Hongersnood dreigt in Noord-Korea

Icoon BuitenlandsMiljoenen Noord-Koreanen krijgen de komende winter waarschijnlijk te maken met ernstige voedseltekorten. Dit heeft het voedselagentschap van de Verenigde Naties (VN) maandag laten weten.

Nadat Noord-Korea bekend maakte een kernproef te hebben gehouden, volgden er al vrij snel sancties tegen het communistische land. Hoewel de VN eerder verklaarden dat de sancties geen invloed zouden hebben op de voedseldistributie, blijken de landen die eerder voor het grootste deel van de voedseldonaties zorg droegen, aanzienlijk minder giften te gaan doen.

Zuid-Korea zette de steun stop toen Noord-Korea afgelopen juli een aantal raketten afvuurde. De Chinese giften zijn afgenomen tot een derde van wat er vorig jaar gedoneerd werd. Bovendien besloot de Noord-Koreaanse regering eerder al om minder voedsel van het Wereld Voedsel Programma aan te zullen nemen. De Verenigde Staten zegt de voedselgiften wel voort te zullen zetten. Noord-Korea zou al ruim tien jaar afhankelijk zijn van voedseldonaties.

Met name het armste deel van de Noord-Koreaanse bevolking zal het de komende winter zwaar te verduren krijgen. Aangezien er gedurende de winter geen groente en fruit voor hen beschikbaar is, zijn zij aangewezen op de voedseldonaties.