Rellen Haren leiden tot 25 aangiften

De rellen van vrijdagavond en -nacht in Haren hebben geleid tot 25 aangiften. Van vernieling deden 22 mensen aangifte, twee mensen maakten melding van diefstal en een aangifte had betrekking op mishandeling. "Dat is heel veel voor een dag", zegt een politiewoordvoerder. "Maar dit is nog maar een begin, komende week gaan we een toename zien."

Het politiebureau in Haren was zondag speciaal opengesteld. "Veel mensen kwamen binnen voor een praatje of om hun hart te luchten", aldus de zegsman. "Over het algemeen was de bevolking heel tevreden over het optreden van de politie en ME", zegt hij. "Sommigen gaven aan dat hun leven was gered, zo erg was de paniek geweest. Maar er waren ook kritische geluiden."

Bij het Project X-'feest' werd voor miljoenen euro schade aangericht door ingegooide winkelruiten, in brand gestoken auto's en vernield straatmeubilair. Een 84-jarige man uit Haren raakte tijdens de ongeregeldheden bewusteloos nadat hij een tegel tegen zijn hoofd had gekregen in zijn bijkeuken. Hij is inmiddels weer thuis.

De politie, die met vijfhonderd man aanwezig was, hield 36 verdachten aan, hoofdzakelijk uit Groningen, Friesland en Drenthe, maar ook uit de grote steden en Amstelveen en Baarle-Nassau. Van de verdachten hebben er twee zichzelf gemeld. Er zitten er nog 35 in de cel. Zij moeten snel voor de rechter verschijnen.

Eerder zondag liet de politie weten ruim tweehonderd tips over de rellen te hebben gekregen. Korpschef Oscar Dros zei zaterdag dat de politie al veel beeldmateriaal heeft verzameld. Daar is zondag nog meer bijgekomen. De politie gaat de 24 filmpjes en talloze foto's de komende weken analyseren. Het gaat om ruim twee gigabyte. De politie heeft 25 rechercheurs op het onderzoek gezet.

Duizenden mensen kwamen vrijdagavond naar Haren nadat een 15-jarig meisje op Facebook mensen had uitgenodigd voor haar verjaardag. Via sociale media werd dit tot een zogenoemd Project X-feest gebombardeerd, waarna de geest ondanks waarschuwingen van politie en gemeente niet meer in de fles kwam.

De rellen leverden veel verontwaardigde reacties op, van onder anderen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp opperde zondag tegen de NOS dat de politie berichten op sociale media zou moeten kunnen weghalen om problemen als in Haren te voorkomen. En een Duitse minister zei in een krant dat Facebook medeschuldig is aan de rellen.

Maandagavond wordt een tweede bijeenkomst gehouden voor inwoners van Haren die de eerste bijeenkomst van zaterdag niet bij konden wonen. Het gemeentebestuur heeft besloten een onderzoek naar het eigen handelen in te stellen.