Curlingheren beginnen sterk aan EK

De Nederlandse mannencurlingploeg is goed begonnen aan het EK in het Deense Esbjerg. Nederland is voor het eerst sinds 2010 weer vertegenwoordigd in de hoogste divisie en hoopt gelijk kwalificatie af te dwingen voor het WK. Daar was Nederland in 1994 voor het laatst van de partij.

De ploeg van skip - de 'leider' - Jaap van Dorp begon in Esbjerg met een wedstrijd tegen het Finland van Aku Kauste, eerder dit jaar goed voor de vierde plek op het WK. De Finnen kwamen in het begin op voorsprong, maar in het vierde end - vergelijkbaar met een 'set' in andere sporten - liet Nederland de eerste punten noteren. Halverwege stond het 2-5 voor Finland, maar na de pauze kwam Nederland op gang. Aan het einde van de wedstrijd kwam Nederland dankzij drie punten in het laatste end over de Finnen heen en werd een knappe 8-6 overwinning geboekt. 

's Avonds namen Van Dorp en de zijnen het op tegen een nog pittiger tegenstander: Noorwegen met grootheid Thomas Ulsrud als skip. Hij werd in 2014 wereldkampioen, pakte dit jaar zilver en won ook al drie keer brons. Op EK's heeft hij met zijn ploeg sinds 2008 altijd de finale gehaald, met winst in 2010 en 2011. De ploeg van Van Dorp stond halverwege al op een forse achterstand en kon niet voor een enorme stunt zorgen: 2-8. 

De beste zeven ploegen op het EK, dat tien deelnemende landen kent, plaatsen zich voor het WK dat in april in Basel gespeeld wordt. De nummer acht plaatst zich voor de play-offs. Nederland staat zondag tegenover Rusland in de groepsfase die nog vier dagen duurt.