[WK] Vos: "Dit is zo geweldig"

Marianne Vos werd vanmiddag voor de tweede keer in carrière wereldkampioen. Ze deed dat door in Valkenburg op de laatste beklimming van de Cauberg weg te rijden en solo over de finish te komen.

"Wat is er nou mooier dan dit in eigen land te doen", aldus Vos na afloop. "Ik doe dit dan wel voor mezelf, maar ook voor het team, voor alle toeschouwers en voor heel Nederland.” "De laatste keer Cauberg deed veel pijn, dat was de plek waar ik het wilde doen. Dit is zo geweldig."

Vos kan nu terugkijken op een zeer succesvol 2012. Eerder dit jaar werd ze al wereldkampioen veldrijden en won olympisch goud op de weg in Londen. "Dit komt toch wel angstig dicht in de buurt bij Londen. Ik was bang dat dat nooit te overtreffen zou zijn, maar dit is ook fantastisch."

Vos werd tijdens de koers goed gesteund door haar teamgenoten, waarbij vooral debutante Anna van der Breggen een belangrijke rol speelde. "Dit is het mooiste wat ik heb meegemaakt met fietsen", aldus de uiteindelijke nummer vijf. "Je hoorde aan het publiek dat Marianne eraan kwam. Daarna wist ik ook wel dat ze het later zou afmaken. Ze was zo sterk. Toen ze aansloot zei ze alleen maar: volle bak. Zo is Marianne: kort en krachtig. Mijn opdracht was duidelijk. Ik heb het tempo hoog gehouden totdat Marianne aanviel. Het is goed gelukt."

Het podium van de wegwedstrijd voor dames met vlnr Rachel Neylan, Marianne Vos en Elisa Longo Borghini (Foto: Pro Shots)