Nog 35 vast voor rellen Haren

Nog 35 relschoppers zitten vast voor de ongeregeldheden die zich vrijdag voordeden in Haren. Dat laat een politiewoordvoerder zondag weten. Een verdachte is inmiddels vrijgelaten.

De reden daarvoor kon de woordvoerder niet geven. "Dat kan betekenen dat zijn vergrijp minder ernstig was, dat er geen bewijs tegen hem is of omdat hij een jonge leeftijd heeft."

Twee verdachten hebben zich zaterdag bij de politie gemeld, waarvan er een in het gezelschap van zijn ouders was. Een van hen bekende dat hij betrokken was bij de plundering van een vestiging van Albert Heijn aan de Kerkstraat.

Het overgrote deel van de verdachten komt uit Groningen, Friesland en Drenthe. "Maar er is ook een groep uit Amstelveen en een groep uit Baarle-Nassau." Verder zijn er verdachten uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Giethoorn.

Bij de politie zijn ruim tweehonderd tips over de rellen binnengekomen. Het politiebureau is zondag open zodat mensen aangifte kunnen komen doen. "Wij vinden het belangrijk om snel een beeld te krijgen van hoeveel gedupeerden er zijn, maar uiteraard kunnen mensen ook later aangifte doen."

Korpschef Oscar Dros zei zaterdag dat de politie al veel filmpjes en foto's heeft verzameld. "Meld je maar zelf, want de kans is groot dat we je op een ongelegen moment van je bed komen halen", waarschuwde hij de relschoppers.

Het Verbond van Verzekeraars schatte zaterdag dat de schade in de miljoenen loopt. Er werden onder meer winkelruiten ingegooid, auto's in brand gestoken en straatmeubilair vernield.