Nederlandse F-16's weer in actie boven Irak

Een Nederlandse F-16 heeft woensdag boven Noord-Irak een gewapend voertuig van de terroristische organisatie Islamitische Staat gebombardeerd. Waarschijnlijk zijn daarbij ook IS-strijders omgekomen, meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. De Nederlandse straaljagers kwamen dinsdag ook al in actie.

De F-16 wierp de bom af in hetzelfde gebied waar dinsdag de eerste drie bommen werden afgegooid. Volgens de zegsman 'ligt het voor de hand' dat bij de actie slachtoffers zijn gevallen. "Maar we kunnen niet op de grond gaan kijken of dat ook echt zo is." Bij de aanval van dinsdag zijn waarschijnlijk ook IS-strijders gedood.

Woensdag gingen drie keer twee straaljagers de lucht in. Bij een van die missies waren grondtroepen in de problemen en schoot een van de toestellen te hulp door een bom af te werpen.

Nederland heeft acht F-16's ingezet voor de strijd tegen IS, waarvan twee reservetoestellen. De jachtvliegtuigen worden gebruikt voor het bombarderen van strategische doelen zoals IS-kampen en militair materieel en voor het ondersteunen van Iraakse en Koerdische troepen die tegen IS strijden.