Leids Filmfestival toont Back to the Future 2

De nieuwe editie van het Leiden International Film Festival is pas in oktober, maar één programma-onderdeel is al zeker. Op 21 oktober wordt eenmalig de klassieker Back to the Future 2 op groot doek vertoond.

Die specifieke dag is gekozen omdat dit de datum is waar hoofdpersonen Marty McFly (Michael J. Fox) en Doc Brown (Christopher Lloyd) vanuit het toenmalige heden heenreizen. Het publiek kan dan dus aanschouwen wat er waarheid is geworden van het beeld van de toekomst dat regisseur Robert Zemeckis ruim 25 jaar geleden schetste.

De legendarische Back to the Future-trilogie vertelt over een tienerjongen die met de tijdmachine van een bevriende geleerde door de tijd reist om ervoor te zorgen dat zijn familie niet in de problemen belandt. De serie was een enorm succes, won talloze prijzen en geldt als één van de beste trilogieën ooit gemaakt.

Experts hebben de laatste weken al geconstateerd dat veel van de toekomst die Back to the Future 2 schetst niet realistisch is. Zo zou men zich nu voortbewegen op hoverboards, zouden we zelfdrogende jassen en schoenen dragen en zou inmiddels Jaws 19 in de bioscopen te zien moeten zijn. Maar andere futuristische foefjes die in de film worden geschetst zijn inmiddels wel gemeengoed. Zo zijn videoconferenties anno 2015 de normaalste zaak van de wereld en bestaan er al prototypes voor vliegende auto's. Het is nog niet duidelijk wanneer de kaartverkoop voor deze bijzondere avond van start gaat.