Bedrijf wil geld van UCI vanwege dopingschandaal

Sportkledingmaker Skins wil twee miljoen dollar van de internationale wielerunie UCI. Het Australische bedrijf eist dat bedrag, ruim anderhalf miljoen euro, als schadevergoeding in een rechtzaak. Skins claimt dat het imago van het bedrijf schade heeft geleden vanwege het dopingschandaal rond Lance Armstrong. Skins is vijf jaar als sponsor betrokken bij de wielersport.

De advocaat van Skins schrijft in een brief aan de UCI dat het bedrijf 'de illusie had dat het profwielrennen grondig was hervormd om dopinggebruik te beperken'. De Australiërs vinden echter dat die 'legitieme verwachtingen verraden zijn'. Volgens de raadsman heeft de manier waarop de UCI met de zaak Armstrong is omgesprongen 'geleid tot een totaal verlies aan vertrouwen in het wielrennen door het publiek'.

De UCI pakte Armstrong zijn zeven tourzeges af en schorste hem voor het leven. Die straf was hem al eerder door de Amerikaanse antidopingwaakhond USADA opgelegd. Desondanks krijgt de UCI veel kritiek dat er te weinig is gedaan tegen doping in de jaren waarin Armstrong racete.

Skins sponsort onder meer de Australische en de Amerikaanse wielerbonden. Ook was het bedrijf in het verleden als kledingleverancier verbonden aan Rabobank.