Schade Haren loopt in miljoenen

De schade die vrijdagavond is ontstaan bij de ongeregeldheden in het Groningse Haren bedraagt vermoedelijk een of enkele miljoenen euro's. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars zaterdag.

Bij de rellen werden onder meer winkelruiten ingegooid, auto's in brand gestoken en straatmeubilair vernield. Het verbond adviseert gedupeerde inwoners van Haren contact op te nemen met hun verzekeraars.

Vandalisme aan particuliere eigendommen valt volgens het verbond doorgaans onder de reguliere dekking van opstal- en inboedelverzekering. De volledige cascoverzekering dekt in de regel de schade door vandalisme aan auto's, aldus het verbond. "Ook ondernemers kunnen met de schade door plundering en vernielingen aan hun panden veelal terecht bij hun zakelijke verzekeraar."

De verzekeraars zullen er volgens het verbond alles aan doen om de schade die zij vergoeden in rekening te brengen bij de veroorzakers ervan. "Ook wat ons betreft geldt: de vervuiler betaalt, niet de samenleving. Dat betekent in dit geval dat de vandalen moeten opdraaien voor de verzekerde schade in Haren en niet de polishouders", zegt algemeen directeur van het verbond Richard Weurding. Eerder zaterdag stelden minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en de gemeente Haren al de schade op de daders te willen verhalen.