Bussen Haren zwaar beschadigd

Drie busmaatschappijen hebben grote schade geleden bij de rellen in Haren vrijdag. Politie en gemeente vroegen Arriva, Qbuzz en Drenthe Tours bussen beschikbaar te stellen om de massa af te voeren uit het Groningse dorp.

Op het moment dat de relschoppers naar de bussen werden gedreven ging het mis. Een woordvoerder van Drenthe Tours liet maandag weten dat een agressieve meute op de lege bussen afkwam. Toen de chauffeurs opdracht kregen om weg te rijden liep het uit de hand. Stenen en andere voorwerpen werden richting de bussen geslingerd.

Drenthe Tours denkt dat de schade aan zijn bussen tienduizenden euro's bedraagt. Een woordvoerder van Qbuzz meldt voor zo'n 65.000 euro aan schade te hebben geleden. Van Arriva werd één bus beschadigd. Onder het buspersoneel vielen geen gewonden.

De korpschef van de Groningse politie is eveneens gedupeerd door de rellen in de Groningse plaats. Toen hij zich vrijdagavond naar het gemeentehuis spoedde, werd zijn auto onder handen genomen door relschoppers. Hij deed aangifte van vernieling, bevestigt een politiewoordvoerder.

Eerder werd bekend dat de politie 36 verdachten aanhield, van wie er een is vrijgelaten. Twee verdachten meldden zichzelf. In totaal nam de politie 25 aangiftes op.

De politie verwacht de komende week nog tientallen aangiftes binnen te krijgen en ook nog tientallen aanhoudingen te verrichten. Een team van 25 rechercheurs onderzoekt de filmpjes en foto's die zijn binnengekomen.

"Wij bekijken of we verdachten herkennen. Als dit niet het geval is en deze personen melden zich niet uit zichzelf, dan maken we de beelden openbaar", laat een politiewoordvoerder weten. Wanneer dit gebeurt is niet bekend. "Het kan wel even duren voor we de ruim twee gigabyte aan beeldmateriaal hebben gezien."

Gemeente en politie bevestigen maandag dat vrijdagavond tijdens de rellen alsnog is besloten toestemming te geven voor een muziekfeest. Dat zou plaats hebben moeten vinden op de alternatieve locatie die de gemeente eerder aanwees, een braakliggend voetbalveld. "Daar gaven de relschoppers echter geen gehoor aan," zegt een politiewoordvoerder. In aanloop naar vrijdagavond had de gemeente alternatieve initiatieven geen vergunning verleend.

Een vergadering van de Harense gemeenteraad, die gepland stond voor maandagavond, is uitgesteld. "Omdat deze avond ook een inwonersbijeenkomst wordt georganiseerd, heeft de burgemeester ervoor gekozen daar aanwezig te zijn", laat een gemeentewoordvoerder weten. Over een mogelijk spoeddebat in de Harense gemeenteraad, waar twee kleine partijen eerder om vroegen, wordt maandag aan het einde van de middag besloten.

Het Harense meisje dat de verjaardagsuitnodiging openbaar op Facebook plaatste, is zaterdagavond met haar familie naar huis teruggekeerd. De familie heeft de gemeente laten weten 'behoefte te hebben aan rust'. Het meisje en haar familie waren vrijdagavond uit angst voor rellen ondergedoken op een onbekend adres.