Saoedi-Arabië: zweepslagen voor bejaarde Brit

Eén jaar cel en 360 zweepslagen. Dat is de straf die een 74-jarige Britse man in Saoedi-Arabië kreeg opgelegd. Zijn misdaad? Hij was in het bezit van zelfgemaakte wijn, zo meldt RTL Nieuws. Familieleden vrezen dat de bejaarde man aan de zweepslagen zal bezwijken.

De 74-jarige Karl Andree heeft zijn celstraf inmiddels uitgezeten, maar wordt nog altijd vastgehouden in afwachting van de zweepslagen. Het is niet helemaal duidelijk of hij die zweepslagen inderdaad krijgt, of dat hij nog vastzit om bureaucratische redenen. Zijn familie zegt in elk geval dat de man medische hulp nodig heeft. 'We roepen premier David Cameron op om ervoor te zorgen dat mijn vader thuiskomt', zegt zoon Simon tegen The Sun.

Zwakke gezondheid
In het islamitische land - een zogeheten bondgenoot van ons - gelden strenge regels rondom alcohol. 'Er is geen twijfel mogelijk: 360 zweepslagen zullen zijn dood worden', zegt zoon Simon. Zijn vader, die 25 jaar in de olie-industrie in Saoedi-Arabië werkte, heeft een zwakke gezondheid. Andree heeft drie keer kanker gehad en lijdt aan astma. 'Onze vader heeft 25 jaar in Saoedi-Arabië gewerkt en nu wordt hij zo behandeld. Voor zijn arrestatie voelde hij zich altijd veilig en was hij altijd blij om in dat land te werken.'

Een woordvoerster van premier Cameron heeft de BBC laten weten dat het een 'extreem zorgwekkende' zaak is. De Britse regering heeft de zaak al verschillende keren bij de Saoedische autoriteiten onder de aandacht gebracht.