Zijlstra rekent op PvdA in Eerste Kamer

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra rekent erop dat de PvdA en de overige partijen die het woonakkoord hebben gesloten tijdens het debat over de verhuurdersheffing in de Eerste Kamer 'keurig zullen leveren'. Dat zei Zijlstra maandagochtend voorafgaand aan het coalitieoverleg op het ministerie van Financiën. D66 en de ChristenUnie willen eerst de uitkomst van dit debat afwachten voordat ze hun handtekening onder het pensioenakkoord zetten.

"Ik heb er alle vertrouwen in dat coalitiepartijen en woonakkoordpartijen keurig in de Eerste Kamer zullen leveren", zei Zijlstra. Verder wilde hij niet ingaan op de kwestie rond PvdA-senator Adri Duijvestein, die de verhuurdersheffing dreigt te blokkeren. Daarmee staat het hele woonakkoord, dat het kabinet sloot met D66, ChristenUnie en SGP, op losse schroeven. Met die partijen wordt nu ook gepraat over de pensioenen.

"Ik ben fractievoorzitter in de Tweede Kamer en ik laat de Eerste Kamer gewoon zijn werk doen", zei hij daarover. "Ik ga niet speculeren over wat in de Eerste Kamer gebeurt." De senaat heeft verder een 'eigenstandige positie' en het debat moet daar plaatsvinden. De Eerste Kamer debatteert dinsdag over de verhuurdersheffing.

Zijlstra kwam rond 10.30 uur aan voor overleg met coalitiepartner PvdA op Financiën. Om 12.00 uur schoven ook de fractieleiders Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) aan om verder te praten over het pensioenakkoord.

De verwachting is niet dat maandag al een deal wordt gepresenteerd. Beide partijen willen eerst duidelijkheid over de verhuurdersheffing, bleek uit de woorden van Pechtold en Slob. "Ik wil ook nog even horen wat er morgen gebeurt", zei Pechtold. Die wees erop dat zowel het pensioenakkoord als de verhuurdersheffing allebei van invloed zijn op de begroting en de plannen van het kabinet.

"Ik denk dat het goed is om op beide dossiers voor de kerst helderheid te hebben, maar het moet wel op verantwoorde wijze gebeuren en ik wil ook zeker weten dat het allebei dan ook op steun kan rekenen." Ook Slob heeft geen haast. Hij wees erop dat er nog een paar dossiers naast het pensioenakkoord lopen die 'om aandacht vragen'. "En we hebben ook nog even de tijd."