Kabinetscrisis waarschijnlijk voorkomen

Het lijkt erop dat het kabinet weer een drempel heeft weten te nemen nu PvdA-senator Adri Duivesteijn heeft aangegeven 'geen principieel bezwaar tegen een verhuurdersheffing' te hebben. Het zogenoemde woonakkoord ligt vanavond ter stemming voor aan de leden van de Eerste Kamer en het leek er lange tijd op dat de PvdA-senator tegen dit akkoord zou gaan stemmen.

Wel heeft Duivesteijn een aantal eisen die waarschijnlijk ingewilligd zullen moeten gaan worden. Zo wil hij dat de verhuurdersheffing een tijdelijk karakter zal krijgen en dat deze eind 2016 grondig geëvalueerd zal worden.

Duivesteijn meldde verder dat de kabinetsplannen voor de woningmarkt volgens hem 'beleidsvisie' missen en dat hij vindt dat er een 'nieuwe visie op het wonen' geformuleerd moet worden. Bovendien merkte hij op dat het woonakkoord 'niet verankerd is in de samenleving'.

Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) heeft inmiddels aangegeven aan een flink deel van Duivesteijns eisen tegemoet te kunnen komen.

Een tegenstem van Duivesteijn zou betekenen dat het kabinet het woonakkoord niet door de Eerste Kamer krijgt. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat de meewerkende oppositiepartijen hun steun voor het kabinet intrekken. Die steun is voor het kabinet noodzakelijk, aangezien het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Daarmee zou het kabinet vleugellam zijn geworden en dus tot aftreden veroordeeld zijn.