FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 november 2012

OekraÔens protest tegen verkiezingen

Honderden Oekraïners zijn maandag de straat op gegaan om te protesteren tegen vermoedelijke fraude in de parlementsverkiezingen van afgelopen maand. De oppositie dreigde met een boycot van het nieuwe parlement en eist een nieuwe stembusgang.

Westerse waarnemers noemden de verkiezingen van 28 oktober oneerlijk vanwege de detentie van oud-premier Joelia Timosjenko en een gebrek aan transparantie. Drie oppositiepartijen die goede resultaten boekten spreken toch van verkiezingsfraude, bedoeld om de meerderheid voor de partij van president Viktor Janoekovitsj en haar bondgenoten veilig te stellen.

De autoriteiten probeerden de gemoederen tot bedaren te brengen door voor te stellen de verkiezingen in vijf omstreden kiesdistricten over te doen. De oppositie wees het voorstel echter van de hand. Hun kandidaten hadden immers eerlijk gewonnen in die districten, zeiden ze.

Volgens Arsenij Jatsenjoek, de leider van de Vaderland-partij waar ook Timosjenko lid van is, wil de oppositie dat de stemmen in dertien districten opnieuw worden geteld. De oppositie won in die districten maar de stemmen zijn niet eerlijk geteld, aldus Jatsenjoek.

Het protest maandag stond in schril contrast met de massale betogingen tegen de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen die Janoekovitsj in 2004 aan de macht brachten. Die demonstraties, die de naam Oranjerevolutie kregen, resulteerden in nieuwe verkiezingen, die Janoekovitsj verloor. De volgende verkiezingen, in 2010, wist hij wel te winnen.

[WTF] Djokovic in twee sets langs Tsonga

Novak Djokovic is de ATP World Tour Finals begonnen met een zege. Hij versloeg Jo-Wilfried Tsonga in twee sets: 7-6 (4) en 6-3. Door de overwinning staat de kersverse nummer een van de wereld bovenaan in groep A. Eerder maandag won Andy Murray in dezelfde poule van Tomas Berdych, maar de Schot had daar drie sets voor nodig.

De eerste set ging in zijn geheel gelijk op. Tsonga had weliswaar drie breakkansen, maar Djokovic wist op de beslissende punten steeds iets extra's te produceren. In de tiebreak was de Serviër met 7-4 de betere.

De setwinst gaf Djokovic vleugels, want in de openingsgame brak hij Tsonga voor de eerste keer in de partij en die voorsprong hield hij vast. Op 5-3 serveerde de Fransman om in de wedstrijd te blijven, maar Djokovic kreeg weer een breakpunt. Op dat eerste matchpunt sloeg hij toe nadat Tsonga een volley had uitgeslagen.

Lodewijk Asscher populairste minister

Lodewijk Asscher is bij het aantreden van het nieuwe kabinet de meest populaire minister. De PvdA'er, die maandag beëdigd werd als minister van Sociale Zaken, wordt beoordeeld met een 7,0. Op de tweede plaats volgt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, die een 6,9 krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos Synovate.

Lilianne Ploumen is het meest onbekend en tevens het meest onbemind. Slechts 28 procent van de respondenten weet wie de oud-partijvoorzitter van de PvdA en nieuwe minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel is. Degenen die haar wel kennen geven haar een 5,5.

Premier Mark Rutte (VVD) is het bekendste lid van het kabinet, 96 procent van de Nederlander weet wie hij is. Hij wordt met een 6,4 beoordeeld. Dat is even hoog als de het waarderingscijfer voor het hele kabinet-Rutte 2. Bij het aantreden van zijn vorige kabinet ontving Rutte een 6,6.

De grootste stijger is Henk Kamp. Ruim een jaar geleden werd de VVD'er beoordeeld met een 5,5 en nu haalt hij een 6,5.

Uit een soortgelijk onderzoek van televisieprogramma Eenvandaag blijkt dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten het meeste vertrouwen geniet. 58 procent van de respondenten heeft vertrouwen in de VVD'er. Op de twee plek staat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), in wie 52 procent van de ondervraagden vertrouwen heeft. Ook hier bungelt Ploumen onderaan, slechts twaalf procent heeft vertrouwen in haar.

47 procent van de ondervraagden denkt dat het nieuwe kabinet de vier jaar niet gaat uitzitten.


Lodewijk Asscher populairste minister (Foto: Novum)

Wapens gevonden in huis dode man

In een woning in Vlissingen hebben agenten zaterdagochtend behalve de vermoedelijk al enige tijd dode bewoner ruim twintig geweren aangetroffen. Maandag werden bij een doorzoeking nog eens twintig vuurwapens en munitie gevonden. Het gaat vooral om antieke wapens, meldt de politie.

Een buurtbewoner had zaterdag de politie gebeld, omdat de 58-jarige bewoner van het pand aan de Willem van de Veldelaan al een tijd niet was gezien. De man leidde een teruggetrokken bestaan en had weinig contact met buurtbewoners. Hij is vermoedelijk een natuurlijke dood gestorven.

De politie schakelde de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in voor een onderzoek in de woning, omdat een aantal kamers was voorzien van een amateuristisch alarmsysteem. In de afgesloten kamers zijn maandag nog meer vuurwapens gevonden. Ook stuitte de politie op een granaat en dozen met duizenden stuks munitie.

De wapens en munitie worden vernietigd als de politie klaar is met haar onderzoek. De EOD heeft de granaat meegenomen.

IAEA: Iran werkt niet mee aan atoominspectie

Iran werkt niet mee aan het onderzoek van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) naar de mogelijke vervaardiging van kernwapens. Dat heeft IAEA-directeur Yukio Amano maandag gezegd tegen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Iran en het Atoomagentschap overlegden intensiever sinds het IAEA in november vorig jaar rapporteerde dat het aannemelijk was dat Iran stappen had gezet die voor de ontwikkeling van een kernwapen nodig zijn. Maar 'tastbare resultaten zijn tot dusver niet bereikt', stelde Amano vast.

[JL] Sparta brengt MVV eerste nederlaag toe

Koploper MVV heeft maandag de eerste nederlaag van dit seizoen in de Eerste Divisie geleden. In Maastricht ging Sparta Rotterdam er met de punten van door: 1-0. Sandro Calabro benutte in de eerste helft een strafschop. MVV heeft nog altijd een voorsprong van vier punten op Helmond Sport. Sparta klimt met 21 punten naar de vierde positie.

In de eerste helft kwam Sparta een aantal keren goed voor het Maastrichtse doel. Halverwege dat eerste bedrijf werd Calabro vastgehouden door Kjell Knops en scheidsrechter Dennis Higler legde de bal op de stip. Calabro spotte met de ongeschreven voetbalwetten en legde zelf aan: 1-0.

Na rust zette koploper MVV aan, maar ondanks goede kansen wilde de bal er niet in. Malcolm Esajas had te veel tijd nodig en Danny Schreurs werkte de bal over. Drie minuten voor tijd plofte de bal voor de voeten van Mark Veldmate, maar hij zag zijn schot gestopt door Sparta-doelman Nico Pellatz.

In de blessuretijd besliste Sparta het duel bijna. Een aanvalsgolf leverde echter een krachteloos hakje af en even later een schot van Jens van Son op de lat op.

'Herinvoering visumplicht Balkan'

De Europese Unie heeft gedreigd de visumplicht voor landen op de westelijke Balkan opnieuw in te voeren. Het aantal asielaanvragen van januari tot september is dit jaar met 73 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode in 2011.

Eurocommissaris Cecilia Malström noemde de situatie 'zeer ernstig'. Ze zei dat diverse EU-lidstaten voor het einde van het jaar willen weten of de visumplicht voor landen op de Balkan opnieuw wordt ingesteld.

Het gaat hard achteruit met de NS

"Is dit Leeuwarden?", vraagt een dame van - ik schat - een jaar of vijftig ietwat onzeker aan mij terwijl ze naar de trein wijst die zojuist het station binnenrijdt. Ik kijk verschrikt om mij heen en antwoord: "Nee, dít is Utrecht!" "Ja, maar gáát deze trein naar Leeuwarden?", herstelt ze zich. Haar man komt juist de roltrap afgelopen met twee koffie in zijn handen.

Boek: Daniel Cohn-Bendit en Guy Verhofstadt - Voor Europa!

Volgens de Frans-Duitse Daniel Cohn-Bendit (fractievoorzitter van de Europese Groenen) en de Belg Guy Verhofstadt (fractievoorzitter van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa) staan we in Europa voor een keuze die van wezenlijk belang is. Deze keuze wordt op bladzijde 7 van hun manifest Voor Europa! genoemd: "Ofwel zetten we nu een heuse stap voorwaarts - op weg naar een écht verenigd en federaal Europa, geen gecentraliseerde superstaat -, ofwel klampen we ons verder vast aan de natiestaten en verliezen we onherroepelijk het vooruitzicht om in de geglobaliseerde wereld van de eenentwintigste eeuw een rol van betekenis te spelen."

'Belastingontduiking multinational aanpakken'

Groot-Brittannië en Duitsland willen dat grote multinationals minder kunnen profiteren van gaten in de belastingwetten en 'eerlijkere belastingen' gaan afdragen. Dat zeiden de ministers van Financiën van beide landen op de G20-bijeenkomst in Mexico maandag.

Volgens de Britse minister van Financiën George Osborne is er brede steun onder de G20-landen voor de gezamenlijke voorstellen. "We willen er voor zorgen dat we succesvolle economieën zijn die de basis vormen voor internationale bedrijven, maar dat die bedrijven wel de belastingen betalen die we van ze verwachten", aldus Osborne in een gezamenlijke persconferentie met zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble.

De ministers zeiden dat de internationale belastingwetgeving is achtergebleven bij de veranderingen in de wereldwijde zakenwereld, waardoor sommige bedrijven hun winstbelastingen hebben kunnen wegsluizen. De Britse premier David Cameron uitte onlangs nog zijn ongenoegen over de mate aan belastingontduiking door bedrijven.

'Belastingontduiking multinational aanpakken'
'Belastingontduiking multinational aanpakken' (Foto: ANP)

Alarmnummer onbereikbaar door fout medewerker

Een menselijke fout bij provider KPN is er woensdag de oorzaak van geweest dat het alarmnummer 112 bijna een uur onbereikbaar was voor mobiele bellers. Dat meldt KPN maandag. Door de storing kregen 101 bellers geen contact met de meldkamer van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De storing ontstond woensdag na vervangingswerkzaamheden. Bij dit soort werkzaamheden geldt voor bij KPN een 112-protocol waarin staat dat mobiel belverkeer omgeleid moet worden naar een alternatieve, tweede meldkamer van het KLPD. Het belverkeer naar de eerste meldkamer moet dan worden uitgeschakeld. Dat gebeurde woensdag niet, waardoor de helft van de telefoontjes alsnog naar de eerste meldkamer ging. Bellers kregen tussen 21.00 en 21.50 uur een in gesprektoon te horen of de verbinding werd direct verbroken.

KPN heeft interne maatregelen getroffen om een herhaling van deze fout te voorkomen. De provider heeft aan het ministerie voor Veiligheid en Justitie over de storing en de maatregelen bericht en laat weten het incident te betreuren. Een KPN-woordvoerder wil niet zeggen wat voor maatregelen tegen de medewerker zijn genomen.

In een overleg tussen KPN, het KLPD, de politie en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zijn maandag maatregelen afgesproken die de kans op storingen bij de alarmlijn op korte termijn moeten verminderen. Zo wordt deze week een nieuw 'besturingsmodel' opgeleverd, schrijft Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer.

Het alarmnummer kampt de laatste tijd vaker met storingen. Begin oktober was door een storing het alarmnummer in de regio Gelderland-Zuid tijdelijk onbereikbaar. In juni overleden twee mensen tijdens een storing bij het alarmnummer, mogelijk doordat hulpdiensten te laat arriveerden. De Inspectie Veiligheid en Justitie onderzoekt de storingen.

Sergeant VS staat terecht voor bloedbad Afghanistan

De Amerikaanse militair die terechtstaat voor het doden van zestien Afghaanse burgers wist precies wat hij deed. Dat heeft de militaire aanklager maandag gezegd tijdens een eerste hoorzitting.

Sergeant Robert Bales keerde na het bloedbad, eind maart, in een cape gehuld in zijn legerkamp terug met het bloed van zijn slachtoffers aan zijn geweer, koppelriem en kleren, vertelde aanklager Jay Morse tijdens de zitting op de legerbasis Lewis-McChord in de staat Washington. Hij kon zijn ogen niet geloven toen zijn maten hem daar met getrokken wapens bleken op te wachten. Bales wendde zich tot een van hen en zei: "Mac, als je me erbij lapt..."

De 39-jarige Bales staat terecht voor zestien moorden en zes pogingen tot moord. Onder de slachtoffers die vielen in een van de ernstigste slachtpartijen van de Amerikaanse oorlog in Afghanistan waren negen kinderen. Uit de hoorzitting van maandag moet blijken of de zaak aan de krijgsraad moet worden voorgelegd.

Bales voert geen verweer. Zijn advocaten bestrijden de bewijzen niet die de aanklager heeft aangedragen. De verdediging stelt dat de sergeant lijdt aan posttraumatische stress en tijdens een eerdere missie in Irak een hoofdwond opliep.

Volgens aanklager Morse oogde Bales volkomen normaal in de uren voordat hij op 11 maart een slachting aanrichtte. Hij keek met zijn maten de film Man on Fire, over de bloedige wraakoefening van een voormalige CIA-agent. Vlak voor hij de basis verliet vertelde hij een collega dat hij ongelukkig was met zijn gezinsleven en dat de Amerikaanse troepen een recente bermbomaanslag sneller moesten vergelden.

Vervolgens zou Bales zwaarbewapend zijn weggeglipt naar de dorpen Balandi en Alkozai, waar hij in twee etappes op moordcampagne ging. Tussendoor deed hij het legerkamp nog even aan, en vertelde een collega wat hij zojuist had gedaan. Die vatte Bales' relaas op als een slechte grap, en maakte er verder geen woorden aan vuil.

Voor de hoorzittingen is twee weken uitgetrokken. Via een videoverbinding komen ook Afghaanse ooggetuigen aan het woord.

Nieuwe storm onderweg naar oostkust VS

De Amerikaanse staten New York en New Jersey worden later deze week waarschijnlijk opnieuw door een storm getroffen. Superstorm Sandy, die vorige week huishield in meer dan tien staten, kostte aan ruim honderd mensen het leven. De nieuwe storm, die naar verwachting woensdag aan land komt, zal windsnelheden hebben tot 89 kilometer per uur.

Honderdduizenden mensen zitten nog altijd zonder stroom. De temperatuur aan de oostkust dook maandagochtend onder het vriespunt. De nieuwe storm zorgt voor grote zorgen in de gebieden waar de stroom al wel is hersteld. "Bereid je voor op meer stroomuitval", zei de Nationale Weerdienst. "Blijf binnen en sla voorraden in."


Nieuwe storm onderweg naar oostkust VS (Foto: Novum)

'Niet-integere' dermatologen weg bij ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven neemt afscheid van vier dermatologen omdat ze een duidelijke integriteitsgrens hebben overschreden. De maatschap had vorig jaar september in strijd met de regels op eigen houtje een praktijk voor cosmetische dermatologie opgezet binnen het Catharina Ziekenhuis.

De raad van bestuur heeft maandag besloten de zogeheten toelatingsovereenkomst van de vierkoppige maatschap op te zeggen. De continuïteit van de zorg blijft gewaarborgd, staat in een maandag verspreide verklaring.

Zowel patiënten als het ziekenhuis hebben financiële schade geleden door de handelwijze van de vier huidspecialisten, zo blijkt volgens de instelling uit onderzoek. Het ziekenhuis beseft 'diep in eigen vlees' te snijden, omdat de dermatologen behoren tot de internationale top in hun vakgebied. Ze zijn vooral actief op het gebied van huidkanker.

De schade bedraagt enkele tienduizenden euro's, maar volgens het ziekenhuis gaat het vooral om integriteitschending. "Vanuit eigenbelang zijn willens en wetens de patiënt en de ziekenhuisorganisatie benadeeld, in een omgeving waar wij op basis van afspraken en vertrouwen samenwerken", oordeelt bestuursvoorzitter Piet Batenburg. "Je kunt nog zo goed zijn in je vakgebied, integriteit geldt voor iedereen binnen onze organisatie."

Over de praktijk voor cosmetische dermatologie was weliswaar oriënterend gesproken, maar er was geen toestemming en geen contract. Er lagen dus geen afspraken over administratieve procedures of vergoeding van de kosten.

De maatschap heeft vervolgens de grens tussen verzekerde en niet-verzekerde zorg zelf bepaald, zonder die schriftelijk vast te leggen. Patiënten kregen een rekening van de maatschap, geheel buiten het ziekenhuis om.

Patiënten konden de maatschap contant betalen voor de behandelingen, maar de nota vermeldde de naam en het logo van het Catharina Ziekenhuis. Hierdoor werd de indruk gewekt dat het geld aan het ziekenhuis werd betaald, maar het bankrekeningnummer was van de maatschap. 168 patiënten kregen facturen die optellen tot 24 duizend euro.

Uit onder meer accountantsonderzoek concludeert de raad van bestuur dat een beperkt aantal patiënten de maatschap ten onrechte heeft betaald, omdat het verzekerde zorg betrof. Door de slordige administratie is echter niet te herleiden welke patiënten dat zijn. Het ziekenhuis stuurt daarom komende week alle 168 patiënten een brief waarin staat dat het bedrag dat zij aan de maatschap hebben betaald wordt vergoed. Dat geld gaat het ziekenhuis verhalen op de dermatologen.

De maatschap heeft zonder daarvoor te betalen apparatuur, personeel en middelen van het ziekenhuis gebruikt. De kosten werden in rekening gebracht en de opbrengsten gingen naar de maatschap. Het Catharina Ziekenhuis zegt ongeveer 21 duizend euro schade te hebben geleden en 25 duizend euro aan inkomsten te hebben misgelopen.

De zaak kwam in mei aan het rollen door een melding van een zorgverzekeraar, die een 'dubieuze' factuur had ontvangen. De raad van bestuur heeft de praktijkvoering daarop direct verboden, de administratie in beslag genomen en twee externe onderzoeken laten uitvoeren. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg werd geïnformeerd.

De dermatologen worden binnen een week gehoord over het besluit. Deze hoorzitting moet duidelijk maken of alle dermatologen evenveel betrokken zijn bij de affaire. Daarna wordt het besluit definitief, hoewel de specialisten in beroep kunnen gaan bij het Scheidsgerecht voor de Gezondheidszorg.

De toelatingsovereenkomst tussen medisch specialisten en ziekenhuizen heeft een reguliere opzegtermijn van zes maanden. De dermatologen mogen gedurende die periode blijven werken in het ziekenhuis. Hoogleraar Reinout van Schilfgaarde is benoemd tot tijdelijk hoofd van de afdeling dermatologie. Hij is vanaf dinsdag verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering.

Vervelende Letten van boord vliegtuig gehaald

Vier Letten zijn maandagavond op Schiphol aangehouden voor het veroorzaken van overlast aan boord van een vliegtuig dat op het punt stond te vertrekken naar Riga, de hoofdstad van Letland. Volgens de marechaussee uitten de vier, die mogelijk onder invloed van alcohol waren, ook bedreigingen.

De gezagvoerder onderbrak het taxiën naar de startbaan vanwege de overlast en schakelde de marechaussee in. Die haalde de vier mannen van boord, waarna de vlucht alsnog is vertrokken. De vier zitten vast voor verder onderzoek.

'Nijmeijer aangekomen in Cuba'

De Nederlandse FARC-strijder Tanja Nijmeijer is aangekomen in Cuba, waar ze gaat deelnemen aan de vredesbesprekingen van de FARC met de Colombiaanse regering. Dat heeft de beweging bevestigd tegenover RTL Nieuws.

De 34-jarige Nijmeijer, die zich tien jaar geleden aansloot bij de Colombiaanse guerrillabeweging, kon naar Cuba reizen omdat eind vorige maand de arrestatiebevelen die in Colombia tegen haar lopen werden ingetrokken. De besprekingen beginnen officieel op 15 november.


'Nijmeijer aangekomen in Cuba' (Foto: Novum)

Er is nog hoop voor Type-0

Hajime Tabata, scenarioschrijver bij Square-Enix, heeft in een interview met GameSpot gezegd dat Type-0 nog een kans maakt om gelokaliseerd te worden. De open-wereld Final Fantasy-game kwam alweer meer dan een jaar geleden uit in Japan.

“We feel strongly about bringing this title to the fans in North America and Europe, so if an opportunity arises that can become a conclusive factor, we are prepared to go into consideration right away”, aldus Tabata.

Is het niet mogelijk het als Vita-game uit te brengen? Hopelijk horen we in de toekomst meer.

SARS-achtig virus in Saudi-ArabiŽ

Het Saudische ministerie van volksgezondheid heeft bevestigd dat een tweede persoon in Saudi-Arabië een SARS-achtig virus heeft opgelopen. In totaal zijn tot dusver drie mensen in de Golfregio getroffen door het nieuwe virus.

Het ministerie zei in een verklaring dat de patiënt in het ziekenhuis is opgenomen met 'een longontsteking die is veroorzaakt door het nieuwe Coronavirus'. De patiënt is sindsdien hersteld van de longontsteking, aldus het ministerie. Waar of hoe de persoon het virus heeft opgelopen is niet bekendgemaakt.

Real zonder Khedira en Benzema

Sami Khedira en Karim Benzema ontbreken bij het Real Madrid dat het dinsdag tegen Borussia Dortmund opneemt.

De afwezigheid van Khedira hing al enige tijd in de lucht. De middenvelder kreeg het vertrouwen in het vorige duel met Borussia, maar liep een blessure op en heeft daar nu nog steeds last van. Benzema klaagde recent over pijntjes en zal de wedstrijd tegen de Duitsers  eveneens aan zich voorbij laten gaan.

De afwezigheid van Khedira maakt een plaats vrij voor Luka Modric op het middenveld van De Koninklijke. Hij zal samen met Xabi Alonso in de as van de ploeg opdraven. Gonzalo Higuain neemt naar verwachting de plaats in van Benzema.

Real staat momenteel tweede in de Champions League-groep D, waar ook Ajax deel van uitmaakt. De Madrilenen moeten de koppositie voorlopig laten aan Borussia, dat één punt meer bezit. Manchester City bivakkeert op de laatste plaats in de groep.

PlayStation All-Stars op zijn Russisch

Sony onthulde een paar weken geleden een live-action-trailer voor PlayStation All-Stars. De Russische tak van PlayStation is echter koppig en heeft zijn eigen reclame gemaakt. Uiteraard hebben ze niet lang niet zo'n hoog budget mogen aanspreken, maar het resultaat mag er wezen.

PlayStation All-Stars Battle Royale komt op 21 november uit voor PlayStation 3 en PS Vita. Het ondersteunt cross-buy.

Ruime winst voor Roda door verkoop Tyton

Roda JC heeft afgelopen seizoen 2,8 miljoen euro winst geboekt. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de Kerkradenaren maandag publiceerden. Die winst is mede te danken aan de verkoop van doelman Przemyslaw Tyton. Ook kreeg de club geld terug van in het verleden teveel betaalde huisvestingskosten.

Uit de gewone bedrijfsvoering werd een klein verlies van 250 duizend euro geleden. Ook dat verlies is een forse verbetering voor Roda. In het seizoen 2010-2011 kwamen de Limburgers nog 1,9 miljoen euro tekort. De omzet van de eredivisionist steeg met zeven procent, terwijl de kosten met tien procent daalden. Het eigen vermogen ging van min ,7 miljoen euro naar min 2,8 miljoen.

Roda meldde verder maandag dat Frans Timmermans zijn functie als commissaris bij de club neerlegt. De PvdA'er werd maandag beëdigd als minister van Buitenlandse Zaken.

Hotline Miami-update zorgt voor controller support

De nieuwe GOTY van dit jaar, Hotline Miami, heeft vandaag een update gekregen die onder andere de ondersteuning van een Xbox 360-controller mogelijk maakt. De update zorgt er ook voor dat Jones' masker "More Gore" perk net iets bloederiger is dan normaal.

Helaas zit er nog wel een bug in. Als je weer met keyboard en muis wilt spelen, moet de gamepadfunctie worden uitgeschakeld en de pc herstart worden, anders blijft de game langzamer lopen dan zou horen. Verder voegt de update het bonuslevel Highball toe nadat het spel is uitgespeeld.

hotline miami

Zuuraanval om kijken naar jongen

De Pakistaanse man en vrouw die eerder deze week werden gearresteerd voor een dodelijke aanval met zuur op hun dochter kwamen tot hun daad doordat hun dochter naar een jongen keek op straat. Dat heeft het stel gezegd in een interview dat maandag werd uitgezonden door de BBC. Eerder zeiden de autoriteiten dat het meisje was omgebracht omdat ze verkering had met een jongen.

Het echtpaar zit vast en het interview werd in de gevangenis gehouden.

Volgens de vader van het overleden meisje keek zijn dochter op straat naar een jongen die langsreed op een motorfiets. Haar vader zei dat dat niet mocht. "Ze zei 'ik deed het niet expres. Ik zal het niet nog een keer doen'. Maar toen had ik het zuur al over haar heen gegooid", aldus de vader. "Het was haar lot om zo te sterven", voegde de moeder eraan toe.

Kist treft Barney op Grand Slam of Darts

BDO-wereldkampioen Christian Kist treft Raymond van Barneveld tijdens de Grand Slam of Darts in het Engelse Wolverhampton. Co Stompé is gekoppeld aan titelverdediger Phil Taylor. Dit bleek na de loting van maandagavond.  

De Grand Slam of Darts is een invitatietoernooi, alle halve finalisten van het PDC-WK en het BDO-WK en de finalisten van de overige toernooien zijn uitgenodigd om mee te doen. Zeven van de 32 deelnemers komen van de BDO. Het toernooi begint met een groepsfase waar daarna de nummers één en twee door gaan naar de laatste zestien.

De Nederlanders hebben redelijk geloot. Stompé treft dan wel Taylor, maar Waites en Webster zijn niet in vorm. World Grand Prix-winnaar Michael van Gerwen treft Thornton, Hankey en Beaton. De groep des doods is groep E met wereldkampioenen Adrian Lewis & John Part, Gary Anderson en tweevoudig WK-finalist Tony O'Shea.  

Het toernooi begint begint zaterdag en duurt negen dagen. Voor de winnaar ligt een cheque klaar van 100.000 Engelse pond, omgerekend een kleine 125.000 euro. 

Groep A Groep B Groep C Groep D
Phil Taylor Michael van Gerwen Simon Whitlock James Wade
Scott Waites Robert Thornton Kevin Painter Jan Dekker
Mark Webster Ted Hankey Dean Winstanley Mervyn King
Co Stompé Steve Beaton James Hubbard Arron Monk
Groep E Groep F Groep G Groep H
Adrian Lewis Andy Hamilton Wes Newton Christian Kist
Gary Anderson Paul Nicholson Terry Jenkins Raymond van Barneveld
John Part Brendan Dolan Wesley Harms Mark Walsh
Tony O'Shea Barrie Bates Martin Phillips Wayne Jones

Battlefield 1942 gratis te downloaden

Terwijl Battlefield 3 ondertussen meer dan 15 miljoen keer is verkocht en Battlefield 4 vast ooit het daglicht ziet, viert de Battlefield-serie ondertussen al zijn tiende verjaardag. En wie jarig is trakteert en daarom stelt EA Battlefield 1942 gratis te downloaden via Origin.

EA biedt gratis de kale game aan, zonder de The Road to Rome en Secret Weapons of WWII DLC-pakketten. Heb je altijd al willen weten wat voor concept art DICE gebruikte voor het maken van de game, dan kun je de 150 megabyte grote PDF hier downloaden. Voor de installatie is een actief Origin-account nodig en game kan onder de demosectie gevonden worden. Klik hier om naar de demosectie te gaan.

battlefield 10 jaar

Een hond moet relatie Stewart en Pattinson redden

Na haar vleselijke uitstapjes buiten de deur is Kristen Stewart wel toe aan wat meer vastigheid in haar leven. Stewart en haar grote liefde Robert Pattinson willen graag gezinsuitbreiding in de vorm van een hond. De twee, die naar verluidt sinds kort weer bij elkaar zijn, willen graag een vriendje adopteren voor hun hond Bear.

"De tweede hond stond al in de planning voor het schandaal rond het bedrog van Kristen", zegt een bron tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online. "Ze wilden graag dat Bear een vriendje krijgt, maar door alle gebeurtenissen van de laatste tijd moesten ze het even uitstellen."

De relatie van de 22-jarige Stewart en de 26-jarige Pattinson verkeerde tot voor kort in zwaar weer, nadat de actrice had opgebiecht te zijn vreemdgegaan met de regisseur van Snow White and the Huntsman. Volgens de bron wil het acteurskoppel een nieuwe hond voor Thanksgiving aanschaffen, later deze maand.

Volgens Radar Online kreeg het stel na het slippertje van Stewart onder meer ruzie over wie hond Bear mocht houden. Pattinson en Stewart zouden hun relatie weer nieuw leven hebben ingeblazen, vorige maand werden ze gespot terwijl ze heel nonverbaal afscheid van elkaar namen.

Agressieve Sam Worthington gearresteerd

Sam Worthington is zaterdag aangehouden voor de deur van een restaurant in de Amerikaanse stad Atlanta. De acteur werd geweigerd omdat hij te diep in het glaasje zou hebben gekeken, waarop Worthington na agressief gedrag in de boeien werd geslagen. Dat schrijft de entertainmentwebsite TMZ.

Uit een politierapport blijkt dat een ooggetuige verklaart dat de acteur nadat hij werd geweigerd 'wanordelijk gedrag' aan de dag legde. Hij zou de portier twee keer hebben geduwd, waarna de portier pepperspray gebruikte en bij Worthington handboeien omdeed tot de politie arriveerde.

De 36-jarige Worthington is bekend van films als Avatar en Clash of the Titans. Hij is momenteel in Atlanta voor opnames van Ten, met onder anderen Arnold Schwarzenegger.

Marokko arresteert terreurcel

Marokko heeft acht leden van een fundamentalistische terreurcel gearresteerd. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Rabat maandag bekendgemaakt. Het zou gaan om de groep Ansar al-Sharia in de Islamitsche Maghreb, die sabotage wilde plegen op strategische plekken, zoals kantoren van veiligheidsdiensten en toeristische trekpleisters.

Er zijn in Marokko al meer dan 2000 terreurverdachten gearresteerd sinds de bloedige aanslagen in Casablanca in 2003, waarbij 45 mensen om het leven kwamen.

Marokko arresteert'terreurcel'
Marokko arresteert 'terreurcel' (Foto: ANP)

'Maximaal vier procent achteruit'

Huishoudens gaan er de komende kabinetsperiode maximaal vier procent op achteruit. Voor middeninkomens is de teruggang kleiner. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) maandagavond gezegd in een interview met het tv-programma EenVandaag.

De teruggang van vier procent geldt voor mensen die een ton of meer verdienen. "De zorgen zitten vooral bij mensen zo tussen vijftig- en zeventigduizend euro. Gemiddeld gaan die er ook iets op achteruit, maar geen vier procent", zei Rutte.

Rutte zei dat er bij de uitwerking van het voorstel voor de inkomensafhankelijke zorgpremie op zal worden gelet dat er geen groepen zijn die er meer op achteruitgaan. "Maar je kunt nooit garanderen dat niemand onder die percentages zakt, want er zullen altijd mensen zijn bij wie alle plagen van Egypte samenkomen."

Rutte toonde zich niet onder de indruk van het feit dat de Eerste Kamer vooralsnog dreigt zich tegen de plannen voor de zorgpremie te keren. Rutte zei dat het kabinet stap voor stap zijn werk wil doen. "We gaan nu eerst een goed voorstel maken. Begin volgend jaar hopen we daarmee een heel eind te zijn."

Rutte reageerde in het interview verder op de gang van zaken bij de beëdiging van de nieuwe ministers door koningin Beatrix. Die werd maandag overgedaan nadat de NOS er niet in was geslaagd de eerste keer uit te zenden. "Het ging even wat rommelig", gaf Rutte toe.


Rutte: maximaal vier procent achteruit (Foto: Novum)

RTL naar rechter om koopkrachtcijfers

RTL Nieuws stapt toch naar de rechter om duidelijkheid te krijgen over de koopkrachtgevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie. De stukken die daar meer duidelijkheid over moesten verschaffen zijn maandag weliswaar naar de Tweede Kamer gestuurd, maar volgens RTL ontbreekt cruciale informatie.

Het formatiedossier, met daarin alle stukken die een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van het nieuwe kabinet, is maandag naar de Kamer gestuurd. Daarin staat volgens RTL Nieuws echter geen precieze informatie over de koopkrachteffecten. "Er rest ons niets anders dan de gang naar de rechter", aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein. Ook de oppositie is niet tevreden over de stukken.

De zender diende vrijdag een Wob-verzoek in om alle documenten, inclusief de doorrekeningen door het Centraal Planbureau en de ministeries van Algemene Zaken, Financiën, Sociale Zaken en Volksgezondheid, boven tafel te krijgen. Omdat RTL Nieuws niet verwachtte dat het kabinet de documenten voor het debat over de regeringsverklaring van woensdag vrijgeeft, dreigde het programma zondag al met een kort geding.

RTL Nieuws meldde vrijdagavond dat sommige Nederlanders de komende vijf jaar tot wel dertig procent minder te besteden krijgen. Uit de stukken uit het formatiedossier blijkt echter niet dat sprake is van grote uitschieters van wel dertig procent waarover RTL eerder berichtte op basis van eigen berekeningen.

De zender dient dinsdagochtend een verzoek in bij de rechtbank in Amsterdam voor een kort geding tegen het ministerie van Algemene Zaken van premier Mark Rutte.

Studenten zetten TU Delft te koop

Studenten van de TU Delft bieden de universiteit dinsdagochtend te koop aan. De Delftse studentenvakbond VSSD wil met deze actie aandacht vragen voor het afschaffen van de basisbeurs. "Als het kabinet bruggen wil slaan kan dat niet zonder ingenieurs", zeggen de studenten.

De vrees is dat niemand meer zal kiezen voor een technische studie omdat het veel duurder wordt meerjarige technische masteropleidingen te volgen. De drieduizend leden tellende vakbond denkt dat de universiteit daarom net zo goed verkocht kan worden.

De basisbeurs voor nieuwe studenten wordt vanaf 2014 afgeschaft. Aangezien bètamasters een jaar langer duren dan andere opleidingen moeten technische studenten vanaf 2014 meer betalen. De zogenoemde topsectoren dreigen daardoor met een tekort aan arbeidskrachten te worden opgescheept.

"Nederland heeft de ambitie om het percentage bètastudenten drastisch te verhogen, maar het duurder maken van technische studies gaat hier lijnrecht tegenin", licht VSSD-voorzitter Bas Vollebregt toe. "Uit onderzoek van de topsectoren zelf blijkt dat het tekort in de huidige situatie al zal oplopen tot 155 duizend arbeidsplaatsen in 2016."

Ook bij het afschaffen van de ov-kaart voor studenten is volgens de vakbond op geen enkele manier rekening gehouden met het feit dat bètastudies een jaar langer duren.

Kristen Bell in verwachting van eerste kind

Kristen Bell is in verwachting van haar eerste kind. Dat bevestigt haar woordvoerder tegenover het Amerikaanse tijdschrift People. De 32-jarige actrice is al enkele jaren samen met komiek Dax Shepard.

"Ze zijn zo enthousiast, ze zijn allebei dolgelukkig", zegt een vriend van het stel. "In het begin had Kristen een beetje last van ochtendmisselijkheid. Maar ze is nu bezig met het tweede seizoen van House of Lies, en ze voelt zich geweldig."

Bell, bekend van films als Burlesque en Couples Retreat, is sinds 2007 samen met Shepard. De twee zijn bijna drie jaar verloofd. Ze spelen samen in de film When in Rome.

Spray tan voor Welshe werklozen

Het is toch wat. De bollebozen van de EU-top breken zich nog steeds het hoofd om tot een oplossing voor de werkloosheid te komen, terwijl een simpel arbeidsbureautje in Wales de oplossing allang gevonden heeft. In Aberdare, een dorpje van circa 30.000 inwoners, is het bedrijf namelijk op het idee gekomen om werklozen een makeover en zelfs een spray tan te geven.

Tegenstanders spreken er schande van, maar bazin Sarah Sweeden van de Welshe beautysalon ziet er geen kwaad in. In Aberdare is het werkloosheidscijfer de afgelopen jaren gestegen tot negen procent. Sweeden kwam op het idee om mensen een gratis spray tan te geven, zodat ze zich gesterkt zouden voelen tijdens de sollicitatiegesprekken. 'We geven de mensen wat extra zelfvertrouwen', zegt de vrouw in de Daily Telegraph.

De salon van Sweeden is een 'community interest company'. Dit houdt in dat de winst die het bedrijf maakt teruggegeven moet worden aan de gemeenschap. Het stopt echter niet bij de gratis makeover en de bruine huid: ook conditietraining zit inbegrepen bij het liefdadigheidspakket van de Welshe onderneemster.

Niet iedereen is het echter eens met deze oplossing voor de werkloosheidskwestie. 'Is dit het antwoord van de gemeente op de hoge werkloosheid in Wales?', vraagt politicus Robert Oxley zich af in de media. Hij heeft veel medestanders. Zo vinden andere politici dat er meer moet worden geïnvesteerd in een goede opleiding of bijscholing, en niet in een of ander verflaagje, hoe goed bedoeld ook.

De werklozen wrijven zich ondanks de commotie in hun handjes. Zij houden er in ieder geval een lekker bruin huidje aan over, mocht er onverhoopt geen baan voor hen in het verschiet liggen. En Sweeden? Die heeft intussen de bijnaam 'Gok Wan' gekregen, naar de presentator van een makeoverprogramma op tv. Zijn show, How To Look Good Naked, wordt ook in Nederland uitgezonden. 

Ronde van Polen 2013 start in ItaliŽ

De Ronde van Polen start komend jaar in het Italiaanse Trentino. Dat heeft de organisatie van de Poolse rittenkoers maandag bekendgemaakt. De zeventigste editie start met twee ritten in Italië voordat de koers verder gaat in Polen.

De race wordt onder het motto 'Van Italië naar Polen, de paden van Paus Johannes Paulus II' verreden en gaat op 27 juli van start. De laatste etappe van de World Tour-koers staat op 3 augustus op de agenda.

De Italiaan Moreno Moser won de race dit jaar. Nog nooit ging een Nederlander met de eindzege aan de haal.

PSV minimaal twee weken zonder Lens

PSV moet het twee weken zonder Jeremain Lens stellen. De aanvaller van de Eindhovenaren liet vandaag een MRI-scan van zijn gekwetste schouder maken. Deze wees uit dat hij in elk geval twee weken rust moet houden.

Door deze blessure mist Lens in elk geval het Europa League-duel met AIK Solna, dat donderdag op het programma staat. Ook de confrontatie met sc Heerenveen, die komend weekend wordt gespeeld, komt voor de aanvaller te vroeg.

Het is nog onduidelijk of Lens in de wedstrijd tegen ADO Den Haag zijn rentree kan maken.

Tot 7 uur wachttijd bij verkiezingen VS

De Democratische Partij van de Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag een klacht ingediend over de organisatie van de verkiezingen in Florida. In die staat waar traditioneel veel kiezers gebruik maken van de mogelijkheid vervroegd de stem uit te brengen, stonden lange rijen voor de stembureaus; de wachttijden liepen op tot 7 uur.

Florida levert 29 kiesmannen en is daarmee de belangrijkste van de 'swing states', de cruciale staten waar de race om het Witte Huis wordt beslist. De ervaring leert dat de 'vroege stemmers' vooral aanhangers zijn van de Democratische Partij.

GTA V-fans mogen Rockstar niet meer lastigvallen

Vandaag zijn de pre-orders wereldwijd van start gegaan voor Grand Theft Auto V. Gamestudio Rockstar heeft op haar website een lijst gepubliceerd met de Amerikaanse en Engelse retailers waar de game gepre-orderd kan worden. Daarnaast heeft de studio gevraagd of de fans willen stoppen met het bedrijf vragen naar de tweede trailer van het spel.

Dexe mededeling is te lezen op de website. "We know you’re all very excited for the next GTA V trailer, and we’ll have more info to share with you all on that very soon. Anyone that continues to spam the comments thread of this post with demands will however have their messages removed and their commenting priviledges suspended. Thanks for your patience and understanding."

Grand Theft Auto V komt in het voorjaar van 2013 uit. De officiële releaseconsoles zijn nog niet bekendgemaakt.

Beatrix voelde niets voor 'toneelstukje'

Koningin Beatrix voelde er niets voor om de beëdiging van het nieuwe kabinet over te doen, omdat de NOS nog reclame aan het uitzenden was toen de ceremonie plaatsvond. "Niet hoor. Dan wordt het een toneelstukje", zei het staatshoofd. Dat valt op te maken uit een geluidsopname van de ceremonie, die RTL Nieuws heeft gepubliceerd.

Beatrix is zelf niet in beeld, maar zij is wel te horen. Duidelijk wordt ook dat het staatshoofd de nieuwe ministers alvast wil feliciteren, voordat de beëdiging tegen haar zin wordt overgedaan.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft laten weten het incident te betreuren. De dienst besloot de ceremonie over te doen, omdat onduidelijk was of de NOS de beelden had. De RVD gaat samen met de NOS evalueren hoe het mis heeft kunnen gaan. Volgens de NOS ging het mis doordat de ceremonie tien minuten eerder begon dan was aangekondigd.

D66-leider Alexander Pechtold, een van de drijvende krachten achter het openbaar maken van de beëdiging, spreekt van een 'klein smetje' op een verder geslaagd formatieproces waarin de koningin een kleinere rol had dan voorheen. "Het zal natuurlijk geëvalueerd moeten worden, maar het heeft een flinke voldoende verdiend."

Cast Jersey Shore zet zich in voor herstel Seaside

De cast van Jersey Shore zet zich in voor het herstel van Seaside Heights. Onder anderen Snooki en JWoww gaan met het programma Restore the Shore geld ophalen voor het gebied dat werd verwoest door superstorm Sandy.

De tv-show wordt volgende week donderdag live uitgezonden, heeft muziekzender MTV bekendgemaakt. De castleden namen vijf seizoenen van de realityserie Jersey Shore op in het getroffen gebied.

"New Jersey en met name Seaside is verwoest", zei Jersey Shore-ster Vinny Guadagnino eerder. "Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Ik ken iedere bedrijfsleider op de Boardwalk persoonlijk. Het zijn goede, hardwerkende mensen."

Verkrachter slaapt in bed slachtoffer

Een verkrachter is zondagnacht opgepakt door de Franse politie, nadat hij na zijn misdaad in het bed van zijn slachtoffer in slaap was gevallen. Dit heeft tv-station TFI maandag gemeld.

De delinquent nam zondag samen met de vrouw de lift in een flatgebouw in Parijs. Opeens trok de man een mes en dwong hij zijn slachtoffer hem naar haar woning te leiden. De vrouw deed wat haar werd opgedragen en werd even later in haar woning verkracht. De volgens de politie hevig beschonken man viel daarna in slaap in het bed van de vrouw. Zij greep daarop haar kans en belde de politie, die de man arresteerde.

UCI start onderzoek naar 'gekochte' zege Vinokourov

De UCI zal een onderzoek gaan starten naar Alexandre Vinokourov. DE Kazak zou de zege van Luik – Bastenaken – Luik hebben gekocht van zijn Russische vluchtmaat Alexandr Kolobnev. Hij zou hem 150.000 euro hebben betaalt.

De Italiaanse krant Corriere della Serre schreef zaterdag dat de UCI en het parket van Luik een dossier had ontvangen van de procureur van Padua, met daarin de mails en bankschriften over de zaak. De UCI heeft inmiddels gemeld dat het een onderzoek zal gaan starten en zal beide renners zo snel mogelijk om uitleg vragen.

Willem II krijgt deze week Hongaar op proef

Willem II krijgt vanaf dinsdag Tamás Gruborovics op proef. Dat meldt de Tilburgse club maandag. De 28-jarige Hongaar werkt een trainingsstage van een kleine week af in Tilburg. De aanvallende middenvelder is afkomstig van het Finse JJK Jyväskylä waar hij dit seizoen goed was voor 12 goals en 6 assists.

De Tilburgers kregen zaterdag in eigen huis met 5-1 klop van FC Utrecht en staan op de zeventiende plaats in de Eredivisie. Het wist in elf duels pas één zege te boeken.

[WTF] Murray wint eerste wedstrijd van Berdych

Andy Murray heeft maandag zijn eerste wedstrijd op de ATP World Tour Finals in Londen gewonnen. De Brit won op het prestigieuze eindejaarstoernooi in drie sets van de Tsjech Tomas Berdych: 3-6, 6-3 en 6-4.

De 27-jarige Berdych had in de eerste set aan een break genoeg om de set naar zich toe te trekken. In het tweede bedrijf waren de rollen precies omgedraaid en was het de 25-jarige Murray die de set won. In de beslissende set plaatste de Brit al vroeg een break en hield deze vast tot het eind van de wedstrijd.

Later op maandag staan Novak Djokovic en Jo-Wilfried Tsonga nog tegenover elkaar.

Verbinding Wii U en 3DS niet waarschijnlijk

De kans is niet bijzonder groot dat Nintendo de Nintendo 3DS met de Wii U laat communiceren. Volgens topman Shigeru Miyamoto is het aantal spelers dat beide spelcomputers zal bezitten te klein om een dergelijke investering te rechtvaardigen.

Miyamoto houdt tegenover entertainmentwebsite IGN echter wel de optie open de functie ooit te introduceren. "Natuurlijk proberen we de spelervaring van de 3DS of Wii U uit te breiden door ze aan elkaar te verbinden", zei Miyamoto tegen de entertainmentwebsite. Maar volgens hem blijft het aantal schermen een probleem.

In het geval van de Wii U en de Nintendo 3DS zou dat betekenen dat vier schermen gebruikt worden. De Wii U ligt eind deze maand in de winkel. De nieuwe spelcomputer van Nintendo onderscheidt zich van zijn voorgangers door een tablet als controller te gebruiken.


Verbinding Wii U en 3DS niet waarschijnlijk

'MSN Messenger stopt'

Helaas voor de eckte bazen op FOK!, maar cammeids hosselen via MSN is er straks niet meer bij. Het lijkt er namelijk op dat Microsoft binnen niet al te lange tijd de stekker uit haar IM-dienst  gaat trekken.

Dit alles blijkt uit blijkt uit bevindingen van techsite The Verge. Windows Live Messenger (Nog altijd beter bekend als MSN Messenger), wordt samengevoegd met Skype.

Al sinds Microsoft Skype heeft overgekocht is het Redmondse bedrijf bezig om de systemen samen te voegen. Op dit moment gaat 80% van het berichtenverkeer van Skype al via de systemen van Messenger. The Verge vermoedt dat Microsoft dit nieuws snel officieel bekend gaat maken, zo mogelijk deze week nog.

Het lijkt er voor de liefhebbers van winks en emoticons dus op dat je het binnenkort met een wat uitgekledere versie van MSN moet doen :(.

"Wees niet bang, want je kunt voorkomen dat jouw MSN geblokkeerd wordt! Stuur dit bericht binnen 30 minuten door naar 9001 contactpersonen en je wordt niet van MSN geblokkeerd!!!1115"

Voetbalmuseum verdwijnt uit Zeeland

Het in 2009 geopende voetbalmuseum verdwijnt op korte termijn uit Middelburg. Eigenaar Zeeland Attracties wil het museum, dat bekend staat onder de naam Voetbal Experience, verkopen en verplaatsen naar een, bij voorkeur, meer centraal gelegen locatie in Nederland. Zeeland zou te dun bevolkt zijn om de volledige potentie te benutten.

Het publiek wist de weg naar het voetbalmuseum maar moeizaam te vinden. Het verwachte aantal van tweehonderdduizend toeschouwers per jaar werd bij lange na niet bereikt. De zoektocht naar geïnteresseerde partijen is inmiddels gestart. Tot de verkoop een feit is, blijft de Voetbal Experience in Middelburg gewoon geopend.

Omdat de Voetbal Experience een demontabele tentoonstelling is, kan het geheel relatief eenvoudig worden verplaatst. De KNVB, een belangrijke partner in het project, heeft laten weten geen problemen met de verkoop te hebben.

Skyrim Dragonborn-DLC 4 december op Xbox 360

Het internet gonsde al enkele weken van de geruchten over Dragonborn, maar vandaag heeft Bethesda de uitbreiding ook officieel aangekondigd. De DLC neemt je mee naar Solstheim, waar ook de uitbreiding Blood Moon van The Elder Scrolls III: Morrowind zich afspeelde.

Verder is bekendgemaakt dat de speler ook op draken zal kunnen vliegen. Ook heeft Bethesda een trailer voor de uitbreiding vrijgegeven.

De uitbreiding verschijnt op 4 december voor Xbox 360 voor een prijs van 1600 Microsoft Points. 

Vijfde speelbaar personage voor Dead Island: Riptide, meer details over stad

De bemanning van Dead Island: Riptide, die op het moment bestaat uit rappers, ex-voetballers die wel van een vies praatje houden, geheim agenten en de staff van een hotel, krijgt een vijfde personage erbij. Verwelkom John Morgan in je team, en daarbij ook de nieuwe omgeving Henderson.

Deep Silver, het bedrijf dat de Dead Island-spellen uitbrengt, geeft aan dat het vijfde personage een gefaalde US Navy is, die op een militair schip als kok werkte. “John Morgan is the new, fifth playable character in Dead Island Riptide that can join the team in addition to the protagonists from the original game. For years he has trained himself – and become a master – in hand-to-hand combat", aldus Deep Silver. "His career in the US Navy has not taken off as he originally had envisioned, so he spends his time as a cook on a military ship. Little does he know that soon he will have to bring his skills into practice when the ship nears the island of Palanai."

Ook is er meer informatie uitgebracht over de stad waarin het spel zich zal afspelen, genaamd Henderson. Deze stad is de hoofd-hub van het spel. Ooit was het een plaats waar veel rijke reizigers naartoe gingen, maar het is nu veranderd in een oorlogsgebied dat vernietigd is door monsoons. Een resultaat hiervan is dat veel gebieden van de stad ondergelopen zijn, waardoor reizen moeilijk gaat.

Deze stoere vent zal het team aansterken.

Politici RoemeniŽ verboden cadeautjes uit te delen

Roemenië wil verkiezingskandidaten verbieden nog langer cadeautjes uit te delen aan kiezers. Het is partijen en politici bij de aanstaande parlementsverkiezingen niet meer toegestaan met voedsel, drank en geld stemmen te kopen, zei premier Victor Ponta maandag.

De regering-Ponta wil de parlementsverkiezingen van 9 december vrijwaren van de in Roemenië diepgewortelde handel in stemmen. Het verbod gaat volgende week, per nooddecreet, in. Politici mogen nog wel de straat op met campagneartikelen als pennen, petten en aanstekers, mits die niet duurder zijn dan 10 lei (2,50 euro).


Politici Roemenië verboden cadeautjes uit te delen (Foto: Novum)

Gedetineerde valt cipier aan

Een gevangene heeft zaterdag in de gevangenis in Hoogeveen een vrouwelijke cipier aangevallen. De bewaarder raakte gewond en is naar een ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag.

Wat er precies is gebeurd in de Drentse penitentiaire inrichting, wil de zegsman niet zeggen. Ook over de aard van de verwondingen van de cipier wilde hij niets kwijt, maar volgens hem is haar situatie stabiel.

Tegen de gevangene is aangifte gedaan.

Man opent vuur op kantoor Turkse premier

Een man die maandag drie losse flodders loste op het kantoor van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is door de politie aangehouden. Erdogan zat in zijn kantoor de ministerraad voor toen de man even voorbij de bezoekersingang een controlepost onder vuur nam, berichtte staatspersbureau Anadolu.

De man werd snel overmeesterd, afgevoerd en verhoord. Hoe het hem is gelukt het zwaarbewaakte complex met een vuurwapen op zak binnen te dringen is nog onduidelijk.

Turkije maakt een golf van aanvallen van Koerdische rebellen door en worstelt met de burgeroorlog in buurland Syrië. Maar de ingerekende schutter had geen politieke beweegredenen, meldde Anadolu op gezag van anonieme bronnen op het kantoor van de premier.

Het zou gaan om de 34-jarige Nuri Baskapan, die naar eigen zeggen regeringsfunctionarissen herhaaldelijk had aangeschreven over zijn 'persoonlijke problemen'. Baskapan wilde de hulp inroepen van de regering om een ontslagvergoeding af te dwingen van de gemeente die hem op straat heeft gezet, berichtte persbureau Dogan. Om aandacht te vragen voor zijn leed zou hij al eerder hebben geprobeerd 'vergelijkbare daden' te plegen.

$1 miljoen voor 'pornofilmpje' met Miley

Miley Cyrus heeft wel een heel bijzonder aanbod gekregen. De zangeres kan 1 miljoen dollar op haar bankrekening bijschrijven, maar daarvoor moet ze wel in haar nakie zoenen met pornoactrice Jessie Andrews. Zo weet TMZ.

De website Sex.com heeft haar een mail gestuurd met het aanbod om Miley "extreem goed" te belonen als ze mee wil spelen in een zoenfilmpje met de bekende pornoactrice. Andrews is voor Miley geen onbekende meer, want in haar nieuwe videoclip is de pornoster namelijk te zien. Deze beelden hebben de website op het idee gebracht om Miley te vragen voor de film.

"Nadat we een voorstukje hadden gezien van de videoclip waren we ondersteboven van hoe sexy de twee samen in de clip te zien zijn", aldus Martin Ellison van de website. In de video is te zien hoe de zangeres haar verloofde Liam Hemsworth een zoen geeft. Maar Martin zou graag zien dat hij wordt vervangen door Jessie.

In het filmpje zal Miley naakt met de actrice moeten zoenen, maar als ze meer wil dan heeft Martin daar zogezegd geen problemen mee. "Hoe ver ze wil gaan is helemaal aan haar."

Miley Cyrus

Drie miljoen iPads verkocht in weekeinde

Sinds vrijdag zijn drie miljoen exemplaren verkocht van de nieuwe iPad en iPad Mini. Dat heeft Apple maandag bekendgemaakt. Het kleine broertje van de iPad, die minimaal 329 euro kost, is volgens topman Tim Cook nagenoeg uitverkocht. Dat lijkt erop te wijzen dat de iPad Mini voor het leeuwendeel van de drie miljoen verkochte tablets heeft gezorgd.

De twee nieuwe versies van de tablet van Apple verbreken het verkooprecord van de derde generatie iPad, waarvan in eenzelfde tijdsbestek anderhalf miljoen stuks over de toonbank gingen. Vorige maand kwam het Amerikaanse techbedrijf al met de iPhone 5 en enkele nieuwe versies van de iPod.

De twee nieuwe iPads kunnen alleen online via een wifiverbinding. De versies waarmee gebruikgemaakt kan worden van het mobiele netwerk van telecomaanbieders worden later dit jaar verwacht.


Drie miljoen iPads verkocht in weekeinde (Foto: Novum)

NS en TomTom gaan verschil in reistijd melden

Het verschil in reistijd tussen trein en auto komt op een NS-website te staan. Hiervoor gaan de Nederlandse Spoorwegen en TomTom samenwerken, melden zij maandag.

Automobilisten hebben volgens directeur van NS Zakelijk Joost Ravoo vaak onterecht het idee dat reizen met het openbaar vervoer veel langer duurt. Vooral in de Randstad zou de trein in de spits vaak sneller zijn. Wie buiten de Randstad en ver van een station woont is met de auto vaak sneller uit.

De site filewissel.nl moet na het invoeren van vertrek- en aankomstpunt twee tijden laten zien, de snelste autoreistijd en de snelste treinreistijd. Bij de berekeningen wordt rekening gehouden met files en vertragingen op het spoor, maar niet met de uiteindelijke kosten. Je kunt aangeven of je lopend, per fiets of per openbaar vervoer van en naar het station reist.

De site lijkt maandag overigens nog met de nodige problemen te kampen. Na het invoeren van vertrek- en aankomstpunt wordt meteen een foutmelding gegeven.


NS en Tomtom gaan verschil in reistijd melden (Foto: Novum)

Vader voegt zich bij Octomom in afkickkliniek

Octomom heeft in de afkickkliniek gezelschap gekregen van haar vader. De 71-jarige Ed Doud laat zich sinds afgelopen week in het Chapman House Rehabilitation Center behandelen aan een alcoholverslaving, vertelt een woordvoerder van Octomom aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Octomom zit sinds vorige week in de kliniek, waar zij vecht tegen een medicijnverslaving. Naar verluidt is haar vader al tientallen jaren verslaafd aan alcohol en besloot ook hij zijn probleem aan te pakken toen zijn dochter professionele hulp zocht.

De 37-jarige Nadya Suleman, zoals Octomom eigenlijk heet, zou haar vader nog niet hebben gezien in de kliniek. Waarschijnlijk komen de twee wel bij elkaar voor enkele familietherapiesessies. Octomom, die in 2009 van een achtling beviel, heeft de zorg voor haar veertien kinderen overgedragen aan enkele nanny's.

Ministers jonger dan in vorig kabinet

De ministers in het tweede kabinet-Rutte zijn bij hun aantreden gemiddeld ruim drie jaar jonger dan in het vorige kabinet. De gemiddelde leeftijd van de dertien ministers in het nieuwe kabinet is 49,2 jaar. In het vorige kabinet lag de gemiddelde leeftijd op 52,4 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Parlementair Documentatie Centrum van de Universiteit Leiden.

Het laatste kabinet-Balkenende was nog jonger. Toen lag de gemiddelde leeftijd op de dag van beëdiging op 47,5 jaar. De gemiddelde leeftijd in het eerste en het tweede kabinet-Balkenende was respectievelijk 51,4 en 52,1 jaar. De ministers in het eerste kabinet-Kok hadden een gemiddelde leeftijd van 49,7 jaar, terwijl die in het tweede kabinet-Kok gemiddeld 51,6 jaar waren.

De benjamin van de nieuwe ministersploeg is Lodewijk Asscher (PvdA), die op zijn 38e minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is geworden. Dat is nog altijd zeven jaar ouder dan de jongste minister ooit. Dat was Jan van den Brink, die in 1948 namens de KVP minister van Economische Zaken werd toen hij 31 jaar oud was. Jan Pronk (PvdA) en Camiel Eurlings (CDA) waren beiden 33 jaar toen ze minister werden.

Asscher kan zich ook niet de jongste vicepremier noemen. Hans Wiegel was in 1977 36 toen hij als vicepremier toetrad tot het eerste kabinet-Van Agt.


Ministers jonger dan in vorig kabinet (Foto: Novum)

N.E.C. versterkt zich met doelman Jong Zweden

N.E.C. heeft zich versterkt met doelman Kalle Johnsson. Dat maakte de Nijmeegse club maandag bekend. De 22-jarige Zweed tekent een contract tot de zomer van 2016. Johnsson is afkomstig van het Zweedse Halmstads BK. Hij is de vaste doelman van Jong Zweden en sluit op 1 januari aan bij de selectie van de Gelderse club.

Volgens technisch directeur Carlos Aalbers is het aantrekken van Johnsson een belangrijke stap richting de toekomst. "Met Joshua Smits en Kalle Johnsson hebben we nu twee talentvolle spelers in huis die door kunnen groeien naar de positie van eerste doelman."

Vrijspraak voor veroorzaken explosie in eigen huis

Een 33-jarige man die in zijn woning in de Utrechtse wijk Ondiep expres een gaseploxie zou hebben veroorzaakt, is vrijgesproken. De rechtbank in Utrecht acht niet bewezen dat de man de ontploffing met opzet heeft veroorzaakt.

De explosie vond eind november plaats in een flat op de hoek van de Ondiep-Zuidzijde en de Amsterdamseweg. Ramen en een deur sneuvelden en zes appartementen werden ontruimd. De bewoner van de flatwoning waarin de ontploffing plaatsvond werd afgevoerd met ernstige brandwonden. Begin dit jaar werd hij ontslagen uit een brandwondencentrum.

De man heeft verklaard dat hij in zijn woning met een gasfles en een bouwlamp speelde. Toen hij de bouwlamp aanzette, volgde direct een explosie. Volgens de rechtbank is niet vast te stellen hoelang de gasfles open heeft gestaan voordat de ontploffing plaatsvond. Ook is onduidelijk gebleven of de explosie daadwerkelijk door het aanzetten van de bouwlamp kwam. Daarom is er volgens de rechtbank onvoldoende bewijs bewezen dat de man de explosie opzettelijk heeft veroorzaakt.

Omdat het Openbaar Ministerie de man niet vervolgde voor het lichtere feit van schuld aan de explosie, heeft de rechtbank daar niet naar gekeken.

Drukke laatste campagnedag Obama en Romney

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Republikeinse rivaal Mitt Romney laten er maandag geen twijfel over bestaan waar de presidentsverkiezingen worden gewonnen of verloren. Zo bezoekt Obama bijeenkomsten in de belangrijke staten New Hampshire, Florida en Colorado, en reist Romney ook naar Florida en New Hampshire en sluit hij de dag af in de swing state Virginia. Maar maandag staat ook de vetste kluif op het menu: Ohio. Beide presidentskandidaten spreken in de hoofdstad Columbus hun aanhangers toe.

Negen staten kunnen de koers bepalen, wanneer de stembureaus dinsdag open gaan. In deze staten liggen de kandidaten nek-aan-nek. Toch gaat Obama in de opiniepeilingen in de meeste van deze staten nipt aan kop. Het belang van Ohio schuilt in het gegeven dat geen enkele Republikein ooit de sleutel tot het Witte Huis bemachtigde zonder deze staat te winnen.

In een laatste stunt bezocht Romney zondag Pennsylvania, buurstaat van Ohio. Hoewel Pennsylvania de laatste vijf verkiezingen naar de Democraten ging, hoopt de Republikein een troef te bemachtigen met een verrassingswinst in deze staat. Het campagneteam van Obama reageerde vlug met een groot advertentieoffensief en kondigde aan dat de populaire oud-president Bill Clinton maandag vier plaatsen in de staat zal aandoen.

Voedseltekort drijft koolmezen naar Nederland

Koolmezen zijn de afgelopen weken massaal Nederland ingetrokken. Vogelaars telden vorige maand bijna tachtigduizend exemplaren van de vogelsoort. Het gaat om een van de grootste koolmezeninvasies ooit, meldt vogelonderzoekorganisatie Sovon maandag. Oorzaak van de koolmezentrek is het grote tekort aan beukennootjes en andere boomzaden in de bossen van Noordoost-Europa.

Koolmezen zijn afhankelijk van beukennootjes en andere noten en zaden in het bos om te overwinteren. De eerste tekenen van de uittocht van de mezen uit het noordoosten van Europa was in september al zichtbaar. Vooral de zwarte mees trok toen al in flinke aantallen naar Nederland. In oktober volgde daarop de koolmees.

Bij een vogeltrektelpost in Flevoland werden op 18 oktober ruim zesduizend koolmezen geteld, terwijl er in dezelfde maand vorig jaar nog geen zevenduizend koolmezen in heel Nederland werden geteld.

Veel koolmezen hebben Nederland inmiddels alweer verlaten, maar mogelijk blijft een deel achter. Vetbollen en voedertafels kunnen binnenkort dus opvallend druk bezocht worden door de mees, voorspellen de onderzoekers van Sovon.


Voedseltekort drijft koolmezen naar Nederland (Foto: Novum)

K-Stew in romantische komedie

Kristen Stewart voelt er wel wat voor om in de romantische komedie Focus te spelen. De Twilight-actrice zou in de film te zien zijn naast Ben Affleck, die al aan het project is verbonden. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De regisseurs Glenn Ficarra en John Requa, bekend van de romkom Crazy Stupid Love hebben getekend voor de regie van Focus. De film gaat over een doorgewinterde oplichter, gespeeld door Affleck. Hij gaat samenwerken met een meisje, de rol waarvoor Stewart in beeld is, dat de fijne kneepjes van het vak nog moet leren.

Eerder waren Crazy Stupid Love-acteurs Emma Stone en Ryan Gosling verbonden aan het filmproject. Zij hebben de rollen om onbekende redenen aan zich voorbij laten gaan.

De 22-jarige Stewart is vanaf 14 november te zien in het laatste deel van the Twilight-saga. De actrice heeft tussendoor weinig andere films gemaakt, maar is dit jaar te zien in de actiefilm Snow White and the Huntsman en het drama On The Road.

Kristen Stewart

Jeugdig tweetal vast voor dertig inbraken

Twee mannen van 18 jaar uit Maastricht en Noorbeek die vorige maand werden aangehouden, zitten vermoedelijk achter bijna dertig inbraken. Dat meldt de Limburgse politie maandag. De inbraken werden van juli tot en met oktober gepleegd in huizen in de gemeenten Maastricht, Meerssen, Eijsden-Margraten en Valkenburg.

De bal kwam aan het rollen toen begin oktober de verdachte uit Maastricht op heterdaad werd betrapt toen hij in Schin op Geul samen met een 15-jarige stadsgenoot op dievenpad was. Onderzoek wees uit dat de 18-jarige vermoedelijk met een leeftijdsgenoot vaker toesloeg. De leeftijdsgenoot werd later in oktober aangehouden.

Bij de in totaal 28 inbraken werden vooral televisies, sieraden, horloges en erfstukken buitgemaakt. De drie verdachten zitten nog vast.

Bolt, Merritt en Rushida op shortlist

De atleten Usain Bolt, Aries Merritt en David Rushida maken kans op de titel beste atleet van 2012. Zij staan op de shortlist van de internationale atletiekunie IAAF. De winnaar wordt op 24 november bekendgemaakt tijdens een gala in Barcelona.

Jamaicaan Bolt veroverde in Londen drie olympische titels op de sprintnummers. De Amerikaan Merritt won in Londen goud op de 110 meter horden en scherpte het wereldrecord op dat nummer aan tot 12,80 seconden. De Keniaan Rushida maakte indruk met een solo naar olympisch goud op de 800 meter in een wereldrecordtijd van 1.40,91.

Bolt, Merritt en Rushida op shortlist
Bolt, Merritt en Rushida op shortlist (Foto: ANP)

Beenhakker adviseur bij Excelsior

Bij Feyenoord werd zijn aanwezigheid niet langer op prijs gesteld, maar bij stadsgenoot SBV Excelsior kan Leo Beenhakker weer een functie bekleden in de voetballerij. Hoofdtrainer Leon Vlemmings heeft tijdens een sponsorbijeenkomst de aanstelling van Beenhakker als adviseur bevestigt, zo meldt RTV Rijnmond.

Beenhakker voorziet de Rotterdamse eerstedivisionist op vrijblijvende basis van adviezen. De Rotterdammer heeft een goede band met de club uit Kralingen en kent trainer Vlemmings en diens assistenten André Hoekstra en Jon Dahl Tomasson al langer. Zo werden Tomasson en Beenhakker als speler en trainer kampioen bij Feyenoord in 1999, de laatste keer in de geschiedenis.

In Nederland was Beenhakker voor het laatst actief bij Feyenoord, waar hij in januari 2011 ontslagen werd als technisch directeur. Daarna was hij in diezelfde functie nog enige tijd in dienst bij het Hongaarse Ujpest.

Kabinet twee keer beŽdigd

De ministers van het nieuwe kabinet zijn maandag twee keer beëdigd. De eerste, en dus officiële beëdiging, werd wel op televisie uitgezonden door RTL, maar niet door de NOS. Vervolgens is de beëdiging opnieuw gedaan, zodat de NOS deze ook kon uitzenden.

De NOS zond reclame uit toen de ceremonie plaatsvond. Omdat er onduidelijkheid was of de NOS de beelden wel had, is besloten om de beëdiging nogmaals te laten plaatsvinden, laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten. Het opnieuw afleggen van de eed of belofte heeft geen staatsrechtelijke betekenis, verzekert een woordvoerder van de RVD.

Koningin Beatrix reageerde volgens RTL niet blij toen de beëdiging over moest. "Gaan we het opnieuw doen? Echt? Niet toch? Dan wordt het een toneelstukje", zei ze volgens de zender, die zich baseert op een geluidsopname van de beëdiging. De RVD betreurt het incident. "Je hebt natuurlijk liever niet dat dit gebeurt." De RVD en de NOS gaan 'intern evalueren' hoe dit mis heeft kunnen gaan en welke lessen getrokken kunnen worden.

Hoofdredacteur van het NOS-journaal Marcel Gelauff stelt dat de ceremonie tien minuten eerder begon dan was aangekondigd. De NOS deed op de radio wel verslag van de eerste beëdiging van de ministers.

Vrachtwagen veroorzaakt gaslek in Rotterdam

Bij een gasverdeelstation aan de Driemanssteeweg in Rotterdam is maandagmiddag een gaslek ontstaan. Dat gebeurde toen een vrachtwagen op het verdeelstation inreed, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam.

Het incident met de vrachtwagen gebeurde rond 14.00 uur. Hulpdiensten ontruimden omliggende bedrijven en zetten straten in de buurt van het lek af. De brandweer probeert met behulp van waterschermen het gas, dat uit het station spuit, neer te slaan, meldt de zegsvrouw.

Waardoor de vrachtwagen op het verdeelstation bij de Rotterdamse Waalhaven botste is niet bekend.

Pyromaan Weert mogelijk aangehouden

Een 23-jarige man is zondagnacht aangehouden voor een autobrand in Weert. In de Limburgse plaats zijn de afgelopen jaren tientallen auto's in brand gestoken. De politie onderzoekt of hij ook achter deze branden zit. "Het is nu nog te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen", zegt een politiewoordvoerder.

Op de Louise de Colignystraat werd een auto in brand gestoken. De brandweer bluste de brand terwijl de politie de omliggende straten doorzocht. Op de Graafschap Hornelaan werd de Weertenaar in zijn auto aangehouden.

Er waren volgens de politiewoordvoerder voldoende aanwijzingen om hem met de brand in verband te brengen. Vanwege het onderzoek wilde de zegsvrouw niet zeggen om wat voor aanwijzingen het gaat. De auto raakte lichtbeschadigd.

Vanwege de branden surveilleren sinds een kleine twee weken 's nachts extra agenten en buitengewone opsporingsambtenaren in de plaats. Dat heeft volgens burgemeester Jos Heijmans nu zijn vruchten afgeworpen. "Wij zullen hier voorlopig zeker mee door gaan. Maar nogmaals wil ik alle inwoners vragen om ogen en oren open te houden en alert te reageren."

Ferrer kopman voor Spanje in Davis Cup-finale

David Ferrer, Nicolas Almagro, Marcel Granollers en Marc Lopez zijn opgeroepen voor de Davis Cup-finale van volgende week tegen Tsjechië. Dat maakte de Spaanse captain Alex Corretja maandag bekend. Corretja kan in de eindstrijd niet beschikken over kopman Rafael Nadal, die sinds Wimbledon aan de kant staat met een knieblessure.

Almgaro en Ferrer nemen in de Praagse O2 Arena de enkelspelen voor hun rekening. Almagro, de nummer tien van de wereld, is dit jaar nog ongeslagen in de Davis Cup. Ook David Ferrer, de nummer vijf van de ranglijst, verloor dit jaar nog geen duel. Het duo Granollers en Lopez speelt voor de titelverdediger het dubbelspel in de Tsjechische hoofdstad

Alle vier tennissers zijn deze week bij de ATP World Tour Finals in Londen. Granollers en Lopez strijden daar om de dubbeltitel, Ferrer doet dat in het enkelspel. Almagro is daarvoor reserve.

Wie voor de Tsjechen het strijdtoneel gaan betreden is nog niet bekend. Hoogstwaarschijnlijk vormen Tomas Berdych en Radek Stepanek de grootste troeven voor het thuisland. Tsjechië haalde verrassend de eindstrijd door de verliezend finalist van vorig jaar, Argentinië, te verslaan.

Asielzoekers Osdorp zoeken nieuw onderdak

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds vorige maand een tentenkamp heeft opgeslagen in Amsterdam-Osdorp zoekt nieuw onderdak. Een nieuw opgerichte stichting gaat daarbij helpen en is op zoek naar een gebouw, liet zij maandag weten.

De asielzoekers willen samen blijven om zo hun politieke boodschap kracht bij te zetten. Als de groep wordt verdeeld over diverse opvangcentra zodra de vorst intreedt, zoals burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) wil, kunnen zij niet meer als groep demonstreren.

De stichting Vluchtelingen van de Straat, een initiatief van onder meer Amsterdamse kunstenaars, academici en architecten, overhandigde maandag het plan om de asielzoekers te helpen aan burgemeester Van der Laan. De stichting vraagt de gemeente in overleg mee te denken over 'een creatieve oplossing' voor de groep asielzoekers.

Een deel van de bijna honderd asielzoekers uit het kamp demonstreert zaterdag op de Dam in Amsterdam om aandacht te vragen voor hun situatie. De uitgeprocedeerde asielzoekers, afkomstig uit onder meer Somalië, Sudan en Eritrea zeggen dat de situatie in hun thuisland niet veilig genoeg is om terug te keren.

Twee doden bij explosies in Bahrein

Bij een reeks explosies in de hoofdstad Manamah van Bahrein zijn maandag twee mensen om het leven en een gewond geraakt. Het staatspersbureau van Bahrein spreekt van een 'terreurdaad'.

Volgens het ministerie van binnenlandse zaken ontploften op zeker vijf verschillende plaatsen bommen. Een van de doden was een vuilnisophaler.

Het is nog onduidelijk wie achter de explosies zit. In Bahrein is het al sinds februari 2011 onrustig. Bij demonstraties van de sjiitische meerderheid voor meer zeggenschap in het soennitische koninkrijk zijn meer dan 55 doden gevallen.

Bahrein is de thuisbasis van de Amerikaanse Vijfde Vloot. Komende woensdag vergaderen de ministers van buitenlandse zaken van de Golf-Samenwerkingsraad in Bahrein over regionale kwesties, zoals de spanningen in Bahrein en de toenemende botsingen tussen veiligheidstroepen en een door islamisten geleide oppositie in Koeweit.

Veel neushoorns onthoornd in Zuid-Afrika

De afgelopen week zijn in twee provincies in Zuid-Afrika in totaal veertien neushoorns aangetroffen, waarvan de hoorn was afgesneden. Drie dieren waren dood. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse politie maandag gezegd.

Elf neushoorns werden gevonden in de Noordwestelijke Provincie. In de Oostkaap werden nog eens drie onthoornde dikhuiden aangetroffen. De overlevende dieren worden behandeld aan hun verwondingen.

Dit jaar zijn al zeker 458 neushoorns in Zuid-Afrika gedood.


Veel neushoorns onthoornd in Zuid-Afrika (Foto: Novum)

Teaser trailer voor Valentino

Valentino (Najib Amhali) is een succesvolle Italiaanse Maserati-verkoper en heeft een relatie met Monique (Elise Schaap), de dochter van zijn baas (Derek de Lint). Hij staat op het punt promotie te maken en met zijn grote liefde te trouwen. Maar Valentino heeft één probleem; hij is namelijk geen Italiaan! Als zijn vader een hartaanval krijgt, doet hij een emotioneel beroep op zijn zoon. Valentino stemt in, maar al snel dreigt zijn promotie tot directeur hierdoor volledig in het water te vallen. En erger nog; door alle smoezen begint Monique te twijfelen aan zijn liefde. Om de vrouw van zijn dromen te behouden, zal Valentino zijn Italiaanse masker af moeten zetten.

Skyfall verpulvert Nederlands bioscooprecord

James Bond-film Skyfall heeft met ongeveer 3,6 miljoen euro in het openingsweekend een record gevestigd. De film staat vanaf nu te boek als de best scorende film ooit in de Nederlandse box office, zo laat Sony Pictures weten.

Hiermee laat Skyfall respectievelijk Harry Potter, Pirates Of The Caribbean en alle andere Bond-films achter zich. De film zet door dit uiterst succesvolle openingsweekend de beste opening van 2012 neer en scoort beter dan The Dark Knight Rises en The Avengers. De film deed het in het openingweekend 67 procent beter dan Quantum of Solace (de Bond-film met het oude openingsrecord) en 143 procent beter dan Casino Royale.

Skyfall is inmiddels uitgekomen in 25 landen, met telkens hetzelfde enorme succes. Er zijn tot maandag al ruim 400.000 mensen naar Skyfall geweest, waarvan circa 64 procent van de bioscoopgangers afgelopen weekend koos voor de 007-film.

Skyfall is sinds 31 oktober te zien in de Nederlandse bioscopen en draait in 116 bioscopen en op 211 schermen.

Arafat wordt op 26 november opgegraven

Het lichaam van wijlen de Palestijnse leider Yasser Arafat wordt op 26 november opgegraven. Een Zwitsers team en een groep Franse onderzoekers zien toe op de opgraving en nemen monsters voor nader onderzoek. De Zwitsers zijn inmiddels al in Ramallah aangekomen. Dit heeft een ingewijde bron maandag gezegd.

Het lichaam van Arafat wordt opgegraven om te proberen de precieze doodsoorzaak te achterhalen. Eerder dit jaar ontdekten Zwitserse onderzoekers het radioactieve polonium-210 op kledingstukken van Arafat, waardoor de vraag rees of de Palestijnse leider mogelijk is vergiftigd. Arafats weduwe Suha vroeg naar aanleiding daarvan afgelopen zomer om het Franse onderzoek.

De twee teams doen afzonderlijk van elkaar onderzoek. Ze krijgen volgens Palestijnse bronnen maar een keer de kans om de benodigde monsters te nemen. De opgraving zou in beslotenheid moeten gebeuren, maar dat zal niet meevallen: de Palestijnse leider rust in een reusachtig mausoleum naast het regeringscentrum in Ramallah.

Volgens de officiële lezing is Arafat in november 2004 overleden na een beroerte. In de laatste weken van zijn leven was Arafat echter ziek en de oorzaak hiervan is altijd onduidelijk geweest.


Arafat wordt op 26 november opgegraven (Foto: Novum)

Mensenhandelsignalen op de Wallen vervijfvoudigd

Het aantal signalen van mensenhandel in de Amsterdamse hoerenbuurt is vorig jaar toegenomen naar 99, van negentien in 2010. Dat meldt de gemeente maandag na een evaluatie van het toezicht op de prostitutiebranche.

Raamprostituees en bordelen op de Wallen of het Singelgebied in Amsterdam werden vorig jaar vier gecontroleerd door de gemeente. In 2010 was dit nog anderhalf keer per jaar. Naast het gemeentelijk toezicht voert de politie ook minimaal vier controles per jaar uit. Amsterdam wil de misstanden verminderen en de positie van prostituees verbeteren.

Van de 366 gecontroleerde ramen werden in 2011 58 rapporten opgemaakt over zaken die niet in orde waren. In 2010, toen nog minder werd gecontroleerd werd, waren dat er elf. De 58 meldingen hebben geleid tot 22 acties, die variëren van waarschuwingen voor slechte hygiëne tot het weigeren van vergunningen.

Bij de controles wordt gekeken of de vergunningseisen worden nagevolgd en of er signalen zijn van gedwongen prostitutie, minderjarige prostituees of mensenhandel. Blauwe plekken of tatoeages van pooiers kunnen hier een aanwijzing voor zijn.

Amsterdam kondigde eerder dit jaar maatregelen aan om misstanden tegen te gaan. Zo wordt het draaien van 'dubbele shifts' verboden. Ook worden raamexploitanten verplicht een bedrijfsplan op te stellen dat goede werkomstandigheden voor prostituees moet waarborgen. Verder wordt de zorg voor prostituees geprofessionaliseerd en uitgebreid naar de escort en thuisprostitutie

Amsterdam telt tussen de vijf- en achtduizend prostituees, onder wie slachtoffers van mensenhandel, dwang en uitbuiting. Hoe groot dat deel is is niet bekend, maar de schattingen lopen uiteen van acht tot maar liefst negentig procent.

Steeds meer fraude Stapel bekend

De fraudezaak rond oud-hoogleraar Stapel blijft zich uitbreiden. Een van de commissies die de zaak onderzoekt, heeft nog eens negen artikelen en twee proefschriften gevonden waarin fraude is bewezen.

De commissie-Noort onderzoekt het werk van Stapel uit de tijd dat hij in Groningen werkte en heeft nu in totaal in 21 artikelen fraude geconstateerd, zo meldt de commissie op een speciale website. 46 artikelen zijn onderzocht door de commissie. Van de zeven onderzochte proefschriften die Stapel heeft begeleid, is geen enkele fraudevrij.

Stapel werd in september vorig jaar in Tilburg op non-actief gesteld toen bleek dat hij jarenlang onderzoeksgegevens had verzonnen. Zowel de Universiteit van Tilburg, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam stelden een onderzoek in. De commissies die onderzoek doen naar zijn werk in Tilburg en Amsterdam voegden geen nieuwe publicaties toe aan de lijst op de website.

De commissie Levelt, die onderzoek doet naar de Tilburgse periode, onderzocht tot nu toe 54 artikelen, waarvan in 34 gevallen sprake was van fraude. In drie van de vijf proefschriften heeft Stapel volgens de commissie gefraudeerd.

Het werk van Stapel toen hij verbonden was aan de Universiteit van Amsterdam wordt onderzocht door de commissie-Drenth. Bij zeven van de dertig inmiddels onderzochte publicaties acht de commissie fraude zeer waarschijnlijk, maar niet bewezen.

Nieuwe ministers beŽdigd

Voor het eerst zijn de ministers van een nieuw kabinet in het openbaar beëdigd. Zowel bij de NOS als RTL Nieuws was te zien hoe de acht nieuwe ministers tegenover koningin Beatrix beloofden hun ambt 'getrouw' te zullen vervullen. De camerabeelden werden ter beschikking gesteld door de Rijksvoorlichtingsdienst.

Alleen PvdA-ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen legden de eed af. De overige ministers kozen voor de belofte. De ceremonie vond plaats op Paleis Huis ten Bosch.

De vijf zittende VVD-bewindspersonen Mark Rutte, Edith Schippers, Henk Kamp, Melanie Schultz van Haegen en Ivo Opstelten hoefden niet opnieuw beëdigd te worden.

De zeven staatssecretarissen, inclusief de al zittende VVD-staatssecretarissen, worden om 13.00 uur beëdigd door het staatshoofd.


Nieuwe ministers beëdigd (Foto: Novum)

Dorpstovenaar Kenia ziet Obama winnen

In het dorp van Barack Obama's Keniase vader voorziet medicijnman John Dimo wie dinsdag de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaat winnen. Hij pakt enkele schelpen, botten en andere voorwerpen en werpt ze als dobbelstenen op de vloer van zijn hut in Kogelo. Dan wijst de volgens eigen zeggen 105 jaar oude dorpstovenaar op een witte schelp en zegt: "Obama ligt ver voor en gaat zeker winnen."

Het kan haast geen verrassing zijn in Kogelo, waar maandag iedereen verwacht dat Obama wordt herkozen. Veel Kenianen beschouwen Obama, de zoon van een blanke vrouw uit Kansas en een zwarte man uit Kenia, als een van hen.

Barack Obama heeft in Kenia vijf halfbroers en een halfzus.

Minogue & Arterton moeder en dochter in rockmusical

Kylie Minogue en Gemma Arterton spelen moeder en dochter in de rockmusical Walking on Sunshine. In de film komen allerlei hits uit de jaren tachtig voorbij, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap. De film wordt gemaakt door het team achter de dansfilm StreetDance 3D.

Het verhaal gaat over een moeder en dochter die in Spanje op dezelfde man verliefd worden. De makers hebben John O'Connell ingehuurd voor de choreografie. Die deed hij ook voor Moulin Rouge! uit 2001. Daarin was Minogue al even te zien als The Green Fairy.

De 44-jarige Minogue had deze zomer nog een rol in het drama Holy Motors. De 26-jarige Arterton was dit jaar te zien in het komische drama Song for Marion en heeft onlangs de opnames van de actiefilm Hansel and Gretel: Witch Hunters afgerond.


Minogue en Arterton moeder en dochter in rockmusical (Foto: Novum)

Nicholson wil geen womanizer meer zijn

Jack Nicholson staat bekend staat als een echte rokkenjager,  al ziet hij dat zelf liever niet zo. "Ik ben een extreem persoon."

Als iemand mij een womanizer noemt dan zal ik het niet ontkennen, maar het leven van een rokkenjager loopt meestal niet goed af", vertelt de acteur die van dit imago af wil.

"Dat is één van de redenen waarom ik mij ongemakkelijk voel bij alle verhalen dat ik een sekslegende zou zijn", aldus de inmiddels 75-jarige Nicholson.

"Ik heb niet meer de energie om tijdens filmopnames in mijn vrije uurtjes er op uit te gaan. Dus tijdens mijn laatste films ben ik bijna niet mijn hotel uitgeweest."

Dat was wel anders tijdens het maken van The Shining in Londen.

"Tijdens die periode dacht ik bij mijzelf: 'Ik ga iedereen laten zien dat ik kan werken met één van de meest veeleisende regisseurs en ik ga Londen iedere avond onveilig maken."

Komedie voor Jack Nicholson in de maak (Novum)

Affleck & Damon namen bewust afstand

Ben Affleck moest even afstand nemen van beste vriend Matt Damon. Volgens Affleck moesten ze beiden een andere weg inslaan,  wat ten goede zou komen van hun carrière.

De twee acteurs schreven en speelden samen in Good Will Hunting om vervolgens nog vaker in films samen te werken. Affleck voelde dat het tijd werd om het hier even bij te laten. "We wilden allebei onze eigen identiteit. Dat hele Matt en Ben-dingetje was zo sterk, dat iedereen er maar vanuit ging dat we elke film wel samen zouden doen", aldus Affleck.

Maar inmiddels gaan de twee toch weer samen een film maken. "Het heeft nu wel weer lang genoeg geduurd. We gaan samen spelen in een film genaamd Whitey, dit gaat over de fameuze gangster Whitey Bulger in Amerika. Matt gaat hem spelen en ik ga de film regisseren."

Affleck heeft nu drie films geregisseerd en deze zijn allemaal veelgeprezen. Hij blijft echter angstig voor het proces van het maken van films.

"Het is waarschijnlijk angst, toch denken dat het niet goed wordt. Dat houdt me bezig, ik blijf tot laat op en ben er de hele nacht dan obsessief mee bezig. Het is niet echt gezond, maar ik denk dat het de films wel beter maakt."

Ben Affleck & Matt Damon

Basinger moet De Niro en Stallone uit elkaar houden

Kim Basinger heeft getekend voor een rol in Grudge Match. In de film stappen Robert De Niro en Sylvester Stallone als twee gepensioneerde boksers voor een laatste match met elkaar de boksring in. Basingers personage heeft met beide mannen een bepaalde relatie. Dat meldt het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De inmiddels 59-jarige Basinger was in 1983 te zien als Bondgirl in Never Say Never Again maar brak drie jaar later door met het lichterotische Nine 1/2 Weeks. In 1998 won ze een Oscar voor beste actrice in een bijrol voor L.A. Confidential. Twee jaar geleden was ze te zien als Zac Efrons moeder in Charlie St. Cloud. Basinger is momenteel bezig met de opnames van Third Person onder regie van Paul Haggis.

De Niro en Stallone hebben beiden ruime bokservaring. De Niro was in 1980 te zien in Raging Bull en Stallone heeft de gehele Rocky-reeks op zijn conto staan. Grudge Match verschijnt in 2014 in de bioscoop.


Basinger moet De Niro en Stallone uit elkaar houden (Foto: Novum)

Frijns weigerde opleidingsprogramma Red Bull

Robin Frijns heeft naar eigen zeggen tot tweemaal toe een opleidingsplaats bij Red Bull geweigerd. De Nederlandse coureur maakte afgelopen jaren furore door drie kampioenschappen op rij te winnen, iets wat hem voor deze week tests bij Sauber en Red Bull Racing opleverde.

Het opleidingsprogramma bij laatstgenoemde team ziet de 21-jarige Frijns niet zitten. "Ik heb al twee keer nee gezegd tegen Red Bull. Ik weet dat ze daar spelletjes spelen. Je mag niets zelf beslissen en als je niet doet wat zij willen, lig je eruit. Ze behandelen je als een hond. Ik heb in mijn carrière altijd mijn eigen keuzes gemaakt en dat wil ik blijven doen. Ik heb mensen nodig om me heen op wie ik kan vertrouwen en waar ik me goed bij voel. Daarom is Red Bull niks voor mij, ook al heb ik meer gewonnen dan Sebastian Vettel voordat hij in de Formule 1 naam maakte."

Frijns hoopt dat hij uiteindelijk zonder sponsoring de Formule 1 weet te bereiken. Hij hoopt deze week tijdens de Young Driver Test in Abu Dhabi zoveel indruk te maken dat hij bij een team volgend jaar als testcoureur aan de slag kan. Dit moet gaan leiden tot een racestoeltje.

Size does matter

Er mogen over de decennia gezien dan wel steeds meer vrouwen in de politiek zitten, in bepaalde opzichten blijft de politiek een masculien iets. Neem nu gemeentelijke herindelingen. Vrijwel alle politici, man of vrouw, hebben de stellige overtuiging dat groter beter is. Het voornaamste argument is dat men veronderstelt dat fusies financieel voordeel opleveren. Verder wordt er iets in jargon gebrabbeld dat kleine gemeenten niet “de slagkracht hebben om complexe problemen in een snel veranderende wereld op te lossen”. Retoriek die lekker in het gehoor ligt, maar betekenisloos is.

Manchester City wil laatste strohalm grijpen

Manchester City kan zich om te overwinteren in de Champions League geen nieuwe misstap meer veroorloven. "Morgen is onze laatste kans", zegt trainer Roberto Mancini een dag voor de wedstrijd tegen Ajax in het Etihad Stadium. Manchester City heeft na drie wedstrijden pas één punt en verloor twee weken geleden met 3-1 in de Amsterdam Arena.

De Engelse landskampioen doet voor het tweede jaar op rij mee aan de Champions League. Vorig seizoen bleef de club steken in de groepsfase. "We hebben als team meer ervaring en meer geluk nodig", vindt Mancini. "Tegen Ajax en Real Madrid hebben we veel kansen gemist. Ons punt tegen Borussia Dortmund hadden we eigenlijk niet verdiend."

Mancini ziet zijn ploeg, die in de Premier League momenteel derde staat, niet als een van de favorieten om het toernooi te winnen. "Er zijn betere teams, zoals Barcelona, Real Madrid, Bayern München, Borussia Dortmund, Manchester United, Chelsea en AC Milan."

Ajax zal na de wedstrijd van twee weken geleden in ieder geval niet worden onderschat. "Ajax speelt altijd goed voetbal met veel jonge spelers", zegt Mancini. "Bovendien hebben ze tegen Borussia Dortmund onverdiend verloren." De wedstrijd in Manchester wordt dinsdagavond om 20.45 uur Nederlandse tijd gespeeld.

T. Hamilton: "Riis liet zich in met doping"

Oud-wielrenner Tyler Hamilton heeft Bjarne Riis ervan beschuldigd dat hij zich in 2002 en 2003 ingelaten heeft met bloeddoping in zijn ploeg. Hamilton reed in die jaren voor de CSC-ploeg van de Deen die volgens de Amerikaan destijds ook dopingarts Eufemiano Fuentes regelmatig sprak.

"Fuentes en Riis hebben elkaar zeker ontmoet. Ik herinner me een moment in 2002, volgens mij in april, toen Fuentes en Riis bijeenkwamen in een hotel. Bjarne wilde Fuentes per se zien. Later begreep ik dat Fuentes een beetje boos was omdat ik meeging. Bjarne gaf mij informatie over Fuentes, zodat ik kon starten met bloeddoping. Het was niet voor epo of iets anders. Daar kon hij ook aan komen, maar de grote uitdaging was het correct uitvoeren van bloedtransfusies."

Riis zelf gebruikte in zijn periode als wielrenner doping, zo liet de Tour-winnaar van 1996 al eens doorschemeren. Ook Hamilton is niet van onbesproken gedrag, want hij werd na zijn gouden tijdritplak op de Olympische Spelen van 2004 betrapt op het gebruik van verboden middelen. De Amerikaan bracht eerder al via een boek het dopinggebruik binnen de ploeg rond Lance Armstrong naar buiten.

Microsoft komt met eigen smartphone

The Wall Street Journal heeft informatie in handen gekregen, dat Microsoft bezig is met leveranciers om een eigen toestel te testen. Er waren eerder al geruchten dat Microsoft een eigen Windows Phone 8-toestel in ontwikkeling heeft.

Het toestel wordt op zijn vroegst pas verwacht in de loop van 2013, wat inhoudt dat het bedrijf daarmee inderdaad genoeg tijd heeft om te evalueren of de aankomende Windows Phone 8-toestellen in de smaak vallen. Er zijn nog niet veel details bekend, behalve dat het toestel een scherm krijgt 'tussen de 4 en 5 inch'. 

Wp8 Surface

Twentse Tim dood in gepest

De 20-jarige Tim Ribberink pleegde recentelijk zelfmoord na jarenlang gepest te zijn. Zijn ouders plaatsten de brief die Tim achterliet in een schokkende rouwadvertentie die vandaag te zien is in de Twentsche Courant Tubantia.

De rouwadvertentie maakt veel los op onder andere Twitter.  Mensen zijn geschokt en roepen op tot meer aandacht voor pesten. 

De ouders van Tim hebben in de rouwadvertentie de afscheidsbrief opgenomen die Tim achterliet. In de brief hoopt Tim dat zijn ouders niet boos zijn.
"Lieve pap en mam, Ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn. Tot weerziens, Tim."

Bekijk hier de advertentie met de afscheidsbrief van Tim.

Weer dode na eten besmette zalm

Er is weer iemand overleden na het eten van met salmonella besmette zalm. Dat heeft letselschadespecialist Yme Drost maandag bekendgemaakt.

Drost staat ongeveer 450 mensen bij die ziek zijn geworden na het eten van besmette zalm van visverwerkingsbedrijf Foppen. Onder hen ook nabestaanden van mensen die zijn overleden na het eten van de vis.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet vorige week weten dat voor zover bij hen bekend 4 mensen zijn overleden. Dit nieuwe geval is nog niet bekend bij het RIVM, zo liet een woordvoerder weten.

Weer dode na eten besmette zalm
Weer dode na eten besmette zalm (Foto: ANP)

Probleem met KERS hinderde Maldonado

Williams-coureur Pastor Maldonado leek in de Formule 1-race in Abu Dhabi eindelijk weer eens een goed resultaat te kunnen boeken. De Williams-coureur startte vanaf plaats drie en had deze plek stevig in handen tot na de eerste safetycarperiode KERS het begaf. De Venezolaan werd uiteindelijk vijfde.

"We zijn het podium misgelopen en daarom ben ik teleurgesteld. De auto was zó snel en we reden een goed tempo. Na de eerste neutralisatie begaf mijn KERS het en vervolgens moest ik op de blaren zitten. Ik moest daarna alleen nog maar verdedigen om te voorkomen dat iedereen mij in zou halen. Dat is erg lastig als je auto niet meer honderd procent is. Zeker op dit circuit."

Fernando Alonso, Jenson Button en Sergio Perez haalden Maldonado zonder problemen in. Met Red Bull-coureur Mark Webber was het wheelbangen, waarna de Australiër spinde. Maldonado viel na zijn stop terug tot achter het groepje onder aanvoering van Romain Grosjean, maar had geluk dat voor zijn neus een grote crash plaatsvond, waardoor hij door kon schuiven naar de vijfde plaats. Teamgenoot Bruno Senna werd achtste.

Cusack waarschijnlijk als radiopresentator Limbaugh

John Cusack is in beeld om radiopresentator Rush Limbaugh te spelen. De onderhandelingen zijn nog in een vroeg stadium, laat zijn productiemaatschappij weten aan de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Limbaugh staat bekend om zijn rechtse en polariserende uitspraken en steun aan de Amerikaanse Republikeinen.

De nog titelloze film moet een evenwichtig beeld geven van Limbaughs werk en carrière. Hoewel Cusack altijd open is geweest over zijn voorkeur voor de Democraten, wordt de film nadrukkelijk niet politiek beladen of een kritiek op Limbaughs werk, laten de makers weten.

Betty Thomas wil de film graag regisseren. Zij maakte in 1997 al de film Private Parts over en met de spraakmakende radiopresentator Howard Stern. Over de rest van de cast is nog niets bekend, over een premièredatum evenmin.

John Cusack speelt in komedie over dictator (Novum)

Red Bull overwoog eenstopper voor Vettel

Red Bull Racing heeft gisteren tijdens de race in Abu Dhabi overwogen om Sebastian Vettel slechts één keer te laten stoppen. Volgens de technische baas Adrian Newey zat de kampioenschapsleider op het randje om het te halen.

Vettel startte na zijn diskwalificatie na de kwalificatie vanuit de pits. De Duitser rukte snel op naar voren, maar beschadigde hierbij wel zijn voorvleugel. Achter de eerste safety car zorgde een aanrijding met piepschuim ervoor dat hij naar binnen moest voor een nieuwe vleugel en werden er tegelijkertijd ook banden gewisseld. Hij lag wederom achteraan, maar sterk racen en een tweede safety car zorgden ervoor dat hij na zijn tweede stop nog derde kon worden.

Newey over de mogelijke eenstopper: "We hebben het er natuurlijk over gehad. We hebben ook gekeken naar de slijtage van Webbers banden toen die van de auto afkwamen. Een eenstopper zat er echt heel dichtbij, maar zoals we al vaker hebben gezien is een klein foutje genoeg om enorme bakken tijd weg te gooien. Hij was dan in plaats van derde achtste of zoiets geworden. We dachten dat we het net niet konden halen. We konden er niet op gokken, tenzij er nog een safety car kwam. Zodra hij voor Grosjean lag besloten we om te gaan pitten."

CyberConnect2 werkt aan Solatorobo 2

Gamestudio CyberConnect2 werkt aan een vervolg op het avonturenspel Solatorobo: Red The Hunter. Dat heeft Studiobaas Hiroshi Matsuyama onthuld aan de Spaanse website Koi Nya. De game verscheen vorig jaar voor de Nintendo DS. Wanneer het spel verschijnt en voor welke spelcomputer, verklapte hij niet.

Solatorobo: Red The Hunter verscheen eind 2010 al in Japan, maar werd vorig jaar ook in Europa uitgegeven voor de DS. Het spel was met grofweg tweehonderdduizend verkochte exemplaren geen commercieel succes.

De Japanse gamestudio houdt zich op dit moment met veel nieuwe spellen bezig. Niet alleen werkt het aan Solatorobo 2, maar ook aan een nieuw deel in de .hack-reeks, een actieavontuur in de Naruto Shippuden-serie en spel rond de animatieserie JoJo's Bizarre Adventure.


CyberConnect2 werkt aan Solatorobo 2 (Foto: Novum)

Zynga begint met schrappen spellen

Gamebedrijf Zynga is begonnen met het sluiten van dertien van zijn minst populaire spellen. Het Amerikaanse gamebedrijf, dat vooral actief is op Facebook, sluit 5 december de online spellen Treasure Isle en Fishville. Het is niet bekend welke spellen nog meer geschrapt worden.

Facebook-gebruikers die graag Castleville, Chefville, Farmville 2, Mafia Wars of Yoville spelen, hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken. Zynga raadt deze spellen aan als alternatief voor Treasure Isle en Fishville.

Zynga maakte vorige maand bekend dat het games zou gaan schrappen. Ook vijf procent van het personeelsbestand, grofweg 160 man, moet het veld ruimen, en twee studio's worden gesloten. Dit weekeinde lanceerde het bedrijf het managementspel Cityville 2. Het populaire Cityville wist bezoekers van Facebook maandenlang in de ban te houden.


Zynga begint met schrappen spellen (Foto: Novum)

Pitt stort zich op het ontwerpen van meubels

Brad Pitt brengt binnenkort de eerste door hem ontworpen meubels op de markt. De acteur, die al tientallen jaren met ideeën voor meubilair rondloopt, bedacht onder meer een bed, een bad en een eettafel. "Meubeldesign en architectuur spreken me aan", vertelt Pitt aan het Amerikaanse blad Architectural Digest.

Pitt zette begin jaren negentig zijn eerste ontwerpen op papier, hoewel hij die tekeningen zelf geen schetsen wil noemen. "Daarmee dicht ik mezelf te veel ambacht toe. Laten we zeggen dat ik ideeën voor gebouwen en meubels op papier heb gekrabbeld."

Die 'krabbels' vielen ontwerper Frank Pollaro op toen hij een bezoek bracht aan Pitts woning. Zonder te twijfelen stelde Pollaro voor met Pitts ideeën aan de slag te gaan. "Brad zei dat hem dat wel leuk leek", herinnert de Amerikaanse meubelmaker zich.

Het resultaat van die samenwerking wordt volgende week gepresenteerd in New York. Voor een meubel van de hand van Pitt moet diep in de buidel worden getast, hoewel beide ontwerpers niets loslaten over prijzen. Zo worden van het bed dat de acteur creëerde slechts negen exemplaren gemaakt.

Pollaro ziet een voortzetting van zijn samenwerking met Pitt wel zitten. Volgens de designer heeft de acteur duizenden tekeningen gemaakt. "Ik denk dat hier nog lange tijd mee aan de slag kunnen." Pitt ziet zichzelf echter nog niet als meubelontwerper. "Laten we niet te hard van stapel lopen."

Productie zombiefilm Brad Pitt is 'nachtmerrie' (Novum)

Hamilton viel uit door probleem met brandstofdruk

McLaren-coureur Lewis Hamilton kon gisteren zijn dominante weekend in Abu Dhabi niet omzetten in een zege. De bolide van de Brit viel na ruim twintig ronden wedstrijd stil door een probleem met de brandstofdruk. Hierdoor kreeg Lotus-coureur Kimi Räikkönen uiteindelijk de leiding in de race en de zege toegeworpen.

Hamilton: "Ik baal. Ik was het hele weekend snel en had deze race kunnen winnen, als er geen probleem met de brandstofdruk was geweest. Het ging allemaal heel snel. Ik stuurde de bocht in en toen hield de wagen er ineens mee op."

"Het enige foutje dat ik dit weekend heb gemaakt, was toen ik mijn wielen tijdens de tweede ronde van de race even blokkeerde bij het ingaan van de achtste bocht, wat kwam doordat mijn remmen nog niet helemaal op temperatuur waren. Voor de rest ging het geweldig. De auto was fantastisch en ik was bij de rest van het veld weg aan het rijden toen het probleem zich voordeed."

Skyfall-makers pakken vampiers aan

Skyfall-regisseur Sam Mendes en -scenarist John Logan gaan een tv-serie maken over het jagen op vampiers. Mendes is aan het project verbonden als producent en gaat mogelijk ook aan de slag als regisseur, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De nog titelloze serie speelt zich af in de negentiende eeuw. In de serie komen beroemde personages als Van Helsing en Frankenstein voor, die jacht maken op vampiers. De serie wordt vergeleken met de film The League of Extraordinary Gentlemen uit 2003, die zich in dezelfde tijd afspeelde. De tv-serie is aangeboden bij diverse tv-zenders.

De 47-jarige Mendes won in 2000 een Oscar voor zijn drama American Beauty. De Brit is de eerste Oscarwinnaar die een Bondfilm regisseerde. Scenarist Logan is gevraagd voor Bondfilms 24 en 25. Logan en Mendes werkten eerder samen in het theater.

Sam Mendes blogt over James Bond-film (Novum)

Rus nadert Bertens op ranglijst

Het verschil tussen Kiki Bertens en Arantxa Rus op de wereldranglijst bedraagt nog maar vijf plaatsen. Bertens daalde van de 58e naar de 63e plaats, Rus blijft de nummer 68. Beide speelsters zetten vorige week een punt achter hun tennisseizoen.

Bertens kan al met al terugkijken op een uitermate succesvol seizoen. Precies een jaar geleden stond de 20-jarige Wateringse op de 184e plaats. Rus stond aan het begin van het seizoen exact honderd plaatsen hoger.

Michaëlla Krajicek sluit het jaar voor de vijfde keer op rij af buiten de top honderd. Ze levert vijf plaatsen in en staat nu 150e. Eind 2007 was Krajicek nog de trotse nummer 34 van de wereld.

Met de WTA Championships achter de rug staat de top van de wereldranglijst voor de rest van het jaar vast. Victoria Azarenka is de nummer een, gevolgd door Maria Sharapova en Serena Williams. Caroline Wozniacki stijgt dankzij haar finaleplaats van vorige week bij het WTA Tournament of Champions in Sofia van de elfde naar de tiende plaats.

Treinverkeer Maastricht tot dinsdag verstoord

Het treinverkeer rond Maastricht heeft maandag de hele dag last van de problemen bij het plaatsen van een fiets- en voetgangerstunnel. Een woordvoerder van spoorbeheerder Prorail verwacht dat de werkzaamheden pas in de nacht worden afgerond. Onder meer de intercityverbinding naar Sittard en verder naar het noorden ondervindt hinder.

Er rijden geen treinen tussen Maastricht en het op het intercitytraject gelegen Beek-Elsloo. Ook tussen Maastricht en Valkenburg is geen treinverkeer mogelijk. Tussen de stations Maastricht en Maastricht Randwyck rijden minder treinen. Er worden bussen ingezet. De vertraging op de drie trajecten bedraagt zo'n vijftien tot dertig minuten.

Het lukte zondag niet een 1,2 miljoen kilo wegend tunneldek te plaatsen bij het nieuwe station Maastricht Noord door uitgelopen werkzaamheden en andere tegenvallers. Prorail had er het hele weekend voor uitgetrokken. Oorspronkelijk hadden de treinen maandagochtend weer gewoon moeten rijden.

[NBA] Eerste zege LA Lakers

De LA Lakers hebben hun eerste zege geboekt in het nieuwe NBA-seizoen. Het sterrenassamble uit Los Angeles kenden hun slechtste start sinds 1978 met drie nederlagen op rij, maar de veirde partij tegen de Detroit Pistons werd met 108-79 gewonnen.

Detroit is daarmee met Washington, Sacramento en Denver nog één van de vier teams in de NBA die nog wachten op de eerste zege.

New York Knicks heeft ook zijn tweede duel gewonnen. In het eigen Madison Square Garden Philadelphia 76ers met 100-84 geklopt. Carmelo Anthony was met 27 punten de grote man aan de kant van de Knicks. Namens de Sixers kwam Jrue Holiday tot dezelfde score.

De Knicks, wiens eerste geplande duel tegen Brooklyn Nets nog werd afgelast vanwege de orkaan Sandy, maakten in de eerste helft al het verschil. De Sixers werden daarin al op dertien punten achterstand gezet. J.R. Smith, goed voor twintig punten, liet zich vooral van afstand gelden. Hij schoot vier van zijn vijf driepuntspogingen raak.

Uitslagen NBA zondag
New York – Philiadelphia 100-84
Toronto – Minnesota 105-86
Orlando – Phoenix 115-94
Oklahoma – Atlanta 95-104
LA Lakers – Detroit 108-79

[CL] Dinamo-fans niet welkom in Parijs

Dinamo Zagreb mag dinsdag geen fans meenemen naar het Champions Leagueduel met Paris Saint-Germain. Dat heeft het Franse ministerie van binnenlandse zaken zondag besloten. Er is angst voor geweld tussen hooligans. Volgens het ministerie zijn zo'n 150 tot 200 Kroatische hooligans, die bekend staan als 'Bad Blue Boys', van plan naar de Franse hoofdstad te komen.

Twee weken geleden besloot PSG al geen fans mee te nemen naar Zagreb na overleg met de UEFA. De Frans club waarschuwde de Kroatische autoriteiten ook dat rond de honderd Parijse hooligans al onderweg waren. De douane hield er tachtig tegen aan de grens met Slovenië. Ze reden in auto's die ze in Italië hadden gehuurd.

De harde kern van PSG staat sinds de jaren tachtig bekend als hooligans. Na de dood van supporters in 2006 en 2010 trad de Parijse club hard op. Sindsdien is het probleem verminderd.

'90% procent Nederlanders voor Obama'

Een overweldigende meerderheid van de Nederlanders zou dinsdag, als dat kon, stemmen op Barack Obama. Zo'n 88,8 procent van de ondervraagden in een peiling van onderzoeksbureau Intomart Gfk, gunt de zittende president van de Verenigde Staten een tweede termijn.

De Republikein Mitt Romney zou kunnen rekenen op 2,9 procent van de stemmen, blijkt uit het representatieve onderzoek in opdracht van televisiezender Comedy Central Extra. Een groep van 8,3 procent van de volwassen ondervraagden kon geen keuze maken tussen de twee presidentskandidaten.

De peilingen in de VS zijn een dag voor de verkiezingen minder gunstig voor Obama. Daar lopen de Democraat en de Republikein Romney gelijk op.

'Minder collegebezoek bij schrappen gratis ov'

Zes van de tien studenten zeggen minder naar colleges te gaan als ze niet meer gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen, zoals in het regeerakkoord staat. Dat concludeert Eenvandaag maandag uit een onderzoek onder zeventienhonderd studenten.

Van de ondervraagde studenten zegt negentien procent begrip op te kunnen brengen voor het schrappen van het gratis ov. Voor de introductie van een sociaal leenstelsel en de daarmee gepaard gaande afschaffing van de studiefinanciering heeft een derde begrip. Het actualiteitenprogramma ondervroeg ook scholieren. Van hen geeft 58 procent aan dat de verwachte reiskosten een grote rol gaan spelen bij de studiekeuze.

Het programma kreeg honderden reacties binnen van boze studenten. Die geven aan dat ze straks tientallen tot honderden euro's per maand extra kwijt zijn. De ov-studentenkaart wordt vervangen door een kortingskaart. Maar zelfs als die korting vijftig procent is zijn sommige studenten straks honderd euro per week extra kwijt.

Het Interstedelijk Studenten Overleg noemde het regeerakkoord vorige week al een 'kaalslag voor studenten'. Voorzitter Thijs van Reekum stelde dat de kostenstijging voor de student ongeveer vijfduizend euro per jaar is.

Booy nieuwe trainer Cercle Brugge

Foeke Booy gaat aan de slag als trainer bij Cercle Brugge. De Nederlander volgt de ontslagen Bob Peeters op, meldde de Belgische club maandag. Booy was tot begin mei van dit jaar technisch directeur bij FC Utrecht, waar hij na tegenvallende resultaten moest opstappen.

De 50-jarige ex-profvoetballer moet Cercle gaan behoeden voor degradatie. De club staat na veertien speeldagen laatste met zeven punten. Booy tekent een contract tot het einde van het seizoen en zal maandagmiddag worden gepresenteerd in het Jan Breydelstadion.

Booy is bekend in Brugge. De Fries voetbalde van 1989 tot 1993 bij Club Brugge. Ook speelde hij in België nog voor KV Kortrijk en AA Gent. In 1996 sloot hij zijn spelerscarrière af bij Utrecht.

In 2000 werd Booy assistent bij FC Utrecht. Tussen 2002 en 2007 was hij hoofdtrainer van FC Utrecht. Na korte uitstapjes naar Al-Nassr in Saudi-Arabië en Sparta Rotterdam keerde Booy in terug bij Utrecht in de functie van technisch directeur. 

FIFA 13 buigt voor Assassin's Creed III

Het voetbalspel FIFA 13 heeft na zes weken zijn koppositie in de Nederlandse verkooptoptien moeten afstaan aan de nieuw verschenen actiegame Assassin's Creed III. Het spel weet met de PlayStation 3- en Xbox 360-versie de eerste twee plekken in de wekelijkse lijst van marktonderzoeksbureau GfK te veroveren. FIFA 13 staat nu derde.

FIFA 13 weet nog wel de racegame Forza Horizon voor Xbox 360, dat ook sinds deze week verkrijgbaar is, achter zich te houden. De nieuwe racegame Need for Speed: Most Wanted kan met een zesde plaats ook niet tippen aan het succes van Assassin's Creed III.

De vierde en laatste nieuwe binnenkomer is het puzzelspel Professor Layton en het Masker der Wonderen voor Nintendo 3DS. Dit spel komt binnen op de laatste plaats van de top tien.

De volledige verkooptoptien van week 44 ziet er als volgt uit:
01. Assassin's Creed III (Playstation 3)
02. Assassin's Creed III (Xbox 360)
03. FIFA 13 (Playstation 3)
04. Forza Horizon (Xbox 360)
05. Medal of Honor: Warfighter (Playstation 3)
06. Need for Speed: Most Wanted (Playstation 3)
07. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
08. FIFA 13 (Xbox 360)
09. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
10. Prof Layton en het Masker der Wonderen (Nintendo 3DS)

Federer wil meer dopingcontrols in het tennis

Toptennisser Roger Federer pleit voor meer dopingcontroles in het tennis. "Het is van groot belang dat onze sport schoon blijft", zei de zeventienvoudig grandslamwinnaar in Londen. In de Engelse hoofdstad wordt deze week de afsluitende World Tour Finals worden gehouden.

De Zwitser steunt daarmee het pleidooi de Schotse tennisser Andy Murray, die vorige week een soortgelijke oproep deed. "Voor mijn gevoel ben ik dit jaar minder vaak gecontroleerd dan zes, zeven jaar geleden. Ik weet niet precies waarom dat zo is en ik ben het met Andy eens dat er te weinig bloedtesten worden afgenomen", aldus Federer.

De cijfers bevestigen het gevoel van Federer. De internationale tennisfederatie ITF voerde in 2011 slechts 21 bloedcontroles uit buiten de toernooien om. De internationale wielrenunie UCI registreerde in datzelfde jaar 3314 bloedcontroles.

Vrouw (29) masturbeert in Starbucks

De politie van Bradenton, in de Amerikaanse staat Florida, heeft ene Jennifer Piranian in de boeien geslagen. De 29-jarige vrouw heeft zich schuldig gemaakt aan openbare zedenschennis in de plaatselijke Starbucks. De hipster werd waarschijnlijk zo hitsig van de koffietent, dat ze in de foyer zichzelf tot een hoogtepunt wilde brengen.

Terwijl Piranian druk bezig was met zichzelf, kwam Bromsnor het intieme onderonsje verpesten. Op de vraag wat ze in Godsnaam aan het doen was, antwoordde de jongedame dat ze op weg was naar een naburig ziekenhuis. Ze was namelijk gebeten door een spin, waaraan ze een enorme jeuk aan haar doos overhield.

De politie bleek opvallend mild en bood haar een lift in de dienstauto aan. Ze moest echter nog wel even haar handtas omkeren voor de agenten. Hierin bleek een crackpijp te zitten die sporen van cocaïne bevatte. Hierop is de struise dame opgepakt en aangeklaagd voor drugsbezit en openbare zedenschennis.

PiranianWie wil deze dame van haar jeuk afhelpen? (foto: Manatee County Sheriff's Office)

'Koopkrachtverlies blijft onder 10%'

Het gaat sowieso niet gebeuren dat hogere inkomens de komende vier jaar meer dan tien procent van hun koopkracht moeten inleveren. Dat zei de nieuwe fractievoorzitter van de VVD Halbe Zijlstra maandag op Radio 1.

Als blijkt dat hele groepen te maken krijgen met veel grotere koopkrachteffecten hebben dan in het regeerakkoord is afgesproken moet het akkoord volgens hem worden bijgeschaafd. "Dan voldoet het niet aan de kaders die zijn gesteld." Het kabinet zorgt er volgens hem voor dat een maatregel wordt ingediend die aan de kaders voldoet en op steun in de Kamer kan rekenen.

Volgens Zijlstra is afgesproken dat inkomens van drie keer modaal er de komende vier jaar niet meer dan gemiddeld vier procent op achteruit gaan. Dat is inclusief het effect van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Werknemers met een laag inkomen gaan er de komende vier jaar een half procent in koopkracht op vooruit.

"Er vliegen allemaal berekeningen door de lucht waardoor mensen zich afvragen of ze hun huis nog wel kunnen betalen. Die onzekerheid wil ik wegnemen."

[DFB-Pokal] Pittige loting Borussia en Schalke

Bekerhouder Borussia Dortmund treft het niet in de achtste finale van de DFB Pokal. Bij de loting zondag werd de ploeg gekoppeld aan Hannover 96, een andere ploeg uit de Bundesliga. Ook Schalke 04, dat bezoek krijgt van FSV Mainz heeft geen gemakkelijke loting. FC Augsburg - Bayern München en VfL Wolfsburg - Bayer Leverkusen zijn de andere wedstrijden tussen twee Bundesligaploegen.

Fortuna Düsseldorf treft het met een uitduel bij Kickers Offenbach, terwijl VfB Stuttgart thuis het vorig seizoen gedegradeerde FC Köln ontvangt. Ook VfL Bochum - 1860 München en Karlsruhe - SC Freiburg kwamen uit de koker.

De wedstrijden in de achtste finale van het Duitse bekertoernooi staan op 18 en 19 december gepland.

Van Gerwen blijft winnen

Darter Michael van Gerwen heeft zondag het Players Championship in Crawley op zijn naam geschreven. De 23-jarige Brabander knokte zich in de finale tegen Ian White terug van een 4-0-achterstand. Van Gerwen won uiteindelijk met 6-5.  

Het is de zesde eindzege op de PDC ProTour dit seizoen. De Brabantse darter won vorige maand in Dublin de prestigieuze en lucratieve World Grand Prix. Van Gerwen verdiende zondag in de Ierse stad Crawley bijna 7500 euro met zijn toernooizege.

Vanaf volgende week mag de Brabander zijn dartskunsten vertonen op de Grand Slam of Darts in Wolverhampton. Ook Raymond van Barneveld, Co Stompé, Christian Kist, Wesley Harms en Jan Dekker zullen aan de oche verschijnen. 

Goed resultaat Esperance in heenduel CL-finale

Esperance de Tunis is de eerste van twee finalewedstrijden in de Afrikaanse Champions League goed begonnen. Op bezoek bij het Egyptische Al Ahly werd het 1-1. Door een doelpunt van Walid Hichri keken de Tunesiërs lang naar een gedroomd resultaat uit, maar El Sayed Hamdy zorgde twee minuten voor tijd voor een puntendeling.

Over twee weken kan Esperance in eigen huis zijn derde Champions Leaguecup veroveren, nadat het vorig jaar ook al succesvol was. Al Ahly was vier keer de sterkste van Afrika, al de continentale cups werden deze eeuw gewonnen.

Club Brugge ontslaat Georges Leekens

Georges Leekens is de vierde trainer die dit seizoen zijn baan kwijtraakt in de Belgische Eerste Klasse. De oud-bondscoach van België werd zondag door Club Brugge aan de kant gezet nadat zijn ploeg eerder op de avond met 1-0 had verloren van Zulte-Waregem. Ook Leekens' assistent Rudi Verkempinck kreeg zijn congé bij de club waar Ryan Donk onder contract staat.

De 63-jarige Leekens verliet afgelopen zomer zijn post als bondscoach van de Rode Duivels om aan de slag te gaan bij Club. Die ploeg was op zoek naar een nieuwe trainer nadat Christoph Daum na minder dan een seizoen wegens privé-redenen zijn contract had laten ontbinden. Onder Leekens staat Brugge zesde na veertien duels, met zes punten minder dan Zulte-Waregem en Anderlecht.

Beloftencoach Philippe Clement neemt de honneurs waar voor Leekens. Op wat voor termijn Club een nieuwe trainer wil presenteren is niet bekend.

Eerder dit seizoen moesten ook Ron Jans (Standard Luik), Trond Sollied (AA Gent) en Bob Peeters (Cercle Brugge) het veld ruimen bij hun clubs. Peeters werd direct aangesteld als opvolger van Sollied bij Gent.


Club Brugge ontslaat Georges Leekens (Foto: Novum)

Haase flink omlaag op wereldranglijst

Robin Haase heeft een behoorlijke stap terug moeten doen op de wereldranglijst. De Hagenaar levert acht plaatsen in en staat nu 58e. Haase blijft daarmee de beste Nederlander, maar ziet Igor Sijsling steeds dichterbij komen. De Amsterdammer stijgt van de 75e naar de 67e plaats.

Haase wist zich afgelopen week niet te plaatsen voor het masterstoernooi van Parijs en zette daarom noodgedwongen voortijdig een punt achter zijn seizoen. Sijsling bereikte in de Franse hoofdstad de tweede ronde.

Thiemo de Bakker sluit het seizoen af buiten de top honderd. Hij stijgt twee plaatsen van de 128e naar de 126e plaats. Jesse Huta Galung staat precies honderd plaatsen lager en is daarmee de vierde Nederlander.

Jerzy Janowicz is de opvallende stijger op de wereldranglijst. De Pool, die de finale haalde bij het masterstoernooi van Parijs, stijgt van de 65e naar de 26e plaats.

Zoals bekend verdringt Novak Djokovic maandag officieel Roger Federer van de eerste plaats. De Serviër sluit voor de tweede keer op rij het jaar af als nummer één. Andy Murray, Rafael Nadal, David Ferrer, Tomas Berdych, Juan Martin del Potro en Jo-Wilfried Tsonga maken de top acht compleet.

Janko Tipsarevic staat negende. De Serviër mag dankzij de blessure van Nadal wel deelnemen aan de ATP World Tour Finals in Londen. Het prestigieuze eindejaarstoernooi, waaraan de beste acht tennissers van de wereld deelnemen, gaat maandag van start.

Chirurg snijdt per ongeluk testikel kleuter af

Een chirurg uit Gelderland heeft een testikel bij een 5-jarige jongen voor een zwelling aangezien en hem afgesneden. Dat blijkt uit een zaak die het regionaal tuchtcollege in Zwolle vrijdag heeft behandeld.

De jongen werd geopereerd omdat het vermoeden bestond dat hij een liesbreuk had. De chirurg zag een kleine zwelling waarvan hij niet wist wat het was. Hij ging daarna over op snijden. Achteraf bleek het om een testikel te gaan.

De ouders vinden dat de chirurg meer moeite had moeten doen om zekerheid te krijgen en beklagen zich erover dat hij na de blunder geen contact met hen heeft opgenomen. De chirurg heeft volgens het tuchtcollege aangegeven dat zijn handelen 'deels anders' had gekund, en laat het oordeel of hij fout heeft gehandeld over aan het tuchtcollege.

Achteraf bleek de jongen volgens De Gelderlander met een opgezette lymfeklier te kampen, die buikpijn veroorzaakte. De kleuter is begin vorig jaar geopereerd in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. De chirurg is in hetzelfde jaar gepensioneerd. De kleuter kan later overigens nog steeds kinderen krijgen. Het tuchtcollege doet half december uitspraak.

Stelling: Er zijn tegenwoordig te veel sequels

In november verschijnen er altijd heel veel videogames met Assassin's Creed 3, Halo 4, Call of Duty: Black Ops 2 en New Super Mario Bros. U als grootste titels. Al deze games komen uit langlopende series en originaliteit lijkt ver te zoeken tegenwoordig.

De stelling voor deze maandag luidt daarom als volgt:

Er verschijnen tegenwoordig te veel sequels en originaliteit is daarom ver te zoeken.

Sharon Osbourne liet borsten weghalen

Sharon Osbourne heeft onlangs haar beide borsten uit voorzorg laten verwijderen. De realityster besloot tot de operatie nadat ze erachter was gekomen dat ze een verhoogd risico heeft op borstkanker.

"Ik heb eerder al kanker gehad en wilde geen risico nemen: ik besloot alles weg te laten halen", vertelde de 60-jarige Osbourne volgens BBC aan het Britse blad Hello! Sharon kampte in 2002 met darmkanker.

De operatie duurde zo'n dertien uur. "Het was geen grote beslissing voor mij, ik wilde niet in angst leven. Ik wil nog een tijdje mee en oma kunnen zijn voor Pearl", zegt ze over het kind van haar zoon Jack, dat eind april werd geboren.

Boer Zoekt Vrouw net onder 4 miljoen kijkers

Naar Boer Zoekt Vrouw hebben zondagavond net geen 4 miljoen mensen gekeken. Het programma belandde daarmee opnieuw op de eerste plek van de kijkcijferlijst. Dat blijkt uit gegevens van de Stichting KijkOnderzoek.

Alle boeren en de boerin in het KRO-programma hebben nu voor een potentiële partner gekozen, en daarmee de laatste afvallers naar huis gestuurd. Vorige week trok Boer Zoekt Vrouw 4,1 miljoen kijkers.

Boer Zoekt Vrouw net onder 4 miljoen kijkers
Boer Zoekt Vrouw net onder 4 miljoen kijkers (Foto: ANP)

Seriebrandstichter woont vaak in de buurt

Seriebrandstichters zijn meestal blanke, ongetrouwde mannen. Ze wonen vaak in de buurt van het gebied waar de branden woeden. Dat blijkt uit onderzoek van Politie & Wetenschap, onderdeel van de Politieacademie, dat maandag is gepubliceerd.

De onderzoekers stelden een gedetailleerd profiel van dit type dader op. Zo kampen seriebrandstichters vaak met financiële problemen en zijn ze op zoek naar aandacht en erkenning. Door hun daad kunnen ze stress of opwinding afreageren.

Iemand heet seriebrandstichter als hij twee of meer branden sticht, zonder dat er een veroordeling volgt.

Seriebrandstichter woont vaak in de buurt
Seriebrandstichter woont vaak in de buurt (Foto: ANP)

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 10

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de tiende speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Eintracht SpVgg Greuther Fürth 1-1
Dortmund VFB Stuttgart 0-0
M'gladbach SC Freiburg 1-1
Hannover 96 FC Augsburg 2-0
1.FC Nürnberg VFL Wolfsburg 1-0
1899 Hoffenheim FC Schalke 04 3-2
Hamburger SV Bayern München 0-3
Bayer Leverkusen Düsseldorf 3-2
Werder Bremen FSV Mainz 05 2-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Bayern München 10 9 0 1 27 30-4
2 FC Schalke 04 10 6 2 2 20 20-11
3 Eintracht Frankfurt 10 6 2 2 20 21-14
4 Bayer Leverkusen 10 5 3 2 18 18-14
5 Borussia Dortmund 10 4 4 2 16 20-11
6 Hannover 96 10 4 2 4 14 20-16
7 Werder Bremen 10 4 2 4 14 17-15
8 FSV Mainz 05 10 4 2 4 14 13-12
9 Hamburger SV 10 4 1 5 13 11-14
10 VFB Stuttgart 10 3 4 3 13 10-15
11 Borussia Mönchengladbach 10 3 4 3 13 13-19
12 SC Freiburg 10 3 3 4 12 14-13
13 1899 Hoffenheim 10 3 2 5 11 16-22
14 1.FC Nürnberg 10 3 2 5 11 8-15
15 Fortuna Düsseldorf 10 2 4 4 10 9-15
16 VFL Wolfsburg 10 2 2 6 8 6-17
17 SpVgg Greuther Fürth 10 1 4 5 7 7-16
18 FC Augsburg 10 1 3 6 6 5-15

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 9 nov, 20:30 FSV Mainz 05 1.FC Nürnberg
za 10 nov, 15:30 Bayern München Eintracht
za 10 nov, 15:30 FC Schalke 04 Werder Bremen
za 10 nov, 15:30 SC Freiburg Hamburger SV
za 10 nov, 15:30 FC Augsburg Dortmund
za 10 nov, 15:30 Düsseldorf 1899 Hoffenheim
zo 11 nov, 15:30 VFL Wolfsburg Bayer Leverkusen
zo 11 nov, 17:30 VFB Stuttgart Hannover 96
zo 11 nov, 17:30 SpVgg Greuther Fürth M'gladbach

Topscorers:

# speler club goals
1 Mandzukic Bayern München 8
1 Szalai FSV Mainz 05 8
3 Meier Eintracht Frankfurt 7
3 Müller Bayern München 7
5 Kiessling Bayer Leverkusen 6

'Europa nog steeds economische grootmacht'

Ondanks de crisis is Europa "nog steeds een economische grootmacht". Met die boodschap arriveerde de Franse president François Hollande maandag in Laos.

De geruststellende woorden waren vooral bedoeld voor Aziatische handelspartners. "In Azië bestaat enige twijfel of Europa nog een gebied met stabiliteit en groei is", aldus de Franse president.

De komende dagen ontmoeten Europese leiders in Laos hun Aziatische collega's op de Asia-Europe Meeting. De tweejaarlijkse top is onder meer bedoeld om de handelsbetrekkingen tussen de continenten aan te halen.

'Europa nog steeds economische grootmacht'
'Europa nog steeds economische grootmacht' (Foto: ANP)

Kou bemoeilijkt herstel na Sandy

De autoriteiten in de staat New York wapenen zich tegen het aankomende koude weer. Door de dalende temperaturen dreigt een enorm tekort aan woonruimte. Dat meldden Amerikaanse media zondag.

Veel huizen beschikken door de verwoestende storm Sandy niet over stroom en dreigen door de kou onbewoonbaar te worden, waarschuwde gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York. Hij sprak over een "enorm, enorm huisvestingsprobleem", dat ook duizenden mensen treft in New Jersey, Long Island en Connecticut.

Volgens burgemeester Michael Bloomberg van New York moet onderdak worden gevonden voor 30.000à 40.000 mensen. Uit voorzorg worden in de stad verwarmde opvangcentra opgezet in buurten zonder elektriciteit. Bewoners die hun huizen niet willen verlaten, krijgen dekens toegestopt.

Ontheemde Amerikanen kunnen ook rekenen op hulp van de federale overheid. Minister Janet Napolitano van Binnenlandse Veiligheid zei dat verschillende overheidsdiensten op zoek zijn naar appartementen en hotelkamers om mensen in onder te brengen. "Ons doel is om mensen uit de opvangplaatsen te halen", zei Napolitano.

Kou bemoeilijkt herstel na Sandy
Kou bemoeilijkt herstel na Sandy (Foto: ANP)

'Zwaar vuurwerk vaker via Facebook verkocht'

Zwaar knalvuurwerk wordt steeds vaker via sociale media verkocht. Geïnteresseerde jongeren worden benaderd via tussenpersonen, die hen naar een geheime locatie leiden waar contant wordt afgerekend. Dat signaleert de Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers, meldt de NOS maandag.

Op sites als marktplaats.nl en via blogs wordt vaker vuurwerk aangeboden. De taakgroep roept ouders op hierop alert te zijn. Ook wordt gewaarschuwd voor nieuwe zware knallers met namen als Big Boy en Super Bus. Die zouden zes keer zo krachtig zijn als de Cobra, die al behoorlijk krachtig is. De nieuwe knallers zouden net zo krachtig zijn als een handgranaat.

De koop is volgens de taakgroep niet zonder risico. Jongeren nemen vaak grote bedragen mee en zijn hierdoor gemakkelijke slachtoffers. Onlangs werden Rotterdamse jongeren van tweeduizend euro beroofd toen ze op een afgesproken locatie verschenen om vuurwerk te kopen.

De taakgroep werd vorig jaar opgericht om het aantal overtredingen met zelfgemaakte vuurwerkbommen terug te dringen. Dat doet de groep door bommenmakers online, bijvoorbeeld via filmpjes op Youtube, op te sporen en hun gegevens op een waarschuwingskaart te zetten.

'Romney ontwijkt fiscus via Nederlandse sluiproute'

Een door de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney opgericht fonds heeft via een sluiproute door Nederland zo'n tachtig miljoen euro aan dividendbelasting ontweken. Dat concludeert de Volkskrant maandag uit onderzoek dat Follow the Money voor de krant heeft gedaan. In de Verenigde Staten ligt Romney al maanden onder vuur vanwege de beperkte hoogte van zijn belastingafdracht.

Romney heeft een internationaal web van trust- en houdstermaatschappijen. Een schakel in dat web is het door hem opgerichte private-equityfonds Bain Capital. Dat fonds heeft veel geld geïnvesteerd in de in 2004 overgenomen Ierse farmaceut Warner Chilcott. Door die investeringen via Nederland te laten lopen, hoeft Bain geen dividend- en vermogenwinstbelasting te betalen.

Sinds de aandelen in Nederland zijn ondergebracht, werd volgens de krant zo'n 303 miljoen euro aan dividend uitgekeerd en verkocht Bain voor ruim 260 miljoen euro aan aandelen. Op die manier zou ongeveer tachtig miljoen euro aan dividendbelasting zijn ontweken. Daarnaast hoeft het fonds geen Ierse vermogenswinstbelasting te betalen als de aandelen worden doorverkocht.

Het ontwijken van de belastingen is mogelijk door de zogenoemde deelnemingsvrijstelling die Nederland kent. Die houdt in dat een aandelenbezit van meer dan vijf procent niet wordt belast. Hierdoor is Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats voor financiële fondsen. Eerder ontstond in het Verenigd Koninkrijk verontwaardiging toen bleek dat koffieketen Starbucks gebruik maakt van een belastingsluiproute door Nederland.

Romney en zijn vrouw hebben in 2010 en vorig jaar ruim twee miljoen dollar aan dividenden van Bain Capital ontvangen. Hun aandelen namen in die tijd met ruim 5,5 miljoen dollar in waarde toe. Hij ontwijkt belastingen in de VS door aandelen te schenken aan een non-profitorganisatie van zijn zoon.

Eerder kwam in de VS al aan het licht dat Romney profiteert van fiscale sluiproutes via de Kaaimaneilanden, Bermuda en Luxemburg. Nu zou Nederland aan dat rijtje kunnen worden toegevoegd.

Follow the Money bekeek gegevens van de Nederlandse Kamer van Koophandel, Romneys belastingaangiften, vertrouwelijke documenten van Bain die door het techblog Gawker zijn geopenbaard en deponeringen bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. De krant vroeg Bain en het campagneteam van Romney meerdere keren om een reactie, maar kreeg die niet.

Beatrix beŽdigt tweede kabinet-Rutte

Koningin Beatrix beëdigt maandag het kabinet van PvdA en VVD onder leiding van premier Mark Rutte. Het is voor het eerst dat deze ceremonie op Paleis Huis ten Bosch zichtbaar is voor de buitenwacht. Daarna volgt rond 11.50 uur de traditionele bordesscène op de trappen van het paleis in Den Haag.

De beëdiging van de ministers was tot nu toe altijd besloten. Na de beëdiging van de dertienkoppige ministersploeg worden rond 13.00 uur de zeven staatssecretarissen ingezworen. Zowel de NOS als RTL Nieuws doet live verslag van de beëdiging, die via één camera op afstand wordt vastgelegd.

De directeur van het kabinet van koningin Beatrix leest de eed of de belofte voor, waarna de bewindslieden moeten beloven dat ze hun ambt 'getrouw' zullen vervullen en de grondwet respecteren. Na het officiële gedeelte gaan de ministers en de staatssecretarissen naar hun departement. Om 16.00 uur vergadert de ministerraad voor het eerst in zijn nieuwe samenstelling.

De eerste formatie zonder bemoeienis van het staatshoofd heeft 54 dagen geduurd. Rutte heeft koning Beatrix zondagmiddag bijgepraat over de stand van zaken rond de formatie. Het kabinet-Rutte 2 kwam zaterdag aan het begin van de avond al bijeen voor zijn oprichtingsvergadering, het zogeheten constituerend beraad.

De nieuwe bewindslieden wacht een zware taak, aangezien ze vrijwel allemaal forse bezuinigingen moeten waarmaken. De coalitie wil zestien miljard euro bezuinigen en heeft in het regeerakkoord aanzienlijke hervormingen aangekondigd, onder meer op het vlak van de hypotheekrenteaftrek, belastingtarieven, de arbeidsmarkt en het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie. Vooral tegen dit laatste is al veel protest ontstaan.

De Tweede Kamer debatteert woensdag met het kabinet over de regeringsverklaring.

FOK! wat een weer...Aanhoudend wisselvallig

Goedemorgen! Het is al een behoorlijke tijd wisselvallig weer en erg veel verandering zit er voorlopig ook niet aan te komen. Zware onweersbuien trokken rond zaterdagavond laat met name over Haarlem en omgeving, maar hier kom ik zo nog even op terug. Gisteren was het een bewolkte dag en vooral in de 2e helft van de middag kwam de regen soms weer met bakken uit de lucht vallen. Ook vandaag kun je de regenjas en paraplu beter niet thuis laten liggen als je op de fiets gaat.

Het is overwegend bewolkt en er valt af en toe regen. Misschien dat het later op de dag van het zuidwesten uit wat droger gaat worden en misschien breekt dan de zon nog eventjes door. De wind neemt vandaag geleidelijk af en draait naar een westelijke richting en is matig in het binnenland tot (vrij) krachtig langs de kust, maar ook daar zal de wind wel iets gaan afnemen. Vanmiddag loopt de temperatuur op naar ongeveer 10 graden. Morgen lijkt het tijdelijk even wat beter weer te gaan worden. Er is dan wel kans op mist, maar het lijkt overdag wel overwegend droog te blijven met af en toe zon.

Ik zou graag nog even willen terugkomen op de zware onweersbuien die zowel vrijdag-als zaterdagnacht behoorlijk huis hielden in het westen van het land. Als gevolg van relatief warm zeewater en een koude bovenlucht onstonden deze buien vaak erg spontaan. Op beide avonden was er tot diep in de avond weinig aan de hand totdat er plotseling voor de kustlijn 2 actieve onweerslijnen ontstonden. De lijn van zaterdagavond was wel smal, maar trok in zijn volledige lengte over en gedurende 2 uur was er ook steeds weer sprake van aangroei. Zodoende heeft het hier bij mij dus lange tijd geonweerd en heb ik van diverse mensen gehoord dat het soms erg angstaanjagend was.

Ook kwamen er soms zware hagelbuien voor en door de koude nacht bleef de hagel tot in de ochtend liggen. Voor mij persoonlijk was het te gevaarlijk om naar buiten te gaan, maar buiten de buienwolken om waren er elders in het land maar heel weinig wolken. 'Mijn' buien waren zelfs tot over de landsgrenzen zichtbaar!  Vanuit alle delen van het land stuurde men foto's in en dit leverde ontzettend veel mooie plaatjes op. Arjan Kuiten zag het in Zoetermeer allemaal gebeuren en maakte dan ook de onderstaande foto. De zwaarste ontlading sloeg op 150 meter afstand van mijn huis in. Ik herken hem duidelijk omdat ik op een bepaald moment 4 snoeiharde klappen vrijwel tegelijkertijd hoorde. Na half 2 zakten de buien als een plumpudding in elkaar en konden we rustig gaan slapen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar [email protected] onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar [email protected] en de weercrew maakt je weer wijzer.

BlikseminslagArjan Kuiten zag in Zoetermeer de bliksem inslaan op 50 kilometer afstand. Schitterend!

Tony Hawk-DLC weer uitgesteld

De in juli al aangekondigde DLC voor Tony Hawk's Pro Skater HD is wederom uitgesteld. Dat staat te lezen op de Facebook-pagina van het spel. Volgens het bericht moeten spelers nu wachten tot de eerste week van december op de aanvulling.

De DLC stond in eerste instantie gepland om dertig tot vijfenveertig dagen na de release te worden uitgebracht, maar is inmiddels meerdere keren uitgesteld. De DLC brengt ondere andere een aantal klassieke Tony Hawk's Pro Skater 3-levels naar het spel. Hieronder  bevindt zich in ieder geval het bekende en geprezen vliegveldlevel.

Stan Lee gaat los in Marvel Avengers-trailer

Er is een video online verschenen over Marvel Avengers: Battle for Earth. Hierin zien we hoe bedenker Stan Lee het spel heeft gespeeld tijdens de afgelopen New York Comic-conbeurs. Hij vertelt daarbij hoe enthousiast hij is over het spel en met name de Kinect-controls.

Marvel Avengers: Battle for Earth is nu uit op Xbox 360. Later in het jaar volgt nog een release op Wii U.

Bedrijf wil geld van UCI vanwege dopingschandaal

Sportkledingmaker Skins wil twee miljoen dollar van de internationale wielerunie UCI. Het Australische bedrijf eist dat bedrag, ruim anderhalf miljoen euro, als schadevergoeding in een rechtzaak. Skins claimt dat het imago van het bedrijf schade heeft geleden vanwege het dopingschandaal rond Lance Armstrong. Skins is vijf jaar als sponsor betrokken bij de wielersport.

De advocaat van Skins schrijft in een brief aan de UCI dat het bedrijf 'de illusie had dat het profwielrennen grondig was hervormd om dopinggebruik te beperken'. De Australiërs vinden echter dat die 'legitieme verwachtingen verraden zijn'. Volgens de raadsman heeft de manier waarop de UCI met de zaak Armstrong is omgesprongen 'geleid tot een totaal verlies aan vertrouwen in het wielrennen door het publiek'.

De UCI pakte Armstrong zijn zeven tourzeges af en schorste hem voor het leven. Die straf was hem al eerder door de Amerikaanse antidopingwaakhond USADA opgelegd. Desondanks krijgt de UCI veel kritiek dat er te weinig is gedaan tegen doping in de jaren waarin Armstrong racete.

Skins sponsort onder meer de Australische en de Amerikaanse wielerbonden. Ook was het bedrijf in het verleden als kledingleverancier verbonden aan Rabobank.

[Primera Divisiůn] Sevilla niet langs Twente-opponent Levante

Sevilla heeft zondag in eigen huis niet kunnen winnen van Levante. De tegenstander van FC Twente in de Europa League hield de Andalusiërs op 0-0. Sevilla staat nu zevende in de Primera División met vijftien punten. Levante heeft twee punten meer en staat ook twee posities hoger. Levante won vorige week thuis met 3-0 van Twente.

Hekkensluiter Osasuna wist thuis geen punten te pakken tegen Real Valladolid: 0-1. Patrick Ebert scoorde voor de bezoekers. Ruben Gonzalez kreeg een kwartier voor tijd rood namens de thuisploeg.

Ook nummer voorlaatst Granada ging thuis onderuit. Athletic Bilbao was met 2-1 te sterk voor de Andalusiërs. Aritz Aduriz scoorde beide treffers voor Bilbao binnen het halfuur. Youssef El Arabi scoorde de tegentreffer voor Granada.

Deportivo la Coruña won met 1-0 van Real Mallorca. Bruno Gama werd de matchwinnaar bij de Galicisische ploeg. De Portugese aanvaller liet zijn naam na een halfuur op het wedstrijdformulier aantekenen.

Laatste reviews en specials
review
Boek: 365 films die je gezien moet hebben
special
Fun met Funda #108: De Twaalf Apostelen
review
Bordspel: Jurassic World
review
Octopath Traveler
review
The Crew 2
review
CD: Street Dogs - Stand For Something Or Die For Nothing
©FOK.nl e.a.