Interview: Coinye-initiatiefnemers

Zoals je op FOK! hebt kunnen lezen is het Coinye West-cryptogeld donderdag weer opgestart, nadat de oorspronkelijke initiatiefnemers dinsdag de handdoek in de ring gooiden met de woorden 'Coinye is dood, jij wint, Kanye.'

Het bleek dat achter de nieuwe website (met de naam tot 'Coinye' afgekort) heel andere lui steken dan achter de dinsdag offline gehaalde site. FOK! benaderde vrijwilliger Robbie Hontelé, één van de twee Nederlanders die meewerken aan de heropstart van Coinye, voor een interview. Hij stond daarbij in direct contact via IRC met andere developers wereldwijd.

FOK!: Vandaag bleek de Coinye-cryptocurrency opnieuw opgestart te zijn. Jullie zijn echter niet dezelfde mensen als die achter het dinsdag ten grave gedragen initiatief?
Hontelé: Dat klopt, het oude team heeft eieren voor hun coins gekozen en is na het zien van de aanklacht gestopt met de coin. Daarna heeft een andere Nederlander het project op IRC overgenomen en is begonnen met de samenstelling van het nieuwe team.

Je gaf aan dat behalve twee Nederlanders er mensen van over de hele wereld meedoen. Hoeveel initiatiefnemers zijn er in totaal? Jullie hebben contact via IRC?
Ik heb geen goed beeld van hoeveel vrijwilligers er momenteel zijn. Het zijn er in elk geval meer dan tien en minder dan 50. We coördineren onze activiteiten inderdaad, heel ouderwets, via IRC.

Belangrijke vraag: waarom? Om Kanye boos te krijgen of om andere redenen?
De redenen zijn voor iedereen eigenlijk anders, maar vooral ideologisch. Mijn persoonlijke reden om dit project op te pakken is dat ik het een slecht voorbeeld vind voor alle cryptocoins als één man met een dikke portemonnee een coin klein kan krijgen, dat zou een heel slecht beeld geven over alle cryptocoins.

Toch werd in de media gevreesd dat de Coinye niet betrouwbaar genoeg zou zijn ten opzichte van andere cryptocoins.
De Coinye is net zo betrouwbaar als elke andere bitcoin, de kracht zit hem in het netwerk dat achter de coin zit. Dat is decentraal en wordt door niemand beïnvloed. Zolang er mensen gebruik maken van Coinye zal de munt waarde houden.

Hopen jullie nog steeds, zoals de aanvankelijke initiatiefnemers, dat men er bijvoorbeeld Kanye-concertkaartjes van zal kopen?
Het zou prachtig zijn als de coin ook op straat en in de winkels geaccepteerd gaat worden als betaalmiddel, maar daar hebben we een stabiele koers voor nodig. Het zou mooi zijn als iemand concertkaarten kan kopen met Coinye, we hoeven niet zozeer die link met meneer West.

Zijn jullie niet bang voor het geld en de agressiviteit en aanklachtsbereidheid van Kanye West?
Nee. De echte techneuten in ons nieuwe team zijn allemaal anoniem. De enige teamleden die met naam bekend zijn hebben geen toegang tot de kritieke systemen en kunnen dus niet heel veel doen. Ik kan alleen met de techneuten praten en bekijken hoe de projecten lopen, zodat ik daar anderen van op de hoogte kan brengen. Meneer West kan mij en mijn collega's aanklagen, maar dan worden wij gewoon vervangen.

Mochten West-advocaten je opsporen, dan kan jij kortom weinig doen om het project te stoppen of te beïnvloeden?
Exact. Die opzet hebben we eigenlijk 'geleend' van hoe Wikileaks nu draait, zo lijkt het voor ons in ieder geval. Als Assange niet in staat is om dingen te doen blijft het platform doordraaien. Nu is het niet zo dat we onszelf met Wikileaks willen vergelijken, en onze mediacontacten zich geen Assange's moeten voelen, maar daar komt het idee vandaan. 

Is er (door de rest van het team) voldoende gedacht aan beveiliging?
Ik studeer Information Security Management, heb redelijk wat kennis van informatiebeveiliging. Ik heb wat kleine tips gegeven, maar ze hebben het echt goed voor elkaar. Ik heb van nog niemand de identiteit kunnen achterhalen.

Speelt de parodie die South Park maakte in de vorm van 'Gay Fish' nog steeds een rol, gezien het figuur op de digitale munt schittert en jullie dit design behouden hebben?
Ga ik even voor je navragen op IRC. […] Ik quote even letterlijk van IRC: "We go deep with the gayfish,” aldus één van de ontwikkelaars.

Jullie sympathiseren met het karikatuur dat South Park schiep?
[Van IRC:] “Not sure if we should answer to that, due to other copyrights (of South Park).”

Houden jullie aan de merknaam Coinye vast?
Ons eerste belang is zorgen dat de munt in omloop blijft. Bitcoins worden in drie- of vierletter-afkortingen aangeduid, zoals BTC, LTC, DOGE. We willen in ieder geval zorgen dat de COYE - wat onze afkorting is - bruikbaar blijft. We zijn druk bezig met uitzoeken wat er precies wel en niet moet kunnen qua naamgeving, dus daar kunnen we nog niet op antwoorden. Het achtervoegsel West is momenteel al weg en met de huidige media-aandacht denk ik dat het wel duidelijk is dat er een verschil is tussen Coinye en Kanye. Als er nog meer gaat veranderen komt dat in de toekomst, we zijn nu ook vooral bezig met zorgen dat er nieuwe diensten om de munt heen liggen.

Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst, wat betreft het creëren van een stabiele koers?
Op het gebied van de koers kunnen we door de lage 'network difficulty' nog niet zoveel. We zijn vooral bezig met het opzetten van exchanges, spelletjes en handleidingen.

Spelletjes?
Er zijn al wat spelletjes waar je Coinye kunt verdienen op internet. Eén site is momenteel offline, de ander is hier te vinden. We hebben zelf een officiële site en een uitdeelpunt. Om precies te zijn is dat punt niet zozeer van ons, maar van één van de developers.

Zijn jullie het met veel users van FOK! eens, die stellen dat de door West aangehaalde reputatieschade niet door de Coinye maar door hem zelf veroorzaakt wordt, of laten jullie je daar liever niet over uit?
We zijn meneer West enorm dankbaar dat hij zoveel tijd en geld in dit project heeft gestoken, dat heeft ons meer media aandacht opgeleverd dan dat wij ooit zelf hadden kunnen regelen, zeker in deze beginfase. We zijn geeks met een hobby, daar willen we liever geen problemen aan overhouden. Iedereen heeft een mening over de acties van meneer West, maar als team willen we ons liever niet uitlaten over die details.

Kan er in de toekomst besloten worden alsnog een naams-, koers- of imagowijziging door te voeren? Of zetten jullie je zinnen specifiek op die COYE-afkorting?
Als wij mogelijkheden zien om het huidige logo (met het visje) en de huidige naam 'coinye' te behouden dan zullen we dat zeker proberen.

Wat doen jullie met de eventuele opbrengst? In eigen zak, een goed doel, of gebruiken voor uitbreiding van Coinye?
Opbrengst? We hebben persoonlijk wel wat COYE, maar niet als collectief. Alles wordt ook bekostigd door de vrijwilligers zelf.

Jullie steken er nu dus juist geld ín om het van de grond te krijgen, en hebben jezelf geen grote hoeveelheden COYE toebedeeld?
In het begin van elke cryptocoin is het relatief eenvoudig om de munten te 'minen'. We hebben er allemaal veel vertrouwen in en hebben een redelijke voorraad, maar het is niet zo dat we ermee stoppen zodra we het goed kunnen verkopen. Het kan zo zijn dat we door hiermee door te gaan de eerste ontwikkelaars aan een dikke bankrekening helpen, dat is dan zo. Het gaat ons om het project.

Is het de bedoeling het project 'open source' te maken, als in, toegankelijk en transparant?
Het project is momenteel al open source, maar ik denk dat je bedoelt dat we de community regelmatig updaten en dat we altijd openstaan voor nieuwe mensen. Er zijn 24/7 mensen van ons team op IRC die te benaderen zijn voor vragen, opmerkingen en tips.

Hebben jullie al aandacht gehad van andere media?
Ja, wereldwijd al verschillende, waaronder MTV USA. Al zijn jullie de eersten met een interview in Nederland. 

Bedankt en succes!