Castro wil geen Koreaanse oorlog

Fidel Castro heeft vrijdag in een column in de staatskrant Granma opgeroepen een oorlog op het Koreaanse schiereiland te voorkomen. De Cubaanse oud-leider schreef dat een kernoorlog een enorme impact op de regio en daarbuiten zal hebben.

Volgens Castro is het niet alleen de plicht van Noord-Korea, maar ook die van de Amerikaanse president Barack Obama en 'van het Amerikaanse volk' een oorlog te voorkomen. Castro wees op de vriendschappelijke betrekkingen tussen Cuba en Noord-Korea en zei dat, nu Pyongyang zijn technologische en wetenschappelijke vooruitgang heeft aangetoond, het land moet denken aan de belangen van de landen die zijn vrienden zijn.

In het artikel noemde Castro de situatie op het Koreaanse schiereiland 'ongelofelijk en absurd'. "Als daar een oorlog losbarst dan zullen beide kanten van het schiereiland op vreselijke wijze worden geofferd, zonder dat een van beide partijen er beter van wordt."

Castro schreef ook dat hij de eer heeft gehad om Kim Il Sung te leren kennen, die Noord-Korea van 1948 tot zijn dood in 1994 leidde. Hij noemde hem 'een historische figuur, zeer dapper en revolutionair'.