Oppositie Mozambique verwerpt verkiezingsuitslag

De Mozambikaanse oppositie accepteert de uitslag van de presidentsverkiezingen niet. Volgens de oppositiepartijen is de overwinning van de regerende Frelimo-partij niet eerlijk tot stand gekomen.

Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar Frelimo-kandidaat Filipe Nyusi heeft volgens de kiesraad een straatlengte voorsprong op zijn rivalen. Nyusi zou 62 procent van de tot dusver getelde stemmen hebben gekregen. Afonso Dhlakama van aartsrivaal Renamo moet het doen met 32, en Daviz Shimango van de Democratische Beweging Mozambique met slechts tien procent.

Dhlakama en Shimango klagen dat de verkiezingen door onregelmatigheden zijn ontsierd. Beide oppositieleiders broeden op gerechtelijke stappen. Renamo pleit voor een regering van nationale eenheid om de dreiging van geweld tussen de aanhangers van Frelimo en de oppositie af te wenden. Frelimo en Renamo vochten in de vorige eeuw jarenlang om de macht.

Buitenlandse waarnemers verklaarden vrijdag dat de verkiezingen vrij en eerlijk zijn verlopen. Ze constateerden wel wat onregelmatigheden, maar stelden vast dat die de uitslag niet hebben vertekend.