31 verdachten Haren voor rechter

Van de 35 verdachten die zijn aangehouden voor de rellen tijdens het Project X-feest in het Groningse Haren, moeten er 31 zich verantwoorden voor een rechter. Vier verdachten zijn inmiddels op vrije voeten gesteld omdat over hun aandeel in de ongeregeldheden nog te weinig bekend is. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Groningen maandag.

Zes verdachten die het verst over de schreef zijn gegaan worden dinsdag voor de rechter-commissaris geleid. Hun hechtenis wordt dan mogelijk verlengd. De overgebleven 25 verdachten krijgen maandag een dagvaarding. De meesten worden verdacht van openlijke geweldpleging. Twee zouden bevelen van de politie hebben genegeerd.

De 31 verdachten moeten verschijnen op een van de drie strafzittingen die op de agenda zijn gezet. De eerste zittingsdag is 8 oktober, de tweede de dag daarna en de derde de week erop. De laatste zitting is bestemd voor minderjarigen en daarom niet openbaar.

De verdachten zijn afkomstig uit het hele land en tussen de 15 en 40 jaar, maar de meesten zijn 18 of 19 jaar. In totaal zijn elf minderjarigen aangehouden. De politie verwacht overigens nog veel meer mensen aan te houden.