Matthews eerste leider in Ronde van Baskenland

Michael Matthews is de eerste leider in de Ronde van Baskenland. De Australische wielrenner van Orica-GreenEdge won maandag de openingsetappe van de koers uit de UCI WorldTour. Matthews kwam na een rit over bijna 163 kilometer, met start en finish in Bilbao, als eerste over de meet door de sprint van een uitgedund peloton te winnen.

Wereldkampioen Michal Kwiatkowski kwam achter Matthews als tweede over de streep, terwijl de Rus Ilnur Zakarin als derde eindigde. In de achterhoede van de voorste groep ging tijdens de sprint nog een tiental renners onderuit. Kopmannen als Bauke Mollema (Trek), Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), Nairo Quintana (Movistar) en Joaquim Rodriguez (Katoesja) waren daar niet bij betrokken.

De Nederlandse renner Brian Bulgac (LottoNL-Jumbo) maakte deel uit van een groepje vluchters van die drie renners. Van hen werd de Spanjaard Omar Fraile als laatste gegrepen. Dat gebeurde ruim voor de meet.

De Ronde van Baskenland gaat dinsdag verder met een rit over ruim 175 kilometer van Bilbao naar Vitoria-Gasteiz. De etappewedstrijd eindigt zaterdag met een tijdrit over 18,3 kilometer.