FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 april 2013

Frankrijk en Argentinië gelijk op in Davis Cup

Argentinië en Frankrijk houden elkaar in evenwicht in de kwartfinale van de Davis Cup. Na de eerste twee enkelpartijen is de stand in Buenos Aires 1-1. Jo-Wilfried Tsonga had de Fransen op voorsprong gezet door een 4-6, 6-2, 6-3, 5-7 en 6-2 zege op Carlos Berloq. Juan Monaco rekende vervolgens af met Gilles Simon: 7-6 (2), 6-2 en 6-4.

Simon mocht aantreden vanwege het afhaken van Richard Gasquet, die met een blessure aan zijn rechterenkel kampt. Frankrijk won alle vijf voorgaande Davis Cupontmoetingen met de Argentijnen. De winnaar neemt het in de halve eindstrijd mogelijk op tegen Tsjechië. De titelverdediger leidt na de eerste dag met 2-0 tegen Kazachstan.


Frankrijk en Argentinië gelijk op in Davis Cup (Foto: Novum)

Zelfmoorden schokken Italië

In Italië is vrijdag geschokt gereageerd op de zelfmoord van drie mensen. Een echtpaar dat diep in de schulden zat, hing zich op in een schuur. Toen hij het nieuws over de dood van de twee vernam, stortte de 72-jarige broer van de vrouw zich in zee en verdronk. Sinds Italië in 2011 in een economische recessie raakte, is het aantal zelfdodingen duidelijk toegenomen.

De 62-jarige Romeo Dionisi en zijn 68-jarige vrouw Anna Maria Sopranzi hingen zich op in de plaats Civitanova Marche aan de Adriatische Zee. Zij zaten diep in de schulden en moesten zien rond te komen van het kleine pensioen van Sopranzi. De werkloze bouwvakker Dionisi kon volgens de media geen werk vinden. De twee lieten op de auto van een vriend een briefje achter waarin zij om vergeving voor hun wanhoopsdaad vroegen.

Laura Boldrini, voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden, gaat zaterdag naar Civitanova Marche om de nabestaanden te condoleren. Zij vindt de zelfmoorden 'een bewijs van het verwoestende psychologische effect van de economische noodtoestand op het leven van mannen en vrouwen. Dat blijft te vaak onopgemerkt achter de alledaagse statistieken'.

Zelfmoorden schokken Italië
Zelfmoorden schokken Italië (Foto: ANP)

President Uruguay beledigt Argentijnse collega

De Uruguayaanse president José Mujica heeft zich beledigend uitgelaten over zijn Argentijnse ambtgenoot Cristina Fernandez. Hij noemde haar een 'ouwe heks', maar had niet in de gaten dat er nog een microfoon open stond. Politici in beide landen maakten zich vrijdag grote zorgen over de diplomatieke gevolgen.

Mujica liet zich niet alleen beledigend uit over Fernandez, maar ook over haar overleden echtgenoot, Nestor Kirchner. "Die vent met zijn ene oog had meer politiek gevoel. Deze is zo koppig als een ezel", zei Mujica.

De Argentijnse minister van buitenlandse zaken Hector Timerman heeft vrijdag protest aangetekend bij de Uruguayaanse ambassadeur. Hij noemde de uitlatingen van Mujica 'onacceptabel en vernederend', zeker omdat ze afkomstig zijn van iemand die Kirchner 'als een vriend beschouwt'.

Mujica weigerde excuses aan te bieden, omdat hij 'in het openbaar niets over Argentinië heeft gezegd'. De bevolking van beide landen maakt zich ondertussen vrolijk over de opmerkingen van Mujica. Er verschenen cartoons, er werden grappen op de radio gemaakt en op social media was het een veelbesproken onderwerp.

Oud-trainer Remmers (90) overleden

Oud-trainer Jan Remmers is woensdag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat meldt NEC vrijdag. Remmers was onder meer coach van NEC en FC Den Bosch. Hij stond van 1961 tot en met 1970 aan het roer in Nijmegen. Hij leidde de club in 1967 naar de Eredivisie. Ook met Den Bosch, waar hij vier jaar werkte, promoveerde hij naar het hoogste niveau.

Voor zijn trainersloopbaan was Remmers als speler succesvol. Met het Bossche BVV werd hij in het seizoen 1947-1948 landskampioen. Tot 1958 was hij voor BVV actief in de toenmalige Eredivisie. NEC zal zondag voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen AZ een minuut stilte in acht nemen ter nagedachtenis aan Remmers. Daarnaast dragen de spelers van de club rouwbanden.

Statenlid VVD beheert mosliminternaten

De VVD'er Köksal Gör, lid van de Noord-Hollandse Provinciale Staten, beheert vier Amsterdamse mosliminternaten. De internaten zitten in woningen. Ze huisvesten in totaal twintig tot 25 leerlingen, die er maximaal drie maanden blijven. Dat meldt Nieuwsuur na onderzoek. De VVD wil nu dat Gör aftreedt, heeft gedeputeerde Henry Meijdam tegen Nieuwsuur gezegd.

In Amsterdam zitten volgens Nieuwsuur op in totaal zeker acht adressen niet-geregistreerde mosliminternaten. Turkse kinderen worden daar na schooltijd opgevangen en slapen er ook. De internaten worden beheerd door mensen die aanhanger zijn van de Turkse moslimgeestelijke Fethullah Gülen.

Vier van de internaten worden beheerd door de Stichting Witboek. Gör is voorzitter van deze stichting. Ook Gör is aanhanger van de ideologie van Gülen. In de internaten van Gör worden huiswerkbegeleiding en Koranlessen gegeven. Ook wordt er de leer van Gülen uitgedragen.

VVD-gedeputeerde Meijdam heeft laten weten dat de leer van Gülen niet strookt met de liberale opvattingen van de VVD. De partij wil met het Statenlid in gesprek en is van plan hem dringend te adviseren zijn functie neer te leggen.

Veel Turkse seculieren geloven volgens Nieuwsuur dat de aanhangers van Gülen proberen de Turkse staat over te nemen. De sympathisanten zouden al een groot deel van de politie en inlichtingendienst in handen hebben.

De beweging is volgens het televisieprogramma ook wijd vertakt in de Nederlandse samenleving. Tientallen organisaties zouden zijn opgericht door aanhangers van Gülen. De invloed van de beweging strekt zich uit tot scholen, media en ondernemersverenigingen. Deze organisaties zouden echter nooit onder de naam Gülen opereren.

Kamerbreed uitten partijen eerder hun zorgen over Turkse internaten. Het zou niet bevorderlijk zijn voor de integratie wanneer de kinderen afgesloten van de samenleving opgroeien.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) gaf vorige maand aan dat er meer moskee-internaten in Nederland zijn dan tot dusverre bekend is. Zo zouden er ook in Enschede en Nijmegen internaten zitten. Hij laat in beeld brengen in welke gemeenten er zulke internaten zitten en hoe de instellingen worden gefinancierd.

Assad waarschuwt voor gevolgen val regime

De val van de Syrische regering of een opdeling van het land zullen zorgen voor een golf van instabiliteit die nog jarenlang gevoeld zal worden in het Midden-Oosten. Daar heeft de Syrische president Bashar Assad voor gewaarschuwd.

Assad zei vrijdag op de Turkse tv-zender Ulusal Kanal dat Syrië omringd is 'door landen die terroristen helpen en toestaan dat ze Syrië binnengaan'. Hij beschuldigde Turkije ervan willens en weten rebellen te steunen en zei dat niet duidelijk is of Jordanië bewust tegenstanders van zijn regering steunt.

Het interview met Assad werd dinsdag opgenomen en vrijdag uitgezonden.

[JL] Ten Cate ziet Sparta winnen bij Dordrecht

Sparta Rotterdam heeft vrijdag na drie nederlagen op rij weer een zege geboekt in de Jupiler League. Met interim-trainer Henk ten Cate op de tribune was de ploeg met 2-1 te sterk voor FC Dordrecht. Josimar Lima zette de thuisploeg wel op voorsprong, maar na de pauze bezorgden Iliass bel Hassani en Danny Buijs Sparta drie belangrijke punten in de titelstrijd.

Sparta blijft in het spoor van FC Volendam, dat de koppositie overneemt van Helmond Sport. De Noord-Hollanders versloegen FC Emmen met 2-0. Ludcinio Marengo opende de score al na zes minuten. Na een rode kaart voor Kelvin Maynard twaalf minuten voor tijd, mocht topscorer Jack Tuyp aanleggen vanaf de strafschopstip: 2-0.

MVV speelde thuis doelpuntloos gelijk tegen Go Ahead Eagles en lijkt de titel definitief uit het hoofd te kunnen zetten. De Limburgers, die nu vijfde staan, worden gepasseerd door SC Cambuur, dat thuis met 4-1 afrekende met FC Oss.

Volendam heeft net als Helmond, dat niet in actie kwam, 51 punten. De ploeg van Hans de Koning staat op basis van het doelsaldo echter bovenaan en heeft bovendien nog een wedstrijd tegoed. Sparta volgt op twee punten. Cambuur en MVV hebben elk 46 punten.

Door het definitieve faillissement van SC Veendam eerder deze week was Helmond de koppositie nog in de schoot geworpen. Dat bleek evenwel van korte duur.

Fortuna Sittard handhaafde zich in de middenmoot door een overwinning op De Graafschap. In Sittard werd het 1-0. FC Den Bosch moest genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel bij Telstar, terwijl Almere City FC met 3-2 won van FC Eindhoven.

Cyberaanval legt banken VS 249 uur plat

Een reeks van cyberaanvallen op de Amerikaanse financiële sector heeft de 15 grootste banken daar in de afgelopen zes weken 249 uur platgelegd. Dit meldde NBCNews vrijdag.

Onder de gehackte banken waren onder meer Citibank, J.P.Morgan, Chase en Bank of America. Wie achter de aanvallen zitten, is niet duidelijk. Volgens deskundigen kunnen deze cyberaanvallen niet het werk zijn geweest van één persoon. Geruchten dat mogelijk Iran erachter zou zitten, zijn inmiddels door het land tegengesproken.

Rekeninghouders hebben overigens geen geld verloren door de cyberaanvallen.

Cyberaanval legt banken VS 249 uur plat
Cyberaanval legt banken VS 249 uur plat (Foto: ANP)

Nederlandse consul beticht van stoken onrust

De Nederlandse honorair consul in Guinee-Bissau Jan van Maanen is lastiggevallen door de autoriteiten van het West-Afrikaanse land. Van Maanen heeft dat laten weten aan de Nederlandse ambassadeur in Senegal, meldt een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Van Maanen wordt ervan beticht berichten over een op handen zijnde coup te hebben verspreid

Berichten dat Van Maanen is opgepakt, spreekt het ministerie tegen. Generaal Antonio Indjai van Guinee-Bissau beweerde donderdag op een persconferentie dat de Nederlander woensdag is aangehouden.

Volgens de generaal is er geen sprake van een op handen zijnde coup. Hij riep volgens persbureau AFP de bevolking op kalm te blijven. Vorig jaar april vond er nog een coup plaats in het politiek instabiele land.

Van Maanen is tevens honorair consul van Groot-Brittannië in Guinee-Bissau. Het ministerie kan vrijdagavond niet meer vertellen over de kwestie. Ook wil een woordvoerder niet ingaan op de vraag of Van Maanen in het West-Afrikaanse land blijft of niet.

Geen Aliens: Colonial Marines voor Wii U

De kogel is door de kerk, Aliens: Colonial Marines zal niet meer verschijnen op Nintendo's console. Dat heeft SEGA vandaag bekendgemaakt aan Kotaku. De game zou voor Wii U al later verschijnen dan voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Na veel negatieve publiciteit en een matige ontvangst leek het er al langer op dat een Wii U-versie mogelijk niet meer zou verschijnen. SEGA is lange tijd toch blijven volhouden dat de game er wel zou komen, maar nu is dus duidelijk geworden dat de game niet meer voor Wii U gaat verschijnen.

Excuses Obama voor 'seksistische' uitlating

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de procureur-generaal van de staat Californië telefonisch zijn verontschuldigingen aangeboden voor een opmerking over haar uiterlijk. Dat heeft de woordvoerder van het Witte Huis vrijdag gezegd.

Tijdens een geldwervingsbijeenkomstvan de Democratische Partij noemde Obama Kamala Harris niet alleen briljant en hardnekkig, maar ook de procureur-generaal 'die er het best uitziet'. Op Twitter en in weblogs en commentaren werd hij van seksisme beschuldigd.

Tijdens de verkiezingscampagne in 2010 kreeg toenmalig premier Jan Peter Balkenende veel kritiek, toen hij in een debat een herhaalde vraag van presentatrice Mariël Tweebeeke over de toekomstige regering afdeed met de woorden: "U kijkt zo lief". Balkenende was tot een excuus bereid, maar de huidige presentatrice van Nieuwsuur vond dat niet nodig.

Excuses Obama voor'seksistische' uitlating
Excuses Obama voor 'seksistische' uitlating (Foto: ANP)

Uitslag Feyenoord - VVV-Venlo

In Rotterdam werd de 29ste speelronde afgetrapt met het duel tussen Feyenoord en VVV-Venlo. Feyenoord won in eigen huis door VVV met 1-0 te verslaan. Het enige duelpunt werd gemaakt door Graziano Pellè. 

Feyenoord

1 - 0

VVV-Venlo

 71' Pellè    
 
 Gele kaart: De Vrij, (Feyenoord), Linssen, (VVV-Venlo)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Vilhena
Vormer
Singh(Goosens/60)
Schaken
Pelle
Boëtius(Cissé/46)
  Mäenpää
Joppen
Röseler
Seip
Leiwakabessy
Maguire(Otsu/75)
Radosavljevic(Bergkamp/85)
Van Haaren
Linssen
Cullen(Wildschut/75)
Türk

Mølby: "Eriksen past perfect bij Liverpool"

Liverpool zou naar verluidt geïnteresseerd zijn in Christian Eriksen. Oud-speler Jan Mølby denkt dat zijn landgenoot precies goed is voor de club.

"Ik zou het geweldig vinden om hem bij Liverpool te zien", begint de oud-speler van Liverpool (1984-1996) in zijn column voor de Liverpool Echo. "Hij is precies het type speler waar Liverpool naar zoekt, maar ik weet zeker dat ze genoeg concurrentie om hem zullen hebben."

"Hij is een klassespeler. Een ouderwetse nummer tien op veel manieren. Hij heeft twee goede benen, ziet passes en heeft genoeg gescoord de afgelopen weken. Hij heeft alles wat nodig is om een speler van topklasse te worden."

Mølby denkt dat Liverpool een voorsprong heeft op andere clubs doordat het een kleinere selectie heeft. "Ik zou zeggen dat Christian regelmatig moet spelen. Misschien werkt dat licht in het voordeel van Liverpool, dat ze hem genoeg speeltijd in het eerste kunnen bieden."

Hij vindt dat de 21-jarige Eriksen een stapje hogerop moet doen. "Eriksen is nu 21 en klaar voor een hoger niveau. Ajax is een geweldige club voor jonge spelers om zich te ontwikkelen, maar je kunt er niet te lang blijven."

Oranjevrouwen verslaan Denemarken in oefenduel

De Nederlandse voetbalsters hebben vrijdagavond een oefeninterland tegen Denemarken gewonnen. De wedstrijd in Silkeborg eindigde in 1-0. Invaller Marlous Pieëte maakte in de slotminuut het enige doelpunt.

Dinsdag komt Oranje opnieuw in actie. In Den Haag zijn de Verenigde Staten de tegenstander. De Amerikanen zijn olympisch kampioen. De ploeg van Bondscoach Roger Reijners bereidt zich voor op het EK, dat in juli in Zweden wordt gehouden.

Vertonghen speler van de maand in PL

Jan Vertonghen is uitgeroepen tot speler van de maand maart in de Engelse Premier League. De Belgische verdediger verloor twee van de vier competitiewedstrijden in maart met Tottenham Hotspur, maar hij was zelf wel vaak trefzeker. Zo scoorde hij twee keer in het 3-2 verlies tegen Liverpool, en was hij goed voor een goal en een assist tegen Swansea City (1-2 winst).

"Ik ben heel trots op deze uitverkiezing", zei de centrale verdediger die afgelopen zomer voor ruim 10 miljoen euro overkwam van Ajax. Mede door Vertonghen staat Tottenham momenteel derde in de Premier League met dus een grote kans op een Champions League-ticket.

Bovendien is de ploeg nog actief in de Europa League. Donderdag speelde de ploeg met 2-2 gelijk tegen FC Basel in de eerste kwartfinalewedstrijd. Tottenham verloor in die wedstrijd wel Gareth Bale, die vermoedelijk twee weken niet kan spelen. David Moyes van Everton is uitgeroepen tot trainer van de maand. Zijn ploeg won alle drie de competitiewedstijden van de maand maart.

Gudde: "Nieuw stadion nodig voor titel"

Feyenoord heeft grootse plannen met het nieuw te bouwen stadion. Het is zelfs nodig om hoop op een titel in de toekomst levend te houden. Algemeen directeur Eric Gudde hoopt dat de bouw doorgaat en Feyenoord zodoende de sportieve aspiraties hoog kan houden.

"Feyenoord gaat ongetwijfeld weer een keer kampioen worden. Ik heb in het kader van de plannen voor het nieuwe stadion ook gezegd dat nieuwbouw noodzakelijk is om weer structureel voor de titel te spelen", begon hij tegenover NUsport. "Zonder een nieuw stadion blijft het alleen een incident, simpelweg omdat we nu slechts de vijfde begroting van Nederland hebben. Het nieuwe stadion is echt nodig om substantieel onze omzet te verhogen."

Gudde wil Feyenoord niet vergelijken met Vitesse en buitenlandse rijke clubs. "Het is bijna een economische wetmatigheid dat daar waar geld beschikbaar is, succes naderbij komt. Ik noemde Vitesse, Paris Saint-Germain en Manchester City als voorbeelden, maar dat is natuurlijk niet de manier waarop wij het willen. Die sfeer en dat imago passen niet bij ons. Wij willen het doen via een nieuw stadion."

Hij moet nog wel veel mensen zien te overtuigen. "Er zijn mensen die kritisch naar het nieuwe stadion kijken. Dat is logisch omdat ze er nog onvoldoende over weten en we de plannen pas deze week pas goed bekend hebben gemaakt. Als je nu de eerste vragen ziet die via de website binnen komen, zijn die overwegend positief. Supporters komen met allerlei goede suggesties en die hoor ik ook op Varkenoord."

TMG-topman stapt per direct op

Herman van Campenhout stapt per direct op als topman van Telegraaf Media Groep (TMG). Aanleiding is een verschil van inzicht over 'het te voeren beleid'. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

Waar het verschil van inzicht zich op richtte, is onduidelijk. Cees van Steijn neemt de werkzaamheden van Van Campenhout over, totdat een nieuwe topman is aangesteld. Van Steijn werkt bij BoerCroon Management en is sinds 1999 gevestigd als zelfstandig interim manager.

Van Campenhout begon in februari 2011 aan zijn functie als bestuursvoorzitter van TMG. Vanaf 2001 tot begin 2010 werkte Van Campenhout bij Reed Elsevier, daarna was hij korte tijd bestuursvoorzitter bij USG People.

De raad van commissarissen van TMG heeft voorzitter van die raad Michiel Boersma verder benoemd tot gedelegeerd commissaris totdat een opvolger is benoemd. Boersma gaat vanuit deze functie toezicht houden op het bestuur van TMG. De raad van commissarissen stelt het volste vertrouwen te hebben 'dat met deze wijziging in de aansturing van de onderneming de benodigde continuïteit en stabiliteit is gewaarborgd'.

Storing ING en iDeal door cyberaanval

Een grote internetaanval was vrijdag de oorzaak van de problemen bij ING Bank en betalingssysteem iDeal. De sites werden bestookt met dataverkeer, zodat ze nauwelijks bereikbaar werden. De banken zijn niet gehackt en de veiligheid is niet in gevaar geweest. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken laten weten.

Volgens de NVB hadden ook buitenlandse banken last van de cyberaanval. Wie achter de actie zit, is nog niet bekend.

Klanten van ING konden vrijdagmiddag vanaf kwart over 1 niet meer internetbankieren. Ook de mobiele app van de bank deed het niet. Verder lag de website van de bank, die woensdag ook al kampte met problemen, plat. Op hetzelfde moment dat de storing begon bij ING, kon er ook niet meer betaald worden via iDeal. Klanten van ING en SNS konden niet afrekenen en vijf banken konden daarnaast opeens geen contact meer krijgen met webwinkels die bij hen waren aangesloten.

Wild wint weer in Energiewacht Tour

Kirsten Wild heeft vrijdag haar derde ritzege geboekt in de Energiewacht Tour. De 30-jarige renster van Argos-Shimano was na zes rondes van dertien kilometer in Appingedam de snelste in de sprint. Wild, die de eerste twee ritten al won, bleef de Belgische Jolien D'hoore en de Australische Chloe Hosking voor.

Ellen van Dijk blijft in het bezit van de leiderstrui. Zij won eerder op de dag een tijdrit in Winsum. De Energiewacht Tour duurt nog tot en met zondag.

Ryan Gosling in Red Band trailer Only God Forgives

Nicolas Winding Refn heeft een uitgesproken eigen stijl: zijn films spelen zich vrijwel altijd af in de onderwereld, zitten vol actie die nog wel eens ‘gore’ wil zijn en ze ademen een unieke sfeer uit. In Drive was deze weinig ontziende formule al te zien, maar naar aanleiding van de Red Band trailer van Only God Forgives lijkt de Deen hierin nog minder concessies te doen. 

Net als bij de eerdere films van Refn moet de sfeer weer een grote rol spelen. Bij het maken van de film is informatie ingewonnen bij regisseur Gaspar Noé (Enter the Void, Irréversible) en dat is aan de eerste beelden af te zien. Het oogt sfeervol, donker en hard: iets waar Noé ervaring mee heeft en iets waar Refn ook een handje van heeft. Dat belooft dus wat.

In Only God Forgives runt Julian (Ryan Gosling) samen met zijn broer Billy (Tom Burke) een Thaise boksclub runt die als dekmantel voor drugssmokkel dient. Wanneer zijn broer vermoord wordt, vraagt zijn moeder (Kristin Scott Thomas) Julian de moord te reken en volgt een onontkomelijke spiraal van geweld, woede en verraad.

Only God Forgives is vanaf 4 juli te zien in de Nederlandse bioscopen. 

Matchfixing ook aanwezig in FIFA 13

Mensen die dachten dat matchfixing alleen plaatsvond in het echte leven, buiten de muren van de zolderkamer, hebben het helemaal mis. Een bezoeker van ons forum, tostitomaatkaas, kwam een filmpje tegen waar iemand tijdens een potje FIFA 13 opmerkt dat het team er opeens anders uitziet.

Belchinezen? Russische maffia? Of een wardrobechange zoals ook Cristiano Ronaldo dat kan? Wij laten het aan jullie over. Actie vanaf 7.23 maar de rest van het filmpje is het bekijken ook waard.

Microsoft komt met nieuwe game genaamd Glacier Blast

Microsoft gaat een nieuwe game op de markt brengen genaamd Glacier Blast. Althans dat doet het bedrijf vermoeden na de registratie van een domeinnaam en de merknaam bij de USPTO (United States Patent & Trademark Office). Geruchten gaan dat de game uit gaat komen op de nextgen-variant van de Xbox.

Voorlopig is er nog niks bekend over de game, op de naam na. Microsoft heeft zelf nog niks naar buiten gebracht. Microsoft heeft een tijd geleden ook al een andere merknaam geregistreerd: Marlow Briggs. Ook deze naam werd, net als Glacier Blast, geregistreerd onder de noemer 'game software'. 

Glacier Blast

Tweede testperiode voor Final Fantasy XIV: A Realm Reborn van start

De tweede fase van de gesloten bèta van Final Fantasy XIV: A Realm Reborn is deze week van start gegaan. De eerste fase eindigde eind februari. De tweede fase zal door ongeveer 100.000 gamers worden uitgevoerd gedurende de weekenden in april. De game zou eigenlijk in Q2 van dit jaar uitkomen, maar het is onbekend of dat gaat lukken.

Voorlopig zal alleen de Windows-versie van het spel getest worden. Deze zomer zal er ook getest kunnen worden op PlayStation 3. Met de huidige test-fase is het voor het eerst mogelijk om gamepads te gebruiken binnen het spel. Ook moeten de serverproblemen die optraden gedurende de eerste fase grotendeels opgelost zijn.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn (Foto: Square Enix)

[Upd] Gijzeling in Keulse crèche

In een kinderdagverblijf in Keulen is een gijzeling gaande. Een met een mes gewapende man houdt de leider van de crèche in gijzeling.

Er zijn geen kinderen bij de gijzeling betrokken. Alle kinderen zijn in veiligheid, zei een politiewoordvoerder. De politie heeft de omgeving van de crèche afgezet. De gijzelnemer heeft geld en een auto geëist.

Update 20.23 uur:
De gijzeling in een kinderdagverblijf in Keulen is voorbij. Dat heeft de Duitse politie vrijdag bekendgemaakt. De gijzelnemer, die met messen was bewapend, werd door een speciale eenheid van politie overmeesterd.

De man hield de 51-jarige leider van de crèche bijna tien uur in gijzeling. Er waren geen kinderen bij betrokken.

'Halle Berry is zwanger'

Halle Berry is zwanger van haar vriend Olivier Martinez. Dat bevestigen bekenden van het stel aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De 46-jarige actrice is waarschijnlijk al meer dan drie maanden in verwachting en krijgt naar verluidt een zoon.

Berry kreeg in 2008 dochter Nahla met haar ex Gabriel Aubry, met wie ze al maanden in de clinch ligt vanwege de voogdij over hun kind. Eerder deze week ging de actrice los op een aantal paparazzi, die haar op het vliegveld van Los Angeles opwachtten na een vakantie. "Ga weg, we hebben hier een kind", zei ze over haar vriend Olivier, die Nahla droeg. "Waar de fuck zijn jullie mee bezig?"

Vreven is emoties nog steeds niet de baas

Stijn Vreven, die als voetballer al moeite had om zijn emoties onder controle te houden, blijkt daar ook als trainer moeite mee te hebben. Hij is pas twee jaar coach maar werd afgelopen weekeinde voor de zoveelste keer naar de tribune gestuurd. De tuchtcommissie was het zo zat dat Vreven een schorsing van zeven duels werd opgelegd.

De 39-jarige Vreven, voormalig speler van onder meer FC Utrecht en ADO Den Haag, zal die schorsing aan begin volgend seizoen uitzitten, als hij begint bij zijn nieuwe club Lommel United. "Meneer Vreven leert niet uit het verleden en is niet in staat zijn emoties op een positieve manier te kanaliseren", zo staat in het oordeel van de tuchtcommissie. De schorsing gaat niet direct in omdat er voor zijn huidige club Dessel Sport in het resterende deel van de competitie niet veel meer op het spel staat. "Een onmiddellijke sanctie zou daarom geen effect hebben."

BlazBlue-developer wil aan PlayStation 4-titel werken

Arc System Works wil dolgraag een game ontwikkelen voor PlayStation 4. Het bedrijf is vooral bekend van BlazBlue, maar heeft ook gewerkt aan onder andere Guilty Gear en Dragon Ball Z: Supersonic Warriors. Er is voorlopig nog geen concreet plan opgesteld, maar het is in ieder geval goed om te zien dat de wens bestaat.

“We can’t give you a definite title yet, but we want to make one. We started creating BlazBlue around the time of the PS3 release, so we want to make a game for PS4 when the system releases. Creating new things at the turning point of time is who Arc System Works is, so we would like to take it on.” 

Waar hopen jullie dat Arc System Works aan gaat werken? Een nieuwe BlazBlue of wellicht toch een geheel nieuwe IP?

Blazblue Continuum Shift Extend

Poetin wil eind aan 'bloedbad' in Syrië

De burgeroorlog in Syrië is uitgelopen op een 'bloedbad' en moet middels vredesbesprekingen worden beëindigd. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vrijdag gezegd.

Poetin verwierp de westerse kritiek op Rusland, dat nog altijd wapens levert aan het regime van de Syrische president Bashar Assad. Hij zei dat dergelijke wapenleveranties niet in strijd zijn met internationale wetten. De president leverde juist kritiek op diegenen die wapens naar de rebellen sturen.

Burgemeester verlaat PvdA om allochtonenkwestie

Burgemeester van Uithoorn Dagmar Oudshoorn heeft haar PvdA-lidmaatschap opgezegd. Ze is het niet eens met het beleid van de partij op het gebied van uitwassen van de allochtone achterban, zegt ze vrijdag in NRC Handelsblad. Een woordvoerder van het partijbestuur van de PvdA was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Oudshorn wil partijloos aanblijven als burgemeester van Uithoorn. Voorzitter van de lokale PvdA-tak Gerrit Roseboom geeft aan dat de kwestie volgens hem niets met praktijken in Uithoorn te maken heeft. "Het enige wat ik hierover kan zeggen is dat zij in Uithoorn zeer goed bekendstaat. Je hoort van alle kanten alleen maar lof over haar."

Oudshoorn was tot 2010 acht jaar lang bestuurder in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord en daar zou het geregeld mis zijn gegaan. In NRC Handelsblad zegt zij daarover dat er een neiging tot vriendjespolitiek heerste. Vooral vanuit Turkse organisaties zou druk zijn uitgeoefend om de achterban te begunstigen. Dat voelde volgens de burgemeester onaangenaam en intimiderend.

Oudshoorn zegt de problemen herhaaldelijk te hebben aangekaart bij de partijleiding van de PvdA, maar die zou er nooit iets aan hebben gedaan. De kwestie zou met de mantel der liefde worden bedekt.

Huta Galung naar halve finale in Saint Brieuc

Tennisser Jesse Huta Galung is doorgedrongen tot de halve finale van het challengertoernooi in Saint Brieuc. De 27-jarige Nederlander was vrijdag met 6-2, 7-6 (4) te sterk voor de Fransman Stéphane Robert. In de halve eindstrijd in Bretagne neemt hij het op tegen de Tsjech Jan Mertl.

Matwé Middelkoop en Boy Westerhof werden in Saint Brieuc al in de eerste ronde uitgeschakeld. Huta Galung won begin vorige maand in Frankrijk het toernooi van Cherbourg.

Spurs mist Bale twee weken

De fans van Tottenham Hotspur hielden hun hart vast toen Gareth Bale donderdag geblesseerd raakte. In de kwartfinalewedstrijd van de Europa League tegen FC Basel schreeuwde hij het uit toen zijn enkel dubbel klapte.

De sterspeler leek zwaar geblesseerd, maar zijn kwetsuur blijkt mee te vallen. Tottenham laat weten dat hij waarschijnlijk twee weken niet inzetbaar is.

Toch is het een slag in het gezicht van de Spurs, want de komende twee weken zijn cruciaal voor de ploeg. Zondag speelt de ploeg tegen Everton en donderdag wacht de return tegen FC Basel in Zwitserland.

Tottenham hoopt dat Bale op tijd hersteld is voor de clash met Manchester City op 21 april. De Londense ploeg staat momenteel op de derde plek in de Premier League, maar heeft Chelsea en Arsenal op de hielen zitten. De derde plek geeft recht op deelname aan de Champions League.

Zwaargewonde mannen gevonden in Utrecht

Twee zwaargewonde mannen zijn vrijdagavond aangetroffen in Utrecht. Volgens een politiewoordvoerder ziet het er slecht voor ze uit. Berichten dat een van de twee mannen inmiddels is overleden, kan de zegsvrouw niet bevestigen. Een van de mannen is inmiddels naar een ziekenhuis gebracht.

De hulpdiensten werden rond 19.00 uur gewaarschuwd over de twee mannen op het Thomas à Kempisplantsoen. Getuigen zouden RTV Utrecht hebben laten weten dat de twee ruzie hebben gekregen in het Majellapark en elkaar daarna zwaar hebben toegetakeld met een ketting en een schroevendraaier. De woordvoerder van de politie kan dat niet bevestigen.

Wel laat ze weten dat een gebied vanaf het Majellapark tot en met het Thomas à Kempisplantsoen is afgezet.

Dokter aan de slag bij Ierse bond

Ruud Dokter gaat vanaf 1 augustus aan de slag bij de Ierse voetbalbond. Als 'High Performance Director' gaat hij zich bezighouden met de ontwikkeling van Ierse jeugdspelers.

Dokter (57) was na zijn spelersloopbaan bij SC Makkinga, GRC Groningen en VV Helpman jeugdcoach bij onder meer FC Groningen. Daarna was hij bij de KNVB werkzaam voor verschillende nationale jeugdelftallen. Vanaf 1 augustus betreedt hij dus een soortgelijke functie bij de Ierse voetbalbond.

De Nederlander gaat zich bezighouden met zowel de ontwikkeling van jeugdteams als het vrouwenvoetbal in Ierland. "Mijn eerste prioriteit is het cultiveren van relaties met mensen die hun tijd in de ontwikkeling van de jeugd steken. Ierland heeft een prachtige voetbaltraditie en ik wil mijn ervaring graag gebruiken om dat verder uit te bouwen", reageert Dokter.

John Delaney, bestuurslid bij de Ierse bond, is in zijn nopjes met de komst van Dokter. "Ruud zal nauw samenwerken met alle partners die bij het Ierse voetbal betrokken zijn. De nadruk ligt op de coaching en ontwikkeling van spelers op hun weg naar het profvoetbal."

Nijntje en Nono naar kinderfilmfestival Toronto

De films Nijntje en Nono, het Zigzag Kind zijn opgenomen in de selectie van het TIFF Kids International Film Festival in Toronto in Canada, dat van 9 tot 21 april plaatsvindt. De twee films zijn onderdeel van het hoofdprogramma. Daarnaast zijn nog negen andere Nederlandse titels geselecteerd in andere categorieën, laat het EYE Film Institute vrijdag weten.

In de categorie korte films doen De Maan van Anouar, Bente's Voice, In Stijl Dansen, Sarah's Nacht en Geluiden voor Mazin mee. Into Spring, De Avonturen van Pim en Pom: Safari en twee afleveringen van de tv-serie De Tumblies dingen mee in de categorie korte animatiefilm.

Nono, het Zigzag Kind ontving op een ander Canadees festival, Fifem in Montreal, al de Publieksprijs. De film is ook geselecteerd voor het Kristiansand International Children's Film Festival in Noorwegen, dat van 23 tot 27 april plaatsvindt. Ook daar zijn de Nederlandse films sterk vertegenwoordigd. Ook Lilet Never Happened, Tony 10, Brammetje Baas en Mees Kees dingen mee in de open competitie van het Noorse festival.


Nijntje en Nono naar kinderfilmfestival Toronto (Foto: Novum)

Carell & Gandolfini zijn ruziënde bottenzoekers

Steve Carell en James Gandolfini zijn blijkbaar erg te spreken over hun recente samenwerking in de komedie The Incredible Burt Wonderstone. De twee acteurs hebben getekend voor de op feiten gebaseerde komedie Bone Wars, waarin ze twee rivaliserende paleontologen spelen die elkaar de loef afsteken met gevonden dinosauriërbotten. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline vrijdag.

Het verhaal van Bone Wars speelt zich af vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog, een tijd waarin de ontwikkeling van de wetenschap in de Verenigde Staten een enorme bloei doormaakte. In deze periode speelde zich ook de spraakmakende Great Dinosaur Rush af. De paleontologen Edward Drinker Cope van de Academy of Natural Sciences in Philadelphia en Othniel Charles Marsh van het Peabody Museum of Natural History in Yale waren verbeten concurrenten van elkaar.

Hun decennia durende vete, ook bekend als de Bone Wars, resulteerde in de vondst van meer dan 160 dinosauriërskeletten. De twee mannen hadden echter nagenoeg hun hele vermogen aan de expedities uitgegeven en bleven uiteindelijk blut achter.

Bone Wars wordt vooralsnog alleen vertoond op de Amerikaanse betaalzender HBO. Of de film ook naar Nederland komt, is nog onbekend. Gandolfini gaat de film ook coproduceren. Hij heeft al meerdere keren met HBO samengewerkt, onder meer als hoofdrolspeler in de serie The Sopranos en als uitvoerend producent van de biografische tv-film Hemingway & Gellhorn.


Carell & Gandolfini zijn ruziënde bottenzoekers (Foto: Novum)

Binnenkort koeien melken op consoles

Ontwikkelaar Giants Software heeft vandaag bekendgemaakt dat Farming Simulator 2013 begin september in de winkels moet liggen voor Xbox 360 en PlayStation 3. Het is de eerste keer dat gamers op PlayStation 3 en Xbox 360 een eigen boerderij kunnen onderhouden.

Het was al eerder bekendgemaakt dat de game zou verschijnen, maar een releasedatum werd niet gegeven. De game moet extra content bevatten vergeleken met de pc-versie die al tijden in de winkels ligt. In Farming Simulator is het de bedoeling om, zoals de titel eigenlijk al aangeeft, een boerderij te onderhouden.

[Swim Cup] Nederlands record Nijhuis op 100 school

Moniek Nijhuis heeft vrijdag tijdens de Swim Cup haar Nederlands record op de 100 meter schoolslag verbeterd. De Amsterdamse won de finale in Eindhoven in 1.07,40 minuut. Daarmee was ze een honderdste seconde sneller dan haar oude toptijd, die ze vier jaar geleden op de borden zette.

De 25-jarige Nijhuis bleef ondanks haar verdienstelijke optreden boven de WK-limiet. Voor deelname aan het wereldkampioenschap in Barcelona deze zomer is 1.07,28 vereist.

Fischer: "Gevaarlijk en mooi tegelijk"

Viktor Fischer staat met Ajax in pole position voor de landstitel. De jonge Deen waarschuwt voor overschatting.

Fischer was afgelopen weekend tweemaal trefzeker tegen NEC (4-1). Het was al even geleden dat hij had gescoord. "Ik voelde opluchting. Een aanvaller wil graag scoren. Dan voel je je weer vrij. Zeker weten", vertelde Fischer aan RTV Noord-Holland

Op de training geniet hij weer na zijn bevrijdende treffers. "Het is allemaal niet zo lastig. Alles is leuk. En het maakt niet uit als je een bal een keer er niet in schiet op de training."

Ajax staat drie punten voor op PSV en Vitesse, en vier op Feyenoord. Maar Fischer verkoopt de huid nog niet voordat de beer geschoten is. "Het is gevaarlijk en mooi tegelijk. We moeten oppassen, er is nog niets beslist."

Ronald Koeman prees Ajax voor de rust die het uitstraalt. "Dat is taktisch goed gedaan. Dat zou ik ook zeggen als tegenstander. Maar het maakt me niets uit wat anderen over ons zeggen. We moeten van onze eigen kracht uitgaan."

[DC] Ook Sijsling wint in Roemenië

Na Robin Haase heeft ook Igor Sijsling zijn Davis Cup-leg in Brasov gewonnen. De nummer 70 van de wereld was Victor Hanescu, die twaalf plaatsen hoger staat op de wereldranglijst, na een lange partij de baas.

Sijsling nam al snel het initiatief in handen en kwam vlug op een 2-0 voorsprong in sets. De volgende twee sets gingen echter naar Hanescu, waardoor de wedstrijd toch nog spannend werd. In de vijfde set besliste de Amsterdammer de wedstrijd uiteindelijk in zijn voordeel; 6-4, 7-6 (5), 2-6, (5)6-7, 6-2.

Door de overwinning staat Nederland vandaag al op een 2-0 overwinning tegen de Roemenen. Morgen kunnen de Nederlandse tennissers in de dubbelpartij de genadeslag geven. De wedstrijden van zondag worden dan zogeheten dead rubbers, die best-of-three in plaats van best-of-five zullen zijn.

FOK!filmtips van de dag: Angel Heart

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Waitress van filmmaakster Adrienne Shelly maakte zijn debuut tijdens het Sundance Filmfestival. De film werd uitstekend ontvangen. Dit nieuws had een bittere nasmaak, aangezien regisseur Shelly dit niet meer heeft mogen maken. Zij werd eind 2006 in haar appartement in New York vermoord door een inbreker. Shelly is ook kort te zien als medeserveerster Dawn.

Serveerster en taartenbakster in Joe's Pie Diner Jenna zit diep in de put. Haar man Earl is een egoïstische dwaas en tot overmaat van ramp is ze er net achtergekomen dat ze zwanger van hem is. Gelukkig kan ze haar ei kwijt in het bakken van taarten. Haar themataarten zijn wereldberoemd. Ze wil dolgraag meedoen aan een taartwedstrijd waar ze vijfentwintigduizend dollar mee kan winnen, maar haar man zit dit niet zitten. Het echtpaar wordt vertolkt door Keri Russell en Jeremy Sisto. Om 20.30 uur op RTL8.

Om indruk te maken op de redacteur van reisverhalen, begeeft Gulliver zich op onbekende wateren - op een boot richting de Bermuda-driehoek. Hij belandt bij dit gevaarlijke avontuur in een hevige storm en spoelt aan op een vreemd eiland, Lilliput. De bewoners van het eiland zijn de zeer kleine en ijverige Lilliputians. De reus Gulliver wordt eerst gevangen genomen door de Lilliputians, maar later wordt hij een inspiratiebron voor zijn nieuwe minivrienden en beginnen ze van elkaar te leren. Gulliver kan echter de verleiding niet weerstaan om grote verhalen te vertellen: hij claimt een belangrijk uitvinder te zijn en deel uit te maken van historische gebeurtenissen uit zijn eigen wereld.

Jack Black speelt de hoofdrol in deze komische bewerking van het gelijknamige klassieke verhaal van de Ierse schrijver Jonathan Swift dat in 1726 werd uitgebracht. Gulliver’s Travels om 20.30 uur op RTL5.

Leonard is een aantrekkelijke, maar depressieve jongeman die weer bij zijn ouders gaat wonen nadat zijn relatie is beëindigd. Hij wil professioneel fotograaf worden maar ondertussen werkt hij bij de stomerij van zijn vader. Zijn ouders zijn bezorgd om Leonard en koppelen hem aan Sandra, de lieve dochter van een vriend van de familie. Het klikt en ze willen elkaar nog eens ontmoeten. Op een avond kijkt Leonard uit zijn slaapkamerraam en ziet een onbekende beeldschone vrouw. Michelle is net in een appartement komen wonen in het gebouw dat door zijn familie wordt verhuurd. De rekening wordt echter betaald door de rijke getrouwde man met wie Michelle een affaire heeft. Onder andere Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow, Isabella Rossellini, Vinessa Shaw en Elias Koteas vormen de cast van Two Lovers. Om 22.10 uur op CANVAS.

New York, 1955. Harry Angel is een kleine privédetective, gespecialiseerd in echtscheidingen en verzekeringszaken. In Harlem ontmoet hij de mysterieuze Louis Cyphre. De rijke intellectueel geeft hem de opdracht Johnny Favorite, een crooner uit de jaren ‘40, op te sporen. Die is, na het weigeren om een contract uit te voeren, met de noorderzon verdwenen. De speurtocht brengt Angel via Harlem naar New Orleans. Opeenvolgend worden de mensen met wie Angel contact had, gruwelijk vermoord. Hoofdrollen zijn er voor Robert De Niro en Mickey Rourke. Angel Heart om 23.25 uur op Één.

Beverly Hills Cop, Beverly Hills Cop II, Immortals, Soul Boy, Harsh Times, Breaking and Entering, Lord of War  en The Disappearance of Alice Creed kan je eventueel ook op televisie zien vandaag.

Man rijdt lerares aan bij oversteken klas

Een 61-jarige automobilist uit Goirle heeft vrijdagochtend in Rotterdam expres een 37-jarige lerares aangereden die haar klas veilig wilde laten oversteken. De vrouw raakte lichtgewond. De Brabander kon even verderop worden aangehouden. Hij zei dat hij haast had, meldt de politie.

Het voorval deed zich rond 11.00 uur voor op de Rotterdamse Westblaak. De vrouw stond voor de uitrit van een parkeergarage om leerlingen te begeleiden die de weg overstaken. De automobilist reed de garage uit en zou daarbij met 'matige' snelheid expres tegen de vrouw aan zijn gereden.

De automobilist reed na het incident door, maar kon even later op de Maasboulevard worden aangehouden voor poging tot zware mishandeling. Zijn auto en rijbewijs zijn in beslag genomen.

[EHL] Finaleweekend in Bloemendaal

Bloemendaal wordt gastheer van de hockeyfinales van de EHL en de ECCC. Dit meldt de club op zijn website. Op 18 en 19 mei strijken de beste Europese ploegen neer op 't Kopje.

Volgens de vereniging worden er op zaterdag de halve finales tussen Amsterdam - Bloemendaal en Dragons - Rot-Weiss Köln gespeeld. Zondags begint de dag met de wedstrijd om de derde en vierde plaats. Vervolgens wordt de ECCC-finale tussen de vrouwen van Den Bosch en Laren gespeeld. Als laatste staat de eindstrijd van de EHL op het programma. 

Voor Bloemendaal-speler Teun de Nooijer kan het een mooie afsluiter worden van zijn carrière. De tweevoudig olympisch kampioen stopt aan het einde van het seizoen.

Peter R. de Vries raadt open relatie aan

Peter R. de Vries raadt iedereen een open relatie aan. De misdaadverslaggever is getrouwd, maar heeft ook een vriendin. "Ik kan het iedereen aanbevelen", zegt De Vries in een aflevering van Veronica-talkshow Jensen Later, die maandagavond wordt uitgezonden.

"Ik heb al jarenlang een vriendin, dezelfde vriendin", legt hij uit. Volgens de misdaadverslaggever heeft zijn minnares geen andere man naast hem, maar zou hij dat wel accepteren. Of de vraag of ze wel eens een ander heeft, geeft hij geen antwoord. "Dat moet je aan haar vragen."

De tv-comeback van Jensen werd donderdag door 255.000 mensen bekeken. Hij keerde na een afwezigheid van ruim twee jaar terug op de buis. Advocaat Bram Moszkowicz was de eerste gast.

Rutte ziet geen ruimte voor lastenverlichting

Premier Mark Rutte (VVD) ziet op dit moment 'helaas' geen ruimte voor lastenverlichting, zoals de Raad van State donderdag bepleitte. Dat zei de premier vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte is niet bereid om de staatsfinanciën uit de hand te laten lopen door nu 'forse lastenverlichting' door te voeren, hoewel hij het principe toejuicht. Als Nederland er niet in slaagt om de begroting op orde te krijgen, dan verliest het land uiteindelijk het vertrouwen van de financiële markten en de eigen bevolking. En dat leidt weer tot 'hele forse lastenverzwaringen', waarschuwde hij. "Het is van belang dat het kabinet koers houdt."

Vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner bepleitte donderdag bij de presentatie van zijn jaarverslag voor dat tegenover de bezuinigingen lastenverlichting moet staan. Door de bezuinigingen kunnen burgers minder vaak een beroep doen op collectieve regelingen. Maar dan moet er wel zicht zijn op lastenverlichting. "Anders worden burgers wel met een eigen verantwoordelijkheid opgezadeld, maar wordt de noodzakelijke bestedingsruimte daarvoor nog steeds wegbelast."

Rutte deelt deze analyse niet. Hij zei dat de overheid ook zelf bezig is om in te krimpen en dat de rekening voor de bezuinigingen dus niet alleen wordt neergelegd bij de burger.

De Raad van State wil hoe dan ook een lastenverlichting. Als het niet op korte termijn kan omdat het kabinet snel opbrengsten wil genereren om het tekort terug te dringen, dan maar 'op afzienbare termijn'.

Rutte wilde niet zeggen of de in het regeerakkoord beloofde lastenverlichting ook volgens schema wordt ingevoerd. De ambitie is er, maar hij wees erop dat er voor volgend jaar al een tegenvaller is en het kabinet extra moet bezuinigen. Het op orde brengen van de overheidsfinanciën heeft prioriteit, aldus Rutte.

Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wees vrijdag lastenverlichting van de hand. "Als ik financiële ruimte had gehad voor lastenverlichting zou ik daar onmiddellijk aan tegemoetkomen, maar in de huidige tijd zal dat lastig zijn." Dijsselbloem wees er verder op dat de Raad van State ook heeft gezegd dat Nederland zich moet aanpassen aan een structureel lagere economische groei. Dan kan pas later sprake zijn van eventuele lastenverlichting, aldus de minister.

Kabinet bezorgd om oorlogstaal Noord-Korea

Premier Mark Rutte (VVD) maakt zich zorgen om de oorlogstaal die Noord-Korea recentelijk bezigt. Het Noord-Koreaanse leger kreeg woensdag toestemming van het regime om nucleaire aanvallen op Amerikaanse doelen uit te voeren, zo meldden staatsmedia. Eerder dreigde het land al met aanvallen op het Amerikaanse vasteland.

"Ik denk dat iedereen zich zorgen maakt over de belligerente teksten die uit Noord-Korea komen", zei Rutte vrijdag tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad. Hij weet nog niet of hij de ambassadeur van Noord-Korea op het matje gaat roepen. "We bekijken constant alle mogelijkheden die een goede uitkomst van dat conflict kunnen beïnvloeden. Daarbij maken we ons geen overdreven voorstelling van de Nederlandse invloed."

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) schreef vrijdagochtend al op zijn Facebook-pagina dat het 'wapengekletter uit Noord-Korea reden is voor zorg'. "In die gespannen sfeer is een incident snel geboren en kan vervolgens ook onbedoeld een militair conflict ontstaan. Kim Jong Un moet begrijpen dat agressie, laat staan inzet van massavernietigingswapens zeer ernstige consequenties zal hebben", meldt Timmermans.

Volgende week meer overlast voor hooikoortspatiënt

Hooikoortspatiënten gaan het in de loop van volgende week weer zwaarder krijgen. Dat komt doordat het warmer en natter gaat worden. De 'pollendruk' gaat flink stijgen, waarschuwt weeronline.nl vrijdag.

Begin volgende week regent het geregeld. De temperatuur loopt op naar lenteachtige waarden van soms wel 15 graden. Daardoor komt de natuur tot leven, aldus de weersite.

Op natte dagen zal de pollendruk meevallen, omdat de regen de verspreiding van pollen tegengaat. "De problemen beginnen in de loop van de week zodra het weer wat droger wordt."

Lichaam vermiste duiker vermoedelijk gevonden

Marineduikers hebben in het Grevelingenmeer een stoffelijk overschot gevonden. Het lichaam is vermoedelijk van de sinds maandag vermiste duiker, meldt de politie vrijdag.

De 30-jarige man was met een vriend bij Scharendijke het Grevelingenmeer, gelegen tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, in gegaan. Toen de vriend hem kwijt was geraakt sloeg hij alarm.

De afgelopen dagen is onder meer met behulp van duikploegen, helikopters en de marine naar de duiker gezocht. De KNRM liet maandag al weten dat de man waarschijnlijk niet meer in leven was.

[Upd] Storing ING nummer 3

Internetbankieren van ING ligt er vrijdagmiddag opnieuw uit. Klanten kunnen niet bankieren via de website of de applicatie voor mobiele telefoons en tablets. Dat zegt een woordvoerder van de bank, die ook woensdag al kampte met een grote storing. Wat de oorzaak is van de storing is nog niet bekend.

De storing van internetbankieren begon om 13.15 uur. Kort daarvoor had de algemene website ing.nl er al kort uit gelegen. De bank werkt aan een oplossing van het probleem. Wat de oorzaak is wordt later onderzocht.

Update 18.21 uur:
Nadat de storing vanmiddag weer was opgelost treedt inmiddels een nieuwe storing op bij betalingen met internetbankieren en iDeal, aldus de NOS. 

Pyongyang: veiligheid ambassades niet gegarandeerd

Noord-Korea heeft buitenlandse diplomaten in Pyongyang gewaarschuwd dat het land de veiligheid van ambassades niet kan garanderen. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov vrijdag gezegd. Er werd ook gesuggereerd dat het verstandig zou zijn diplomatiek personeel te evacueren.

Lavrov zei niet te begrijpen waarom Noord-Korea wil dat Rusland en andere landen hun ambassades in Pyongyang sluiten. Ook uitte hij zijn zorgen over de spanningen op het Koreaanse schiereiland. Lavrov eist uitleg van de Noord-Koreanen of de waarschuwing een bevel is om te evacueren of slechts een voorstel wat landen in overweging kunnen nemen.

"Dit voorstel is naar alle ambassades in Pyongyang gestuurd", zei Lavrov. "We proberen meer duidelijkheid over de situatie te krijgen." Lavrov zei dat Rusland contact heeft met China, de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea om uit te zoeken wat erachter zit. "We zijn erg verontrust over de zeer hoog opgelopen spanningen", zei de minister. "We willen weten wat de redenen zijn achter dit voorstel om de ambassades te evacueren. We willen weten of het een beslissing is van het Noord-Koreaanse regime of een voorstel. Er is ons verteld dat het een voorstel is."

Ongeveer twintig landen hebben ambassades in Noord-Korea. Groot-Brittannië heeft bevestigd de waarschuwing ook te hebben gekregen. Londen 'overweegt stappen', maar is niet van plan diplomatiek personeel direct uit Pyongyang terug te trekken. Tsjechië, Roemenië en Bulgarije, die ook ambassades in Noord-Korea hebben, zeiden de situatie zorgvuldig te bekijken. Roemenië en Bulgarije voeren overleg met de Europese Unie over de kwestie.

Zuid-Afrika onderzoekt matchfixing voor WK 2010

Er komt een onderzoek naar vermeende matchfixing bij het Zuid-Afrikaanse voetbalelftal in aanloop naar het WK van 2010. De Zuid-Afrikaanse overheid stelt een onafhankelijke commissie in die het onderzoek gaat leiden. Dat is de uitkomst vrijdag van een overleg in Zürich tussen Zuid-Afrika, de nationale bond en de wereldvoetbalbond FIFA.

Tijdens de voorbereiding van Zuid-Afrika op het wereldkampioenschap in eigen land zou in ruil voor geld zijn gesjoemeld met diverse oefenduels. Het onderzoek spitst zich toe op een bedrijf dat de scheidsrechtersaanstellingen voor een aantal wedstrijden regelde. De spelers staan niet onder verdenking.

"Het is belangrijk dat snel duidelijk wordt wat in 2010 is gebeurd. De boosdoeners zullen worden gestraft in overeenstemming met het zerotolerancebeleid", liet secretaris-generaal Jérôme Valcke van de FIFA weten.

Dertien aanvragen bij Schadefonds Haren

Tot dusver hebben dertien gedupeerden van de rellen in Haren van vorig jaar een aanvraag ingediend bij het schadefonds openbaar geweld. Dat heeft het Schadefonds Geweldsmisdrijven, dat het geld beheert, vrijdag bekendgemaakt. Gedupeerden kunnen tot 15 april een claim indienen.

Het fonds werd in februari in het leven geroepen door staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). De relschoppers moeten een bijdrage aan het fonds leveren. Minderjarigen betalen 250 euro en volwassenen vijfhonderd euro.

De schadevergoeding voor elk van de gedupeerden bestaat uit het totale bedrag in het fonds, gedeeld door het aantal aanvragen dat wordt ingediend. Een maand geleden moesten 47 relschoppers van de rechter een bijdrage in het schadefonds storten. Het ging toen om in totaal achttienduizend euro.

Castro wil geen Koreaanse oorlog

Fidel Castro heeft vrijdag in een column in de staatskrant Granma opgeroepen een oorlog op het Koreaanse schiereiland te voorkomen. De Cubaanse oud-leider schreef dat een kernoorlog een enorme impact op de regio en daarbuiten zal hebben.

Volgens Castro is het niet alleen de plicht van Noord-Korea, maar ook die van de Amerikaanse president Barack Obama en 'van het Amerikaanse volk' een oorlog te voorkomen. Castro wees op de vriendschappelijke betrekkingen tussen Cuba en Noord-Korea en zei dat, nu Pyongyang zijn technologische en wetenschappelijke vooruitgang heeft aangetoond, het land moet denken aan de belangen van de landen die zijn vrienden zijn.

In het artikel noemde Castro de situatie op het Koreaanse schiereiland 'ongelofelijk en absurd'. "Als daar een oorlog losbarst dan zullen beide kanten van het schiereiland op vreselijke wijze worden geofferd, zonder dat een van beide partijen er beter van wordt."

Castro schreef ook dat hij de eer heeft gehad om Kim Il Sung te leren kennen, die Noord-Korea van 1948 tot zijn dood in 1994 leidde. Hij noemde hem 'een historische figuur, zeer dapper en revolutionair'.

Weer minder asielaanvragen

Het aantal asielaanvragen is het afgelopen jaar opnieuw fors gedaald. In 2012 daalde het aantal eerste verzoeken met vijftien procent naar 9810. In 2011 ging het nog om 11.590 aanvragen, staat in de Rapportage Vreemdelingenketen 2012, die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Hoewel het aantal eerste asielaanvragen blijft dalen, stijgt juist het aantal tweede en daaropvolgende asielverzoeken. Dat waren er afgelopen jaar 3820, een stijging van 26 procent. Dat baart het kabinet zorgen, omdat het gaat om procedures waarbij de uitkomst voor de asielzoekers vaak uitdraait op een afwijzing. Teeven vindt het van groot belang om door te gaan met het stroomlijnen van de toelatingsprocedures om asielzoekers zo snel mogelijk duidelijkheid te geven.

Ook het aantal asielzoekers dat vertrekt laat een 'lichte daling' zien. Dat komt onder meer doordat het afgelopen jaar een gedwongen terugkeer naar Irak en Somalië niet mogelijk was. Ook was het zogeheten kinderpardon van invloed op de terugkeerbereidheid van asielzoekers.

Nederland staat nu op de achtste plaats van de lijst met EU-lidstaten met het hoogste aantal asielaanvragen. Bovenaan staat Duitsland met ruim 49 duizend aanvragen. Frankrijk en Zweden staan op de tweede en derde plek. In totaal werd in de hele EU tot oktober vorig jaar ongeveer 225 duizend keer asiel aangevraagd.

Nazigroet kost voetballer schorsing, stadionverbod

De Griekse voetballer Giorgos Katidis is voor vijf wedstrijden geschorst voor het brengen van een nazigroet. Die straf besloot de Griekse voetbalbond de 20-jarige middenvelder van AEK Athene op te leggen. Katidis moet ook elfhonderd euro boete betalen en mag drie maanden lang geen voetbalwedstrijden in Griekenland bezoeken.

De lengte van de schorsing is voor Katidis overigens niet zo belangrijk. Zijn club AEK besloot eerder al hem dit seizoen geen speeltijd meer te geven. De voormalig jeugdinternational werd door de Griekse voetbalbond bovendien voor het leven verbannen uit alle nationale ploegen.

Katidis vierde half maart een doelpunt door de nazigroet te brengen. Hij bood al meerdere keren zijn verontschuldigingen aan. De eerste keer beweerde hij dat hij niet wist wat het handgebaar betekende.


Nazigroet kost voetballer schorsing, stadionverbod (Foto: Novum)

'Gordon dood'; Gordon boos

Gordon zegt sprakeloos te zijn door een filmpje dat GeenStijl online zette. In een video gaat verslaggever en playmate Zimra Geurts de straat op om reacties te vragen voor het geval Gordon komt te overlijden. "Ik weet even niet hoe ik hier op moet reageren, hoe ver willen de media nog gaan", schrijft de zanger op Facebook. "Ik ben echt in shock."

De 44-jarige Gordon, die onlangs uit zanggroep LA, the Voices stapte, beseft dat het geen zin heeft om stappen te ondernemen. "Zojuist met mijn advocaat overlegd. Kennelijk mag dit gewoon in Nederland. Er iets tegen doen is zinloos en geeft hen alleen maar publiciteit."

De zanger zegt 'sterker te worden' met elke schop die hij krijgt. "Dus laat ik het lekker voor wat het is en geniet ik nog even van mijn vakantie. Ik zal ze een kaartje sturen vanaf de Malediven: dat ik nog leef en dat er 2,5 miljoen mensen elke week met plezier kijken naar mijn programma."

Gordon belandde vorige maand in het ziekenhuis nadat hij onwel was geworden. Hij besloot daarop op vakantie te gaan.

[DC] Tsjechië op rozen

Titelverdediger Tsjechië staat met een been in de halve finale van de Davis Cup. Uit bij Kazachstan werd op de eerste dag al een 2-0 voorsprong genomen. Jan Hajek zette de Tsjechen op 1-0 door Mikhail Kukushkin met 6-3, 6-2, 6-4 te verslaan. Vervolgens was Lukas Rosol met 4-6, 6-4, 6-2, 7-6 (6) te sterk voor Andrey Golubev.

De andere drie kwartfinales in de Davis Cup worden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gespeeld. Canada ontvangt Italië, Servië moet op bezoek bij de Verenigde Staten en Argentinië krijgt Frankrijk op bezoek. Ook die ontmoetingen staan dit weekeinde op het programma.

Mourey wint slotrit Circuit de la Sarthe

Francis Mourey heeft vrijdag de laatste etappe van het Circuit de la Sarthe op zijn naam geschreven. De voor FdJ koersende Frans kampioen veldrijden bleef medevluchter Lloyd Mondory (AG2R) en het aanstormende peloton net voor. De eindzege was voor Pierre Rolland. De Europcar-renner had donderdag de gele trui veroverd.

Mourey en Mondory maakten tijdens de 166,6 kilometer lange laatste rit van Abbaye de l'Epau naar Saint-Vincent-du-Lorouër lang deel uit van een kopgroep van vier met Cameron Meyer (Orica-Greenedge) en Marco Canola (Bardiani Valvole-CSF Inox).

DiCaprio & Hanks maken film over Gorbatsjov

Leonardo DiCaprio en Tom Hanks slaan de handen ineen voor een film over Michail Gorbatsjov. De twee filmsterren produceren de film voor de Amerikaanse betaalzender HBO, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De voormalige president van de Sovjet-Unie is als adviseur betrokken bij de film over zijn leven.

De film gaat over het einde van de Sovjet-Unie begin jaren negentig. Het scenario wordt geschreven door John Shiban, bekend van series als Breaking Bad en Hell on Wheels.

De inmiddels 82-jarige Gorbatsjov werd in 1985 de hoogste man van de communistische partij van de Sovjet-Unie en daarmee de belangrijkste man in het land. In 1990 en 1991 verklaarden de vijftien republieken van de staat zich één voor één onafhankelijk. De Sovjet-Unie hield officieel op te bestaan toen Gorbatsjov in december 1991 zijn functie als president neerlegde.

De 38-jarige DiCaprio kent Gorbatsjov van zijn documentaire The 11th Hour. De oud-Sovjet-leider overhandigde de acteur later een milieuprijs voor zijn film. DiCaprio en Hanks kennen elkaar van de film Catch Me If You Can van Steven Spielberg.


DiCaprio en Hanks maken film over Gorbatsjov (Foto: Novum)

Consternatie op scholen om verdwaalde militair

Een verdwaalde militair heeft vrijdagmiddag voor onrust gezorgd op scholen in Assen. Kinderen die buiten waren, werden naar binnen gedirigeerd, omdat een verdachte man in militair tenue bij de scholen rondhing, meldt de Drentse politie.

De gewaarschuwde politie besloot voor de zekerheid snel te reageren op de melding. "Gelukkig bleek het een storm in een glas water", aldus de politie. Waar de militair vandaan kwam en naar op weg was, is onduidelijk.

Hoorzitting dochter Spaanse koning opgeschort

De Spaanse rechter die onderzoek doet naar een corruptieschandaal en daarvoor de dochter van de koning wilde horen, heeft de zitting opgeschort. José Castro deed dat nadat aanklagers bezwaar hadden aangetekend.

Prinses Cristina zou op 27 april worden gehoord in een fraudezaak waarbij haar man Inaki Urdangarin betrokken is. Die wordt ervan beschuldigd samen met een voormalige zakenpartner zo'n vijf miljoen euro aan overheidsgeld te hebben verduisterd.

De rechter besloot vrijdag de zitting uit te stellen nadat de aanklagers hadden betoogd dat er te weinig bewijs is voor haar betrokkenheid bij de verduistering. Castro stelde geen nieuwe datum vast.


Hoorzitting dochter Spaanse koning opgeschort (Foto: Novum)

Opnieuw storing in koelsysteem centrale Fukushima

Er is opnieuw een storing in het koelsysteem van een opslagbassin voor splijtstofstaven in de Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi. Vorige maand deed zich ook al een storing voor. Volgens de Japanse autoriteiten leidt de storing in reactor 3 van de centrale niet tot direct gevaar. Onderzocht wordt wat de oorzaak is.

De kerncentrale raakte in maart 2011 ernstig beschadigd. Als gevolg van een aardbeving en een daaropvolgende verwoestende tsunami werden de voedings- en koelsystemen van de centrale vernield. Er vonden hierdoor drie kernsmeltingen plaats en opslagbassins raakten oververhit. In de reactoren van de centrale ligt nog altijd zeer gevaarlijk afval van de radioactieve brandstof. De ontmanteling van de kerncentrale kan veertig jaar in beslag nemen.

Rijverbod en werkstraf voor fatale straatrace

Een 22-jarige man uit het Gelderse Spijk is vrijdag schuldig bevonden aan het veroorzaken van een dodelijk ongeval tijdens een straatrace. Zijn tegenstander verongelukte en overleed. De rechtbank in Arnhem legde de man een rijverbod van anderhalf jaar, een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een werkstraf van 240 uur op.

De man racete september 2011 tegen een man uit Lobith. Die raakte tijdens de race in een slip en knalde op een boom. Hij overleefde de crash, maar overleed enkele dagen later in een ziekenhuis.

De straf komt grotendeels overeen met de eis van het Openbaar Ministerie, behalve de rijontzegging. Justitie wilde dat het rijbewijs van de man voor drie jaar zou worden ingenomen. Het OM beraadt zich nog op een eventueel beroep tegen de uitspraak.

Lijk aangespoeld in Katwijk

Op het strand in Katwijk aan Zee is vrijdag een stoffelijk overschot aangespoeld. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) bekendgemaakt.

Over de identiteit van het lichaam is nog niets bekend, aldus de KNRM. Het gaat in ieder geval niet om een van de vermiste opvarenden van de Baltic Ace, het schip dat op sinterklaasavond zonk na een aanvaring met een containerschip.

Het lichaam werd gevonden door voorbijgangers ter hoogte van de Boulevard van Katwijk.

Van Dijk grijpt macht in tijdrit Energiewacht Tour

Ellen van Dijk is de nieuwe leidster in de Energiewacht Tour. De 26-jarige renster van de Specialized-Lululemon-ploeg legde de ruim 21 kilometer lange tijdrit door Winsum af in 28.12 minuten. Van Dijks Duitse ploeggenote Lisa Brennauer werd tweede. De Australische Shara Gillow (Orica-Ais) zette de derde tijd neer. Kirsten Wild, die de eerste twee ritten won, eindigde als negende.

Vrijdagmiddag staat nog een tweede etappe op het programma. Vanaf 17.30 uur leggen de vrouwen zes rondes van 13 kilometer door Appingedam af. Ook zaterdag en zondag gaat de Energiewacht Tour verder.

Politie beëindigt dagenlange gijzeling Deventer

De politie heeft vrijdag een einde gemaakt aan de gijzeling van een 25-jarige vrouw uit Deventer. Ze zou zijn ontvoerd en werd vervolgens een aantal dagen vastgehouden. De verdachte, een 29-jarige plaatsgenoot, is aangehouden.

De vrouw is door de politie opgevangen. Ze is niet gewond geraakt. Hoe de politie haar op het spoor kwam, is nog niet duidelijk. Er is een onderzoek ingesteld.

Geen ontslagen om achterhouden spoorrapport

Ambtenaren die hebben verzuimd een kritisch rapport over het spoor naar de Tweede Kamer te sturen, worden niet ontslagen. Er was namelijk geen sprake van opzet, blijkt uit een onderzoek naar de gang van zaken op het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) neemt deze conclusie over.

De ambtenaren brachten Schultz en haar staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) in grote problemen door het rapport niet naar de Kamer te sturen, hoewel Schultz daartoe wel opdracht had gegeven. In het rapport werden kritische noten gekraakt over de manier waarop spoorbeheerder Prorail met het onderhoud omgaat. Uiteindelijk kwam het rapport via de krant in de openbaarheid.

Beide bewindslieden moesten daarop diep door het stof in de Tweede Kamer, waar de SP dreigde met een motie van wantrouwen. Het niet informeren van de Kamer geldt als een politieke doodzonde. Schultz noemde het achterhouden van het rapport 'onvergeeflijk' en Mansveld sloot disciplinaire maatregelen tegen de betrokken ambtenaren niet uit. Wel wilden zij een extern onderzoek naar de gang van zaken afwachten.

Daaruit blijkt dat nergens sprake was van opzet. "In de gevoerde gesprekken bleek bij alle betrokkenen een gevoel van schaamte te heersen over de gemaakte fouten." Er zijn geen andere zaken gevonden waaruit kan worden afgeleid dat opdrachten van de bewindspersonen structureel worden genegeerd. Ook is de bereidheid om lessen te trekken 'groot'.

Er is geen aanleiding om disciplinaire stappen te zetten, luidt de aanbeveling. Schultz neemt deze aanbeveling over, laat een woordvoerder van het departement weten. Wel moeten een aantal maatregelen worden genomen op het departement, zodat de interne organisatie 'trefzekerder wordt.

3DS komt met nieuwe update

De nieuwste systeemupdate voor Nintendo 3DS is vandaag gelanceerd. Update versie 5.1.0-11U zorgt ervoor dat de gebruikers die update 5.0.0-11U hebben gedownload weer bij de systeeminstellingen kunnen.

Bij systeemupdate 5.0.0-11U ging het fout. Nintendo meldt hierover: "Sommige gebruikers kregen een foutmelding tijdens de systeemupdate waardoor ze niet meer in de systeeminstellingen, Nintendo eShop of Game Notities konden komen.".

Deze update zorgt ervoor dat deze fout niet nog eens kan voorkomen. Mocht je hier toch last van hebben, klik dan hier.

Recordaantal Songfestivaldeelnemers naar Nederland

Een recordaantal Songfestivaldeelnemers staat dit jaar op de vijfde editie van Eurovision in Concert. Het Nederlandse evenement als opwarmer voor het Eurovisie Songfestival heeft 27 van de 39 deelnemende landen gestrikt, is vrijdag bekendgemaakt.

De jubileumeditie van Eurovision in Concert vindt 13 april plaats in de Amsterdamse Melkweg. De presentatie is in handen van Marlayne Sahupala en Linda Wagenmakers, die Nederland ooit vertegenwoordigden op het zangfestijn. Grote afwezige is de Nederlandse inzending van dit jaar, zangeres Anouk.

De finale van het Eurovisie Songfestival 2013 vindt plaats op 18 mei. Vier dagen eerder moet Anouk zich met haar Birds in de eerste halve finale zien te kwalificeren voor de eindstrijd.

Verdachte sarinzaak toch langer vast

De 52-jarige vrouw uit Maastricht die zaterdag werd opgepakt in de sarinzaak blijft toch langer vastzitten. De raadkamer van de rechtbank in Maastricht heeft vrijdag besloten dat de vrouw in ieder geval nog tien dagen mag worden vastgehouden.

Eerder besloot de rechter-commissaris nog het voorarrest van de vrouw niet te verlengen. Ze kwam echter niet op vrije voeten, maar bleef op last van de officier van justitie vastzitten. Donderdag stelde het Openbaar Ministerie beroep in tegen de beslissing.

[DC] Haase zet Nederland op voorsprong

Tennisser Robin Haase heeft Nederland een 1-0 voorsprong bezorgd tegen Roemenië. De Hagenaar won in Brasov de openingswedstrijd van Adrian Ungur met drie sets tegen een: 6-4, 6-4, 3-6 en 6-3. Igor Sijsling is later vrijdag de tweede Nederlander die in het strijdperk treedt. Hij neemt het op tegen Victor Hanescu.

Haase moest in het begin even wennen aan het razendsnelle tapijt in de hal in Brasov, maar toen zijn opslag begon te lopen, was de Nederlander een klasse beter dan Ungur. De nummer 52 van de wereld won de eerste set met één break en brak Ungur in de tweede set zelfs twee keer. De als 124e gerangschikte Ungur vocht nog terug, maar kon het tij in het tweede bedrijf niet meer keren.

In de derde set nam Ungur een vroege voorsprong en gaf die niet meer uit handen. Hoop op een comeback bleek echter al snel ijdel. In de zesde game van de vierde set sloeg Haase opnieuw toe en op 5-3 serveerde hij voor de partij. In die game kwam hij op 15-40 achter, maar met vier punten op rij trok Haase het eerste Nederlandse punt over de streep.

Nederland en Roemenië strijden in de Europees/Afrikaanse zone. de winnaar van de ontmoeting gaat naar een promotie-degradatieduel voor een plaats in de Wereldgroep.

Obama herdenkt filmcriticus Ebert

Barack Obama prijst de donderdag overleden filmcriticus Roger Ebert in een verklaring. "Roger was film", schrijft de president van de Verenigde Staten. "Films zullen niet meer hetzelfde zijn zonder Roger en onze gedachten zijn bij zijn familie." Ebert overleed op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Ook filmmakers herdenken de overleden journalist. "Zijn recensies gingen dieper dan alleen het oordeel goed of slecht", zegt regisseur Steven Spielberg. "Hij schreef met passie en echte kennis van film en filmgeschiedenis en wist daarmee een film naar het publiek te leiden."

Acteur Robert Redford herinnert Ebert als een voorvechter van artistieke vrijheid. "Toen de kracht van onafhankelijke film nog onbekend was, was Roger er voor onze kunstenaars", laat hij weten in een verklaring. "Zijn passie voor film kende geen grenzen en dat zal zijn erfenis zijn voor volgende generaties."

Actrice Glenn Close laat weten soms van hem te houden, maar hem ook te kunnen haten 'zoals met iedere criticus'. "Ik denk dat een groot criticus iemand is die echt houdt van wat hij bekritiseerd en dat deed hij."

Ebert schreef 46 jaar lang filmrecensies in de Amerikaanse krant Chicago Sun-Times. In 1975 kreeg hij voor zijn recensies een Pulitzer Prize.


Obama herdenkt overleden filmcriticus Roger Ebert (Foto: Novum)

Koningin Elizabeth ontvangt ere-Bafta

De Britse koningin Elizabeth heeft donderdagavond een ere-Bafta gekregen voor haar steun aan de Britse filmwereld. De koningin kreeg de onderscheiding uit handen van Kenneth Branagh. De acteur en regisseur prees met name de rol die Elizabeth II speelde naast Daniel Craig als James Bond in een video voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen van vorig jaar.

"Mocht u uw carrière in de filmwereld willen uitbreiden, weet dat een paar van mijn collega's vanavond scenario's bij zich hebben met een paar prachtrollen voor u", sprak Branagh de koningin toe. "U zult deze aanbiedingen hoogstwaarschijnlijk aan uw agent willen voorleggen, dus als Daniel Craig hier vanavond is, moet hij wat langer blijven."

In het James Bond-filmpje begeleidt Daniel Craig haar als James Bond naar een helikopter, waarmee ze naar het Olympisch park wordt gevlogen. Een stuntvrouw verkleed als de koningin maakt een parachutesprong uit de helikopter, waarna de koningin haar entree bij de ceremonie maakte.

De 86-jarige Elizabeth kreeg de ere-Bafta in het kasteel van Windsor. Onder de genodigden waren komiek en acteur Billy Connolly en Star Wars-bedenker George Lucas.


Koningin Elizabeth ontvangt ere-Bafta (Foto: Novum)

Kidman heeft klein rolletje in Anchorman 2

Nicole Kidman gaat een cameo spelen in de komedie Anchorman: The Legend Continues. Vince Vaughn en Luke Wilson nemen de bijrollen op zich die ze in Anchorman: The Legend of Ron Burgundy uit 2004 ook speelden. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Welke rol de 45-jarige Kidman krijgt is nog onbekend. De Australische actrice had twee jaar geleden ook een cameo in Adam Sandlers komedie Just Go With It. Ze is dit jaar nog te zien in de thriller Stoker en als Grace Kelly in Grace of Monaco.

Will Ferrell speelt in Anchorman: The Legend Continues wederom de rol van gladde nieuwslezer Ron Burgundy. Naast Kidman maken talloze andere beroemdheden hun opwachting. Zo hebben Harrison Ford, Kristen Wiig, Steve Carell en Greg Kinnear ook rollen in de film. De komedie wordt op 14 februari volgend jaar uitgebracht in Nederland.


Nicole Kidman heeft klein rolletje in Anchorman 2 (Foto: Novum)

Nieuwe filmprijs Cinekid voor kinderanimatie

Filmfestival Cinekid komt met een nieuwe filmprijs. De prijs is bedoeld voor Europese animatiefilms die maximaal een halfuur duren en geschikt zijn voor jonge kinderen, meldt het festival donderdag. Het gaat om films waar weinig dialoog in zit.

De volgende editie van Cinekid heeft ook een nieuw programmaonderdeel voor de korte animatiefilms. Directeur Sannette Naeyé vindt dat er nog te weinig aandacht is voor animatiefilms voor kinderen. De prijs moet het aanbod in dat genre een impuls geven.

Cinekid vindt dit jaar plaats van 16 tot en met 25 oktober. De winnaar van de nieuwe filmprijs wordt tijdens het festival bekendgemaakt.

Cinekid Filmfestival

NVWA: geen hondenvlees uit Spanje naar Nederland

Er zijn geen aanwijzingen dat er honden- of kattenvlees in producten vanuit Spanje naar Nederland zijn vervoerd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meldt vrijdag dat de Spaanse voedselwaakhond dit desgevraagd heeft bevestigd na berichtgeving over hondenvlees in De Telegraaf.

Het dagblad meldde dat honden- en kattenvlees uit Spanje verwerkt zou zijn in onder meer gehaktballetjes. De Spaanse voedselwaakhond heeft de NVWA laten weten dat weliswaar eerder sprake was van een dergelijke melding in Spanje, maar dat daar nu geen aanwijzingen voor zijn.

In Spanje deden in maart berichten de ronde over hondenvlees in diervoeding. Daar is onderzoek naar gedaan en in Spanje loopt daar een strafzaak naar. De Spaanse voedselwaakhond ziet echter geen link met Nederland en heeft ook geen officiële melding gedaan over de zaak aan Nederland.

De NVWA laat weten tot dusverre geen aanleiding voor eigen onderzoek of handhavingsacties te zien. Wanneer uit Spanje wel een officiële melding komt gaan we naar vervolgstappen kijken, aldus de zegsman.

De Telegraaf meldde donderdag dat Spaanse instanties aan de bel trekken over de verwerking van honden- en kattenvlees in dierenvoeding, maar mogelijk ook in gehaktballetjes. Firma's zouden geld bieden om overleden huisdieren thuis op te halen en ook asielen zouden worden benaderd. Volgens de krant zou er een link zijn met een onlangs opgedoekte vleesgroothandel in Amsterdam en zou 'jarenlang' vlees naar Nederland zijn geëxporteerd.

'Tijd om concessie Fyra in te trekken'

Verder uitstel van de heringebruikname van de Fyra V250 zou het einde van de concessie van NS-HiSpeed moeten betekenen. Bij een concessie hoort de plicht, de afspraken, zoals het rijden met de treinen volgens de afgesproken kwaliteit, ook na te komen. Dat zegt de Maatschappij Voor Beter OV.

Voor Beter OV vindt dat het voornemen om op zijn vroegst eind 2013 pas weer met de Fyra V250 op de hogesnelheidslijn gaan rijden, waarover ook FOK! eerder vandaag berichtte, niet zonder gevolgen kan blijven voor exploitant HSA, waarin NS-Hispeed grootaandeelhouder is. "Een concessie wordt verleend om met treinen te rijden. Lukt dat de vervoerder niet, dan treedt de in de concessie vastgelegde afspraak in werking, dat de vervoerder een bedrag van 50 miljoen moet betalen voor een tijdelijke oplossing totdat een nieuwe exploitant is gevonden."

Het kan, vindt Voor Beter OV, niet zo zijn, dat een met belastinggeld aangelegde hogesnelheidslijn amper wordt gebruikt. "Het kopen van ondeugdelijke treinen is een risico voor de exploitant, dus NS en zijn dochterondernemingen, en niet voor de belastingbetaler of de concessieverlener."

Fyra-V250
Een van de Fyra V250-treinstellen (Foto: Novum)

Bejaarde vrouw (82) gewurgd in Kerkrade

Een 82-jarige vrouw uit Kerkrade is afgelopen week omgebracht in haar woning. Ze is vermoedelijk gewurgd. Dat meldt de politie vrijdag.

Het slachtoffer werd woensdagochtend dood gevonden in haar huis aan de Kasperenstraat. Donderdag is sectie op het lichaam verricht, waarbij de vermoedelijke doodsoorzaak werd ontdekt. De politie heeft nog geen verdachten in beeld en heeft geen idee over het motief. Getuigen worden opgeroepen zich te melden bij de politie.

Luigi's Mansion 2 populairste game van Nederland

Het avonturenspel Luigi's Mansion 2 is het bestverkochte spel van de afgelopen week. De game voor Nintendo 3DS weet onder meer het schietspel Bioshock Infinite en het voetbalspel FIFA 13 achter zich te houden. Het actiespel Gears of War Judgment, de nummer één van vorige week, is buiten de top tien van onderzoeksbureau GfK gevallen.

De actiegame God of War: Ascension dreigt volgende week zijn plek in de top tien te verliezen. De PlayStation 3-game is van de zesde naar de tiende plek gezakt. Ondertussen zijn het voetbalspel FIFA 13, van vier naar drie, en het schietspel Call of Duty: Black Ops 2, van tien naar zes, weer omhoog geklommen.

Deze week ontbreken andere nieuwe games in de verkooptoptien. Het sluipspel Sly Cooper: Thieves in Time en het schietspel Army of Two: The Devil's Cartel schitteren door afwezigheid.

In de veertiende week van 2013 ziet de top tien er als volgt uit:
01. Luigi's Mansion 2 (Nintendo 3DS)
02. Bioshock Infinite (PlayStation 3)
03. FIFA 13 (PlayStation 3)
04. Bioshock Infinite (Xbox 360)
05. Simcity (pc)
06. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
07. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
08. FIFA 13 (Xbox 360)
09. Tomb Raider (PlayStation 3)
10. God of War Ascension (PlayStation 3)


Luigi's Mansion 2 populairste game van Nederland (Foto: Novum)

Excuses Media Markt, medewerker op non-actief

De directie van Media Markt heeft een medewerker op non-actief gesteld die verantwoordelijk was voor het heimelijk filmen van personeel in filialen van de winkelketen. Het bedrijf biedt zijn excuses aan, staat in een verklaring vrijdag.

Naar aanleiding van de meldingen over verborgen camera's in een filiaal van Media Markt en vier filialen van Saturn, onderdeel van hetzelfde bedrijf, stelde het bedrijf een intern onderzoek in. "Tot verbazing en ontzetting van de directie is vandaag uit dit onderzoek gebleken dat er ook opnames zijn gemaakt bij een aantal andere winkels. Het gaat om neutrale sfeerbeelden van een aantal seconden", stelt het bedrijf.

De Leeuwarder Courant schreef vrijdagochtend al dat in navolging van vestigingen van Media Markt en Saturn ook personeel zonder aankondiging vooraf gefilmd was in winkels van Expert, Scapino en De Tuinen.

De installatie van camera's zou een initiatief zijn geweest van de betreffende medewerker, zo stelt de directie. "Het maken van opnames bij andere bedrijven is expliciet geen onderdeel van het beleid van de onderneming en zal dat ook nooit worden."

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) wilde vrijdagochtend niet ingaan op vragen of er een eventueel onderzoek is ingesteld. Ook wilde de woordvoerder niet zeggen of er klachten zijn binnengekomen.

Mannetjesvos blijkt een vrouwtje

Dierenpark Wissel in Epe dacht sinds 1,5 jaar twee mannelijke corsac vossen te bezitten. Maar dat was een vergissing: een van de twee vossen wierp een nest met zes jongen. Drie van de zes jonkies zijn in leven gebleven, zo maakte een woordvoerster van het park vrijdag bekend.

Het dierenpark kreeg de vossen als een mannelijk koppel van een dierentuin in Duitsland. Toen een van de dieren vorige maand erg dik werd, dachten de verzorgers eerst dat het beest ziek was.

Als de moedervos is hersteld van de bevalling, gaan de verzorgers de dieren vangen om uit te zoeken wat er is gebeurd. Het kan zijn dat in Duitsland het verkeerde geslacht is bepaald. Het is ook mogelijk dat Wissel een verkeerde corsac vos heeft gekregen. Dat is vast te stellen door een onderhuidse chip in de nek van het dier uit te lezen. Of het vossenpaar bij elkaar blijft, is nog niet bekend.

Bosch stopt in april na EK judo

Edith Bosch zet eind april na het EK Judo in Budapest een punt achter haar topsportcarrière zetten. Dat heeft ze vrijdag aan de NOS laten weten. Op het Europees kampioenschap zal ze deelnemen aan de landenwedstrijd. 

De 32-jarige Bosch is de enige Nederlandse sporter die een individuele medaille won op de Olympische Spelen van achtereenvolgens 2004, 2008 en 2012. Bosch liet na de Spelen van Londen al weten dat ze niet door zou gaan tot de Spelen van Rio de Janeiro. Er werd aangenomen dat ze na de Masters of het WK afscheid zou nemen.

Naast de drie olympische medailles werd ze wereldkampioen in 2005, pakte vier Europese titels(2004, 2005, 2011 en 2012) en werd ze acht keer Nederlands kampioen. In de klasse tot zeventig kilogram staat de opvolging al klaar. Kim Polling en Linda Bolder staan beiden in de top van de wereldranglijst. Polling won in februari de Grand Slam van Parijs en in december vorig jaar won Bolder de Grand Slam van Tokio. 

Nieuwe vriendin wordt al snel slons

Heb je net een nieuwe vriendin gescoord, dan moet je zorgen dat je deze binnen zevenenhalve maand weer van de hand doet. Na die korte periode voelt de dame in kwestie zich volledig op haar gemak bij haar nieuwe vriend, en vindt dat ze geen moeite meer hoeft te doen om er goed uit te zien. Dit blijkt uit een enquête die werd ingevuld door 1186 vrouwen.

De eerste maanden van een nieuwe relatie is een vrouw nog erg onzeker. Ze doet alles om maar in de smaak te vallen bij haar vriend, bang om te worden gedumpt. Na een gemiddelde houdbaarheidsduur van 7,5 maanden is de onzekerheid voorbij en wordt je nieuwe neukobject een slons.

Niets doet de vrouw nog om in de smaak te vallen. Zo laat ze net zo graag een scheet op de bank als jijzelf, schijt met de deur open of neemt een kort, pittig kapsel. Ook gaat ze rustig met een 'oh, hij zit zo lekker'-joggingbroek naast je op de bank zitten.

Let wel, het onderzoek is uitgevoerd onder Britse vrouwen. Beste heren, zorg ervoor dat deze trend niet naar ons land overwaait, wapen u tegen het feminisme en de korte, pittige kapsels!

Pijnpunten nog niet besproken bij sociaal overleg

De werkgevers- en werknemersorganisaties zijn tijdens het sociaal overleg nog niet toegekomen aan de 'pijnlijke punten'. Dat bevestigt een woordvoerder van vakcentrale CNV, die de sociale partners vrijdag ontving op het hoofdkantoor in Utrecht.

Voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes zei eerder tegenover verschillende media dat een sociaal akkoord 'eerder nog weken dan dagen' op zich laat wachten. De zegsvrouw van CNV bevestigt die lezing. De sociale partners denken er wel nog steeds in de loop van april uit te kunnen komen.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) wilde in eerste instantie graag voor 1 april een akkoord, zodat de nieuwe afspraken mee zouden kunnen in de Voorjaarsnota. Eind vorige maand hadden de partners Asscher al laten weten dat deze deadline niet zou worden gehaald.

Het kabinet hoopt met de sociale partners tot een akkoord te komen over hervormingen en bezuinigingen. De vakcentrales FNV en CNV willen niet dat het kabinet het ontslagrecht en de WW versoberen. Ook willen de twee afspraken maken over de slechte positie van flexwerkers.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW gaf eerder aan bereid te zijn om de duur van de WW niet te verkorten om de vakcentrale tegemoet te komen. De organisatie heeft er wel ernstig bezwaar tegen de aangekondigde verplichting voor grote bedrijven dat vijf procent van het personeel arbeidsgehandicapt moet zijn.

R. Koeman zet z'n geld op Ajax

Als Ronald Koeman geld moet zetten op een ploeg die dit seizoen de Eredivisie-titel pakt, dan kiest de Feyenoord-trainer voor Ajax. "Ajax speelt het beste van de concurrenten, het meest constant en geeft weinig weg. PSV is onregelmatig en als dat blijft, gaat de ploeg het echt niet halen", zegt Koeman in De Telegraaf.

"Vitesse is goed bezig. Ik vind het niet altijd leuk om naar Vitesse te kijken, maar Rutten heeft Wilfried Bony. Een fantastische aanvaller die wekelijks het verschil maakt. Tja, dan haal je veel punten." Feyenoord acht Koeman ook nog niet kansloos voor de titel. De Rotterdammers hebben vier punten achterstand op Ajax met nog zes wedstrijden te gaan. Vrijdag is VVV-Venlo de tegenstander.

Bewoners Vluchtkerk bouwen weer tentenkamp

De ruim 100 uitgeprocedeerde asielzoekers die vrijdag de zogeheten Vluchtkerk in Amsterdam moeten verlaten, zetten hun actie buiten voort. Volgens een woordvoerder komen er voor de deur van het gekraakte gebedshuis twee tenten voor vrouwen en een voor de zieke mensen. De rest van de groep blijft voorlopig buiten.

"We zullen later nog meer tenten opzetten", zei de zegsman. De asielzoekers uit landen als Somalië, Sudan, Ethiopië en Eritrea begonnen hun protest in september eveneens in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp. Ze demonstreren tegen het Nederlandse asielbeleid. Nadat de gemeente het kamp vorig jaar had ontruimd, konden ze in de gekraakte Sint Jozefkerk in Amsterdam-West verblijven. De asielzoekers moeten uiterlijk vrijdagmiddag 17.00 uur vertrekken uit het gebouw.

Acht kerken in Amsterdam hebben in samenwerking met de Protestante Diaconie en de GGD aangegeven dat ze zo'n 25 bewoners van de Vluchtkerk willen opvangen. Het gaat om noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers die te ziek zijn om buiten te slapen of die psychische hulp nodig hebben.

Verder is de kerkelijke organisatie bereid een actiecentrum voor alle bewoners op te richten. "We zullen het protest van deze mensen blijven steunen", vertelde de zegsman van de Diaconie.

Bewoners Vluchtkerk bouwen weer tentenkamp
Bewoners Vluchtkerk bouwen weer tentenkamp (Foto: ANP)

Hints naar veranderingen in Jurassic Park IV

In een interview met USA Today meldt Jack Horner dat er een dinosaurus in Jurassic Park IV zal verschijnen die niet eerder in de filmreeks te zien is geweest. Ook hint de Amerikaans paleontoloog dat andere dinosaurussen wel eens een esthetische make-over zouden kunnen krijgen.

Horner werkte samen met Steven Spielberg aan de Jurassic Park-films en gaf de producenten advies over het gedrag en de verschijning van de wezens. Hij zou ook een inspiratiebron zijn geweest voor het personage van Alan Grant (geacteerd door Sam Neill).

Horner wil nog niet kwijt welke dinosaurus zijn entree in de nieuwe film zal maken, wel zegt hij dat je 's avonds na de film waarschijnlijk 'het licht aan wil laten als je naar bed gaat'.

Het interessants is wellicht het deel uit het interview waarin hij uitwijkt over recente ontdekkingen met betrekking tot de verschijning van de dinosaurussen. "Films zetten dinosaurussen veel grauwer neer dan dat ze in werkelijkheid waren. De echte waren feller van kleur. Spielberg overtuigde me destijds dat felgekleurde dino's er minder angstaanjagend uit zagen dan zwart- of bruinkleurige." Horner voorspelt dat de nieuwe film meer kleur zal tonen. "We werkten samen aan de tv-serie Terra Nova en daar gaf Steven ze al meer kleur. Ik denk dat Jurassic Park IV die lijn ook zal volgen." Spielberg zal de nieuwe film niet regisseren, maar is wel betrokken bij het productieproces.

"In de vierde film zal Jurassic Park er in zijn geheel waarschijnlijk vriendelijker uitzien", vervolgt Horner zijn verhaal, "in Jurassic Park III zagen we al een paar veren op de kop van velociraptors. Maar men geloofde toen nog dat enkel kleine dinosaurussen met veren waren bekleed. Nu achten we het waarschijnlijker dat bijna alle dinosaurussen een laagje veren hadden, zelfs de grote... zelfs de T. Rex."

Duiden deze uitspraken erop dat de prehistorische wezens in Jurassic Park IV er opeens knuffelbaar uit zullen zien? Waarschijnlijk niet. Maar dat we veranderingen mogen verwachten ten opzichte van de eerste drie films, dat is wel duidelijk.

jurassic park 2
Jurassic Park 4 krijgt een nieuwe dinosaurus en wellicht meer kleur

[Swim Cup] Weer WK-limiet voor Femke Heemskerk

Zwemster Femke Heemskerk mag ook op de 200 meter vrije slag naar het WK. De 25-jarige Roelofarendsveense snelde vrijdag tijdens de series van die afstand bij de Swim Cup in Eindhoven naar 1.57,51 minuten. Daarmee ging ze als snelste naar de finale. Donderdag plaatste Heemskerk zich al op de 50 meter vrije slag.

Sharon van Rouwendaal bleef ook onder de twee minuten. Zij klokte in 1.59,89 de vierde tijd. Op de 50 meter rugslag plaatste Bastiaan Lijesen zich voor het WK door een Nederlands record te zwemmen. Zijn tijd van 24,73 seconden was zes honderdsten sneller dan zijn oude toptijd. Die zwom hij vorig jaar tijdens de Swim Cup.

Oud-international Herman van Raalte overleden

Oud-international Herman van Raalte is overleden. Dat meldt de Amsterdamse club Blauw-Wit. De voormalige doelman van HVV Hengelo en Blauw-Wit werd 91 jaar. Hij werd twaalf keer opgeroepen voor het Nederlands elftal, maar speelde slechts een interland. Dat gebeurde in 1948 tegen België. Die wedstrijd eindigde in 1-1.

Van Raalte, die de oudste nog levende international was, trok tijdens de Tweede Wereldoorlog van Twente naar Amsterdam. Daar kwam hij bij Blauw-Wit terecht waar hij tot zijn 39e het doel zou verdedigen. Daarnaast was hij marktkoopman. Een bacteriële infectie na een heupoperatie werd hem fataal.

F. Schleck definitief één jaar geschorst

Wielrenner Fränk Schleck is definitief voor één jaar geschorst. De mondiale antidopingwaakhond WADA besloot niet tegen die straf in beroep te gaan, meldt Cyclingnews. Dat besluit betekent dat de oudste van de broers Schleck op 14 juli weer mag starten. Eerder besloten de Luxemburger zelf, het Luxemburgse antidopingagentschap en de UCI al geen beroep bij het CAS aan te tekenen.

Schleck werd vorig jaar tijdens de Tour de France betrapt op xipamide. Hij ontkende altijd het vochtafdrijvende middel te hebben genomen en claimde vergiftigd te zijn. Xipamide is op zichzelf niet prestatiebevorderend, maar kan gebruikt worden als maskeringsmiddel voor andere doping.

Door de schorsing mist hij wel de Tour de France. La Grande Boucle begint dit jaar op 29 juni op Corsica.


Schleck definitief één jaar geschorst (Foto: Novum)

Uitlevering Sabir K. verboden door rechter

Nederland mag terreurverdachte Sabir K. niet uitleveren aan de Verenigde Staten, zolang de Amerikanen niet garanderen dat K. direct na aankomst de juiste psychische behandeling krijgt. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag in een kort geding besloten.

De kortgedingrechter in Den Haag besliste eerder nog dat de uitlevering mocht doorgaan, mits de Amerikanen een goede behandeling voor K. konden garanderen. Het federale gevangenisbureau liet weten dat er behandeling mogelijk is, maar niet dezelfde als die K. in Nederland heeft gehad. Daarop stapte K. opnieuw naar de rechter.

De Verenigde Staten willen K. berechten voor het beramen van aanslagen voor terreurorganisatie al-Qaeda. Hij zou volgens de Amerikanen in 2010 een plan hebben gesmeed voor een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse basis in Afghanistan. K. zou in 2007 met medestrijders de grens van Pakistan naar Afghanistan zijn overgestoken om de plannen uit te voeren.

Rechter verbiedt uitlevering Sabir K.
Rechter verbiedt uitlevering Sabir K. (Foto: ANP)

Utrecht wil wietclubs en meer coffeeshops

Het Utrechtse college vindt dat er plaats is voor meer coffeeshops in de stad. Er zijn er nu 11, maar volgens B en W is er genoeg klandizie voor 17 legale verkooppunten van softdrugs, inclusief twee wietclubs waar clubleden gemeentelijk gekweekte wiet kunnen kopen. Mocht de bevolking van de regio Utrecht harder groeien dan nu is voorzien, dan zou het maximum nog omhoog kunnen.

Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. B en W noemen verdere terugloop van het aantal coffeeshops in de stad onwenselijk. Als er te weinig shops zijn, neemt de kans op illegale verkoop toe, waarbij ook in harddrugs gedeald zou kunnen worden. Bovendien wordt de verkeershinder bij de resterende shops dan te groot.

Bomezel doodt agent Afganistan

Een aanslag met een met explosieven bepakte ezel heeft vrijdag in de Afghaanse provincie Laghman het leven gekost aan een politieagent. Drie burgers raakten gewond. De bomezel explodeerde bij een politiepost in het district Alingar. Volgens de politie was de aanslag het werk van de Taliban.

De inzet van bomezels is een van de nieuwe tactieken van de Taliban, die steeds zoeken naar verrassende middelen om de door de Afghaanse regering en de buitenlandse troepen getroffen veiligheidsmaatregelen te omzeilen en het vertrouwen in de regering in Kabul te blijven ondermijnen.

Argos met vijf Nederlanders in Parijs-Roubaix

De wielerploeg van Argos-Shimano zal zondag  tijdens de voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix starten met vijf Nederlanders. De leiding van de ploeg heeft Roy Curvers, Koen de Kort, Ramon Sinkeldam, Tom Stamsnijder en Tom Veelers geselecteerd voor de wedstrijd. De Nederlanders zullen in de Hel van het Noorden in dienst rijden van John Degenkolb.

"We willen onze opwaartse vorm van de afgelopen races voortzetten. In de Driedaagse De Panne, de Ronde van Vlaanderen en de Scheldeprijs reden we echt als een team. Een plaats in de top 10 is realistisch", aldus ploegleider Marc Reef. De Belg Bert de Backer en de Australiër Will Clarke maken het achttal van Argos compleet.

Minecraft verkooptopper voor pc

Het bouwspel Minecraft is met tien miljoen verkochte exemplaren voor de pc een van de meest verkochte pc-spellen ooit. Gamestudio Mojang maakte de verkoopcijfers donderdagavond bekend. Slechts zes titels, waaronder De Sims 2 en Diablo 3, staan nog boven het spel van de gamestudio.

Spellen als Starcraft en Battlefield 2 doen het met elf miljoen verkochte exemplaren beter. Datzelfde geldt voor titels als Half-Life 2 en Diablo 3 met twaalf miljoen stuks. Het meest verkochte pc-spel ooit is De Sims 2 met twintig miljoen stuks, gevolgd door De Sims met zestien miljoen.

Studiobaas Markus Persson begon enkele jaren geleden aan Minecraft te werken op zijn zolderkamer. Dat hobbyproject is uitgegroeid tot een gamestudio met 35 werknemers. Vorig jaar draaide het bedrijf 185 miljoen euro omzet met een winst van naar schatting zeventig miljoen euro.

Naast het bouwspel werkt Mojang ook aan nieuwe spellen. Zo wordt gewerkt aan een online schietspel en het tactische kaartspel Scrolls.


Minecraft verkooptopper voor pc

Sega sluit Australische gamestudio

Sega Studios Australia wordt in augustus gesloten. Dat heeft Sega bevestigd tegenover gamevakblad MCV. De Australische gamestudio stond voorheen bekend als The Creative Assembly en werkte onder meer aan de sportgame London 2012: The Official Video Game of the Olympic Games en het strategiespel Medieval 2: Total War.

Het sluiten van Sega Studios Australia volgt na een ontslagronde bij de gamestudio, begin vorig jaar. Toen ging de helft van het personeel de laan uit. Met het sluiten van de gamestudio komen grofweg veertig gameontwikkelaars zonder werk te zitten.

De Australische gamestudio legt op dit moment de laatste hand aan zijn laatste game. Het is niet bekend welke game dat is, maar Sega komt dit najaar onder meer met Rome 2: Total War en het gratis online spel Total War: Arena.


Sega sluit Australische gamestudio

Schreefel begint met ronde par

Golfster Dewi-Claire Schreefel is goed begonnen aan het Kraft Nabisco Championship. Ze had in de eerste ronde van het eerste majortoernooi van het jaar 72 slagen nodig, precies evenveel als het baangemiddelde. Daarmee staat ze gedeeld 23e. Schreefel sloeg drie birdies en drie bogeys.

Christel Boeljon had twee slagen meer nodig dan Schreefel. Zij sloeg drie bogeys en stelde daar maar een birdie tegenover. Met een score van 74 staat zij gedeeld 53e op de baan van Mission Hills in het Californische Rancho Mirage.

De leiding na de eerste dag is in handen van drie vrouwen. De Zuid-Koreaanse Na Yeon Choi, de Noorse Suzann Pettersen en Jodi Ewart Shadoff uit Engeland hadden alledrie vier slagen minder nodig dan het baangemiddelde.

Titelverdedigster Sun-Young Yoo uit Zuid-Korea had een rampendag. Tegenover twee birdies stelde ze liefst zeven bogeys en daarmee kwam ze op een score van 77 slagen uit. Daarmee is ze na de eerste dag gedeeld negentigste en staat ze al negen slagen achter op de leidsters.

Het Kraft Nabisco Championship is het eerste majortoernooi bij de vrouwen. Hierna volgen nog het LPGA Championship, de US Women's Open, de Women's British Open en het Evian Championship. Dat laatste toernooi is in 2013 voor het eerst een major waardoor de vrouwen nu vijf belangrijke toernooien per jaar hebben.

Trailer Carrie dreunt binnen

De eerste lange trailer van Carrie is binnen. Waar de film eerst zou uitkomen in maart, is de releasedatum opgeschoven naar november van dit jaar. Je kunt de trailer hieronder bekijken.

De remake van dit angstaanjagende drama vindt haar oorsprong aan de vingertoppen van Stephen King. Het boek werd in 1976 door Brian de Palma verfilmd en heeft sindsdien een reputatie die haar weerga niet kent. Om een film van dat formaat opnieuw uit te brengen vergt lef, kunde en een sterrencast. Het is niet makkelijk om in de voetstappen te treden van de groten van weleer, maar met namen als Chloë Grace Moretz, Julianne Moore en Judy Greer hoeven we ons daar niet bepaald druk om te maken.

Carrie gaat over het gelijknamige meisje die erachter komt dat ze over telekinetische krachten bezit. Haar manipulatieve en overdreven gelovige moeder doet er alles aan om haar dochtertje kuis te houden, terwijl Carrie gewoon haar vleugels wilt spreiden. Judy Greer speelt Miss Desjardin, de juffrouw die het voor haar opneemt als Carrie wordt belaagd door haar klasgenootjes.

Doden door instortend gebouw India

Zeker 34 mensen zijn donderdagavond overleden toen een illegaal gebouwd appartementen- en kantorencomplex instortte in een voorstad van de Indiase stad Mumbai. Dat maakte de politie vrijdag bekend.

Onder de doden zouden ook 9 kinderen zijn. Tientallen mensen raakten gewond. Een brandweerman zei tegenover de Indiase zender NDTV dat er mogelijk nog 30 personen vermist zijn. Volgens de politie was het pand illegaal gebouwd en werden vier verdiepingen al bewoond. "Het gebouw zakte als een kaartenhuis in 3 of 4 seconden in elkaar", zei een getuige.

Door de toenemende bevolking en een gebrek aan ruimte worden in India steeds meer flats gebouwd. De projectontwikkelaars nemen daarbij echter geen veiligheidsmaatregelen en hebben veelal geen toestemming om te bouwen, meldt de BBC.

Geen steun voor PVV in 'Marokkanendebat'

De PVV stond in de nacht van donderdag op vrijdag helemaal alleen in het zogenoemde 'Marokkanendebat', dat door PVV-leider Geert Wilders in december was aangevraagd na het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen als gevolg van schoppen door Marokkaanse jongens.

De meeste Kamerfracties spraken in het debat hun ongenoegen uit over de titel van het debat, dat volgens de PVV moest gaan over het 'Marokkanenprobleem'. In de Kamer werd niet ontkend dat Marokkaanse jongens zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers, maar niemand deelde de toon en de oplossingen van PVV-Kamerlid Joram van Klaveren.

Veel nieuwe inzichten leverde het debat niet op. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (ook verantwoordelijk voor integratie) legde het kabinetsbeleid uit. Asscher noemde de hoge criminaliteitscijfers onder Marokkaanse jongens "onacceptabel" en zei dat daar onder meer hard lik-op-stuk-beleid op gevoerd moet worden. Maar tegelijk liggen er taken voor Jeugdzorg om zich met Marokkaanse gezinnen te bemoeien en moet iedereen als individu worden behandeld.

Van Klaveren deed Asschers verhaal af als een "brij van clichés" en schamperde over 30 jaar "gepamper" van de PvdA met allochtonen dat geen enkel probleem heeft opgelost. PvdA-burgemeesters in Gouda, Utrecht en Amsterdam hebben overlast en criminaliteit van Marokkaanse jongeren laten passeren, betoogde Van Klaveren.

Geen steun voor PVV in'Marokkanendebat'
Geen steun voor PVV in'Marokkanendebat' (Foto: ANP)

Kerken in rij om asielzoekers op te vangen

Acht kerken zijn bereid om asielzoekers uit de zogenoemde vluchtkerk in Amsterdam op te vangen. In de godshuizen kunnen 25 'kwetsbare' vluchtelingen terecht, laat de groep vrijdagochtend weten. De asielzoekers moeten vrijdag volgens de afspraak de St. Josephkerk in Amsterdam-West verlaten.

Volgens de groep is inmiddels van verschillende kanten hulp geboden. Behalve opvang zijn ook hulpgoederen aangeboden en wil een uitzendbureau vijftig werkstudenten sturen om te helpen bij de schoonmaak van de vluchtkerk.

In de gekraakte vluchtkerk in de Erik de Roodestraat verblijven sinds eind vorig jaar zo'n honderd uitgeprocedeerde asielzoekers, die daarvoor in een tentenkamp in Osdorp bivakkeerden. Oorspronkelijk zouden de asielzoekers de kerk al op 31 maart verlaten, maar vanwege de kou mochten ze een week langer blijven.

Another World nu verkrijgbaar via Steam

De klassieke avonturen-game Another World is al twee decennia oud en wist zich vorig jaar te nestelen op iOS. Vanaf vandaag is Another World - 20th Anniversary edition ook verkrijgbaar via het platform Steam.

Another World wordt tot op heden nog steeds gezien als een van de meest sfeervolle games met een minimalistisch narratief. Het is overigens mogelijk om de game te spelen met een controller. Voor € 9,99 is de game binnen te halen voor Mac en pc. 

Another World nu verkrijgbaar via Steam
Another World nu verkrijgbaar via Steam

Website 38 Studios is weer online

Er is iets gaande met het failliete 38 Studios. Daar ziet het er in ieder geval naar uit. Sinds kort is de website van de failliete studio namelijk weer online gegaan. Er is op dit moment niet veel anders te zien dan een mededeling, maar deze zorgt dan wel weer voor de geruchtenstroom.

Op de website staat de volgende mededeling:

Amid the maelstrom of recent press, we realize it’s unlikely you’re here to visit the new occupants; namely, us. Meh. Our apologies. That being said, if you’re looking for updates on the former tenants: Curt Shilling, Green Monster Games, etc. Try here. Otherwise, it’s business as usual. Please excuse the mess while we move in.

Er staan drie knoppen op de site, 38 Studios, Excuse the mess en Relaunch. Alle drie komen op hetzelfde bericht uit. Wat er precies staat te gebeuren blijft gissen, maar dat er iets gaat gebeuren rondom 38 Studios lijkt zeker.

'Haagse gemeenteraad akkoord met deal HTM en NS'

De samenwerking tussen vervoerbedrijven NS en HTM gaat door. Dat meldt Omroep West vrijdag. De Haagse gemeenteraad stemde rond middernacht in met de deal. Den Haag verkoopt 49 procent van de aandelen in HTM aan de NS.

De twee vervoerbedrijven gaan samen tientallen miljoenen euro's steken in de kwaliteit van het openbaar vervoer. De gemeenteraad wil over twee jaar weten wat de resultaten van de samenwerking zijn.

Het voornemen van de NS om een minderheidsbelang in HTM te nemen werd in september bekend. Een definitief akkoord liet echter op zich wachten, onder meer omdat de gemeenteraad stelde dat de verkoop in het belang van de reiziger moest zijn.

'Bestuurscrisis bij Rabobank'

Bij Rabobank is ruzie ontstaan tussen topman Piet Moerland en financieel topman Bert Bruggink. Aanleiding voor de ruzie zou het gedwongen vertrek van bestuurder Gerlinde Silvis zijn. Bruggink zou daarop zes maal de vergadering van de raad van bestuur hebben laten schieten. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van bronnen.

De raad van commissarissen stuurde Silvis in januari weg, met medeweten van topman Moerland. Silvis was onder meer verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en de relatie met de lokale banken. In de relatie met de lokale banken rommelde het.

Bruggink zou woedend zijn dat de overige bestuurders niet betrokken werden bij het besluit Silvis weg te sturen. De raad van commissarissen heeft volgens het FD zeer stevig op Bruggink moeten inpraten om hem weer te laten deelnemen aan de bestuursvergaderingen.

Ook de Libor-affaire drukt volgens de krant op de onderlinge verhoudingen in het bestuur. De verhoudingen tussen financiële man Bruggink en Sipko Schat, die als bestuurder verantwoordelijk is voor de internationale zaken van de bank, zou op scherp staan. Bruggink hecht veel waarde aan de hoge kredietwaardigheid en het goede imago van de bank. De bank kondigde in februari aan mogelijk te gaan schikken in de zaak rond manipulatie van het belangrijke Libor-rentetarief. Schat is verantwoordelijk voor het Libor-dossier.

De voorzitter van de raad van commissarissen Lense Koopmans zegt in een reactie aan het FD dat 'de beschrijving van de ontwikkelingen in de top van onze bank en toezichtgerelateerde dossiers grotendeels herkenbaar is'. Inmiddels functioneert het bestuur volgens Koopmans weer naar tevredenheid.

'Fyra niet voor einde jaar terug'

De Fyra rijdt dit jaar vrijwel zeker niet meer. Dat zeggen bronnen binnen de NS vrijdag tegen De Telegraaf. De hogesnelheidstrein wordt mogelijk pas in april 2014 weer in gebruik genomen. Of de Fyra überhaupt nog terug komt, weet de NS niet. Een beslissing daarover is uitgesteld.

Vrijdag brengen enkele Kamerleden van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu een werkbezoek aan de werkplaats Watergraafsmeer in Amsterdam, waar de Fyra wordt onderzocht. Het bezoek staat vooral in het teken van de problematiek rondom de trein.

De Kamerleden, Betty de Boer (VVD), Stientje van Veldhoven (D66), Farshad Bashir (SP), Sander de Rouwe (CDA) en Duco Hoogland (PvdA), worden door NS-topman Bert Meerstadt geïnformeerd over de laatste stand van zaken. Ook gaan ze in gesprek met betrokkenen over het plan van aanpak waarin de verschillende scenario's over de toekomst van de Fyra staan beschreven.

De Fyra tussen Amsterdam en Brussel rijdt sinds januari niet meer vanwege technische problemen. Sinds eind vorige maand rijdt wel een alternatieve trein tussen Den Haag en Brussel.


'Fyra niet voor einde jaar terug' (Foto: Novum)

Vaker keelkanker door seks

Het percentage keelkanker dat wordt veroorzaakt door het seksueel overdraagbare humaan papillomavirus (HPV) is de laatste twintig jaar verzesvoudigd. Dat meldt het VUmc op basis van onderzoek in de periode van 1990 tot 2010. Orale seks en veel wisselende seksuele contacten zijn risicofactoren voor deze vorm van keelkanker, die vooral mannen treft.

In het VUmc werd het tumorweefsel van 240 patiënten onderzocht die in de periode van 1990 tot 2010 de diagnose keelkanker kregen. Uit dit onderzoek bleek het percentage keelkanker veroorzaakt door HPV toegenomen van vijf procent in 1990 tot dertig procent in 2010. Uit Amerikaans onderzoek was al bekend dat wisselende seksuele contacten en orale seks risicofactoren zijn voor keelkanker door HPV.

Uit eerder onderzoek bleek al dat de absolute aantalen keelkanker toenemen. Mogelijk is die toename te verklaren uit de toename van deze tumoren die ontstaan door HPV, aldus het VUmc. De exacte oorzaak van de stijging is nog niet bekend.

Er zijn meer dan honderd verschillende soorten HPV. Deze virussen leven op of in de huid of slijmvliezen. De meeste vormen geven geen klachten. Slechts een paar soorten kunnen kanker veroorzaken, vaak bij een minderheid van de mensen die met een virus besmet wordt. HPV kan ook baarmoederhalskanker veroorzaken.

Xbox-gamers zijn de beste sekspartners

Het hoge woord is eruit. Xbox-gamers zijn de beste partners in bed. Dat blijkt uit een Engels onderzoek van website Vouchers Code Pro. Zij hebben 1.747 mensen in Engeland gevraagd of hun partner gamet en op welke console. Daarna vroegen zij een beoordeling van de bedskills van hun partner.

Uit de studie blijkt dat 31% van de ondervraagde mensen een Xbox 360 in huis heeft. PlayStation 3 volgt met 26% op de tweede plaats. Van alle ondervraagden scoorden Xbox-gamers 56% goed of hoger en zelfs 22% scoorde uitstekend. Wii- en Wii U-gamers scoorden 47% goed of hoger. De slechtste score viel onder de pc-gamers. Zij scoorden slechts 3% uitstekend en 8% zeer goed.

Over de gehele linie scoorden gamers overigens 46% gemiddeld of onder gemiddeld als het gaat om de prestaties in bed. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat 52% van de ondervraagden vond dat er een goede verhouding was tussen gamen en seks. 21% wil meer seks en 11% wil zelfs minder seks en meer gamen voor hun partner.

De Uprising-DLC van Black Ops 2

Activision en Treyarch hebben een trailer uitgebracht voor Call of Duty: Black Ops 2. In de video geven zij informatie over de aanstaande DLC genaamd Uprising. Deze map pack brengt vier nieuwe maps, Magma, Encore, Vertigo, en Studio en een zombiemodus genaamd Mob of the Dead.

Uprising komt op 16 april eerst exclusief uit voor Xbox 360. Later wordt deze uitgebracht voor PlayStation 3 en pc.

Maak kennis met de nieuwe Garrett uit Thief 4

Gamestudio Eidos Montreal heeft een communityvideo uitgebracht voor Thief 4. In de video laten zij ons kennis maken met de nieuwe stem van hoofdpersoon Garrett, Romano Orzari. De oorspronkelijke stemacteur Stephen Russell is niet gebruikt voor dit spel omdat Thief 4 gebruik maakt van full performance motion capture.

In de video legt het ontwikkelteam onder andere uit dat zij Orzari aangeboden hebben gekregen vanuit een castingbureau en direct wisten dat hij de man voor de klus was. Zijn gezicht en vooral zijn ogen waren volgens de makers precies wat zij bij Garrett voor ogen hadden.

Voor wie de stem van Orzari bekend voorkomt, dat kan kloppen. Hij heeft eerder de stem ingesproken van Giovanni Auditore da Firenze, Ezio's vader, in Assassin's Creed II en in de live-actionserie Assassin's Creed: Lineage.

Thief 4 komt in 2014 uit op pc, PlayStation 4 en andere next-genconsoles.

'Tilburgse stichting steunt radicalen Syrië'

Een Tilburgse islamitische liefdadigheidsorganisatie, die zegt geld in te zamelen voor humanitaire hulp in Syrië, heeft in werkelijkheid banden met radicale strijdgroepen in het noorden van het land. Zij strijden voor een islamitische staat in Syrië. Dat meldt Trouw vrijdag.

De organisatie zou behalve onder de Nederlandse naam, SOS-Stichting, ook onder een Arabische naam opereren. De Arabische naam is 'Ansar al-Shaam', dat 'Bondgenoten van Syrië' betekent, en tevens de naam is van een van de bewuste Syrische strijdgroepen.

De geestelijk vader van de Syrische strijdgroep, sjeik Adnan al-Aroer, zou volgens bronnen warme banden hebben met een in Tilburg werkzame imam. De zoon van deze imam is de voorzitter van de SOS-Stichting. Zij zijn allemaal Syriër en salafistisch moslim.

De soenniet Aroer zou op de Arabische sattelietzender Al-Arabiya onder meer het vermoorden van VN-waarnemers legitiem hebben genoemd. Ook zou hij opgeroepen hebben om de alewieten, een religieuze minderheid binnen de sjiitische islam, waartoe ook de Syrische president Bashar Assad behoort, in de 'gehaktmolen te stoppen' en hun 'vlees aan de honden te voeren'.

'Paardenvleesschandaal maakt eten duurder'

Door de toegenomen controles na het paardenvleesschandaal worden de kosten voor eten duurder. Dat meldt De Telegraaf vrijdag. Volgens de krant wordt eten onbetaalbaar als de tests een structureel karakter krijgen.

De afgelopen maanden werd in diverse producten paardenvlees aangetroffen, terwijl dat niet op het etiket stond. Daarop werden de controles flink aangescherpt. De controles zijn belangrijk voor het vertrouwen dat consumenten hebben in hun eten, stelt brancheorganisatie FNLI in de krant.

Voedselveiligheidsdeskundige IJsbrand Velzeboer waarschuwt echter dat het niet mogelijk is om de controles een structureel karakter te geven. "Dan worden voedingsmiddelen onbetaalbaar", stelt hij in de krant.

'Waxinelichthoudergooier weer in de cel'

Erwin L., die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, zit weer in de cel. Nu in de Duitse stad Münster, waar hij wordt verdacht van bedreiging en stalking van een oud-huisgenote van zijn broertje. Dat bevestigt de advocaat van L. George Menick vrijdag in het AD.

L. is ervan overtuigd dat zijn nieuwe arrestatie een complottheorie is. Het zou hem weghouden bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april. "Hij denkt dat in ieder geval met grote stelligheid", aldus Menick.

Erwin L. zat twee jaar vast voor het gooien van de waxinelichthouder, maar kreeg in hoger beroep in februari vijf maanden cel. In november kwam hij vrij.

Ralf Mackenbach krijgt Russisch publiek op banken

Ralf Mackenbach vond zijn bezoek aan Rusland 'heel, heel vet'. De 17-jarige zanger vloog eind vorige week naar Moskou om lezingen te geven voor het Instituut voor Menselijke Ontwikkeling. Daarnaast gaf hij er twee optredens, die goed in de smaak vielen bij het publiek.

"Ze gingen meespringen, -dansen en -zingen, dus dat was te gek", vertelt Mackenbach terug in Nederland aan Novum Nieuws. "Ik heb een heleboel leuke dingen meegemaakt. Ik heb ook lezingen gegeven, over de stereotypen over Nederland en andersom. Ik heb een hele leuke, informatieve trip gehad."

Een ander aspect dat grote indruk heeft gemaakt op de jonge zanger is de Russische stijl van autorijden. "Die is heel uniek, zo kan ik het alleen omschrijven", zegt hij. "Levensgevaarlijk ook weer niet, maar als je het in Nederland zou doen denk ik dat je toch snel zou worden aangehouden."

NS moet fors bezuinigen

De Nederlandse Spoorwegen zet de komende jaren flink het mes in de organisatie. Dat moet in de komende jaren een besparing van tientallen miljoenen euro opleveren. De vakbonden FNV en CNV vrezen voor een grote ontslaggolf, vooral onder het ondersteunende personeel.

Aanleiding voor de bezuinigingsoperatie is een onderzoek van adviesbureau The Hacket Group. Die becijferde dat de NS 100 miljoen kan besparen. Bij de ondersteunende functies zouden de kosten met dertig procent kunnen worden gedrukt.

Hoe zich dat vertaalt in ontslagen is niet duidelijk. De FNV vreest dat er duizend banen op de tocht staan, maar dat aantal wordt door de NS tegengesproken. In de lopende CAO-onderhandelingen met de FNV en het CNV de kon de vervoerder de bonden echter nog geen duidelijkheid verschaffen over de aankomende reorganisatie en de gevolgen voor het personeel.

FOK! wat een weer... Grotendeels bewolkt

Goedemorgen! Ook vandaag overheerst op veel plaatsen de bewolking. De kans op wat zon is het grootst in het noordwesten van het land, maar ook in het uiterste zuiden kan de zon er even doorheen prikken. Elders blijft het wolkendek grotendeels gesloten. Op de meeste plaatsen blijft het wel droog.

Onder de bewolking is het met 5 graden behoorlijk koud, maar dat zijn we inmiddels wel gewend. Als de zon er nog even doorkomt dan loopt de temperatuur iets verder op. De noordoostenwind mag vandaag nog even stevig doorwaaien. Gelukkig zijn de dagen van deze nare en koude wind inmiddels wel geteld.

In het weekend is er weer wat meer ruimte voor de zon en ook dan blijft het vrijwel overal droog. Pas na het weekend neemt de kans op wat regen toe, echter pas op woensdag volgt er wat serieuzere neerslag. De middagtemperaturen liggen dan tussen de 10 en 13 graden, terwijl de wind via het oosten naar het zuiden gaat draaien.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Lentegans
Ook vandaag weer een mooie serie van KlapMongeaul uit hetzelfde park. En ook voor de ganzen is het lente geworden.

Kuikentje
Lief he? 

 

Gezinnetje
De hele familie bij elkaar.

Prandelli in de bres voor Buffon

Bondscoach Cesare Prandelli en Juventus-voorzitter Beppe Marotta hebben het opgenomen voor Gianluigi Buffon. De doelman kreeg kritiek na een slecht duel tegen Bayern München.

De 35-jarige doelman van Juventus werd flink bekritiseerd door Bayern München-icoon Franz Beckenbauer na de Champions League-wedstrijd Bayern München - Juventus (2-0). Beckenbauer zei dat Buffon "er als een gepensioneerde man uitzag".

Marotta was er als de kippen bij om Buffon te verdedigen. "Buffon moet gerespecteerd worden. Om zulke ideeën van een voetbalicoon te lezen, doet pijn. Zeker wanneer ze gericht zijn aan een ander symbool als Gigi. Hij is een speciale kerel, een rolmodel voor de jeugd", aldus Marotta tegen diverse media.

Prandelli, bondscoach van Italië, liet zich ook horen voor de 126-voudig international. "Gigi heeft al goed gereageerd, met een goede balans en ironie. Hij zal een goed antwoord geven op het veld. Trouwens, gepensioneerden zijn altijd wijze mannen", aldus Prandelli met een knipoog.

'Xbox next-gen always online'

De volgende Xbox-console zou een internetverbinding nodig hebben om games of apps te starten, geven twee bronnen door aan Kotaku. Het systeem is 'always-online', maar als er problemen zijn met de verbinding tolereert de console de verbroken verbinding enkele minuten.

"Tenzij er onlangs iets is veranderd, moet Durango een actieve internetverbinding gebruiken", zei een van de bronnen. "Als er geen verbinding is kunnen er geen games of apps worden gestart."

"Als de verbinding wordt onderbroken na een periode van tijd - op dit moment drie minuten, als ik het me goed herinner - wordt het spel of app gestopt en start de netwerkprobleemoplosser."

Er zijn echter andere bronnen in de buurt die aangeven niets te weten van zo'n always-online eis van Microsoft. PlayStation 4 heeft zo'n verbinding niet nodig en we zullen gewoonweg moeten wachten tot de officiële aankondiging van Microsoft, die volgens andere geruchten eind deze maand of in mei zou moeten plaatsvinden. Want zoals gewoonlijk reageert Microsoft niet op geruchten, dan blijven ze immers bezig.

Wel heeft Adam Orth, creative director bij Microsoft, zijn persoonlijke mening gegeven in een Twitterdiscussie over de trend dat apparaten en games always-online willen. Het komt hier op neer:

#DealWithIt

Op de vraag hoe mensen die geen goede internetverbinding hebben zouden moeten kunnen gamen, begon Orth te trollen over plekken die geen goede internetverbinding hebben. Sinsdien heeft hij zijn Tweets maar afgeschermd en het afgedaan als een grapje tussen twee vrienden. Gelukkig is het internet altijd online en zijn er screenshots gemaakt. Het begin van de discussie staat hieronder. De rest is hier en hier te lezen met dank aan NeoGAF. 

Adam Orth

Twente verlengt met Wisgerhof

Oudgediende Peter Wisgerhof zal ook komend seizoen bij FC Twente spelen. Donderdag verlengde de verdediger uit Wageningen zijn contract met één seizoen.

"Twente en ik wilden graag met elkaar verder. Ik heb het prima naar mijn zin bij de club en ik heb hier een bepaalde plek in de selectie verworven, ondanks dat mijn rol als speler het laatste jaar enigszins is veranderd. Ik weet dat ik met mijn ervaring extra van waarde kan zijn voor de ploeg. Ook in mijn nieuwe rol moet ik er altijd voor zorgen dat wanneer ik nodig ben, ik klaar ben om te spelen. De ambitie om zo veel mogelijk te spelen zal ik altijd hebben," aldus de 33-jarige speler.

Wisgerhof kwam in zijn loopbaan tot twee interlands, één landstitel, één beker en tweemaal de Johan Cruijff Schaal.

Lefevre boos op zijn renners

Bij Omega Pharma-Quick Step is de sfeer tot onder het vriespunt gedaald. Tijdens de Scheldeprijs kregen ze het niet voor elkaar om Mark Cavendish te lanceren. De woeste Brit werd tweede.

Ploegleider Patrick Lefevre was evenals zijn stersprinter woedend. "Alles ging fout, zoals het hele jaar al. Het gaat niet alleen om vandaag. Kijk naar de Driedaagse van De Panne. Daar wint Cavendish omdat het heel lastig was en hij heel intelligent reed, niet door de trein," liet de Belg optekenen in Het Nieuwsblad.

"Ik heb geen mannen met ballen gezien. Er zijn er een paar die beter kunnen, maar schrik hebben. Bij een paar mensen moet het stilaan doordringen dat je niet bij Omega Pharma-Quick Step moet rijden als je schrik hebt om de laatste kilometer te doen. Dan moet je maar naar Accent.Jobs gaan. Iljo Keisse en Martin Velits kan ik niets verwijten, maar de rest van de ploeg was er niet."

Lefevre heeft zijn renners gewaarschuwd dat als ze volgend jaar in zijn ploeg willen rijden ze toch echt beter moeten presteren.

Bale mogelijk lang uit de roulatie

Gareth Bale heeft donderdagavond een blessure opgelopen tijdens de wedstrijd Tottenham Hotspur tegen FC Basel. Op White Hart Lane kwam de Welshman in duel met David Degen en ging door zijn rechterenkel.

André Villas-Boas, coach van de Spurs, kan Bale niet missen. Zijn team staat derde in de Premier League en wil ook verder in Europa. "Hopelijk is de schade niet zo erg als het er uit zag".

In de competitie maakte Bale zeventien goals. Zijn seizoenstotaal staat op 23.

Protest Barcelona bij UEFA om CL-duel

FC Barcelona heeft een officieel protest ingediend bij de UEFA om de in hun ogen slechte arbitrage bij het Champions League-duel met Paris Saint-Germain. De Spanjaarden voelen zich tekort gedaan bij twee situaties.

Barcelona speelde dinsdag met 2-2 gelijk tegen Paris Saint-Germain in de kwartfinalewedstrijd dinsdag in Parijs. De Spaanse club was niet blij met het fluiten van arbiter Wolfgang Stark en claimt dat de Duitse scheidsrechter "de regels van het spel niet kent".

In het officiële protest haalt Barcelona twee situaties aan die Stark en zijn team verkeerd hadden ingeschat. Zo liet Stark het spel doorgaan terwijl twee spelers van Barcelona geblesseerd aan de zijlijn stonden. De regels stellen dat het spel op een dergelijk moment stilgelegd moet worden.

Ook de 1-1 van Zlatan Ibrahimovic had nooit doorgang mogen vinden. De Zweedse spits stond buitenspel toen hij een rebound van de paal intikte.

"Barcelona heeft een protestbrief aan de UEFA gestuurd inzake fouten die gemaakt zijn door de scheidsrechter in de wedstrijd tegen PSG", liet een woordvoerder weten. "We willen gewoon onze verbazing uitdrukken dat professionele scheidsrechters de spelregels niet kennen."

"Scheelt een hoop dat Messi niet speelt"

Barcelona moet Lionel Messi missen in de competitiewedstrijd tegen Real Mallorca. Voor de coach van Mallorca een hele opluchting.

De nummer negentien van de Primera División moet zaterdag naar Nou Camp om tegen koploper Barcelona te spelen. Lionel Messi zal niet spelen, omdat hij nog te veel hinder ondervindt van zijn hamstringblessure. Die liep hij op in het Champions League-duel met Paris Saint-Germain dinsdag.

"Dat scheelt een hoop kopzorgen", vertelt Mallorca-coach Gregorio Manzano aan Spaanse media. "Door de afwezigheid van Messi hoeven we geen speler af te stoppen die in zijn eentje meer scoorde dan de meeste ploegen in de competitie."

Manzano heeft zijn huiswerk goed gedaan, want er zijn (buiten Barcelona zelf natuurlijk) maar drie ploegen die meer scoorden dan Messi in zijn eentje. De 43 goals van de Argentijn worden alleen voorbijgestreefd door Real Madrid (72), Atlético Madrid en Real Sociedad (beide 51).

De coach van Mallorca blijft wel realistisch. "Daarmee zeg ik overigens niet dat Barça zonder Messi heel kwetsbaar is, want dat is niet zo."

Extra test in 2014 voor nieuwe motor

Volgend jaar rijden de teams met V6-turbomotoren. Om zich goed voor te bereiden op de verandering lijkt er een extra test te komen begin 2014.

Dit jaar zou er mogelijk al getest worden echter bleek dat moeilijk te realiseren. Rob White, manager van Renault F1, wist te melden dat er toch een extra test komt: "Er ligt een vrij compleet voorstel op tafel om een extra test te organiseren en daar zijn we het volledig mee eens. Ik weet niet precies hoe en waar, maar we nemen aan dat het een extra sessie wordt voor alle teams. Iedereen zal dat nodig hebben."

Gedicht Roos Reinartz voorgelezen op 4 mei

Roos Reinartz (16) heeft met haar gedicht de finale gewonnen van het project Dichter bij 4 mei. Ze mag haar gedicht voordragen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei, op de Dam in Amsterdam. Er waren 184 inzendingen van scholieren uit de provincie Utrecht, waar de wedstrijd dit jaar is gehouden.

De competitie is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Er zijn nog drie winnaars aangewezen. Zij dragen hun gedicht voor tijdens herdenkingen in de voormalige kampen Westerbork, Vught en Amersfoort. Het gedicht van Roos Reinartz heet Nachtelijke Overdenkingen. "Roos schetst een rijkdom aan beelden en beschrijft plekken waar iets in de oorlog is gebeurd. En ze zet een poëtisch contrast neer", aldus de jury.

Vorig jaar werd het gedicht Foute Keuze van winnaar Auke de Leeuw uiteindelijk niet voordragen tijdens de dodenherdenking. Hij had een gedicht geschreven over zijn oudoom die SS'er was tijden de Tweede Wereldoorlog. Er was veel commotie over.

Gedicht Roos Reinartz voorgelezen op 4 mei
Gedicht Roos Reinartz voorgelezen op 4 mei (Foto: ANP)

"Raikkonen is welkom bij Red Bull"

Zowel Kimi Raikkonen als Mark Webber hebben een contract dat afloopt na dit seizoen. Dat lokte bij Dieter Mateschitz een uitspraak uit. De grote baas liet zich namelijk ontvallen dat de Fin welkom is bij zijn team.

"Kimi is cool en snel en altijd een kandidaat. En Mark is dat ook. Alleen hijzelf zal beslissen wanneer hij stopt. Hij is altijd welkom bij ons, net als een snelle junior, zoals Jean-Eric Vergne of Daniel Ricciardo van Toro Rosso. Ik weet dat het diplomatiek is om te zeggen dat alles nog open is, maar zo zit het nou eenmaal."

[Upd] Marokkanendebat iets voor middernacht van start

Ondanks tegenstribbelen van de PVV is het debat over het 'Marokkanenprobleem' donderdag iets voor middernacht toch van start gegaan. Na een hoofdelijke stemming bleek dat alle fracties behalve die van Geert Wilders het debat wilden voeren.

Het debat over de problemen met Marokkanen was weken geleden aangevraagd door de PVV. Omdat de agenda van de Tweede Kamer donderdag uitliep drong PVV-Kamerlid Joram van Klaveren aan op uitstel van het debat. Hij wilde niet dat het 'historische Marokkanendebat' laat in de avond gevoerd zou worden.

Toen de PVV hiervoor geen steun kreeg van andere fracties vroeg hij een hoofdelijke stemming aan. Dit betekent dat minstens 76 Kamerleden aanwezig moeten zijn. Die quorum werd gehaald: de vier aanwezige PVV'ers stemden voor uitstel, de overige 84 aanwezige Kamerleden stemden tegen.

Van Klaveren stak in het debat fel van tegen Marokkanen en tegen de islam. Hij wees op de oververtegenwoordiging van Marokkaanse jongeren in de criminaliteit. Volgens hem speelt de moskee hierbij een zeer negatieve rol. Hij hamerde op het belang van het stoppen van 'massa-immigratie'.

GroenLinks had eerder op de dag al aangegeven uit principe niet mee te willen doen met het debat.

Update 01.13 uur
Het debat is inmiddels uitgesteld tot 08.30 uur.

Geen dienstreizen ministers Suriname om geldnood

Suriname trekt dienstreizen van ministers in. De regering doet dit om het hoofd financieel boven water te houden. Ook een beloofde verhoging van het pensioen blijft voorlopig uit. Grote groepen leerkrachten zijn daarnaast al een hele tijd niet uitbetaald. De lopende schuld bij de Centrale Bank is intussen opgelopen tot omgerekend 185 miljoen euro.

Volgens minister van Financiën Adelien Wijnerman zijn de maatregelen een noodingreep. "De voorbije twee maanden heeft de overheid veel meer uitgegeven dan er inkomsten waren. Aan alle regeringsleden is daarom gevraagd om voorlopig alleen echt essentiële uitgaven te doen. Verder is er niks aan de hand, uiteindelijk zal alles wel betaald worden", zo verzekerde ze op de staatsradio.

Samen met de andere regeringsleden wordt nu aan een oplossing gewerkt. Tot die tijd is het hen expliciet verboden hierover verklaringen in de media af te leggen. De rekenkamer van Suriname wil ook tegen Novum niets zeggen.

Niettemin zijn de gevolgen al merkbaar. Zo zijn grote groepen leerkrachten die deelnamen aan een door Bouterse ingesteld proefproject dat in naschoolse opvang voorziet al sinds oktober niet meer uitbetaald. Tientallen van hen legden daardoor het werk neer.

Eind vorig jaar kondigde Bouterse ook een verhoging van de pensioenen aan, een belofte die hij een maand later weer moest inslikken. Volgens hem berustte het toen op 'een misverstand'.

Daardoor maken enkele parlementariërs zich toch zorgen. In dagblad De Ware Tijd eisen ze openheid van de regering. "Wanneer er wel geld is, wordt dat triomfantelijk rondgebazuind. Maar wanneer het er niet is, moet dat ook worden meegedeeld", meent coalitielid Rashid Doekhie, een partijgenoot van Bouterse. Volgens hem kan ook de belastinginning veel beter. "Dat is in Suriname een chaos. Belastingen worden hier op grote schaal ontdoken."

De oppositie meent dat de regering lijdt aan overconsumptie. Bijna de helft van de Surinaamse beroepsbevolking werkt voor de overheid. Zij zijn de laatste jaren beloond met opeenvolgende loonsverhogingen.

De plotselinge geldproblemen zijn opvallend. Macro-economisch blijft het wel goed gaan met Suriname. De economie van het Zuid-Amerikaanse land groeit jaarlijks nog steeds met vier procent dankzij de hoge prijzen op de wereldmarkt voor goud en olie.

"Liverpool terug naar Shankly-tijd"

Brendan Rodgers wil Liverpool terugbrengen naar de glorietijd, met inspiratie van clubiconen Bill Shankly en Bob Paisley. De club won in 2005 de laatste Europese bekers, Champions League en Europese Supercup, en in 2012 de League Cup.

Shankly was tussen 1959 en 1974 trainer van Liverpool en won onder meer drie landstitels, twee FA Cups en de UEFA Cup. Zijn voormalige assistent Bob Paisley nam het daarna over en in negen jaar tijd bracht hij Liverpool naar zes landstitels, driemaal de Europa Cup I, de UEFA Cup en vele andere prijzen.

"Ten eerste is er geen vergelijking met die twee legendes uit het verleden: die managers zullen hier altijd herinnerd worden", begint Rodgers tegenover Britse media. "Voor mij is er de taak om de club net zo op te bouwen als Bill Shankly succesvol deed. Dat plaveide de weg voor vele succesvolle jaren."

"Dat probeer ik nu te kopiëren. Het is een grote uitdaging, omdat de club een instituut is. Maar het is een uitdaging waar ik en de staf veel plezier aan beleven. Ik heb dit seizoen al veel vooruitgang gezien en ik verwacht dat we dat de komende jaren kunnen voortzetten."

Chris Brown gaat niet meer vreemd

Chris Brown heeft zijn leven gebeterd. "Ik had eerder twee meisjes tegelijk", vertelde de zanger aan radiozender Power 105.1. "Maar ik ben nu op een punt dat ik trouw ben."

Brown heeft momenteel een relatie met Rihanna, maar laat in het midden of hij haar ooit heeft bedrogen. "Ik hou mijn ding in mijn broek. Ik ben nu een fatsoenlijke jongen."

Eerder kwam al een einde aan zijn relatie met Rihanna nadat hij haar in 2009 in elkaar had geslagen. Ze besloten enkele maanden geleden hun relatie nieuw leven in te blazen.

Moe van games

Ken je dat gevoel dat je gigantisch veel games hebt liggen maar toch elke keer meteen je console weer uitdrukt na het opstarten? Ik namelijk wel, al een lange tijd. Misschien ligt het er aan dat ik meer dan 250 games heb gespeeld op mijn 360 en PS3. Is er dan niks boeiend meer omdat ik alles wel heb gecheckt? Ik ben game-moe, maar toch blijf ik dagelijks in contact met games omdat je altijd wel een website bezoekt, of überhaupt werkt met games om je heen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.