Harense fracties willen spoeddebat

De gemeenteraad van Haren moet een spoeddebat houden over de 'afschuwelijke' gebeurtenissen die het dorp vrijdag teisterden. De fracties van Gezond Verstand Haren, D66 en CDA hebben dat zondag voorgesteld.

Hoewel de fracties respect hebben voor degenen die vrijdag onder moeilijke omstandigheden hun werk hebben gedaan, constateren ze dat het niet is gelukt de inwoners en hun eigendommen te beschermen. En dat terwijl het zorgen voor veiligheid een kerntaak van de overheid is. Zelfs de veiligheid van politiemensen en hulpverleners werd ernstig bedreigd, schrijven de drie fracties, en ook is het niet gelukt de noodverordening te handhaven.

Het gemeentebestuur laat zondagavond weten geschokt te zijn door de gebeurtenissen en heeft in het weekend geluisterd naar de verhalen van de 'veelal angstige ervaringen' van bewoners en ondernemers. Ondanks dat zij kritisch waren werd ook met waardering gesproken over de 'moed en inzet' van politie en ME.

Burgemeester Rob Bats wil samen met het Openbaar Ministerie en de politie nagaan welke lessen kunnen worden getrokken. Het college van burgemeesters en wethouders heeft besloten een onderzoek naar het eigen handelen in te stellen en daarbij de gemeenteraad te betrekken. Dit wordt afgestemd met andere evaluaties en onderzoeken.

De drie fracties willen betrokken worden bij de samenstelling van de onderzoeksgroep, de formulering van de opdracht en de wijze waarop gerapporteerd gaat worden. De verzoekers stellen voor het spoeddebat te houden op dinsdag-, woensdag-, donderdag- of vrijdagavond.

Bij de 'Project X'-rellen in het Groningse plaatsje is voor miljoenen schade aangericht en gooiden relschoppers met allerlei voorwerpen naar de politie, die met vijfhonderd man aanwezig was. Ook werden winkelruiten vernield, auto's in brand gestoken en straatmeubilair vernield. Een 84-jarige man uit Haren raakte bewusteloos nadat hij een tegel tegen zijn hoofd had gekregen. Er werden 36 aanhoudingen verricht.

Zondag deden 25 mensen aangiften, in 22 gevallen ging het om vernieling, twee mensen maakten melding van diefstal en een aangifte had betrekking op mishandeling. "Maar dit is nog maar een begin, komende week gaan we een toename zien", zei een politiewoordvoerder. Volgens hem is de bevolking over het algemeen heel tevreden over het optreden van de politie en ME, maar er waren ook kritische geluiden. Ondernemers zijn volgens de zegsman ook positief over het politieoptreden.

Maandagavond wordt een tweede bijeenkomst gehouden voor inwoners van Haren die de eerste bijeenkomst van zaterdag niet bij konden wonen.