Berging schip Petten in volle gang

Berger Mammoet is zaterdagmiddag druk bezig met de voorbereidingen voor het weghalen van de Belgische vissersboot die donderdag vastliep op een strekdam bij Petten. Het materieel en de mensen zijn ter plaatse gebracht. Vervolgens worden eventuele gaten gedicht en water uit het schip gepompt, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

Het vlottrekken van het schip, wat moet gebeuren bij hoogwater, zal zaterdag niet meer lukken. Op zijn vroegst zondag rond 04.00 uur kan daarmee worden begonnen. "Maar mogelijk gebeurt het pas aan het einde van de zondagmiddag." Het schip wordt uiteindelijk weggesleept naar de thuishaven van de berger in Schiedam.

De eigenaar van het schip heeft overigens niks meer te zeggen over wat er met het schip moet gebeuren. Rijkswaterstaat heeft de verantwoordelijkheid over het vaartuig overgenomen, omdat de eigenaar 'niet heeft laten zien zelf het schip te kunnen bergen'. Bij zo'n bergingsoperatie komen veiligheidsrisico's kijken.

Ook kan milieuschade optreden. Aan boord van het schip bevindt zich gasolie. Daarvan is al zo'n vierduizend liter uitgestroomd. Omdat het vluchtige goedje veelal is verdampt, heeft dit volgens de zegsman echter niet veel milieuschade opgeleverd. Geprobeerd wordt te voorkomen dat de overgebleven gasolie ontsnapt.

De boot kwam in de problemen nadat een vissersnet in de schroef was terechtgekomen. De bemanningsleden zaten vanaf donderdagochtend 04.30 uur vast en werden in de loop van de middag per helikopter van de boot gehaald.