voorlopig aan het korste eind te trekken. 

Gravenstijn heeft overigens nog niet definitief afscheid genomen als bestuurslid. Ze treedt, zo stelt ze in haar verklaring, af tot eind van dit jaar. "Tot dan heb ik daardoor de tijd om na te denken over mijn bestuurlijke toekomst in de tak van sport die mij tot vorige week zo veel heeft gegeven." De volledige verklaring van Gravensijn is hier te vinden. 

NOC*NSF is blij met de terugkeer van Bonnes. "Het is voor de judoka's die zich voorbereiden op Rio 2016 en voor de jonge judoka's die later dit jaar naar het NTC Judo op Papendal komen goed nieuws dat er in deze fase continuïteit is in de sporttechnische aansturing bij de judobond. Het is te waarderen dat Deborah Gravenstijn hieraan bij heeft willen dragen door als bestuurslid terug te treden", liet technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF zaterdagochtend weten.

NOC*NSF gaat er van uit dat de weg nu vrij is om de volgende stappen te nemen voor het realiseren van het Nationaal Training Centrum (NTC) voor de judosport op Papendal. De sportkoepel is een groot voorstander van de centralisatie. 

Wereldrecord- en titel baanrenner Nijhuis

Arnoud Nijhuis heeft op het wereldkampioenschap para-baanwielrennen met een wereldrecord goud gewonnen op de tijdrit over één kilometer. In de klasse C1 zette Nijhuis, geboren met het Syndroom van Möbius, een tijd van 1:12,423 minuten neer. Dat was meer dan een halve seconde sneller dan de tijd waarmee de Chinees Li Zhangyu in 2012 in Londen paralympisch goud pakte. Li werd dit keer tweede, vlak achter Nijhuis en dus ook in een snellere tijd dan zijn oude wereldrecord.

In het Italiaanse Montichiari was het goud van Nijhuis niet het enige succes. Alyda Norbruis veroverde met overmacht het goud op de tijdrit over 500 meter in de klasse C2. Norbruis verdedigde daarmee haar titel, maar dat lukte niet op de individuele achtervolging over drie kilometer. De wereldrecordhoudster dolf daar in de finale verrassend het onderspit tegen Zeng Sini uit China en moest genoegen nemen met zilver. Nijhuis won op de achtervolging het brons, waardoor de teller voor Nederland na twee van de vier dagen op vier medailles staat.

Overigens leek Norbruis nog een derde medaille te winnen, want ze kwam op de scratch als tweede over de streep. De jury besliste echter dat de Nederlandse bij de eindsprint over de lijn aan de binnenkant van de baan was gekomen en dat mag niet, waardoor ze naar plek vijf teruggezet werd.

Microsoft nodigt erotische danseressen uit

Iemand bij Microsoft mag schoorvoetend naar het kantoor van zijn baas Phil Spencer gaan om zijn ontslag aan te horen, want het bedrijf is in een slecht daglicht gesteld door de keuze om erotische danseressen op een feest van Microsoft rondom de Game Developers Converence te regelen.

De aanwezigen waren op Twitter aanwezig om hun ongenoegen te uiten dat iemand bij Microsoft het blijkbaar nodig vindt om een paar pitspoezen uitgedost als schoolmeisjes uit te nodigen op een feest. Het is natuurlijk wel hypocriet om diezelfde dag eerst een lunch te organiseren met als thema 'vrouwen in de games-industrie' om daarna in de avond erotische danseressen in te huren.

Phil Spencer heeft gereageerd met een excuus. Volgens hem is dit niet volgens de normen en waarden bij Microsoft. Dit was fout en wordt niet getolereerd volgens hem, maar wie er op zoek mag naar een nieuwe baan of voortaan de toiletten bij Microsoft mag poetsen is nog niet bekend. Hij belooft beterschap in de toekomst en zal persoonlijk voor zorgen dat Microsoft ook naar buiten laat blijken dat ze er voor iedereen zijn.

Erotische danseres @ GDC 2016

Abdeslam en Choukri uit ziekenhuis

De terroristen Salah Abdeslam en Amine Choukri hebben zaterdagochtend omstreeks acht uur het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel verlaten. Dat heeft een woordvoerster van het ziekenhuis meegedeeld.

Kort voor de bekendmaking verlieten twee ziekenwagens geëscorteerd door politievoertuigen het ziekenhuis. Naar aangenomen wordt, is het duo overgebracht naar de gebouwen van de federale gerechtelijke politie aan de Kroonlaan in de Belgische hoofdstad. Niet later dan zondagavond worden de twee mannen, die vrijdag na een vuurgevecht met de politie in Molenbeek konden worden aangehouden, voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Het tweetal raakte bij het vuurgevecht lichtgewond.

Frankrijk zal snel om uitlevering vragen, zo kondigde president François Hollande vrijdagavond al aan.

Abdeslam en Choukri uit ziekenhuis
Abdeslam en Choukri uit ziekenhuis (Foto: ANP)

Amerikaanse versie The Passion op Netflix

Netflix gaat de Amerikaanse versie van The Passion wereldwijd distribueren. Dit meldt Deadline.

Fox zendt het twee uur durende Bijbelse spektakel zondagavond vanuit New Orleans live uit in de Verenigde Staten. De uitzending is op dinsdag 22 maart internationaal beschikbaar op Netflix, maar nog niet in Nederland, waar de EO en de KRO op donderdag 24 maart een eigen Passion organiseren in Amersfoort.

In Nederland is de Amerikaanse Passion daarom vanaf vrijdag 25 maart beschikbaar op Netflix. De Nederlandse producent Jacco Doornbos van Eye2Eye Media en regisseur David Grifhorst zijn nauw bij de Amerikaanse productie betrokken.

Acteur Tyler Perry neemt de rol van verteller op zich. Jencarlos Canela speelt de rol van Jezus. Chris Daughtry is Judas. Prince Royce speelt de rol van Petrus, Seal is Pontius Pilatus en Trisha Yearwood speelt Maria, de moeder van Jezus.

Het is de eerste keer dat Amerika een eigen Passion heeft. Nederland is intussen toe aan de zesde editie. Eerdere edities van The Passion werden gehouden in Gouda, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Enschede. Tijdens de live-uitzending zal de gebruikelijke processie worden gehouden, waarbij ruim duizend deelnemers met het verlichte kruis naar het hoofdpodium lopen.

Amerikaanse versie The Passion op Netflix
Amerikaanse versie The Passion op Netflix (Foto: BuzzE)

DJ Hardwell met elf nieuwe tracks in Miami

Dj Hardwell presenteert zaterdagavond elf nieuwe platen tijdens het Ultra Music Festival in Miami. "Het festival is perfect getimed, het is het eerste festival waar dj's hun nieuwe muziek laten horen", vertelt Hardwell.

"Dj's zitten in de maanden januari en februari thuis in de studio. Het Ultra Music Festival is mede daarom een groot hoogtepunt, overal zijn non-stop feestjes bij hotels. Werkelijk elk genre van de dancescene is hier vertegenwoordigd. Er zijn veel nieuwe dj's die ik hier allemaal kan horen. Wereldwijd zit veel talent, hoewel de Nederlanders de line-up in Miami blijven domineren."

Robbert van de Corput, Hardwells echte naam, is al voor de achtste keer op de Miami Music Week. Voor de vijfde keer treedt hij op tijdens het Ultra Music Festival. Dit jaar mag Hardwell de zaterdagavond afsluiten in Bayfront Park. "Net als in 2014 ben ik dit jaar weer de afsluiter op zaterdagavond. Ik was daar heel blij mee toen ik dat hoorde, want dat wil iedereen wel."

Nieuwe muziek
"Ik heb wel elf nieuwe platen mee, mijn nieuwe show staat stijf van de nieuwe muziek, van mezelf en de jongens op mijn platenlabel." Om zaterdag goed voor de dag te komen heeft Hardwell de show grondig voorbereid. "Er zit wel twee maanden werk in, alles is op elkaar afgestemd."

Hardwell wil nog niet verklappen welke grote artiest hij zaterdagavond meeneemt voor een live-optreden. Wel wil hij kwijt dat hij met de act met de live-artiest een nieuwe single aankondigt. "Dat wordt mijn nieuwe single, die op 1 mei uitkomt." Aan andere tracks die hij zaterdag presenteert wil Hardwell nog sleutelen en schaven voordat hij de nummers uitbrengt.

IDMA's
Hardwell behoort met Armin van Buuren tot de grote kanshebbers bij de uitreiking van de International Dance Music Awards (IDMA). De internationale danceprijzen worden maandag uitgereikt. Hardwell won vorig jaar vijf IDMA's, dit jaar maakt hij in elf categorieën kans. "Ik noem het maar de Grammy's van de dance-muziek. Ik ben heel benieuwd wat er maandag gaat gebeuren."

Vrijdagavond gaat Robbert langs bij het optreden van Martin Garrix, die in Bayfront Park tien nieuwe tracks draait en daarmee een groot deel van zijn nog naamloze debuutalbum dat hij dit jaar uitbrengt. "Ik ga zeker even langs, ik ga bij alle collega's even kijken. Het is een groot feest dat we hier bij elkaar zijn. Zo valt er veel bij te praten en te netwerken met de jongens die vanaf volgende week weer de wereld over vliegen."

Na Miami hervat Hardwell zijn wereldtournee I Am Hardwell in Azië, onder meer in Jakarta en Taipei. Op 27 april staat hij in zijn thuisstad Breda tijdens 538 Koningsdag. Op 13 mei staat hij dichtbij huis in het Sportpaleis in Antwerpen. Op 4 juni doet Hardwell mee aan de tweede editie van The Flying Dutch.

DJ Hardwell met elf nieuwe tracks in Miami
DJ Hardwell met elf nieuwe tracks in Miami (Foto: BuzzE)

Toch geen gratis Dark Souls bij Golden Joystick

User Dalaii heeft gisteren een mail gekregen van de Golden Joystick, de site die een gratis Dark Souls Prepare to Die-editie voor pc via Steam beloofde als je op een knopje klikte en je registreerde.

Eerst kreeg hij netjes de melding dat er een key voor hem zou zijn gereserveerd, en dat deze binnen enkele dagen naar hem zou worden gemaild.   Maar hij kreeg een andere mail, namelijk een excuus omdat de site niet had verwacht dat de vraag zo enorm zou zijn. De digitale games zijn op, al hebben we nog nergens bevestiging gelezen dat er überhaupt mensen zijn die wel een key hebben gekregen. Maar er is ook goed nieuws volgens Golden Joystick: je krijgt drie maanden gratis het digitale blad PC Gamer. Het klonk ook weer veel te mooi. Dit bewijst maar weer: voor niets gaat de zon op.

Excuusmail Golden Joystick

Man verlicht fiets met waxinelichtjes

Een fietser in Zandvoort had wel erg originele fietsverlichting. Toen hij door de politie aan de kant werd gezet verklaarde hij dat hij waxinelichthouders op zijn fiets had gemonteerd. De kaarsjes waren echter uitgewaaid.

Nadat de man een doosje lucifers uit zijn zak had gehaald en de kaarsjes weer aanstak mocht hij zijn weg vervolgen. Het is de politie niet duidelijk of fietsen met kaarsjes als verlichting is toegestaan.

Auto te water, ook tweede inzittende dood

Ook de tweede inzittende van de auto die vrijdagmiddag in Sneek te water raakte, is overleden. Het gaat om een 24-jarige vrouw uit Texel, meldt de politie zaterdagochtend. Een 54-jarige man uit Texel overleed vrijdagmiddag, een 50-jarige vrouw overleefde het ongeval.

De politie vermoedt dat de auto achteruit vanuit een parkeervak aan de Balthuskade het water is ingereden.

Auto te water, ook tweede inzittende dood
Auto te water, ook tweede inzittende dood (Foto: ANP)

PlayStation Vita-beelden van Dead or Alive Xtreme 3

Na tig trailers op PlayStation 4 laat Koei Tecmo eens zien hoe Dead or Alive Xtreme 3 op PlayStation Vita eruit ziet. De vraag of het verstandig is dit in een openbare ruimte te spelen kun je zelf beantwoorden na het zien van de beelden.

De trailer laat een overview zien van wat er allemaal te doen is op het eiland. Van onschuldige waterspelletjes tot paaldansen, de vrouwen op het exotische eiland hoeven zich niet te vervelen. Jij als eigenaar moet ze paaien en als je echt populair wordt bij een meid, dan wil ze ook nog best voor je omkleden in wat gemakkelijkers.

Dead or Alive Xtreme 3 komt 24 maart uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita. Alleen in Azië.

Eerste demobeelden van VR in Sword Art Online: The Beginning

De eerste beelden zijn opgedoken van de Japanse prototype-test van Sword Art Online: The Beginning. Eerder werd bekendgemaakt dat IBM en Bandai Namco samen bezig waren om de serie die over een MMO in VR gaat, daadwerkelijk in VR te maken.

Het zijn maar twee korte filmpjes, en de speler in kwestie heeft weinig zin om te lopen. Al begrijpen we waarom als we het monster in de eerste video zien.

Of Sword Art Online: The Beginning daadwerkelijk uitkomt als complete game en dan ook nog eens in het Westen is nog onbekend. Welke VR-platformen uiteindelijk worden ondersteund ook, al is de test met Oculus Rift gedaan.

Shanks en Koala in One Piece: Burning Blood

De vreemde vogels van V-Jump zijn weer met One Piece: Burning Blood aan de gang gegaan. DIt keer spelen ze met Shanks en Koala, twee onlangs geleden aangekondigde personages in hun magazine.

Naast die twee zijn ook Jesus Burgess, Captain Buggy, Emporio Ivanko en Bon Clay bevestigd als speelbare personages. De laatste twee zie je ook in onderstaande video als tegenstanders van Shank. Er nu 40 speelbare personages in de fighter, dus er is een erg grote kans dat je favoriet in de serie in het spel aanwezig is.

One Piece: Burning Blood komt 3 juni uit in Europa voor Xbox One, PlayStation 4 en PlayStation Vita. In juni komt er een pc-versie.

Geniale wereldtitel verspringster Reese, 'Kiwi' domineert kogelstoten

Verspringster Brittney Reese heeft op het WK indooratletiek op schitterende wijze de wereldtitel gepakt. Voor eigen publiek haalde de 29-jarige Amerikaanse in haar allerlaatste poging snoeihard uit. Voor Reese is het maar liefst de zevende mondiale titel in het verspringen. Indoor won ze in 2010 en 2012 goud, outdoor pakte ze in 2009, 2011 en 2013 de wereldtitel en in 2012 werd ze olympisch kampioene. Op het WK van vorig jaar eindigde ze slechts als 24e in de kwalificaties.

De Servische Ivana Spanovic had vanaf de eerste sprong met 7,00 meter de leiding in handen, maar in de vijfde en voorlaatste poging nam Reese die leiding over. Ze sprong eveneens 7,00 meter, maar haar op één na beste sprong was enkele centimeters verder dan die van Spanovic. De Servische sloeg echter direct terug, want ze sprong in haar vijfde poging naar een persoonlijk record van 7,07 meter. Op dat moment kwam de echte Reese naar boven: de Amerikaanse haalde in haar laatste sprong loeihard uit met 7,22 meter, een zeldzaam grote afstand tegenwoordig. Spanovic kreeg nog een kans, maar de koek was op voor de Servische, die met zilver genoegen moest nemen.

Met 6,93 meter verraste de Britse Lorraine Ugen door het brons te pakken. Opvallend was overigens het optreden van de 22-jarige Japanse Konomo Kai, van wie in 2014 en 2015 bij elkaar slechts zes resultaten te vinden zijn. Bij haar eerste sprong maakte ze een volledige stap na de afzetbalk, waardoor de - overigens flink verre - sprong niet geldig was. Kai deed het echter ook bij de tweede en zelfs bij de derde sprong weer op exact dezelfde manier fout, waardoor ze zonder geldige sprong weer naar huis kon.

Het kogelstoten bij de mannen werd volkomen gedomineerd door de Nieuw-Zeelander Tom Walsh. Met 21,60 meter nam hij in de tweede van zes pogingen al gelijk de leiding stevig in handen en daar kwam helemaal niemand meer bij in de buurt. Ter illustratie: Walsh gooide vervolgens 21,40, 21,64 en 21,49 meter, terwijl de Roemeen Andrei Gag met 20,89 het zilver pakte. Walsh was nog niet klaar, want in de laatste worp van de wedstrijd kwam hij zelfs tot 21,78 meter, waardoor hij met het grootste verschil ooit de wereldtitel pakte. Met 20,87 meter was het brons voor Filip Mihaljevic uit Kroatië, voor het Poolse toptalent Konrad Buckowiecki (20,53). 

Hulk Hogan krijgt 115 miljoen in sekstapezaak

Een jury in de Amerikaanse staat Florida heeft Hulk Hogan vrijdag een bedrag van 115 miljoen dollar (zo'n 102 miljoen euro) toegewezen nadat een website een sekstape van hem online had gezet.

Na een beraad van zes uur kenden de zes juryleden Hogan 60 miljoen dollar voor emotioneel leed toe en 55 miljoen dollar voor economische schade. De beroemde worstelaar had 100 miljoen dollar (bijna 90 miljoen euro) geëist van de roddelwebsite Gawker wegens schending van zijn privacy. Gawker publiceerde in 2012 opnamen waarop Hogan te zien was terwijl hij seks had met de vrouw van zijn toenmalige beste vriend.

Mogelijk krijgt de worstelaar meer, als de jury maandag weer bijeenkomt om zich te buigen over de precieze som van de schadevergoeding. De uitgever van Gawker heeft aangekondigd in beroep te gaan. Eerder had een advocaat van de website gezegd dat een verlies in de zaak het einde van Gawker kon betekenen.

Hulk Hogan krijgt 115 miljoen in sekstapezaak
Hulk Hogan krijgt 115 miljoen in sekstapezaak (Foto: BuzzE)

Meeste Russische vliegtuigen uit Syrië

Rusland heeft het grootste deel van zijn gevechtsvliegtuigen uit Syrië teruggehaald. Dat meldde het Amerikaanse leger vrijdag, eraan toevoegend dat Rusland afgelopen week geen luchtaanvallen in het noorden van Syrië heeft uitgevoerd.

"Ze hebben nog helikopters en enkele transportvliegtuigen. Maar wat we hebben gezien is dat de meerderheid van de Russische gevechtsvliegtuigen Syrië heeft verlaten", zei kolonel Patrick Ryder, een woordvoerder van het Amerikaanse leger tegen verslaggevers.

Ryder vertelde verder dat Russische straaljagers meerdere aanvalsmissies hebben uitgevoerd in het zuiden van Syrië, nabij Palmyra, om steun te geven aan het regime in de hoofdstad Damascus.

Meeste Russische vliegtuigen uit Syrië
Meeste Russische vliegtuigen uit Syrië (Foto: ANP)

Ruim 1200 acties op Landelijke Opschoondag

Tienduizenden Nederlanders doen zaterdag mee aan de Landelijke Opschoondag. Meer dan 1200 opruimacties zijn er aangemeld. Het gaat om het schoonmaken van buurten, bermen en bossen.

Ieder jaar doen tienduizenden mensen mee aan de voorjaarsschoonmaak van Nederland. Vorig jaar waren dat er 95.000.Het aantal deelnemende bedrijven en instanties dat meedoet aan de actiedag is dit jaar verdubbeld tot zevenhonderd. Volgens de organisatie achter de Landelijke Opschoondag nemen steeds meer kinderen het initiatief tot schoonmaakacties.

Ruim 1200 acties op Landelijke Opschoondag
Ruim 1200 acties op Landelijke Opschoondag (Foto: ANP)

'Eerste foto Nintendo NX gelekt'

Er is een foto verschenen met daarop een prototype van de Nintendo NX-controller. Tenminste, over de authenticiteit wordt getwijfeld. De foto van het prototype lijkt identiek aan de controller van een eerder door Nintendo ingediend patent.

Mensen op onder andere Reddit en op het forum NeoGAf hebben gekeken of het is gephotoshopped, maar dat lijkt niet het geval te zijn. Al zijn de Sherlock Holmessen onder hen er nog niet zeker van, omdat er wel wat aan dat bestand gerommeld is, zoals je kunt zien aan het zwarte vierkant en de datum op de foto. De controller in kwestie heeft een scherm die bijna het hele oppervlakte beslaat. Op het scherm is een scène van de Unreal Engine 4-demo te zien. Op de controller zouden touch-knoppen met haptische feedback op het scherm zitten. Deze knoppen geven een kleine trilling als je er op drukt. Bovenaan zien we twee schouderknoppen. Ook lijkt er onderaan een camera aanwezig.

Nintendo laat logischerwijs niets los over de geruchten, het blijft dus wachten tot ze hun nieuwe console, handheld of hybride met de codenaam NX aankondigen. Wat denken jullie, een geval van korreltje zout of zie je jezelf hier al mee gamen?

Nintendo NX-controller gerucht
De bewuste gelekte Nintendo NX-controller

Nintendo NX-controller gerucht
De eerder ontdekte patentaanvraag

F1: Uitslag Kwalificatie Grand Prix van Australië

Lewis Hamilton zal morgen bij de eerste Grand Prix van het seizoen van pole positie mogen vertrekken. De Mercedes-coureur was in de eerste kwalificatie met het nieuwe format zijn teamgenoot Nico Rosberg te snel af. Max Verstappen presteerde maximaal tijdens de sessie en start achter de Ferrari’s als vijfde.

De eerste kwalificatiesessie met het nieuwe eliminatiesysteem leverde bij sommige team wat verwarring op. Vooral het nieuwe team van Haas F1 misrekende zich, waardoor zowel Romain Grosjean als Esteban Gutierrez werden uitgeschakeld, terwijl ze nog in een snel rondje zaten. Minder verrassend was dat Manor met zijn twee wagens het langzaamste was en ook de Saubers zaten bij de eerste zeven coureurs die afvielen. Verrassenderwijs viel ook Red Bull-rijder Danill Kvyatt af.

In Q2 vielen gingen van de vijftien coureurs er acht door naar Q3. Na zes minuten viel Kevin Magnussen in de Renault als eerste af, gevolgd door zijn teamgenoot Jolyon Palmer. Jenson Button stond op dat moment dertiende en in de pits en wist ook al zeker dat hij afviel, net als zijn teamgenoot Fernando Alonso erna. 

Daarna ontspon zich een gevecht om de laatste plaatsen voor in Q3. Daardoor was Valtteri Bottas het spreekwoordelijke bokje, terwijl ook de Force India’s zich niet meer genoeg verbeterden om door te gaan naar de laatste sessie. Doordat dit in de laatste drie minuten van de sessie al bekend was, bleef het daarna erg rustig op de baan tot Q3 begon.

De eerste die eruit ging in Q3 was Daniel Ricciardo, toen hij zag dat Max Verstappen onder zijn tijd ging. Verstappen sprong zelfs naar de vijfde plaats, waarna zijn teamgenoot Carlos Sainz jr als tweede afviel en als zevende moest starten. Op dat moment stonden Felipe Massa en Verstappen binnen, waardoor ook hun plekken (zesde en vijfde) al bekend zijn. Zelfs de Ferrari-mannen, die tweede en derde stonden, vonden het wel best en gingen in de resterende tijd niet meer naar buiten.

Hierdoor streden de Mercedes-coureurs om de pole positie. Nico Rosberg kwam op vijf minuten van het einde naar de tweede plek, net achter Hamilton en daarmee was de sessie al beslist. Even later ging Hamilton nog onder zijn eigen tijd door  en zal mede daardoor morgen als eerste mogen aanvangen bij de Grand Prix van Australië. De laatste vier minuten van de sessie gebeurde er eigenlijk helemaal niks meer, waardoor het twijfelachtig is om te zeggen dat het nieuwe concept van de kwalificatie geslaagd is.

Uitslag kwalificatie

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:23.837   14
2 N. Rosberg Mercedes 1:24.197 +0:00.360 13
3 S. Vettel Ferrari 1:24.675 +0:00.838 14
4 K. Räikkönen Ferrari 1:25.033 +0:01.196 13
5 M. Verstappen Toro Rosso 1:25.434 +0:01.597 12
6 F. Massa Williams 1:25.458 +0:01.621 12
7 C. Sainz Toro Rosso 1:25.582 +0:01.745 14
8 D. Ricciardo Red Bull 1:25.589 +0:01.752 15
9 S. Perez Force India 1:25.753   12
10 N. Hülkenberg Force India 1:25.865 +0:00.112 14
11 V. Bottas Williams 1:25.961 +0:00.208 9
12 F. Alonso McLaren 1:26.125 +0:00.372 9
13 J. Button McLaren 1:26.304 +0:00.551 9
14 J. Palmer Renault 1:27.601 +0:01.848 12
15 K. Magnussen Renault 1:27.742 +0:01.989 11
16 M. Ericsson Sauber 1:27.435   9
17 F. Nasr Sauber 1:27.958 +0:00.523 7
18 D. Kvyat Red Bull 1:28.006 +0:00.571 5
19 R. Grosjean Haas F1 1:28.322 +0:00.887 6
20 E. Gutierrez Haas F1 1:29.606 +0:02.171 6
21 R. Haryanto Manor 1:29.627 +0:02.192 3
22 P. Wehrlein Manor 1:29.642 +0:02.207 3

Van der Steur onderzoekt splitsing ministerie

De terugkeer van de politie naar Binnenlandse Zaken wordt een onderwerp in de komende kabinetsformatie. Het ministerie van Veiligheid en Justitie, waar de politie sinds 2010 onder valt, laat onderzoek doen naar de voor- en nadelen van een mogelijke verhuizing. Veel juristen en politici willen het gezag over de politie weer scheiden van de rechterlijke macht en de taken van het Openbaar Ministerie.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) bevestigt het nieuws over het onderzoek zaterdag in een interview met de Volkskrant. Maar "ik ben een groot voorstander van het houden zoals het nu is." Van der Steur grijpt in het interview terug op het verleden. "De politie stond aan de ene kant, en het OM en de rechterlijke macht aan de andere kant. Ze vormden geen eenheid."

Van der Steur onderzoekt splitsing ministerie
Van der Steur onderzoekt splitsing ministerie (Foto: ANP)

Volkskrant kreeg pleitnota Wilders aangeboden

De Volkskrant kreeg eerder deze week de pleitnota voor het proces van Geert Wilders aangeboden. Een persoon meldde zich met de mededeling dat hij de de pleitnota had. Hij maakte niet duidelijk hoe hij daaraan was gekomen, schrijft de krant zaterdag.

"De bron wilde anoniem blijven en gebruikte alleen een voornaam. Hij wilde een locatie overeenkomen om de spullen af te leveren. Uiteindelijk werd een afspraak voor een telefonisch gesprek niet nagekomen en ging het contact verloren." Volgens de Volkskrant lijkt dit alles niet te passen bij het werk van een hacker.

Een conceptpleitnota van Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops kwam in elk geval vroegtijdig in handen van het AD. Die publiceerde voorafgaand aan het proces informatie daaruit. Knoops toonde zich geschokt en vroeg om onderzoek naar het uitlekken. Hij vermoedt dat sprake is van een hack.

Volkskrant kreeg pleitnota Wilders aangeboden
Volkskrant kreeg pleitnota Wilders aangeboden (Foto: ANP)

'Nieuwe PlayStation 4.5 op komst'

Website Kotaku heeft van verschillende bronnen vernomen dat Sony werkt aan een 'PlayStation 4.5', een update voor de huidige PlayStation 4.

De bronnen zijn ontwikkelaars die benaderd zijn door Sony. Op de Game Developer Conference zou Sony enkele ontwikkelaars de nieuwe hardware zelfs hebben uitgelegd. De PlayStation 4.5 zou extra rekenkracht krijgen, waardoor bijvoorbeeld PlayStation VR beter zou kunnen concureren tegen Oculus Rift. Daarnaast krijgt de grafische chip een upgrade. Niet alleen zouden ontwikkelaars daardoor games er beter uit kunnen laten zien, ook de tegenwoordige hippe 4K-resolutie zou dan mogelijk worden voor spellen. De huidige PlayStation 4 ondersteunt deze resolutie nu alleen voor foto's en video's, games zijn nog een stapje te ver voor de hardware in de console.

Nintendo is normaal van dit soort tussentijdse upgrades, waardoor sommige games niet meer op de oudere versie kan lopen. Recent voorbeeld is de New 3DS, waar de game Xenoblade op te spelen is, terwijl die game niet op reguliere 3DS werkt. Of Sony zo wil werken, of toch een manier vindt om huidige bezitters niet tegen het hoofd te stoten is onbekend. Ook of de PlayStation 4 te upgraden is naar de 4.5-versie, of dat Sony 'ka-ching' denkt omdat mensen het toch wel kopen is in het midden gelaten.

Of het allemaal waar is valt nog te bezien. Niet alleen de E3 komt eraan in juni, het is ook weer bijna 1 april en mensen zijn dol op geruchten verspreiden rond deze tijd.

Nu alweer oud?

Fabeltjeskrant keert terug in digitale versie

De Fabeltjeskrant keert terug in een digitale versie. Juffrouw Ooievaar, Lowieke de Vos en Meneer de Uil moeten in 2018 weer op de buis komen, het jaar waarin de televisieserie 50 jaar bestaat. Daarover schrijft de NOS zaterdag.

"Ik ben al heel lang bezig de serie terug te brengen'', aldus Robin de Levita, zoon van bedenker Loek de Levita, tegenover de NOS. "Eerst probeerden we het in de oude vorm, maar dat is nooit gelukt. Toen werd ik benaderd om het digitaal te maken."

Aanvankelijk was De Levita sceptisch om een 3D-animatie te maken van de poppenserie. Maar "vilt vertaalt zich heel goed naar digitaal. Meneer de Uil heeft nog steeds dezelfde look and feel."

De Fabeltjeskrant werd oorspronkelijk van 1968 tot 1974 uitgezonden op de Nederlandse televisie. In totaal werden ruim 1640 afleveringen gemaakt.


De Fabeltjeskrant keert terug

Fabeltjeskrant keert terug in digitale versie
Fabeltjeskrant keert terug in digitale versie (Foto: BuzzE)

Vier keer scheepsrecht meerkampster Theisen-Eaton

Brianne Theisen-Eaton mag zich eindelijk wereldkampioene noemen. De Canadese meerkampster won op het WK indooratletiek in Portland het goud op de vijfkamp. Op het WK indoor van 2014 en de WK's outdoor van 2013 en 2015 was er telkens zilver voor de 27-jarige vrouw van Ashton Eaton, de Amerikaanse wereldrecordhouder op de tienkamp. 

Theisen-Eaton begon goed met winst op de 60 meter horden in 8,04 seconden. Bij het hoogspringen hield ze met 1,85 meter prima stand, waarna ze met 13,70 meter het kogelstoten, haar zwakste onderdeel, afsloot. Een afstand van 6,42 meter bij het verspringen betekende dat de Canadese op weg was naar de tweede plek, want de Oekraïnse Anastasiya Mokhnyuk stond op dat moment aan de leiding. 

Met alleen de 800 meter nog te gaan leek Mokhnyuk vol voor goud te kunnen gaan. Ze mocht iets meer dan 10 seconden inleveren op Theisen-Eaton en de Oekraïnse leek aanvankelijk binnen die marge te blijven. In de slotronde had de Canadese echter nog wat over en een paar minuten na de finish drong het tot iedereen door dat het goud niet naar Oekraïne, maar naar Canada ging. Alina Fodorova zorgde er met brons wel voor dat Oekraïne in de meerderheid was op het podium. 

Oud-president Brazilië wil economisch herstel

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft zich vrijdag (plaatselijke tijd) weer met politieke zaken bemoeid. Zo zei hij op een bijeenkomst van de linkse Arbeiderspartij in São Paulo dat de economie van Latijns-Amerika snel weer moet groeien om werkloosheid tegen te gaan. Volgens Lula is democratie de sleutel voor diversiteit en groei in Brazilië.

De uitspraken zijn opmerkelijk vanwege het corruptieschandaal waarin de ex-president verwikkeld is. Lula wordt verdacht van het witwassen en verduisteren van geld in het kader van jarenlange corrupte praktijken rond staatsoliemaatschappij Petrobras.

In een poging gerechtelijke vervolging te ontlopen, werd de oud-president als speciale minister aangesteld in het kabinet van zijn opvolgster en partijgenote Dilma Rousseff. Het hooggerechtshof mag namelijk alleen ministers vervolgen. Een federale rechter in Brazilië besloot donderdag echter tot het opschorten van zijn aanstelling, omdat deze een obstakel vormt voor het strafrechtelijk onderzoek.

Oud-president Brazilië wil economisch herstel
Oud-president Brazilië wil economisch herstel (Foto: ANP)

Hitlers exemplaar Mein Kampf geveild

Hitlers persoonlijke exemplaar van zijn boek Mein Kampf heeft op een veiling in de Amerikaanse staat Maryland ruim 20.000 dollar (ruim 18.000 euro) opgebracht. Dat meldt ABC2 News.

Meer dan 10 bieders gaven hun biedingen door via internet en telefoon. Amerikaanse soldaten troffen het boek op 2 mei 1945 aan in wat Hitlers appartement was geweest in München. Tot een paar jaar geleden werd het bewaard door de dochter van een van de vinders.

Het eerste deel van Hitlers politieke ideeën verscheen in de zomer van 1925. Een jaar later volgde deel twee. Er werden miljoenen exemplaren van verkocht, nadat Hitler aan de macht was gekomen.

Hitlers exemplaar Mein Kampf geveild
Hitlers exemplaar Mein Kampf geveild (Foto: ANP)

F1: Uitslag VT3 Grand Prix van Australië

Lewis Hamilton heeft net als tijdens de eerste twee vrije trainingen de snelste tijden neergezet. De Brit reed op een droog Albert Park een snelste ronde van 1.25.654 en was daarmee iets rapper dan zijn teamgenoot Nico Rosberg. Sebastian Vettel eindigde op een derde plek met een tijd van 1.25.852. Daarmee was hij twee tienden van een seconde langzamer dan de wereldkampioen.

Scuderia Toro Rosso zat er er wederom goed bij. Carlos Sainz eindigde als vierde terwijl Max Verstappen zich op de zesde plek nestelde.

 Uitslag VT3:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:25.624   24
2 N. Rosberg Mercedes 1:25.800 +0:00.176 25
3 S. Vettel Ferrari 1:25.852 +0:00.228 25
4 C. Sainz Toro Rosso 1:26.257 +0:00.633 28
5 K. Räikkönen Ferrari 1:26.435 +0:00.811 23
6 M. Verstappen Toro Rosso 1:26.701 +0:01.077 26
7 V. Bottas Williams 1:26.730 +0:01.106 28
8 D. Ricciardo Red Bull 1:26.768 +0:01.144 22
9 F. Massa Williams 1:27.151 +0:01.527 28
10 S. Perez Force India 1:27.242 +0:01.618 22
11 F. Alonso McLaren 1:27.263 +0:01.639 20
12 J. Button McLaren 1:27.341 +0:01.717 20
13 D. Kvyat Red Bull 1:27.430 +0:01.806 22
14 M. Ericsson Sauber 1:27.659 +0:02.035 26
15 K. Magnussen Renault 1:27.871 +0:02.247 24
16 N. Hülkenberg Force India 1:27.988 +0:02.364 22
17 J. Palmer Renault 1:28.117 +0:02.493 24
18 E. Gutierrez Haas F1 1:28.284 +0:02.660 21
19 R. Grosjean Haas F1 1:28.292 +0:02.668 11
20 F. Nasr Sauber 1:28.293 +0:02.669 26
21 P. Wehrlein Manor 1:29.046 +0:03.422 18
22 R. Haryanto Manor 1:29.272 +0:03.648 23

FOK! Wat een weer: krokussen in bloei

Het weer van vandaag lijkt vrij veel op dat van gisteren. Motregen en bewolking overheersen in de ochtend, later op de dag wordt het droog en kan lokaal de zon even om een hoekje gluren. De temperatuur ligt rond de 8 graden en de overwegend matige wind komt nog steeds uit het noord tot noordwesten. 

Zon op 06:43
Zon onder 18:52

Van de week bracht ik de kinderen naar school en zelfs 's ochtends vroeg kun je al mooie foto's maken. Gewoon zomaar langs de weg in een tuin stonden deze krokussen volop in bloei. Wat een lentepracht!

Kleurige krokussen in bloei  (Foto: DJMO)
Kleurige krokussen in bloei (Foto: DJMO)

Witte krokussen in bloei  (Foto: DJMO)

Witte krokussen in bloei (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1956 De Nederlandse bokslegende Bep van Klaveren moest zijn laatste wedstrijd voortijdig afbreken vanwege een oogblessure. 
 2013 De inauguratie van Paus Franciscus vond plaats. Hij kreeg het pallium omgehangen en de vissersring aangereikt. 
 1945

Hitler vaardigde het Nero-Bevel uit: alle industrieën, winkels, militaire installaties, transportfaciliteiten en communicatielijnen moesten worden vernietigd. 

 1932 De Sydney Harbour Bridge werd geopend. 


Impressie Inauguratie Paus Franciscus

Adele headliner op Glastonbury

Adele is een van de headliners op het het Britse muziekfestival Glastonbury. Dit onthulde ze vrijdag op het podium van de O2 Arena in Londen waar ze zes avonden optreedt.

Kort daarna bevestigde de festivalorganisatie de komst van Adele, meldt de BBC. De zangeres verkocht wereldwijd 19 miljoen exemplaren van haar nieuwe album 25. Eerder was al bekend dat Muse en Coldplay de hoofdacts vormen op het festival.

Glastonbury vindt dit jaar van 22 tot en met 26 juni plaats. Adele treedt op zaterdagavond 26 juni op. Glastonbury is het grootste openluchtmuziekfestival ter wereld.

Adele headliner op Glastonbury
Adele headliner op Glastonbury (Foto: BuzzE)

Amerikaans-Russisch team vertrokken naar ISS

Een Amerikaanse en twee Russische astronauten zijn vrijdag vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS.

Een Russische sojoezraket vertrok vanaf Bajkonoer in Kazachstan met Jeff Williams, Oleg Skripotsjka en Aleksei Ovtsjinin. Zij vervangen het ISS-team dat eerder deze maand na bijna een heel jaar in de ruimte terugkeerde.

Het drietal treft in de ISS drie andere astronauten die al eerder naar de ISS vertrokken. Dat team treft voorbereidingen voor de komst van een vrachtraket, die dinsdag vanaf Florida wordt gelanceerd.

Amerikaans-Russisch team vertrokken naar ISS
Amerikaans-Russisch team vertrokken naar ISS (Foto: ANP)

Stem Mitt Romney gaat naar Ted Cruz

De voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney gaat komende dinsdag tijdens de Republikeinse voorverkiezing in Utah op Ted Cruz stemmen. Dat heeft Romney vrijdag in een bericht op Facebook laten weten. Hij hoopt daarmee op een open conventie waarbij Cruz zijn rivaal Donald Trump van een overwinning kan afhouden.

Romney uitte eerder al spijkerharde kritiek op Trump. In zijn bericht op Facebook geeft hij nogmaals aan dat de omstreden miljardair niet op zijn steun hoeft te rekenen. "Vandaag de dag is er een strijd gaande tussen Donald Trump en de Republikeinse politiek. Trump wordt geassocieerd met racisme, vrouwenhaat, onverdraagzaamheid, vreemdelingenhaat, vulgair gedrag en, zoals uit de recente gebeurtenissen blijkt, bedreigingen en geweld. Ik verwerp dit alles."

Dinsdag gaan Arizona, Idaho en Utah naar de stembussen.

Stem Mitt Romney gaat naar Ted Cruz
Stem Mitt Romney gaat naar Ted Cruz (Foto: ANP)

CBS: geld maakt wel gelukkig

Het gezegde 'geld maakt niet gelukkig' klopt volgens statistiekbureau CBS niet helemaal. Hoe meer mensen verdienen, hoe gelukkiger ze zijn. Dat blijkt uit een zaterdag verschenen onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Nederlanders met de laagste inkomens zijn juist het ongelukkigst. Toch zegt de grote meerderheid (87 procent) van de Nederlanders gelukkig te zijn. Slechts een kleine groep van 3 procent vindt zichzelf droevig. Het overige deel is niet gelukkig, maar ook niet ongelukkig. Het aandeel tevreden Nederlanders is al jaren vrij stabiel.

Geld is zeker niet de belangrijkste factor als het gaat om het geluksgevoel. Gezondheid, het hebben van een baan en een partner spelen volgens de onderzoekers een grotere rol hierin. Bijna alle mensen (95 procent) die zich gezonder voelen, zijn ook gelukkiger. Onder degenen die vinden dat hun gezondheid slecht of zeer slecht is, is dat slechts iets meer dan de helft (54 procent).

Ook sociale contacten zijn van belang bij het ervaren van blijmoedigheid. "Vooral de frequentie waarmee mensen contact met hun vrienden hebben, hangt sterk samen met het ervaren van geluk", aldus het CBS.

CBS: geld maakt wel gelukkig
CBS: geld maakt wel gelukkig (Foto: ANP)

Powell faalt in razendspannende WK-finale

Asafa Powell heeft op het WK indooratletiek weer eens gefaald op het moment dat het écht moest. In de series en de halve finales van de 60 meter snelde de Jamaicaan nog naar een van de snelste tijden ooit, maar in de finale werd hij verslagen. 

Het 20-jarige Amerikaanse toptalent Trayvon Bromell was met zijn tijd van 6,47 seconden iedereen te snel af in de finale. Voor hem was dat de eerste internationale titel bij de senioren, nadat hij vorig jaar op het WK outdoor brons won op de 100 meter. Met 6,50 seconden moest Powell genoegen nemen met zilver, vlak voor Ramon Gittens uit Barbados (6,51). Het zal allemaal bijzonder dicht bij elkaar, ook achter het podium: Xie Zhenye uit China noteerde 6,53, zijn landgenoot Su Bingtian en de Amerikaan Mike Rodgers 6,54 en Marvin Bracy (VS) en Kim Collins (St Kitts & Nevis) bleven met 6,56 ook nog binnen een tiende van het goud. 

De 60 meter horden bij de dames werd gewonnen door de Amerikaanse Nia Ali, die haar titel verdedigde in een tijd van 7,81 seconden. Dat was 0,01 seconde voor landgenote Brianna Rollins, terwijl de derde Amerikaanse favoriete - Kendra Harrison - bijna onderuit ging en laatste werd. Brons was er voor de in de VS geboren Britse Tiffany Porter, die 7,90 seconden deed over de finale. 

De Witte niet naar WK-finale 400 meter

Lisanne de Witte heeft zich op het WK indoor niet kunnen plaatsen voor de finale van de 400 meter. De 23-jarige Nederlandse kwam in de halve finales tot een tegenvallende tijd van 53,35 seconden en dat was niet genoeg voor een finaleplek.

De Witte lag halverwege de wedstrijd al achteraan en moest in de buitenbocht in gaan halen. Dat leek even te lukken, maar bleek toch teveel energie te kosten. In de laatste bocht leek De Witte binnendoor te kunnen passeren, maar de krachten waren op. De halve finales werden gedomineerd door de Bahreinse Kemi Adekoya en de Amerikaanse Quenera Hayes, die 51,47 en 51,54 lieten noteren. 

61 doden bij vliegtuigcrash Rusland

Een Boeing 737 van Flydubai Airlines is vannacht neergestort bij de landing op het vliegveld van de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don. Bij de crash van vlucht FZ981 zouden 55 passagiers en 6 bemanningsleden om het leven zijn gekomen, aldus het Russische persbureau RIA Novosti.

Op het moment van het ongeluk was het vrij mistig op het vliegveld van de Russische havenstad en was er maar zo'n 50 tot 100 meter zicht. Het toestel, dat afkomstig was uit Dubai, kwam na de landing links naast de landingsbaan terecht. Naar de exacte oorzaak van het ongeluk zal nog onderzoek worden gedaan.

FIFA gaat experimenteren met vierde wissel

Wereldvoetbalbond FIFA zal gaan experimenteren met het toestaan van vier in plaats van drie wissels. Daar zit wel een strikte voorwaarde aan: een vierde wissel wordt alleen toegestaan als de wedstrijd wordt verlengd. Sinds 1995 staat het aantal toegestane wissels in voetbalwedstrijden op drie. 

De FIFA heeft het voorstel van spelregelcommissie IFAB geaccepteerd om de vierde wissel uit te proberen. De bond heeft daar in eerste instantie drie toernooien voor aangewezen, waaronder de Olympische Spelen van komende zomer. Ook tijdens het WK voor clubs in Japan en het WK onder 20 voor vrouwen in Papoea Nieuw-Guinea zal dit jaar - mits er een verlenging is - de vierde wissel te zien zijn. 

Rusland: "Geen garanties dat paralympiërs wel meldoniumvrij zijn"

De president van het Russisch Paralympisch Comité (RPC) kan niet beloven dat de paralympische sport in zijn land gevrijwaard blijft van meldoniumgevallen. In de afgelopen weken hebben al tientallen topsporters positief getest op het sinds 1 januari verboden hartmedicijn, veelal Russen. 

"Tot mijn spijt kan ik niet garanderen dat er bij ons geen gevallen naar boven zullen komen", zegt RPC-president Vladimir Lukin tegenover TASS"Onze atleten zitten in dezelfde omgeving als de valide sporters. Ze werken en trainen in dezelfde omstandigheden en veel van hen hebben dezelfde trainers. Dat betekent dat ze dus ook dezelfde faciliteiten gebruiken en dezelfde artsen hebben. Het is dus onmogelijk om te zeggen dat wij onszelf hiervan hebben afgesloten, ook al werken we natuurlijk erg hard."

Rusland is vooral in de wintersporten een van de toplanden in de paralympische sport. Met name tijdens de Winterspelen in Sochi haalde het land hard uit: men won maar liefst dertig van de 72 gouden medailles, meer dan een verdubbeling van hun beste resultaat ooit tot 2014. 

Geblesseerde Petrucci moet MotoGP-start missen

Motorrijder Danilo Petrucci zal de start van het MotoGP-seizoen aan zich voorbij moeten laten gaan. De 25-jarige Italiaan heeft teveel last van een handblessure die hij vorige maand tijdens tests op Phillip Island opliep.

Petrucci liep bij de val meerdere breuken in zijn rechterhand op, maar besloot toch naar Losail (Qatar) te reizen om het dit weekeinde te proberen. In de trainingen ging het aanvankelijk goed, maar na de derde en laatste training had de Ducati-coureur toch weer flink veel last van zijn hand. Röntgenfoto's onthulden dat een aantal van de door een operatie herstelde breuken door het rijden weer 'opnieuw gebroken' zijn, waardoor het rijden van de race onmogelijk is. Mogelijk zal Petrucci opnieuw onder het mes moeten. 

Biatleet Eberhard schiet na vijf jaar foutloos en wint

Biatleet Julian Eberhard heeft voor het eerst in zijn loopbaan een World Cup-wedstrijd gewonnen. De 29-jarige Oostenrijker was de beste tijdens de sprint in het Russische Khanty-Mansiysk, waar de laatste World Cup van het seizoen gehouden wordt.

Eberhard is al jaren een van de snelste langlaufers in de biatlonwereld en is ook dit seizoen in topvorm. Het probleem is echter dat hij relatief gezien nogal slecht schiet: gemiddeld treft Eberhard door de jaren heen zo'n 70% van zijn schoten en dat is voor een topbiatleet niet veel. In Khanty-Mansiysk viel het dan ineens op zijn plaats. Voor het eerst sinds een World Cup in februari 2011 slaagde de Oostenrijker erin om beide schietbeurten foutloos af te sluiten.

Op de langlaufski's was alleen Simon Schempp iets sneller, maar de Duitser - die ook foutloos bleef - schoot iets te langzaam en zag Eberhard 1,1 seconden onder zijn tijd duiken. Het werd sowieso een Duits-Oostenrijks feestje: Arnd Peiffer en Erik Lesser werden derde en vijfde, Dominik Landertinger uit Oostenrijk werd vierde. 

Bij de dames ging de zege op de sprint naar de Finse Kaisa Mäkäräinen, die één misser liet noteren, maar veruit de snelste was op de ski's. Op 3,1 seconden werd de Tsjechische World Cup-leidster Gabriela Soukalova tweede, een seconde voor de Noorse Marte Olsbu. 

Powell herhaalt supersprint, Paulina eruit

Op het WK indooratletiek in Portland heeft Asafa Powell opnieuw zijn supervorm laten zien. De Jamaicaan herhaalde in de halve finales van de 60 meter zijn prestatie van de series en snelde naar een wereldtijd van 6,44 seconden.

Het was uiteraard weer de snelste tijd, maar dit keer zat de concurrentie toch een stuk dichter in de buurt. De bijna 40-jarige Kim Collins uit St Kitts & Nevis sprintte naar 6,49, terwijl de Chinees Su Bingtian met 6,50 een nieuw Aziatisch record vestigde. De Amerikanen Mike Rodgers (6,51), Trayvon Bromell (6,53) en Marvin Bracy (6,54), de Chinees Xie Zhenye (6,55) en Ramon Gittens (6,53) uit Barbados zullen eveneens een gooi doen naar de medailles. Met 6,73 eindigde Hensley Paulina helemaal achteraan in de halve finales, terwijl de Britse topper James Dasaolu door een valse start gediskwalificeerd werd. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.