'Ook Boogerd gebruikte bloeddoping'

Na Thomas Dekker zou ook oud-wielrenner Michael Boogerd bloeddoping gebruikt hebben, zo bericht het NRC. De krant is in bezit van documentatie van de Oostenrijkse justitie waarin staat dat het Nederlandse duo naar Oostenrijk is geweest voor behandelingen.

De veroordeelde dopinghandelaar Stefan Matschiner heeft in 2009 kort na zijn aanhouding in een informeel gesprek tegenover de Oostenrijkse recherche verklaard dat zowel Boogerd als Dekker klant bij hem zijn geweest. De arts was tussen voorjaar 2007 en mei 2008 actief in het dorp Steyrermühl waar de verboden handelingen uitgevoerd werden.

De politie heeft een aantekening van het gesprek gemaakt. "Eenmaal werd ook Dekker Thomas, twee keer werd Michael Boogerd met het apparaat in Steyrermühl behandeld. Bij Boogerd werd het bloed niet ingevroren, maar direct door hem meegenomen." In officiële verklaringen van Matschiner komen de namen van de Nederlandse wielrenners niet voor.

Delen van de documentatie zijn ook in handen van de Nederlandse Dopingautoriteit die een onderzoek instelde. De verklaring van Matschiner heeft een rol gespeeld bij de schorsing van Dekker in 2009. Zijn teammanager bij Garmin, Jonathan Vaugthers, verklaarde gisteren al dat Dekker in het verleden bloeddoping gebruikt heeft. Boogerd werd niet geschorst. Hij ontkent dat hij ooit bloeddoping gebruikt heeft. Ook verklaart hij niet naar Oostenrijk te zijn gereisd.