[EK judo] Bosch voor vierde maal Europees kampioen

Edith Bosch is in het Russische Tsjeljabinsk voor de vierde keer in haar carrière Europees kampioen geworden. De ervaren judoka versloeg in de finale van de klasse tot 70 kilo de Poolse Katarzyna Klys. Bosch is na Angelique Seriese, Jessica Gal en Monique van der Lee de vierde Nederlandse judoka met minstens vier Europese titels.

Bosch bereikte na zeges op de Britse Gemma Gibbons en de Italiaanse Erica Barbieri de halve eindstrijd. Daarin oogde de 31-jarige Nederlandse heel fit. Haar Zwitserse opponente Juliane Robra liep in de partij tegen drie straffen op, waardoor Bosch met waza-ari won.

De eindstrijd tegen de Poolse Klys was een zelfde soort gevecht als tegen Robra. Gescoord werd er door beide dames niet, maar Bosch was duidelijk de meest aanvallende judoka. Klys kreeg echter niet meer dan een straf, waardoor na vijf minuten officiële judotijd en drie minuten Golden Score het scorebord nog leeg was. De scheidsrechters besloten vervolgens op hantei unaniem in het voordeel van Bosch.

In dezelfde klasse als Bosch kwam ook Linda Bolder dichtbij een medaille. De 23-jarige Nederlandse versloeg in de herkansingen de Britse Sally Conway, maar moest in de strijd om het brons de duimen leggen voor Robra, die in de halve finale nog verslagen werd door Bosch. Bolder evenaarde met de vijfde plaats haar prestatie van het EK in 2010.