Interview: Coinye-initiatiefnemers

Showbiz • 16-01-2014 @ 21:13 •   dm Bert (superworm)
print 

Zoals je op FOK! hebt kunnen lezen is het Coinye West-cryptogeld donderdag weer opgestart, nadat de oorspronkelijke initiatiefnemers dinsdag de handdoek in de ring gooiden met de woorden 'Coinye is dood, jij wint, Kanye.'

Het bleek dat achter de nieuwe website (met de naam tot 'Coinye' afgekort) heel andere lui steken dan achter de dinsdag offline gehaalde site. FOK! benaderde vrijwilliger Robbie Hontelé, één van de twee Nederlanders die meewerken aan de heropstart van Coinye, voor een interview. Hij stond daarbij in direct contact via IRC met andere developers wereldwijd.

FOK!: Vandaag bleek de Coinye-cryptocurrency opnieuw opgestart te zijn. Jullie zijn echter niet dezelfde mensen als die achter het dinsdag ten grave gedragen initiatief?
Hontelé: Dat klopt, het oude team heeft eieren voor hun coins gekozen en is na het zien van de aanklacht gestopt met de coin. Daarna heeft een andere Nederlander het project op IRC overgenomen en is begonnen met de samenstelling van het nieuwe team.

Je gaf aan dat behalve twee Nederlanders er mensen van over de hele wereld meedoen. Hoeveel initiatiefnemers zijn er in totaal? Jullie hebben contact via IRC?
Ik heb geen goed beeld van hoeveel vrijwilligers er momenteel zijn. Het zijn er in elk geval meer dan tien en minder dan 50. We coördineren onze activiteiten inderdaad, heel ouderwets, via IRC.

Belangrijke vraag: waarom? Om Kanye boos te krijgen of om andere redenen?
De redenen zijn voor iedereen eigenlijk anders, maar vooral ideologisch. Mijn persoonlijke reden om dit project op te pakken is dat ik het een slecht voorbeeld vind voor alle cryptocoins als één man met een dikke portemonnee een coin klein kan krijgen, dat zou een heel slecht beeld geven over alle cryptocoins.

Toch werd in de media gevreesd dat de Coinye niet betrouwbaar genoeg zou zijn ten opzichte van andere cryptocoins.
De Coinye is net zo betrouwbaar als elke andere bitcoin, de kracht zit hem in het netwerk dat achter de coin zit. Dat is decentraal en wordt door niemand beïnvloed. Zolang er mensen gebruik maken van Coinye zal de munt waarde houden.

Hopen jullie nog steeds, zoals de aanvankelijke initiatiefnemers, dat men er bijvoorbeeld Kanye-concertkaartjes van zal kopen?
Het zou prachtig zijn als de coin ook op straat en in de winkels geaccepteerd gaat worden als betaalmiddel, maar daar hebben we een stabiele koers voor nodig. Het zou mooi zijn als iemand concertkaarten kan kopen met Coinye, we hoeven niet zozeer die link met meneer West.

Zijn jullie niet bang voor het geld en de agressiviteit en aanklachtsbereidheid van Kanye West?
Nee. De echte techneuten in ons nieuwe team zijn allemaal anoniem. De enige teamleden die met naam bekend zijn hebben geen toegang tot de kritieke systemen en kunnen dus niet heel veel doen. Ik kan alleen met de techneuten praten en bekijken hoe de projecten lopen, zodat ik daar anderen van op de hoogte kan brengen. Meneer West kan mij en mijn collega's aanklagen, maar dan worden wij gewoon vervangen.

Mochten West-advocaten je opsporen, dan kan jij kortom weinig doen om het project te stoppen of te beïnvloeden?
Exact. Die opzet hebben we eigenlijk 'geleend' van hoe Wikileaks nu draait, zo lijkt het voor ons in ieder geval. Als Assange niet in staat is om dingen te doen blijft het platform doordraaien. Nu is het niet zo dat we onszelf met Wikileaks willen vergelijken, en onze mediacontacten zich geen Assange's moeten voelen, maar daar komt het idee vandaan. 

Is er (door de rest van het team) voldoende gedacht aan beveiliging?
Ik studeer Information Security Management, heb redelijk wat kennis van informatiebeveiliging. Ik heb wat kleine tips gegeven, maar ze hebben het echt goed voor elkaar. Ik heb van nog niemand de identiteit kunnen achterhalen.

Speelt de parodie die South Park maakte in de vorm van 'Gay Fish' nog steeds een rol, gezien het figuur op de digitale munt schittert en jullie dit design behouden hebben?
Ga ik even voor je navragen op IRC. […] Ik quote even letterlijk van IRC: "We go deep with the gayfish,” aldus één van de ontwikkelaars.

Jullie sympathiseren met het karikatuur dat South Park schiep?
[Van IRC:] “Not sure if we should answer to that, due to other copyrights (of South Park).”

Houden jullie aan de merknaam Coinye vast?
Ons eerste belang is zorgen dat de munt in omloop blijft. Bitcoins worden in drie- of vierletter-afkortingen aangeduid, zoals BTC, LTC, DOGE. We willen in ieder geval zorgen dat de COYE - wat onze afkorting is - bruikbaar blijft. We zijn druk bezig met uitzoeken wat er precies wel en niet moet kunnen qua naamgeving, dus daar kunnen we nog niet op antwoorden. Het achtervoegsel West is momenteel al weg en met de huidige media-aandacht denk ik dat het wel duidelijk is dat er een verschil is tussen Coinye en Kanye. Als er nog meer gaat veranderen komt dat in de toekomst, we zijn nu ook vooral bezig met zorgen dat er nieuwe diensten om de munt heen liggen.

Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst, wat betreft het creëren van een stabiele koers?
Op het gebied van de koers kunnen we door de lage 'network difficulty' nog niet zoveel. We zijn vooral bezig met het opzetten van exchanges, spelletjes en handleidingen.

Spelletjes?
Er zijn al wat spelletjes waar je Coinye kunt verdienen op internet. Eén site is momenteel offline, de ander is hier te vinden. We hebben zelf een officiële site en een uitdeelpunt. Om precies te zijn is dat punt niet zozeer van ons, maar van één van de developers.

Zijn jullie het met veel users van FOK! eens, die stellen dat de door West aangehaalde reputatieschade niet door de Coinye maar door hem zelf veroorzaakt wordt, of laten jullie je daar liever niet over uit?
We zijn meneer West enorm dankbaar dat hij zoveel tijd en geld in dit project heeft gestoken, dat heeft ons meer media aandacht opgeleverd dan dat wij ooit zelf hadden kunnen regelen, zeker in deze beginfase. We zijn geeks met een hobby, daar willen we liever geen problemen aan overhouden. Iedereen heeft een mening over de acties van meneer West, maar als team willen we ons liever niet uitlaten over die details.

Kan er in de toekomst besloten worden alsnog een naams-, koers- of imagowijziging door te voeren? Of zetten jullie je zinnen specifiek op die COYE-afkorting?
Als wij mogelijkheden zien om het huidige logo (met het visje) en de huidige naam 'coinye' te behouden dan zullen we dat zeker proberen.

Wat doen jullie met de eventuele opbrengst? In eigen zak, een goed doel, of gebruiken voor uitbreiding van Coinye?
Opbrengst? We hebben persoonlijk wel wat COYE, maar niet als collectief. Alles wordt ook bekostigd door de vrijwilligers zelf.

Jullie steken er nu dus juist geld ín om het van de grond te krijgen, en hebben jezelf geen grote hoeveelheden COYE toebedeeld?
In het begin van elke cryptocoin is het relatief eenvoudig om de munten te 'minen'. We hebben er allemaal veel vertrouwen in en hebben een redelijke voorraad, maar het is niet zo dat we ermee stoppen zodra we het goed kunnen verkopen. Het kan zo zijn dat we door hiermee door te gaan de eerste ontwikkelaars aan een dikke bankrekening helpen, dat is dan zo. Het gaat ons om het project.

Is het de bedoeling het project 'open source' te maken, als in, toegankelijk en transparant?
Het project is momenteel al open source, maar ik denk dat je bedoelt dat we de community regelmatig updaten en dat we altijd openstaan voor nieuwe mensen. Er zijn 24/7 mensen van ons team op IRC die te benaderen zijn voor vragen, opmerkingen en tips.

Hebben jullie al aandacht gehad van andere media?
Ja, wereldwijd al verschillende, waaronder MTV USA. Al zijn jullie de eersten met een interview in Nederland. 

Bedankt en succes! 


Bron: FOK!


9737 views / 19 reacties
Reacties op dit bericht
19  van 19 reacties op deze pagina. (3 verborgen.Registreer en log in om deze berichten te kunnen zien)
Pagina  1
userIcon
Denk je, dat kanye niet maken, doen ze het toch.
userIcon
quote:
Op donderdag 16 januari 2014 @ 21:21 schreef ReplaR het volgende:
Denk je, dat kanye niet maken, doen ze het toch.
Daar kanye toch niet bij.
userIcon
quote:
Op donderdag 16 januari 2014 @ 21:22 schreef DestroyerOfWorlds het volgende:
[..]
Daar kanye toch niet bij.
Het zijn kanyers
userIcon
quote:
Op donderdag 16 januari 2014 @ 21:23 schreef ReplaR het volgende:
[..]


Het zijn kanyers
Probeer het maar kanye niet overtreffen.
userIcon
Dank je wel voor nog een kut coin
userIcon
Maar kanye er nou ook fishdicks mee kopen ?

userIcon
quote:
Op donderdag 16 januari 2014 @ 21:40 schreef roodkapske het volgende:
Maar kanye er nou ook fishdicks mee kopen ?

[afbeelding]
Lol
userIcon
quote:
Op donderdag 16 januari 2014 @ 21:59 schreef lf2 het volgende:
[..]
Lol
Alles goed met je ?
Ik maak me serieus zorgen om je !
Lachen om een grap van mij ?
It is I, Roodkapske !
userIcon
Prachtig, hier zouden ze nog een parodie van South Park over kunnen maken. Ik zie het zo voor me.
userIcon
quote:
Op vrijdag 17 januari 2014 @ 02:38 schreef EricOscuro het volgende:
Kortom, ik ben nog net iets zekerder dat de jongens van Southpark achter de Coinye zitten.
ik hoop iig dat er een episode van gemaakt word
userIcon
quote:
De Coinye is net zo betrouwbaar als elke andere bitcoin, de kracht zit hem in het netwerk dat achter de coin zit.
Het netwerk achter Bitcoin is vele miljarden malen krachtiger dan het netwerk achter Coinye.

Verder hulde dat ze alsnog met die Coinye nonsense doorgaan, puur om die arrogante flapdrol een hak te zetten.
userIcon
Alhoewel ik het een mooie actie vind (want fuck Kanye West met zijn gare attitude), vind ik de antwoorden wel erg slap en hypocriet.


"Mijn persoonlijke reden om dit project op te pakken is dat ik het een slecht voorbeeld vind voor alle cryptocoins als één man met een dikke portemonnee een coin klein kan krijgen, dat zou een heel slecht beeld geven over alle cryptocoins."
-Andere bitcoins baseren hun naam en uitstraling dan ook niet expres op één man met een dikke portemonnee

"we hoeven niet zozeer die link met meneer West."
-Niet?
man Snakey (Forum Admin) 17-01-2014 @ 16:45 fotoboek no homepage
userIcon
quote:
Op vrijdag 17 januari 2014 @ 01:02 schreef Vervloektesloddervos het volgende:
[..]

Maar het is juist jullie cryptocoin die een slechte naam geeft aan de rest. Koppel je munt dan ook niet aan het imago van een beroemd persoon, dan had je dit gezeik ook niet gehad. Kanye -hoe omhooggevallen 'ie ook is- staat hier gewoon in zijn recht.

De werkelijke reden is makkelijk aandacht scoren en zakken vullen.
Precies. En dan even verderop zeggen dat ze de link met KW niet willen. Sure guys.
quote:
Op vrijdag 17 januari 2014 @ 09:36 schreef Schunckelstar het volgende:
[..]


ik hoop iig dat er een episode van gemaakt word
Ik denk dat ze dat nooit zullen doen, zelfs wanneer het wel klopt. Een paar jaar geleden had je Coppercab die gast die kwade video's maakte over Southpark (omdat men in Southpark zei "gingers have no soul).

Ook daar waren verdenkingen over dat South Park hier zelf uiteindelijk achter zat.... maar niemand heeft dat ooit kunnen bewijzen.
19  van 19 reacties op deze pagina. (3 verborgen.Registreer en log in om deze berichten te kunnen zien)
Pagina  1


Lees ook:

» 15/01 Kanye wint: Coinye offline18
» 15/01 Yeezianity: religie voor Kanye West8
» 14/01 Kanye: 'Wie zit er achter Coinye?'28
» 14/01 Man tegen Kim: 'Ik maak je dood, slet!'26
Gebruikersnaam 
Wachtwoord
 
Video's