IS blokkeert mobiele telefoonnet Mosul

De militante groep Islamitische Staat heeft alle mobiele telefoonnetwerken in de Noord-Iraakse stad Mosul geblokkeerd. Dit is volgens inwoners van de stad gebeurd omdat de groep vreest dat informanten aan coalitiestrijdkrachten doorgeven waar de militanten zich ophouden.

Inwoners meldden donderdag dat er 'chaos' en 'verlamming' heersten in de stad nadat de maatregel woensdag via de radio bekend was gemaakt. Bedrijven lagen stil en inwoners vroegen zich af wat er gaande was. Sommigen konden nog wel met de buitenwacht communiceren via internet.

De extremisten kregen Mosul in juni in handen, nadat het Iraakse leger bij de eerste de beste aanval was verschrompeld. In juli riep IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi vanuit Mosul het kalifaat uit. Sinds 8 augustus heeft de door de Verenigde Staten geleide coalitie alleen al rond Mosul zeker 22 luchtaanvallen uitgevoerd.

Volgens Hadi Jalo, politiek analist in Bagdad, is de maatregel een duidelijk teken dat de militanten van IS minder zeker van zichzelf zijn na een reeks overwinningen van Iraakse regeringstroepen gesteund door sjiitische en Koerdische milities. "Zelfs de mensen in Mosul, die de door sjiieten geleide regering haten, ontwikkelen antipathie tegen de militanten, wier voornaamste slachtoffers nu soennieten zijn, geen sjiieten", zei Jalo.

Het afsluiten van de telefoonvoorzieningen is een opmerkelijke koerswijziging van IS. Tot nog toe probeerde de groep in gebieden die onder haar controle staan diensten en een soort bestuur op poten te zetten, om steun te winnen van de lokale bevolking.