EL: Uitslag AZ - Astra Giurgiu

AZ Alkmaar heeft zich geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. De Noord-Hollanders poetsten in eigen huis de 3-2 nederlaag weg tegen Astra Giurgiu: 2-0. De ploeg van John van den Brom opende aanvallend, ondanks dat de trainer opnieuw een 5-3-2-formatie in het veld stuurde, waarbij Derrick Luckassen de meest centrale rol op zich kreeg.

In een onderhoudende eerste helft was AZ heer en meester tegen de koploper uit Roemenië. De thuisploeg combineerde veel beter dan in de competitiewedstrijd tegen Willem II en creëerde dan ook voldoende gevaar om op voorsprong te komen. Maar omdat de pogingen van Henriksen, Van der Linden en Thom Haye in schoonheid stierven, bleef AZ genoodzaakt te stormen op het doel van Astra. Dat deed de ploeg trouwens even beheerst als professioneel, waardoor er achterin niets werd weggegeven.

AZ ging na rust verder waarmee het voor rust was begonnen: gedoceerd proberen de bevrijdende treffer te maken. Astra moest ver terug en dankte doelman Silviu Lung dat Guus Hupperts (twee schoten) en Johansson niet scoorden.

Terwijl Astra achteruit bleef lopen, wachtte AZ met smart op de gouden kans. Die kwam er pas op het moment dat de moed het publiek in de schoenen zakte. Jop van der Linden had het geluk dat Lung zijn vrije trap als een hete gehaktbal tussen zijn handen liet glippen: 1-0. Het ontketende AZ vloog in de slotfase voorbij de mentaal murw gebeukte bezoekers, waarna Robert Mühren aan alle twijfels een eind maakte. De invaller omspeelde Lung en besliste het duel.

Daardoor zijn er dit jaar drie Nederlandse clubs vertegenwoordigd in het hoofdtoernooi van de Europa League. FC Groningen, omdat het de beker won, Ajax, omdat het ternauwernood stand hield in Tsjechië en AZ, omdat het een uitstekende thuiswedstrijd speelde en kreeg wat het verdiende: een 2-0 zege.