Project-X Haren: FOK!kers vertellen

Herinner je je dat feestje van gisteravond in Haren nog? Diverse FOK!kers waren erbij en doen hun verhaal.

Zo liep user einschtein met een grote groep mensen mee van Groningen naar Haren: "We liepen op den duur met 300/400 man. Dat was gezellig, tot we op het verkeerde punt in Haren aankwamen. Bij kort overleg met de aanwezige politie hebben we aangegeven dat we in een stoet naar Haren zouden vertrekken. Daarbij is duidelijk aangegeven dat het niet was om te rellen, maar in een feest-stemming. De politie liep met zo'n 4 man met ons mee, omdat ze wisten dat we in een goede sfeer waren.”

Foto: einschtein

De sfeer in die looptocht was erg gezellig: “We begonnen met een kleine 200 man, die tijdens het lopen alsmaar groter en groter werd. Bij aankomst waren het zo'n 400 á 500 man.”

In Haren aangekomen deelde de groep zich op: "Veel mensen bleven in het centrum hangen, terwijl ik met een andere groep dichterbij probeerde te komen bij de plek des onheils. Wij zijn naar de Oude Hoflaan gegaan, waar ook ME aan het einde van de straat stond. Intentie om te rellen hadden we niet, dus zijn we (met toestemming van de bewoonster) een tuin ingevlucht om de meppende ME te ontvluchten. De ME voerde een aantal charges uit, waardoor wij eigenlijk vast zaten in de tuin. 

Na een aantal minuten, kwam de ME het huis nog een keer voorbij om vervolgens iedereen naar de parkeerplaats bij de Albert Heijn te sturen. Om ons heen hoorden we vuurwerk, het waterkanon van de ME en een hoop gegil. We konden vanaf de achtertuin over een muurtje heenkijken, waardoor we de situatie op het plein makkelijk konden zien. Alles stond vol."

Foto: einschtein

Toen sprongen er een aantal over dat muurtje om de ME te ontvluchten, maar dat ging mis: “Eén jongen kwam daarbij verkeerd terecht en brak zijn onderbeen. Open botbreuk, dat was direct te zien. Zijn broek was kapot, rood en de jongen zelf kwam niet meer omhoog. Hij zweette en verloor bijna het bewustzijn.”

Einschtein verleende met de andere aanwezigen eerste hulp: “Tijdens het stabiliseren van de jongen, toen de andere vier van zijn vrienden er nog bijwaren, kwamen er een aantal politieagenten de tuin inlopen. De gewonde jongen hebben we daarna op het gras gelegd. Hij moest hoe dan ook op een brancard, dus hij kon beter direct gaan liggen. We hebben een deken die we van de bewoonster kregen gebruikt om hem warm te houden.”. Ook heeft heeft einschtein zijn jas over de torso van het slachtoffer heengelegd: "Hij had het warm én koud."

De gealarmeerde ambulance was inmiddels gearriveerd: “Samen met het ambulancepersoneel hebben we hem op een 'schep' gelegd, omdat ze hem hier zo snel mogelijk weg wilde hebben. Vervolgens is hij afgevoerd naar een ziekenhuis.”

Toen hebben ze geprobeerd om de plaats zo snel mogelijk te verlaten: “We hadden toen een agent aangesproken met de vraag hoe wij het beste weg konden. Die heeft ons toen samen met een aantal andere collega's, naar een uitgang gebracht waar wij alleen verder konden zonder gestoord te worden door andere agenten/relschoppers.”

 Ook heeft hij daarna geprobeerd weg te komen: "Daarna maar netjes aan de politie gevraagd over hoe en wat. Die hebben ons onder begeleiding naar buiten het 'ramp'-gebied gebracht."

Zijn conclusie op het forum: "Rumoerige avond, slechte afloop en vooral tegen mijn wensen in"

Einschtein heeft ook een video van de wandeltocht van Groningen naar Haren gemaakt:

Ook in het VBL-topic is verslag gedaan:

"De fout ligt allemaal bij de organisatie. Wij kwamen massaal van het station af en liepen met één grote groep richting dat voetbalveld. De politie wilden ons daar ook hebben, dus andere punten waren afgezet met hekken.

Eenmaal aangekomen op dat veld stonden we daar met paar honderd man maar er was geen flikker te doen. Geen muziek, geen punten waar je drank kon halen, alleen een leeg veld vol met jongeren. Toen zijn we massaal naar het centrum getrokken. Mensen kwamen daar om te feesten, en hebben daar echt heel lang veel lol gehad: Overal schreeuwende mensen, overal muziek uit auto's met dikke subwoofers die overal stonden. Er waren ook mensen die zelf een Dj stand hadden neergezet. Dikke feest."

Toch sloeg de stemming om: "Er was een heel klein groepje die met vuurwerk en flessen in de menigte ging gooien. Daar reageerde een andere groep op door boos te worden. De twee groepen kregen ruzie en toen de politie kwam ging de gehele menigte tegen de politie in. Het waren geen hooligans, maar gewoon dronken jongeren."

foto: einschtein

Zelf probeerde hij uit de menigte te blijven: "Wij waren op het moment van de rellen in de pub aan het kijken naar de live stream, toen besloten we te gaan kijken. Toen we er aankwamen bleek dat het nog veel meer uit de hand liep. We wilden terug naar huis dus liepen richting het station."
Dat bleek niet al te makkelijk: "De enige weg naar het station was door de rellende jeugd heen. Dus: Capuchon op en oppassen dat je geen glas tegen je kop aan kreeg want overal werden blikken, flessen en vuurwerk gegooid."

foto: einschtein

Het was niet overal grimmig: "Eenmaal op het station was er weer een feestsfeer en iedereen was aan het zingen. Meer dan de helft van de mensen kwam daar aan via een andere weg en had dus helemaal niks van de rellen meegekregen. In de trein weer een topsfeer en er werd toen nog gelachen om de foto's op twitter van lantaarnpalen die omver waren etc. Toen opeens hoorden we dat er een meisje was overleden, maar dat bleek later gelukkig niet zo te zijn."

Toch is hij wel te spreken over de avond: "Maar ik heb een leuke avond gehad jaja. En ik moet toegeven de rellen waren ook even spannend om te kijken, maar wij wilden geen strafblad en ook mensen die kijken worden aangepakt door de ME, dus wij gingen maar weg."

Met dank aan einschtein voor de foto's en video.