Merkel spreekt Poetin over Greenpeace-schip

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft met de Russische president Vladimir Poetin gesproken over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Merkel heeft haar Russische collega gezegd dat Rusland snel met een oplossing moet komen en uitte haar zorg over de bemanning. Dat staat te lezen op de website van de Duitse overheid.

Poetin belde Merkel woensdagmiddag om haar te feliciteren met haar succes in de Bondsdagverkiezingen vorige maand. Tijdens dat telefoongesprek kwam de kwestie van het Greenpeace-schip ter sprake. De dertig opvarenden werden vorige maand vastgezet in het Russische Moermansk, na protest bij een boorplatform.

De Greenpeace-activisten worden beschuldigd van piraterij. De opvarenden kwamen onder meer uit Frankrijk, Nederland, Denemarken, de VS en Italië, maar niet uit Duitsland. De twee Nederlandse opvarenden moeten donderdag en vrijdagochtend weer voor de rechter verschijnen over het beroep om op borgtocht vrij te komen. Bij dertien opvarenden werd dit beroep al afgewezen.

Het schip voer onder Nederlandse vlag. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft in een brief aan de Kamer laten weten dat Nederland bij 'onvoldoende voortgang' van de Russen het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg verzoekt om maatregelen te nemen.

Het Nederland-Ruslandjaar komt steeds meer onder druk te staan. Naast de ruzie over Greenpeace is er commotie over de arrestatie van een Russische diplomaat in Nederland en de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou.